Birisine, “Ben, bazen, kendimle konuşuyorum.” dediğinizde, muhtemelen, o kişinin size olan bakış açısı değişecektir. İnsanların kendi kendine konuşması, toplumdaki insanların çoğu tarafından garip karşılanıyor olsa da, sanılanın aksine, “kendi kendine konuşmak” psikolojide önemli ölçüde bir yere sahiptir. Kişinin kendi psikolojik sağlığı için, kendi kendine konuşmak, oldukça faydalıdır da. Bu içeriğimizde sizlere, kendi kendine konuşmanın faydaları nelerdir? hakkında bahsedeceğiz. Eğer, kendi kendine konuşmaya karşı olumsuz bir bakış açınız var ise, bu yazımızı okuduktan sonra bakış açınızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
AYRICA: Biz Dünyanın Efendisi Değiliz, Önemli Bir Parçasıyız Yalnızca
İnsan sosyal bir canlı, bu konuda hepimiz hemfikiriz. Bizi bir diğerinden ayıran en önemli şey, içerisine doğduğumuz yaşam şartları ve zamanla oluşan kişisel kimliğimiz. Ancak, birbirimizden ne kadar farklı olursak olalım; konuşmaya, paylaşmaya, anlatmaya ve dinlenilmeye ihtiyaç duyuyoruz. Fakat burada da, gerçekten bizi anlayabilecek, dinlediğinde yargılamayacak, hayatımızla ve düşüncelerimizle ilgili paylaşımda bulunurken, zihnimizde “Acaba karşıdaki insana koz mu veriyorum?” diye düşündürtmeyecek insanların varlığı önem arz ediyor.
AYRICA: Kendi Hikâyenizi Kendiniz Yazın - Farklılığınız Yaşam Rehberiniz Olsun
Birçok insan, maalesef hayatında böyle bir insanı bulamadığı için, kendisiyle ya da psikolog ile konuşmayı tercih ediyor. Bir noktada ise, kendisiyle konuştuğu için, ister istemez kendisini kötü hissedebiliyor! Kendinizle konuşmanız, yalnızca düşünüyor olmanızdan çok ama çok daha iyi. Yani, kendi kendinize konuşuyor olmanız bir problem değil!
AYRICA: Mutlu Bir Hayat için Kendini ve Zihnini Sadeleştir - Mutlu Bir Hayat için Ne Yapmalıyız?
Düşünmek, konuşmak kadar rahatlatıcı değildir; saplantıların oluşma nedeni de bundan kaynaklanır. Konuşmak ise, zihni rahatlatır, zihin boşalır. İnsanlar konuşarak ve dinleyerek daha iyi anlaşırlar.
AYRICA: Bugün Duyman Gereken 10 Şey
Düşünceler, bazen derin bir girdap olabilir ve onları çoğu zaman kontrol edemeyebilirsiniz. Fakat, kendinizle konuşmak, size bütün çerçeveyi olduğu gibi gösterebilir. Yüksek sesle, aynaya bakarak ya da oturduğunuz yerde, kendinize isminizle hitap ederek konuşmak, başta garip gibi görünse de, zamanla kendinizle ilgili bazı problemlerin üzerinden kolaylıkla gelmenizi sağlayabilir.
AYRICA: İnsanın Sahip Olması Gereken Küçük ama Anlamlı Şeyler
Peki, kendi kendinizle konuşmak, size nasıl iyi gelebilir? Faydaları neler olabilir? Kulağa ilk başta tuhaf gelen bu davranış, bize ne kazandırır?
AYRICA: Doğru Karar Nasıl Verilir? Doğru Kararı Vermenin 13 Önemli Kuralı
Kendinizle Konuşarak Kendinizi Daha İyi Tanıyabilirsiniz
Benjamin Franklin’in bir sözü vardır: “Bırak bütün insanlar seni tanısın ama hiç kimse seni tam olarak tanımasın. İnsanlar sığ yerini gördükleri dereyi kolay geçerler.” Seni, en iyi sen tanımalısın. Zaten bir başkası, seni senden daha iyi tanıyamaz. Ancak bunun için de çaba göstermelisiniz.
AYRICA: Ne Kadar Kırılsanız ve Öfkelenseniz de Yapmamanız Gereken 5 Şey
Çoğu zaman, özellikle komplike bir karaktere sahip iseniz, kendinizde anlamlandıramadığınız bazı davranışların neden var olduğunu sorgulayabilirsiniz. Temelde mutlaka bir fikriniz vardır ancak düşünerek bir sonuca ulaşamazsınız. İnsanın kendisiyle konuşması, onun deli olduğu anlamına gelmez. Kendinize siz diyerek ya da isminizle hitap edin. Örneğin, “Esra, sence sen, neden böylesin?” gibi bir cümleyi yüksek sesle söyleyin ve aklınıza gelen cevapları yine yüksek sesle dile getirin.
AYRICA: Kurtulmanız Gereken 11 Alışkanlık - Bırakılması Gereken Alışkanlıklar
Kendinizi yargılamadan tanımaya çalışın. Gerçekçi olalım; her zaman, bir başkasına karşı ılımlı yaklaşsak da, kendimize karşı hep acımasız oluruz. İşler yolunda gitmediğinde ya da çok istediğimiz bir şey gerçekleşmediğinde, suçlu olarak daima kendimizi buluruz. “Senin yüzünden olmadı.” “Sorumlusu sensin.” “Bir işi bile beceremiyorsun.” benzeri cümleleri çok sık kurarız.
AYRICA: Size Anlam Kazandıracak 5 Nezaket Davranışı
Kendimize kızmak, kendimizi suçlamak her zaman daha kolaydır. İnsanlar kendisi için, nadiren, “Tebrikler! Sen çok başarılısın! Sen kendi potansiyelinin farkındasın, elinden geleni yaptın. Olmazsa, bir daha denersin.” gibi bir cümleyi kurar. Bu ve benzeri cümleler gerçekçi gelmez çünkü temelde insanın kendine olan inancı ve motivasyonu düşüktür. Olumsuzluk, hep oradadır. Doğduğunuz andan itibaren, kendinizle yaşıyor olsanız da, bazı şartlar ve durumlarda, hiç bilmediğiniz yönlerinizle karşılaşabilirsiniz.
AYRICA: Bunları Yaptığınız için Asla Özür Dilemeyin!
Kendinizle konuşarak; bir diyalog oluşturup, size neyin iyi geldiğini, neyin iyi gelmediğini, neyin neden olduğunu, neyin neden olamadığını uzun uzadıya tartışabilirsiniz. Bu size garip gelmesin, bu olması gerekendir.
AYRICA: İnsanlarla Paylaşmamanız Gereken Şeyler Nelerdir? (8 Madde)
Kendinizle Konuşurken Daha Akıllı Olabilirsiniz
Sesler, en kötü düşünceleri bile bastırır. Hele ki bu kendi sesiniz ise. Düşünün! Zihninizi meşgul eden problemler, siz onları düşünmeye devam ettikçe daha da karmaşık bir hal alabilir. Fark edin! Çözüm yolları ararken, aklınıza çözümden çok, daha karmaşık yanıtlar gelebilir. Düşünceleri yakalayamazsınız, dur demeniz de onları durdurmaz. Ama sesler, düşünceleri bastırabilir. Kendinizle yüksek sesle konuşmak, zihninizde dönüp duran düşünce karmaşasına bir son verebilir.
AYRICA: Üzgünken Ne Yapılmalı? Üzgün Olduğunuzda Bunları Okuyun!
Uygun bir ortam hazırlayın ve kendinizle konuşun. Kendinizle konuşmak, düşünceler gibi biçimsiz cümleleri, kalıplara döker. Kendinizle konuşurken, daha akıllı hissedebilirsiniz çünkü diyalog aktıkça, yaydığınız ses titreşimleri, beyninizin frekansını etkiler. Daha karmaşık görünen bir problem için çözüm, kurduğunuz cümlelerin arasında, kendiliğinden beliriverir. Bu her zaman mümkün!
AYRICA: Nasıl Olgun Olunur? Olgunlaşma Belirtileri Nelerdir? Olgunlaştığını Nasıl Anlarsın?
Enerji tutulamaz, görülemez ancak su gibi, girdiği kalıbın şeklini alır. Kafanızdaki bilinmezlikleri, diyaloğa döküp, kendinizle konuşmaya başladığınızda, düşüncelerinize ait olan enerjiyi de farklı bir boyuta taşımış olursunuz. Olası bir problemle ilgili kendinizle konuşurken, hatta bir harita çizelgesi hazırlarken, gözünüzden kaçan detaylar sizi sonuca ulaştırır.
AYRICA: Hayatı Anlamlı Kılan Şeyler - Yaşamınızı Bu 6 Şeye Ayırın
Dedektifleri düşünün! Herhangi bir problemi çözmek istediklerinde, bir çizelge oluşturur ve kendi kendilerine konuşurlar. Kendinizle konuşarak, sakladığınız potansiyeli ortaya çıkarın. Konuşmak bir ihtiyaçtır. İnsanın kendisiyle konuşması kadar da güvenli ve anlamlı bir şey yoktur.
AYRICA: Nasıl Hayır Denir? Hayır Demek için Ne Yapmalı? (10 Güçlü İpucu)
Akıl Sağlığınız İçin Kendinizle Konuşmak En İyisi
Çoğumuz, güvenilir olmayan insanlardan şikâyet ederiz. Bir şeyler paylaşmak istediğimizde, yargılanmaktan korkarız. Kendimize ait fikirleri ortaya attığımızda, onları bizim gibi anlayamayacaklarını düşünürüz. Ya da, kimsenin bizi dinlemeye tahammülü olmadığı inancını taşırız içimizde. Ancak, anlatamadığımızda ya da paylaşamadığımızda, hislerin veya duyguların zihnimizi kurcaladığını, kalbimizi sıkıştırdığını fark ederiz. Anlatmak, paylaşmak bir ihtiyaç haline gelir.
AYRICA: Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız? Hayat İlkeleri Nelerdir?
Böyle anlarda, insanın kendisiyle konuşması, konuşabilmesi gerekir. Kendi kafa yapımızı, kendi duygularımızı kendimize detaylıca açıklama gereği duymayız, çünkü zaten biliyoruz, bu kişi biziz. Bu yüzden, insanın kendisiyle konuşması daha kolaydır. Elinize bir kahve alıp; var ise bahçeniz ya da evinizin balkonu, fark etmez; oturup, yüksek sesle kendinizle konuşurken, bir yandan da kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Örneğin; “Bugün şunlar şunlar oldu… Bununla çok iyi baş ettiğini düşünüyorum Esra. Normalde, bunlar kaldıramayacağın kadar ağır ancak bir şekilde iyi idare ettin. Seninle gurur duyuyorum çünkü altından kalkamam dediğin bu durumun altından kalkabildin. Çok daha kötüsü olabilirdi ama olmadı.”
AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum
İnsanın akıl sağlığı için, gün içinde yaşadıkları, kaygıları, olumsuz veya olumlu düşüncelerini sesli olarak dile getirmesi, kendisiyle diyaloğa girerek üzerinden geçip, değerlendirmesi, pozitif bakış açısıyla bakmaya çalışarak, kendine olan özgüvenini artırması gerekir. Kendinizle konuşmayı ihmal etmeyin. Bir süre sonra, en iyi arkadaşınız, kendiniz olabilirsiniz.
AYRICA: İnsanları Umursamamanın Yolları Nelerdir? (5 İpucu)
Kendinizle Konuşmak Şu Ana ve Mevcut Durumlara Odaklanmanızı Sağlar
Komplike karakterler, çoğu zaman geçmişte, hayal ettiği gelecekte, gerçekten olmayı düşlediği yerlerde yaşar. Günler, haftalar, aylar geçerken giden ömrün ve de anın farkında olmazlar. Elbette bu durum, herkes için geçerli değildir. Düşüncelerimizde; geçmiş, gelecek kaygısı, özlem, hayalini kurduğumuz yaşam vb. vardır. Bu hiç değişmez. Zihin, tıpkı bir makara gibi, her gün, yeniden ve yine aynı döngüyü sararak yaşatır. Oysa, insanın kendisiyle konuşması; mevcut durum ve yaşama odaklanmayı, o an hissedilen duyguları misliyle yaşamayı kolaylaştırır.
AYRICA: Güçlendirici ve Motive Edici Özlü Sözler (85 Adet)
Mutlu olduğunuz bir anı, olumsuz düşüncelerle sabote eder ve o anın büyüsünü kaçırırsınız. Zihniniz, hep bir şeylerin eksik olduğu duygusunu beyine iletir ve mutluyken bile burukluk hissedersiniz. Oysa, böyle olmamalı. Yaşam, elbette doğduğunuz andan, öldüğünüz ana kadar size ait ve her zerresi bu kadar doluyken, her zerresi yaşanmayı beklerken, olumsuz kalıplarla kendinizi kısıtlamamalısınız. Olumsuz bir durumla karşı karşıya kaldığınızda, kendinize motive edici cümleler kurmalısınız. Ve bunu yüksek sesle kendinizle konuşarak yapmalısınız.
AYRICA: Motive Olamıyorum Diyenler için Ne Yapılabilir? (3 İpucu)
Örneğin; “Biliyorum, şu an zor bir durumdasın. Zor bir dönemden geçiyorsun. Ancak bunun düzeleceğini unutma. Pes etmek gibi bir lüksün yok. 5 yıl sonra hatırlamayacağın ya da üzülmeyeceğin durumlar için 5 dakika daha düşünüp kendini yorma. Neler yapabilirsin ona bir bakalım. Her olumsuz durumda, o anın içerisine saplanıp kalırsak, nasıl toparlarız? Hadi kendini toparla ve her şeyi halledelim. Zor olabilir ama imkansız değil.”
AYRICA: Hayallere Saplanıp Kalmaktansa Harekete Geçmenin 2 Küçük Yolu
Örneğin; “Şu an mutlu bir anı yaşıyorsun Esra, ancak zihninde hep karamsar düşünceler var. Bu mutlu ana odaklanmalısın. Bu an geri gelmeyecek. Fotoğraf çekerken, o kısacık andaki, samimi gülümseme anını kaybedersen, elinde gerçek, samimi bir fotoğraf olmaz. Ana odaklan, bugün mutlusun. Keyiflisin. Bu keyfi hiçbir şeyin bozmasına izin verme.”
AYRICA: Endişelerimden Nasıl Kurtulurum Diyenler için 5 Güçlü Adım
Kendinizle Konuşarak Kendinizi Motive Edebilirsiniz
Çoğu hayat felsefesinde; insanın kendini anlaması, kendini sevmesi, mutlu bir yaşamın temel kaynağıdır düşüncesi yer alır. Kendimizle ilgili problemleri aşabilmek için, kendimize karşı haksızlık etmeyi bırakmamız öğütlenir. İnsanın kendini tanıması, kendisini sevmesi ile başlar ve bu, özellikle olumsuzluğa meyilli bir karakter iseniz, zor olabilir.
AYRICA: Özgüveni Geliştirmek için Bugün Yapılabilecek 3 Güçlü Şey
Kendinizi sevmiyorsanız, iyi ve olumlu şeyleri hak etmediğinizi düşünüyor iseniz, katı bir tutum takınmak yerine, kendinizle, iyi hissettirecek bir yüzleşme yaşayabilirsiniz. Bir başkası sizi motive ettiğinde, bu size iyi gelir, bir anlık da olsa bir canlanma yaşarsınız ama sonra bu gelip geçer.
AYRICA: Nasıl İyimser Olunur? (3 Günlük Alışkanlık)
En önemli motivasyonu, insanın kendisi sağlamalıdır. Daima ayakta duracak olan, daima motivasyona ihtiyacı olacak olan, insanın kendisidir. Neye ihtiyacınız olduğunu, en iyi siz bilirsiniz. Kendinizle konuşurken bunu göz önünde bulundurun. Bazen, neye ihtiyacınız olduğunu bilemediğiniz anlarda ise, olumsuz bir tutum yerine yapıcı, uzlaşmacı bir tavırla kendinize yaklaşın. Bir başkasına nasıl anlayışlı olabiliyor iseniz, kendinize de aynı anlayışı gösterin. Ve bunu, yüksek sesle dile getirin.
AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)
Örneğin; “Yaşamında, bazı hatalar yapmış olabilirsin, bu doğal. Yapmaman gerektiğini düşünüyorsun, haklı olabilirsin. Fakat, bu noktadan sonra aynı hatayı tekrar yapmamak için çaba vermelisin. Önemli olan, pişmanlık duyduğun bir hatayı, tekrar yapmamaktır.”
AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?
Örneğin; “Kendini sevmiyorsun fakat şunu unutuyorsun: Yaşamın boyunca senin yanında her zaman kendin olacak. Senin ne hissettiğini, ne yaşadığını, ne istediğini, neyi sevdiğini, neyi sevmediğini her zaman kendin bileceksin. Düştüğünde seni, kendin kaldıracak. Kendine karşı nazik olmalısın Esra. Kendine yüklenmemelisin. Başkalarının ayakkabısı ile bir buçuk kilometre yol alamazsın, bunu biliyor isen kendi ayaklarınla geri geri gitmeyi bırak.”
AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol
Sonuç
İnsanın kendi kendine konuşması, çoğu zaman, “Sen deli misin? Neden kendinle konuşuyorsun?” gibi bir tepki almasına neden olur. İnsanın kendisiyle iletişim kurabilmesi kötü bir şey değildir. Bu durum, o insanı deli yapmaz. Anı ve özellikle olumsuz durumları yönetebilmek, idare edebilmek ve süreci kolayca atlatabilmek için, kişinin kendisiyle konuşması, motivasyon sağlaması, psikolojik anlamda olumlu etki bırakır.
AYRICA: Daha Basit Yaşamanın Yolları Hakkında 3 Adım
Düşüncelerimizi daha kolay organize edebilir, kaçırdığımız detayları fark edebilir, hafızamızı kuvvetlendirebilir, en önemlisi ise kendimizle iletişim kurabilmenin büyük hazzını yaşayabiliriz. Bazen, bizi kimse dinlemediği anlarda da, kendimizle sohbet edebilmek bize iyi gelir. Paylaşmak, anlatmak, kendimizi ifade etmek istediğimiz o ihtiyaç anlarında, karşınızda kimse yok ise, unutmayın, siz varsınız!
Bu içeriğimizde sizlerle, kendi kendine konuşmanın faydaları nelerdir? sorusu üzerine, yorumlarımızı paylaşmak istedik. Sağlıklı bir bireyin, kendisiyle konuşması kadar doğal ve normal bir durum olamaz. Kendinizi karşınıza alın ve uzun uzadıya sohbet edin. Özellikle, zor durumlarda ya da karar vermekte zorlandığınız anlarda kendinizle konuşmak size iyi gelebilir. Elbette, her zamanki gibi, tercih sizlerin.