Tavsiyeler

Hamilelikte Arı Sokması Zararlı mı? Hamileyken Arı Sokması Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte Arı Sokması Zararlı mı?

Arı sokması hamilelikte sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ancak ilk kez arı tarafından sokulan ya da daha önce arı sokmasına karşı alerjisi olan anneler, bebekleri ve kendi sağlıkları için endişe edebilmektedir. Hamilelikte arı sokarsa ne yapacağını bilemeyen birçok kadın, arı sokması karşısında bebeklerinin zarar görüp görmediğini merak etmektedir. Bu yazımızda hamilelikte arı sokması zararlı mı? Arı sokması durumunda ne yapılır? Hamileyken arı sokması bebeğe zarar verir mi? Hangi durumlarda hastaneye gitmek gerekir? gibi soruların cevaplarını sizlerle paylaşıyor olacağız.

AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

İçindekiler

  1. Hamilelikte Arı Sokması Zararlı mı?
  2. Hamilelikte Arı Sokması Bebeğe Zarar Verir mi?
  3. Hamilelikte Arı Sokmasına Karşı Alerji Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
  4. Hamilelikte Alerjik Arı Sokması Durumunda Ne Yapılmalıdır?
  5. Hamilelikte Alerjik Olmayan Arı Sokması Durumunda Ne Yapılmalıdır?
  6. Hamilelikte Arı Sokması Anında Ne Yapmamalı?
  7. Hamilelikte Arı Sokmasına Karşı Nasıl Önlem Alınır?

AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Arı Sokması Zararlı mı?

Arı sokması, özellikle bahar ve yaz aylarında görülen bir durumdur. Arılar normalde saldırgan bir canlı değildir ancak bulundukları bölgede kendilerini tehdit altında hissederlerse, iğnelerini kişinin vücuduna batırarak zehir aktarımı yapabilir.

AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)

Arı sokması olarak adlandırdığımız bu durum, hamile bir kadında gerçekleştiğinde ne yapılacağı merak konusudur. Eğer bir bal arısı anne adayını sokmuş ise, arı, anneden çok kendisine zarar vermiş olacaktır, çünkü bal arıları iğnelerini kaybettikten sonra yaşamazlar. Ancak eşek arısı ve türevleri soktuğunda ise yaşamaya devam ederler. Hamilelikte arı sokmasından sonra, anne adayının dikkatle takip edilmesi gerekir.

AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Alerji durumu yoksa zararlı olmayacaktır, anca alerji olursa sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?

Hamilelikte Arı Sokması Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamileyken Arı Sokması Bebeğe Zarar Verir mi?

Arı sokması durumunda bebeğim zarar görür mü diye endişe ediyor iseniz, hamileyken arı sokması durumunda, eğer daha önce arı sokmasına karşı bir alerjiniz yok ise, bebeğin ve annenin zarar görmeyeceğini dile getirebiliriz. Yani evet, arı sokması anne ve bebeğe zarar vermeyecektir. Ancak alerji söz konusu olduğunda ise acil yardım gerekli olabilir.

AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?

Peki, hamilelikte arı sokması durumunda yapılacak en doğru davranış nedir? Arı sokmasına karşı alerji oluşturup oluşturulmadığı nasıl anlaşılır?

AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati

Daha önce arı sokmasına karşı alerjisi olan hamile kadınların gösterdiği bazı tipik belirtiler vardır. Eğer daha önce arı sokmasına karşı bir alerji durumu mevcut ise, arı sokması halinde acilen gerekli sağlık kuruluşlarına gidilmesi önerilir. Bu durumda aşağıda sayacağımız maddeler dikkate alınmalıdır.

AYRICA: Hamilelikte Fındık Yenir mi? Hamilelikte Fındığın Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Arı Sokmasına Karşı Alerji Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Hamilelikte belirgin bir, arı sokmasına karşı alerjiniz yoksa, arı sokması durumundan bebek de anne de etkilenmeyecektir. Bazı tedavi yöntemleri ile bu süreç kolaylıkla atlatılabilir.

AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Ancak anne adayının arı sokmasına karşı bir alerji durumu var ise, acil olarak tedavi altına alınması önemlidir. Arı sokmasına karşı alerji olup olmadığını anlamak için hamile bir kadında görünen bazı belirtileri takip etmek gerekir. Belirgin alerjik reaksiyonlar şu şekildedir:

AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

  • Yüzde, gözlerde ve kollarda şişlik
  • Nefes alamama
  • Ses kısılması
  • Dolaşım bozukluğu
  • Boğazda şişlik
  • Bölgede kaşıntı
  • Kızarıklık
  • Anafilaksi
  • Yüksek ateş
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Baş dönmesi

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Hamilelikte Alerjik Arı Sokması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Hamilelikte arı sokmasından sonra, hemen etki gösteren alerjik reaksiyon durumunda yapılacak en doğru şey, en yakın bir sağlık kuruluşuna gitmek olacaktır. Gerekli tedaviyi doktor belirleyecektir.

AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

Alerji ya da çoklu arı sokması durumunda, sağlık kuruluşuna gitmenin önemli olduğunu dile getirmemiz gerekir. Doktor alerjik reaksiyon karşısında anne ve bebeğin vücudunda da doğal olarak bulunan bir epinefrin maddesini tedavi olarak kullanır.

AYRICA: Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?

Anafilaksi gibi alerjik reaksiyon durumlarında tedavi yöntemi olarak kullanılan epinefrin ile birlikte gerekli görülür ise başka yöntemler de kullanılabilir. Şişliği indirmek ya da ağrıyı dindirmek için de, doktor hamilelikte kullanılan bazı ilaçları reçete edebilmektedir.

AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?

Hamilelikte Alerjik Olmayan Arı Sokması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Eğer arı sokmasına karşı alerjik bir bulgu yok ise, arı sokması hamile bir kadına ve bebeğine zarar vermez. Bu durumda takibi iyi yapmak gerekir. Arı sokması halinde evde ne yapılabilir? Arı sokmasından sonra ne yapılabilir?

AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

Arı sokması durumunda sokulan bölgede hafif şişlik, kızarıklık ve yanma olabilir. Panik yapmamak ve soğukkanlılıkla hareket etmek önemlidir. Diyelim ki, açık havada dışarıda otururken parmağınızdan arı soktu. Peki, bu durumda ne yapabilirsiniz? Yapılacak ilk işin, arının iğnesinin çıkarılmak olduğunu söyleyebiliriz. Arı sokması halinde yapılacakları sizler için başlıklar halinde açıklayalım.

AYRICA: Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?

Arı İğnesi Çıkarılmalı

Arının soktuğu bölgede, arının iğnesinin kalıp kalmadığına bakılması ve eğer var ise iğnenin dikkatlice çıkarılması gerekir. İğne kalmaya devam ederse arının zehri vücuda yayılmaya devam edecektir, bu durum bazı sıkıntılı durumların yaşanmasına neden olabilir. Arının iğnesi cımbız yardımı ile çıkarılabilir.

Bölge Sabun ve Suyla Yıkanmalı

İğne çıkarıldıktan sonra bölgeyi soğuk suyla ve sabunla yıkamak gerekir. Herhangi bir mikrop kapmasının önlenmesi için sabunlu suyla iyice yıkamak önemlidir.

Buz Kompresi Yapılmalı

Ani ve erken müdahale etmek şişkinliği önleyebilir, bu yüzden soğuk su ve sabunla yıkandıktan sonra, buz kompres yaparak arı sokulan bölgede bekletilmesi iyi gelecektir. Buz kompresi şişkinliği ve ağrıyı hafifletecektir.

Bal Sürülebilir

Arının soktuğu bölgeye, bal sürülmesi, sokulan bölgedeki yaranın hemen iyileşmesi, ağrı ve kaşıntı hissinin azaltılması için değerlendirilebilir.

Bal eskiden beri tedavilerde kullanılan bir yöntemdir. Hamilelikte arı sokması durumunda da, arının soktuğu bölgeye bal sürülebilir.

Sirkeli Su Kullanılabilir

Sirke, arı sokması durumunda hissedilen ağrıyı hafifletebilen bir etkiye sahiptir. Bu durumda arı sokulan bölge sirkeli bir suda bekletilebilir ya da pamuk yardımı ile sokulan bölgenin üzerine sirke sürülebilir.

Karbonat da İyi Bir Seçenek

Karbonat zaman zaman cilt bakımında kullanılabilen bir madde. Arı sokması durumunda da, suyla karıştırılıp macun kıvamına getirilerek, sokulan bölgeye sürülebilir.

Diş Macunu da Kullanılabilir

Diş macunu ciltteki küçük hasarlarda evde tedavi olarak kullanılabilen bir yöntemdir. Arı sokması durumunda zehir yayılımını engellemek, kaşıntı, kızarıklık gibi bulguları azaltmak için kullanılabilir.

Hamilelikte Arı Sokması Anında Ne Yapmamalı?

Arı sokması anı genel olarak ağrılı olmasa da sonrasında ağrılar hissedilebilir. Hamile kadınlar arı soktuğu andan itibaren panikleyebilir ve ne yapılması gerektiği tartışılabilir.

Bu durumda yapılacak en doğru şeyin ilk önce sakin olmak olduğunu dile getirebiliriz. Sonrasında ise alerjik bir bulgunun olup olmadığına bakılır. Peki, arı sokması anında başka ne yapılmaz?

  • Arının soktuğu bölge kaşınmamalı ve ovuşturulmamalıdır.
  • Doktor bilgisi olmadan alerjinin geçmesi için ilaç kullanılmamalıdır.
  • Arı iğnesi çıkarılmaya çalışırken dikkatli olunmalı, agresif davranılmamalı ve sakinlikle hareket edilmelidir. Aksi takdirde iğne kırılabilir.
  • Arının soktuğu bölgeye içeriği bilinmeyen, doktorun önermeyeceği kremler sürülmemelidir. Hamilelikte bilinçsizce kullanılan bazı ilaçlar bebeğe zarar verebilir.

Hamilelikte Arı Sokmasına Karşı Nasıl Önlem Alınır?

Arı sokması sıklıkla karşılaşılan bir durum olsa da yine de, hamilelikte arı sokmasına karşı nasıl önlem alabilirim diye merak eden anne adayları için söyleyebileceğimiz bazı önemli noktalar var.

  • Özellikle açık havada yürüyüş yapmayı seviyor iseniz ve arı sokmasına karşı alerjiniz var ise, ekstra dikkat etmenizi öneriyoruz.
  • Özellikle bahar ve yaz aylarında ağaçların ve çiçeklerin üzerinde yoğun kümeler oluşturan arıların olduğu alanlardan uzak durmalısınız.
  • Eğer kendinize ait bir bahçeniz var ise, çıplak ayak ile yürümemeye dikkat etmelisiniz.
  • Açık havada yapılan bir yürüyüş sırasında bile etrafınıza dikkat etmelisiniz.
  • Çöpleri mümkün olduğunca başka kişilere attırın çünkü çöp konteynırlarında bile arılara rastlayabilirsiniz.
  • Dışarıdayken, özellikle yeşilin bol olduğu bir alandayken yazlık kıyafetlerinizi özenle seçmelisiniz. Çiçek desenli kıyafetler giymek doğru bir tercih olmayabilir.
  • Söylememize gerek yok ancak arı kovanlarından ve arıların yuva yaptığı yerlerden uzak durmalısınız. Çoklu arı sokması da şiddetli reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

Arı sokması, ürkütücü gibi görünse de çoğu zaman hızlı müdahale ile zararsız olabilmektedir. Özellikle hamile kadınlar arı sokması karşısında bebeklerinin sağlığı için endişe duyabiliyor. Bu yazımızda merak edenler ve araştıranlar için, hamilelikte arı sokması zararlı mı? Hamileyken arı sokması bebeğe zarar verir mi? Hamilelikte arı sokması durumunda ne yapılır? Hamilelikte arı sokmasının alerjik olup olmadığı nasıl anlaşılır? gibi sorulara yanıt verdik. Alerjik bir durum söz konusu değil ise, anne ve bebeğin arı sokmasına karşı güvende olduğunu dile getirebiliriz. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu