Tavsiyeler

Gaslighting Nedir? Gaslighting Mağduru Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Gaslighting Mağduru Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Gaslighting kelimesini daha önce duymuş muydunuz? Bu kelime özel, online sözlük hizmeti veren bir internet sitesinde arama hacmi 2022 yılında yüzde 1740 artınca, yılın en çok aranan kelimesi unvanını almış. Peki, bu kelime ne anlama geliyor? Bugün, çok sık karşımıza çıkan gaslighting nedir? Gaslighting mağduru olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Gaslighting uygulayan kişilerin en sık kullandığı cümleler nelerdir? bu içeriğimizde, bu soruların cevaplarını arayacağız.

AYRICA: Mutlu Bir Hayat için Kendini ve Zihnini Sadeleştir - Mutlu Bir Hayat için Ne Yapmalıyız?

İçindekiler

  1. Gaslighting Hikayesi Nedir?
  2. Gaslighting Nedir?
  3. Gaslighting Uygulayan Kişilerin Sıklıkla Uyguladığı Yöntemler
  4. Gaslighting Mağduru Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?
  5. Gaslighting Yapanların Sıklıkla Kurduğu Cümleler - Gaslighting Örnekleri
  6. Gaslighting Tedavisi Var mı?

AYRICA: Bugün Duyman Gereken 10 Şey

Gaslighting Hikayesi Nedir?

Gaslighting Hikayesi Nedir?

Gaslighting kelimesi esasında gaz lambası anlamına geliyor ancak bu kelimenin, bugün bu kadar popüler olması, bir terim anlamı kazanması çok eski bir tiyatro oyununa dayanıyor. 1938 senesinde Gas Light isimli bu tiyatro oyununda, Jack ve Bella adında bir çiftin hayatı anlatılıyor.

AYRICA: Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Çift, o dönemlerde, gaz lambası ile aydınlanırken, erkek karakter Jack, her gün akşam gaz lambasını eşinden gizleyerek kısıyor. Bella bir süre sonra bu durumu fark ediyor ve eşine gaz lambasının kısık yandığını dile getirerek, gaz lambasını onun kısıp kısmadığını soruyor. Jack ise, Bella’nın saçmaladığını, gaz lambasını kısmadığını, onun gözlerinin bozulduğunu ve artık yaşlandığı için böyle algıladığını dile getirerek onu manipüle etmeye çalışıyor.

AYRICA: Güçlü İnsanların Özellikleri Nelerdir? Güçlü İnsanlar Nasıl Davranır?

Bir zaman sonra, Bella, düşüncelerini ve hislerini, yargılanmaktan korktuğu için dile getirmemeye başlıyor. Jack’in, onun gözlerinin bozuk olduğu, yaşlandığı gibi sözlerini zamanla kabullenip içselleştiriyor. Kendi gözlemlerini dile getiremeyen, kendi fikirlerini rahatça savunamayan bir insan haline gelen Bella, eşinin manipülasyonlarından, olayı çözen bir dedektifin oyuna dahil olması ile kurtuluyor.

AYRICA: İnsanın Sahip Olması Gereken Küçük ama Anlamlı Şeyler

Yine aynı konuyu işleyen Gaz Lambası (Gas Light) isimli 1944 yılında çekilmiş ve oldukça popüler bir film daha var ve hepsi temelde manipülasyon tekniği ile kişinin kendinden şüphe etmesine neden olan olayları anlatıyor. Aynı zamanda bu film, dönemin birçok ödülüne ev sahipliği yapmış durumda. Oyunun ve filmin ana teması, bugünkü terimi, yani gaslighting kelimesini doğuruyor.

AYRICA: Doğru Karar Nasıl Verilir? Doğru Kararı Vermenin 13 Önemli Kuralı

Gaslighting Nedir?

Gaslighting Nedir?

Gaslighting’in bugün bu kadar popüler olmasının elbette bir nedeni var çünkü film ve tiyatro oyununda da olduğu gibi, bugün hala birçok kişi kolaylıkla manipüle edilebiliyor. Peki, Gaslighting nedir? Gaslighting kelimesi ne anlama geliyor?

AYRICA: Ne Kadar Kırılsanız ve Öfkelenseniz de Yapmamanız Gereken 5 Şey

Gaslighting; kişinin, güç ve başka bir kişinin üzerinde hâkimiyet kazanmak için uyguladığı manipüle etme yöntemi olarak adlandırılabilir. Kurban olarak seçilen kişinin, kendi fikirlerini sorgulamasına, kendi varlığını, değerlerini yok saymasına neden olan hileli bir yönlendirmedir.

AYRICA: Kurtulmanız Gereken 11 Alışkanlık - Bırakılması Gereken Alışkanlıklar

Kişiye, herhangi bir durum üzerinde kendi düşüncelerini çürütecek, kendini suçlu hissettirecek, değersiz ve önemsiz olduğunu düşündürecek şekilde davranılması anlamına gelmektedir. Kişinin benliğini ve farkındalığını bir şekilde ele geçirme çabasıdır diyebiliriz.

AYRICA: Size Anlam Kazandıracak 5 Nezaket Davranışı

Baskın ve hâkimiyet kurmak isteyen taraf, pasif durumdaki kişiyi kolaylıkla manipüle eder iken, pasif durumdaki kişi bunu anlayamaz ve zaman içerisinde hâkimiyet kuran kişiye bağımlı hale gelir. Onun düşüncelerini sorgulamadan kabul eder ve o ne yaparsa mantıklı olduğunu düşünür.

AYRICA: Bunları Yaptığınız için Asla Özür Dilemeyin!

Bugün, özellikle ikili ilişkilerde bu duruma sıklıkla rastlanır. Evliliklerde, yüksek oranda kişiliği bastırılmış erkek ya da kadınlar, eşlerinin hâkimiyeti altında, kendi varlığından bihaber şekilde yaşamını sürdürür. Bu tür ilişkilere kolaylıkla rastlayabilirsiniz.

AYRICA: İnsanlarla Paylaşmamanız Gereken Şeyler Nelerdir? (8 Madde)

Olası tartışmalarda, karşıdaki kişiyi suçlu hissettirecek, haklı olsa bile haklılığını sorgulatacak duruma getirmek için kurulan özellikli cümlelerle, pasif durumda kalan kişi küçük tartışmalarda bile kendini savunamaz duruma geliyor.

AYRICA: Üzgünken Ne Yapılmalı? Üzgün Olduğunuzda Bunları Okuyun!

Elbette bu kişileri, uyguladığı taktiksel yöntemlerle ayırt edebilmek, aynı zamanda manipüle edilip edilmediğinizi anlamak mümkün. Peki, gaslighting uygulayan kişilerin sıklıkla başvurduğu yöntemler neler?

AYRICA: Overthinking (Çok Fazla Düşünme) Nedir? Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Gaslighting Uygulayan Kişilerin Sıklıkla Uyguladığı Yöntemler

Gaslighting Uygulayan Kişilerin Sıklıkla Uyguladığı Yöntemler

Gaslighting uygulayan, karşıdaki kişiyi kontrol etme, üzerinde hâkimiyet kurma isteğine sahip narsist, sosyopat, kişilik bozukluğuna sahip kişilerin, sıklıkla uyguladığı manipüle etme yöntemleri vardır.

AYRICA: Nasıl Olgun Olunur? Olgunlaşma Belirtileri Nelerdir? Olgunlaştığını Nasıl Anlarsın?

Eğer hayatınızdaki kişilerin size bu şekilde davrandığını düşünüyor iseniz, gaslighting mağduru olabilirsiniz. Peki, o yöntemler nelerdir?

AYRICA: Durmayı ve Ara Vermeyi Gerektiren İşaretler

  • Gaslighting uygulayan kişi, karşıdaki kişinin düşüncelerini, söylediklerini dinlemeyi reddeder ve doğru ya da yanlış, anlatılanları duymamak için sürekli bir şeylerle meşgul olur.
  • AYRICA: Manipülatif, Sorunlu, Sinir Bozucu, Zor İnsanlarla Nasıl Başa Çıkılır?

  • Yaşanmış olayları her defasında farklı anlatarak karşısındaki kişinin aklını karıştırır ve karşıdaki kişi, acaba gerçekten de öyle mi olmuştu? diyerek kendini suçlar.
  • Haksız iken bile, duygu sömürüsü yaparak, alakasız durumlardan alıntı yaparak karşısındaki kişinin iyi niyetini suiistimal eder ve olay çözüldüğü zaman eski normal haline geri döner. Böylelikle haklı olan tarafın kendisini haksız, çok üzerine gitmiş gibi hissetmesini sağlayarak, suçluluk duymasına neden olur.
  • AYRICA: Nasıl Hayır Denir? Hayır Demek için Ne Yapmalı? (10 Güçlü İpucu)

  • Türlü sebeplerle karşısındaki kişiyi sürekli aşağılar, artık eskisi gibi olmadığını söyleyerek karşıdaki kişiyi olumsuz kalıplara inandırmaya çalışır.
  • Eşyaların yerini değiştirerek kayıp olduklarını düşündürtür, sonrasında ise onları eski yerlerine geri koyarak, “O daha önce oradaydı, sen görememişsin.” gibi cümleler kurar.
  • AYRICA: Hayatı Anlamlı Kılan Şeyler - Yaşamınızı Bu 6 Şeye Ayırın

  • Bir olayı hatırlamaya çalıştıklarında, baskınlık kurar ve karşıdaki kişi doğru hatırlamasına rağmen, onu engelleyerek, “Hayır, sen yanlış hatırlıyorsun, doğrusu şöyleydi.” der ve o kişi hafızasının kötüleştiğini düşünerek kendisini kötü hisseder.
  • Şiddetli kavgalardan sonra, aniden yumuşak davranarak karşı tarafın kafasını karıştırır.
  • AYRICA: Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız? Hayat İlkeleri Nelerdir?

  • Diğer insanların önünde sürekli karşı tarafın eksik taraflarını nükteli ya da eleştirel bir tavırla sohbet konusu haline getirmeye çalışır.
  • Kötü niyetli olmadığını söyleyerek, bazen iyi davranışlarda bulunup, yaptığının bir açıklaması olduğunu dile getirerek, bu açıklamayı karşı tarafa kabul ettirmeye çalışır. Karşı taraf ise bu durumda, “O aslında kötü niyetli değil, benim iyiliğim için böyle davranıyor. O aslında iyi bir insan.” diye düşünür.
  • AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum

  • Güçlü bir inkâr enerjisi çalıştırarak, karşıdakinin gerçeği bilmesine rağmen şüpheye düşmesini sağlar.
  • Önemli bir konu konuşulduğunda, karşısındaki kişinin dikkatini dağıtarak konuyu değiştirir.
  • AYRICA: Sosyal Medyanın Hayatımızdaki Yeri - Hayatımıza Etkileri

  • Bir olayı ya da durumu, karşı tarafın anlamayacağını, yetersiz olduğunu dile getirerek saklamaya çalışır. “Sen anlamazsın, senin anlayacağın bir şey değil. Sen kendi işlerine bak.” gibi cümlelerle karşı tarafa kendisini yetersiz ve vasıfsız hissettirir.
  • Sözde en iyi sevgili, eş, arkadaş vb. gibi davranırken iş uygulamaya gelince tam tersi davranışlar sergileyebilir.

AYRICA: Sosyal Medyanın Ruh Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Gaslighting Mağduru Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Gaslighting Mağduru Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Gaslighting yalnızca ikili ilişkilerde değil, hayatın birçok alanında görülebiliyor. Çalışma arkadaşları ile, patron vb. figürlerle, aile içerisinde, akrabalarla olan iletişimlerde gaslighting yöntemi uygulayarak karşıdaki kişiyi kendinden ve yaptığından şüpheye düşürmeye iten davranışlara rastlamak sıkça mümkün.

AYRICA: Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır? (7 İşaret)

Peki, hayatın her alanında gaslighting mağduru olup olmadığınızı, gaslighting etkisi altında olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Aşağıda sayacağımız maddelerin kendinizde olduğunu düşünüyor iseniz, sizler de gaslighting mağduru olabilirsiniz.

AYRICA: İnsanları Umursamamanın Yolları Nelerdir? (5 İpucu)

  • Düşüncelerinizi yanlış anlaşılma korkusu ile açıkça dile getiremiyor, yargılanacağınızı ve anlaşılmayacağınızı düşünerek hareket ediyorsanız.
  • Sorun çıkacak diyerek olayların üzerini kapatıyor, olay büyümesin diye susmayı tercih ediyorsanız.
  • AYRICA: Güçlendirici ve Motive Edici Özlü Sözler (85 Adet)

  • Eylem ve davranışlarınızı kendi iradeniz doğrultusunda değil, bir başkasının ne düşüneceğine, ne isteyeceğine göre şekillendiriyorsanız.
  • Başkalarının “Sen yapamazsın, sen beceriksizsin vb.” sözlerinden etkilenerek, yapacağınız bir işten vazgeçiyorsanız.
  • Kendinizi güçsüz, vasıfsız hissediyorsanız.
  • AYRICA: Çarşamba Motivasyonu: Hafta Ortası Çöküşünde Size Yardımcı Olacak 20 İpucu

  • Toplumun ya da hayatınızdaki kişilerin ne düşündüğü sizin ne düşündüğünüzden daha önemliyse.
  • Hayatınızda kopamadığınız bir ilişki varsa ve yıllarınızı verdiğinizi düşünerek kendinizi kapana kısılmış hissediyorsanız.
  • Sizin için doğru bir insan olmadığı halde, ısrarla o kişinin hayatınızda kalması için uğraşıyorsanız.
  • AYRICA: 10 Adımda Motivasyon Nasıl Yüksek Tutulur?

  • Evliliğinizde ya da ilişkinizde, benden ayrılır korkusu ile yaşadığınız her şeyi sineye çekiyorsanız.
  • Bilhassa evliliğiniz ve ilişkilerinizde bir sorun olduğunda, o sorunun hep sizden kaynaklandığını düşünüyor ve bu düşünceye itiliyorsanız.
  • AYRICA: Motive Olamıyorum Diyenler için Ne Yapılabilir? (3 İpucu)

  • Hayatınızdaki insan için, “O aslında iyi bir insan.” diyor ve çevrenizdeki uyarılara rağmen, ısrarla onu iyi görmek için çabalıyorsanız. Çevrenizdeki kişilerin onu tanımadığı için yargıladıklarına inanıyorsanız.
  • Bir şeylerin yanlış olduğu hissine kapılıyor ancak bunun ne olduğunu kavrayamıyorsanız.
  • Çok hassas olduğunuzu düşünüp, bunun için kendinizi suçluyorsanız.
  • Eşinizin ya da sevgilinizin olumsuz davranışlarına kendinizce bahaneler üretiyorsanız, örneğin aldatıldığınızda bile suçlu kişinin kendiniz olduğunu düşünüyorsanız.
  • AYRICA: Hayallere Saplanıp Kalmaktansa Harekete Geçmenin 2 Küçük Yolu

  • Herhangi bir konuda karar vermekte zorlanıyorsanız.
  • Sık sık yaptığınız her şey için özür diliyorsanız.
  • Yaptığınız her şeyin yanlış hissettirdiğini düşünüyorsanız.
  • Arkadaşlarla veya ailedeki bireylerle daha az görüşmek istiyorsanız.
  • Sürekli endişelenerek kendinizi yersiz duygulara kapılırken buluyorsanız.

AYRICA: Endişelerimden Nasıl Kurtulurum Diyenler için 5 Güçlü Adım

Gaslighting Yapanların Sıklıkla Kurduğu Cümleler - Gaslighting Örnekleri

Gaslighting Yapanların Sıklıkla Kurduğu Cümleler - Gaslighting Örnekleri

Gaslighting uygulayan kişilerin manipüle etme taktiklerini ve karşıdaki kişide hissettirdiği duyguları sizlerle paylaştık ancak bu kişilerin sıklıkla kurduğu cümlelerin de önemli olduğunu düşünüyoruz.

AYRICA: Nasıl Harekete Geçilir? Hayalleri Gerçeğe Dönüştüren 11 Alışkanlık

Manipüle etmeyi seven, kontrol etmeye çalışan ve kendini yücelterek yanındakinin değerini düşürme çabasına giren bu tür insanların manipüle etmeye çalışırken kullandığı bazı kalıp cümleler var. Peki, gaslighting örnekleri neler? Bu cümleler size tanıdık geliyor mu? Örnekler çok fazla…

AYRICA: Hayatı Değiştirmek için Ne Yapmalı? (5 Öneri)

  • Ben öyle bir şey söylemedim, sen öyle anladın.
  • Ben ne yaptığımı biliyorum, senden fikir alacak değilim.
  • Ben onu, oraya koymamıştım. Onu nereye koyduğumu hatırlamayacak mıyım?
  • Kafanda kuruyorsun.
  • Aşırı tepki verdiğinin farkında mısın?
  • AYRICA: İşyerinde Mutlu Olmak için Bilmeniz Gereken 5 Faktör

  • Olayları çok büyütüyorsun, alt tarafı bir yemek yedik. (Örnekler çoğaltılabilir)
  • Senin iyiliğini düşündüğüm için bunu söylüyorum.
  • Çok abartıyorsun.
  • Sen gerçekten iyice değişmeye başladın, eskiden böyle değildin.
  • Hiçbir şeyi doğru dürüst yapamıyorsun.
  • AYRICA: Özgüvene Zarar Veren Davranışlar Nelerdir? (6 Adet)

  • Anlaman için kaç kere anlatmalıyım? Bir kere söyleyince anlamıyor musun?
  • Başkaları senin gibi davranmıyor.
  • Ailen de, arkadaşların da benim gibi düşünüyor.
  • Seni aldattım ama bu senin suçun.
  • AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

  • Gerçekten ne söylediğini bilmiyorsun.
  • Aklın başında mı senin? Deli deli davranıyorsun.
  • Ben öyle olmasını istedim, öyle oldu.
  • Sana böyle yapmamanı söylemiştim, hatırlıyor musun?
  • Bu işi gerçekten becerebilecek misin?
  • Sana güvendiğim için beni pişman etme.
  • AYRICA: Özgüveni Geliştirmek için Bugün Yapılabilecek 3 Güçlü Şey

  • Sevgimi gösteriyorum ya, sürekli söylemem mi gerekiyor?
  • Kırılgan davranışlarından çok sıkıldım.
  • Beni anlamadığını düşünüyorum.
  • AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

  • Benimle olmayı sen istedin, ben değil.
  • Bütün bunlar senin suçun, yaptığından memnun musun?
  • İyice unutkan olmaya başladın, her şeyi unutuyorsun.
  • Diğerleri senden daha güzel giyiniyor.
  • AYRICA: Anksiyete Nedir? Nasıl Anlaşılır? Anksiyeteli Birine Nasıl Davranmalı?

  • Saçmalıyorsun.
  • Kendine bakmayı bilmiyorsun.
  • Kilo almışsın, böyle çok yersen olacağı buydu.
  • Sen mümkün olduğunca az konuş, ben hallederim.
  • AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol

  • Nerede nasıl davranacağını öğren.
  • Ne söylememi istiyorsun?
  • Sen her zaman böyleydin.
  • Yalnızca şaka yapıyordum, sen şakadan anlamaz mısın?
  • Neden şu veya bu kişi gibi olamıyorsun?
  • AYRICA: Anksiyeteyle Nasıl Başa Çıkılır? (5 Pratik Adım)

  • Bütün bunları unutalım tamam mı?
  • Şu an seninle tartışmak istemiyorum.
  • Bu konuyla ilgili konuşmak istemiyorum.
  • Senin için yaptığım onca şeyden sonra bana böyle mi davranıyorsun?
  • Kendini çok zeki sanıyorsun.
  • AYRICA: Daha Basit Yaşamanın Yolları Hakkında 3 Adım

  • Bence psikolojik yardım almalısın, durumunu hiç iyi görmüyorum.
  • Ne demek istediğini anlamıyorum tamam mı?
  • Gerçekten bütün bunlardan çok yoruldum.
  • Beni bunaltıyorsun, biraz nefes almama izin ver.
  • Seninle anlaşamıyorum gerçekten.
  • Neden anlamamakta bu kadar direniyorsun?

AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Gaslighting Tedavisi Var mı?

Gaslighting, çoğu zaman ani bir uyanışla, artık daha fazla tahammül edememekle, bir şeylerin aşırı derecede yanlış olduğunu düşünmekle ve depresyon eşiğine gelindiğinde fark ediliyor.

AYRICA: Günlük Yaşamda Şimdiki Anda Kalmak Nasıl Olur? (5 Basit Alışkanlık)

Kişinin öz saygısını kaybetmesi, öz benliğini yitirmesi, kaygı bozukluğu, sınırları ayırt edememesi, bağımlı hale gelmesi ve değersiz hissetmesi gibi durumların nasıl başladığı ve nasıl ilerlediği, kişinin hayatını ne ölçüde etkilediği araştırıldıktan sonra uzman psikiyatri doktorlarının yardımı ile kişinin gaslighting etkisinden kurtulması mümkün olabiliyor.

AYRICA: Daha Mutlu Bir Hayat Yaşamak için Bugün Yapabileceğiniz 5 Şey

Psikolojik şiddet uygulayan kişilerin hayatlarından çıkarılması, beklendiği gibi süreci zorlaştırabiliyor ancak kendi iyilikleri için kişi veya kişilerin bunu göze almaları gerekiyor.

AYRICA: Nasıl İyimser Olunur? (3 Günlük Alışkanlık)

Yine gaslighting etkisi yaratan kişilerin de, psikiyatri yardımı alması ile hem kişinin kendisinde, hem de kişinin hayatındaki kişilerle olan ilişkilerinin iyileştirilmesinde önemli bir adım atılması sağlanıyor.

AYRICA: Tembel Olmaktan Nasıl Kurtulurum? (10 Basit Alışkanlık)

Son Olarak…

Hayatınızda gaslighting etkisi yaratan, patron, aile, arkadaş, akraba, eş, sevgili vb. fark etmeksizin böyle bir ilişkinin içerisinde olmamaya özen gösterin. Kendinize karşı her zaman nazik olun ve asla değerinizi bir başkasının belirlemesine ve sizi siz olduğunuz için yargılamalarına ya da eleştirmelerine müsaade etmeyin. Bu konuda gerekir ise uzman bir psikiyatri görüşü almayı düşünebilirsiniz.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

Bu yazımızda bir manipüle etme yöntemi olan gaslighting nedir? Gaslighting uygulayan kişiler bunu nasıl yapar? Gaslighting örnekleri nelerdir? Gaslighting uygulayan kişilerin sıklıkla kullandığı cümleler nelerdir? sizlerle paylaştık. Eğer özel ya da genel yaşamınızda manipüle edildiğinizi düşünüyorsanız, bir şeylerin yanlış hissettirdiğini biliyor ancak tam olarak emin olamıyor iseniz, bu yazımızın faydalı olmasını umuyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu