Tavsiyeler

İyi Bir Anne Nasıl Olunur? Mükemmel Anne Rüyası Gerçek mi? Mükemmel Anne Olunur mu?

İyi Bir Anne Nasıl Olunur?

Annelik, hiç şüphesiz ki müthiş bir duygudur. Bebeğinizin varlığını öğrendiğiniz andan itibaren, annelik duygusunu bütün benliğinizde hissetmeye başlarsınız. Vücudunuzda yeni bir canlı gelişiyor ve büyüyorken, belki de hayatta bütün alışkanlıklarınızı değiştirir ve yepyeni bir yaşam tarzı oluşturursunuz kendinize. Bebeğiniz için en doğrusu, en iyisi ne olmalı? araştırır ve o daha doğmadan bütün ihtiyaçlarını hazırlamaya başlarsınız. Bu yazımızda, ilk kez anneliği tadacak kişiler için ya da nasıl bir anne olduğundan emin olamayan anneler için, nasıl iyi bir anne olunur? konusuna yöneliyor olacağız.

AYRICA: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?

Annelik heyecanı, bambaşka bir his. Ancak bazen çocuklarıyla ilgilenirken, nerede hata yapıyorum? Ben iyi bir anne değil miyim? diye düşünen ve bu konudan endişe duyan birçok anne var. Kendisini sosyal medyadaki annelerle kıyaslayan, çocuğuna onlar gibi annelik yapamadığı için üzülen, ya da çocuklarının farklı karakterleri yüzünden kendisini suçlayan birçok anne var.

AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?

Örnekler o kadar çok ki! Fakat örnekler çok olsa da, aslında hemfikir olduğumuz tek nokta, çocuklara gösterilen ilgi ve alakanın ne kadar önemli olduğu diyebiliriz. Anneliğini sorgulayanlar, yeteri kadar iyi anne olamadığını düşünen anneler için faydalı bir yazı olmasını dileyerek yazımıza devam ediyoruz.

AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

Öncelikle, anne olmanın herkes için aynı anlama gelmediğini bilmeniz gerek. İyi bir anne olmanın harika bir yolu yoktur, bu zorlu bir süreçtir ancak unutmayın ki her zorlukla beraber elbette ki kolaylık da vardır. İyi bir anne nasıl olunur? konusuna yönelmeden önce, anne olmanın herkes için aynı olmadığını maddeler halinde anlatmak istiyoruz.

AYRICA: Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?

İyi Bir Anne Olmanın Harika Bir Yolu Yoktur - Mükemmel Anne Olunur mu?

İyi Bir Anne Olmanın Yolları Nelerdir?

İyi bir anne olmak, şüphesiz ki her annenin istediği bir durumdur. Kendisini; gördüğü, duyduğu, tanık olduğu annelerle kıyaslayarak ister istemez sonu gelmeyen bir rekabetin içerisine sokar. Ancak bu yanlıştır.

AYRICA: İlgisiz Anne Baba Tutumları Nelerdir? İlgisiz Ebeveyn Özellikleri

Mükemmel anne rüyası, yalnızca size dayatılan kalıptır. Bu illüzyon, sizi, inanılmaz karışık bir rekabetin ortasına atar ve siz mükemmeli kovalamaya çalıştıkça, mükemmel olmaktan bir o kadar uzaklaşabilirsiniz. Ben iyi bir anne miyim? Kusurlu ya da eksik yönleri düşünürken, annelerin hem özgüvenleri zedelenebilir hem de yaşadıkları olumsuz ruh hali çocuklarına ve aile ortamına yansıyarak, huzursuz bir ortamın oluşmasına neden olabilirler.

AYRICA: Çocuğa Öğretebileceğiniz Önemli Hususlar - Kazandırılması Gereken Değerler

Mükemmel anne kavramı önemli değildir, önemli olan annelik duygusunu tadarken yapılan hatalara rağmen bu hataların üstesinden kolaylıkla gelebilmek için verilen mücadeledir. Bu durumda, mükemmel anne kavramı bir rüyadır diyebiliriz. Peki, bunun nedenleri nedir? Neden mükemmel anne olmaz? gelin birkaç madde ile bu durumu açıklayalım.

AYRICA: Çocuklara Masal - Hikaye Anlatmanın Faydaları Nelerdir? İyi Bir Hikaye Anlatıcısı Olmak için Neler Yapılabilir?

Her Durum Kendine Özeldir

Her annelik kendine özeldir. Herkesin yaşamı, karakteri farklıdır ve insanlar, kendi yaşam şartlarına göre, kendi özel durumlarına göre hayatlarını kurar.

AYRICA: Ergen Gence Nasıl Davranılmalı? Nasıl İlgilenilmeli?

Doğal olarak da annelik ilişkisi de bu çerçevede gelişir. Kendi durumunuzu, bir başkasının durumuyla kıyaslamak yerine, sahip olduklarınızı güzelleştirmeyi denemelisiniz.

AYRICA: Çocuklarda İshal Neden Olur ve Nasıl Geçer? Rota Virüsü Nedir?

Her Annenin Doğal Olarak Mücadelesi Farklıdır

Bir kadın hem çalışıp hem de anne olabilir. Ya da evde ağır sorumlulukları varken, bir yandan da iyi bir anne olmak için uğraş verebilir. Yani, her annenin mücadelesi farklıdır ve mücadeleler farklı iken, yöntemlerin aynı olması beklenemez.

Elbette biri diğerinden daha zordur demiyoruz çünkü her durumun kendine ait zorluğu gibi, kendine ait kolaylığı da vardır.

Her Annenin Becerileri Aynı Değildir ve Her Annenin Eksiklikleri Farklıdır

Çoğu anne, genellikle sosyal medyada gördüğü o anne-bebek ilişkilerine aldanıp, hiç becerisi olmadığı konularda mücadele veriyor olabilir ancak unutulmamalıdır ki, her anne aynı beceriye sahip olmak zorunda değildir.

Her annenin kendine has becerileri ve yine kendine özel eksikleri olabilir. Önemli olan bir başkasını taklit etmek değil, kendi yeteneklerinizi iyi bir amaç için kullanabilmeyi öğrenmek ve eksiklerinizi tamamlamaya çalışmaktır. İyi bir anne olmanın önemi de budur.

Elbette Her Çocuk Diğerlerinden Farklıdır

Bazen, gerçekten zorlu bir annelik göreviniz olabilir çünkü her çocuk diğerlerinden farklıdır. Elbette çocuklarınız, onları nasıl yetiştirdiğiniz, onlara nasıl edinimler verdiğiniz vb. gibi durumlara göre davranışlar sergileyebilir ancak temel noktada, çocuklarınızı diğer çocuklarla kıyaslamamalısınız, çünkü her çocuk birbirinden farklıdır.

Çocuklarınız arasında ayrım yapmamalısınız ancak her çocuğunuzun farklı ihtiyaçları olabilir ve o ihtiyaçları titizlikle karşılarken, bir diğerini ihmal etmemeniz gerekir.

Nasıl İyi Bir Anne Olunur? Standart Bir Annenin Özellikleri Ne Olmalıdır?

Bir Annenin Özellikleri Ne Olmalıdır?

Mükemmel anne kavramının aslında yanıltıcı bir yönlendirme olduğu konusunda hemfikir isek, standart olarak nasıl iyi bir anne olunur? konusundan bahsetmek istiyoruz.

Anne olmak güzel bir duygu elbette ancak bu durumun zorlukları da yok değil. Gelecekte belki de büyük işlere imza atacak ya da önemli başarılar yaratacak bir çocuğu yetiştirmek tamamen sizin elinizde. Çocuklarınızın ihtiyaçlarını iyi anlayabilmek, yeteneklerine ve eksiklerine dikkat etmek, onları doğru olanı yapmaya yönlendirmek ilk olarak sizin göreviniz.

Bu uğurda başarısız olabilir, yorulabilir, çoğu zaman bıkma aşamasına gelebilirsiniz elbette ancak günün sonunda onları uykularında izlerken, “İyi ki varsın.” cümlesini mutlaka kurarsınız. Peki, iyi bir anne nasıl olunur? Kusursuz olmasa da, takdir edilen bir anne olabilmek, mümkün elbette.

Çocuklarınızı Sevdiğinizi Belli Edin

Unutmayın ki çocuklar, insan hayatındaki birçok duygudan haberdar değildir ve bütün hisleri, duyguları büyüklerle birlikte yaşayarak öğrenirler. Ancak bu süreçte en çok ihtiyaç duydukları ve bildikleri şey sevgidir.

Anne olmanın en güzel yanı da budur. Size hayran, sizi çok seven çocukların olması, günün bütün yorgunluğuna iyi gelecektir. Çocuklarınıza olan sevginizi göstermeniz bu yüzden önemlidir çünkü onlara ne yansıtır iseniz, onlar da size onu yansıtacaktır.

Sevildiklerini hissetmek, onların özgüvenlerini artıracak ve kendilerini ifade etmekten çekinmeyeceklerdir. Sevgi bağı ile zorlu olan bütün iletişim yollarını kolaylıkla aşabilirsiniz.

Çocuklarınızla Daha Anlamlı Vakitler Geçirin

Çocuklarınızla yalnızca karınları aç olduğunda, ya da bir sorunları olduğunda, ya da okula hazırlık dönemlerinde vakit geçirmeyin. Onlarla oturun sohbet edin. Sohbet anları yaratın ve onun, o küçük hayatıyla ilgilendiğinizi, o minik, masum dünyasında neler olup bittiğini ondan öğrenin.

Hayal kırıklıklarını dinleyin, yaşadıkları sıkıntıları sizlerle paylaşmasını sağlayın. Aranızdaki iletişimi kuvvetlendirin, ona öğütler verin. Böyle anlarda tam olarak konsantre bir şekilde sizi dinleyecek ve verdiğiniz öğütleri uygulamakta tereddüt etmeyeceklerdir. Onlara önemsendiklerini hissettirin ve yaşadıkları sorunları kesinlikle küçümsemeyin.

Uyması Kolay Kurallar Koyun

Çocuk yetiştirmek elbette kolay değil. Siz ne kadar kendi değer ve prensiplerinizi onlara yüklemeye çalışsanız da, onlar doğdukları andan itibaren kendi karakterleriyle büyür ve gelişirler. Elbette onlara doğru olanları anlatın ancak bunu yaparken sert ve eleştirel bir tutum takınmayın. Uyması kolay kurallar koyarak, kurallara uymadıklarında makul yaptırımlar uygulayın.

Örneğin bir ceza kavanozu hazırlayın. Küçük küçük kâğıtlara, onun yapmayı en sevdiği şeyleri yazın, sevdikleri aktiviteyi yapmamak onlara büyük bir ceza olacaktır ve kavanozu bu kâğıtlarla doldurun. Kuralları çiğnediklerinde bir kâğıt çekin ve kâğıtta yazan cezayı uygulayın. Örneğin, bilgisayarda oyun oynamaktan mı hoşlanıyor? Aldığı ceza, “İki gün boyunca bilgisayarda oyun oynayamaz.” gibi bir ceza olsun.

Dışarıda öğrendiği kötü bir sözü, günlük konuşma dilinde mi kullanıyor? O kötü sözü her dile getirdiğinde harçlığından kenara ayırması için uyarın. Kötü davranışların, uymadığı her kuralın bir karşılığı olduğunu bilmeli ve bu bilinçle hep iyi davranışlar sergilemeyi öğrenmeli.

Hata Yapabilirsiniz Bu Çok Doğal, Bunu Kabullenin

Elbette ki hata yapabilirsiniz, bu hayatın kanununda var. Kusursuz bir anne olabilmek neredeyse mümkün değil ancak bu sizi olumsuz etkilemesin.

Çocuklarınızla ilgilenirken, onlarla vakit geçirirken ya da onların gelişim sürecinde türlü hatalar yapabilirsiniz, neticede bir insansınız siz de. Ancak çocuklarınızın sağlığını tehdit eden, ruhsal problemler oluşturacak davranışlarda bulunmamaya dikkat etmelisiniz. Bu konuda yapılan hataların geri dönüşü olmayabilir.

Annelik öğrenilen bir süreçtir, muhtemelen her an birbirinden farklı olacaktır. Dolayısıyla hata yaptığınızda paniklemeyin, sadece hatanızı telafi etmeye ve tekrar etmemeye çalışın.

Saygı Duyulan Bir Anne Olun

Sevgi koşulsuz bir bağdan doğar ancak saygı muhakkak ki kazanılır. Çocuklarınızın size saygı duymasını istiyor iseniz, onlarla aranızdaki iletişime önem verin ve saygı duyulan bir anne olmak için çabalayın.

Bazı çocukların annesini pek dinlemediğine, sözünü yerine getirmediğine şahitlik ediyoruz. Çocukla kurulan diyaloğun ve öğretilen saygı kavramının elbette ki önemi çok büyük. Ona “saygı duymanın” önemli olduğunu ve saygısızlık yapmaması gerektiğini uygun bir üslup ve yöntemle anlatmanız gerekiyor.

Bazense hiçbir şey yapmadan da, bir çocuğun sonsuz saygısını kazanabiliyorsunuz, sanırız ki burada çocuklarınızla kurduğunuz samimi ancak uygun mesafeleri olan ilişkinin önemi çok büyük. Duruşunuz ve karakterinizin de önemi büyük.

Çocuklar sizi rol model olarak görebilir ve bu bağlantıda size saygı duyup ya da duymama konusunu değerlendirebilirler. Görüyorsunuz, sizi alıcıları açık bir şekilde inceleyen ve gözlemleyen çocuklar varken, davranışlarınıza ve yaşam tarzınıza dikkat etmemeniz mümkün değil.

Çocuklarınıza Görevler Verin

Çocuğun gelişim süreci, anne ve babanın onunla ne kadar ilgilendiğiyle doğru ilişkilidir. Bilinçli bir anne olun ve çocuğunuzun zekâsını geliştirmek adına ona kolaydan zora doğru yapılmasını istediğiniz görevler verin. Böylelikle hem becerilerini geliştirmesine, hem de sorumluluk bilinci kazanmasına yardımcı olursunuz.

Eğer ilgi duyduğu özellikli bir alan var ise, bu alanla ilgili ona yardımcı olun ve onu destekleyin. Elbette ki, bu alanın diğer gerekli edinimlerin önüne geçmesine izin vermeyin. Çocuğunuz için plan program yaparken, dikkatli olun ve gerekirse uzman bir doktordan bu konuda yardım isteyin.

Onlara Her Zaman Destek Olun

Bir çocuk için anne ve babasının yanında olması ve onunla ilgilenmesi çok önemlidir. Büyürken, annelerinin ya da babalarının takdirlerini almak için bazen çok çaba verirler. Onların çabasını takdir etmek, her zaman destek olmak, iyi bir anne olmanın en hassas kuralı diyebiliriz.

Kızsanız da, hayal kırıklığına uğrasanız da, çocuğunuza olan desteğiniz asla bitmesin ve onu asla görmezden gelmeyin. Yanlış yaptıklarında ya da bir hatanın içerisine düştüklerinde silip atmayın, o hatanın üstesinden birlikte gelebilmek için ona yardımcı olun.


Mükemmel anne nasıl olunur? bilmiyoruz ama iyi bir anne olmak nasıl olur? en azından bu konuda size önemli gördüğümüz bazı tavsiyeleri vermek istedik. Anneyseniz ve “Ben nerede hata yapıyorum? Ben iyi bir anne değil miyim? Çocuğuma iyi bir annelik yapamıyorum.” gibi düşüncelerle kendinizi yoruyorsanız, bunu yapmaktan vazgeçin. Çünkü mükemmel anne yoktur. Ancak elinizdeki şartları mükemmelleştirmek elbette ki sizin elinizde. Biz sizinle birkaç öneri paylaştık ancak ana fikri anladığınızı düşünüyoruz. Nasıl iyi bir anne olunur? diye merak eden anneler için, umarım motive eden bir yazı olmuştur.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu