Tavsiyeler

Biz Dünyanın Efendisi Değiliz, Önemli Bir Parçasıyız Yalnızca

Mütevazı Olmak

Sanırım insan olarak, dünyada en üstün varlığın biz olduğumuz düşüncesine körü körüne bağlıyız. Sonsuz evren ve ötesinin, zamanın bütün dilimlerinde bize hizmet ettiğine, bizim için her şeyin var olduğuna ve yine her şeyin bizim için gelişmekte olduğuna inanıyoruz.

AYRICA: Mutlu Bir Hayat için Kendini ve Zihnini Sadeleştir - Mutlu Bir Hayat için Ne Yapmalıyız?

Korkunç bir kibir içerisindeyiz galiba, bilemiyorum. Ben bu düşünceye pek inanan bir insan olamadım. Çoğu zaman, biz kimiz ki? Evren önümüzde eğilsin düşüncesine sahibim. Ancak bazı insanlar ne yazık ki böyle düşünmüyor.

AYRICA: Kendi Hikâyenizi Kendiniz Yazın - Farklılığınız Yaşam Rehberiniz Olsun

Düşüncelere elbette saygım var, kaldı ki benim görüşümün doğru bir tez olmasına da gerek yok, olmak zorunda da değil ancak kendimize bazı sorular sorduğumuzda, karşılaşacağımız cevaplar muhtemelen benzer olacaktır.

AYRICA: Bugün Duyman Gereken 10 Şey

Evren, sonsuz bir düzen içerisinde varlığını sürdürmeye devam eder, bizden önce de böyleydi, muhtemelen bizden sonra da böyle olmaya devam edecek. Ben, eğer faydalıysak, eğer varlığımızın bir önemi var ise, bu dünyanın bir parçası olabileceğimizi düşünenlerdenim ve eğer en ufak bir önemimiz ya da faydamız yok ise, kimseden üstün ya da önemli değiliz.

AYRICA: Güçlü İnsanların Özellikleri Nelerdir? Güçlü İnsanlar Nasıl Davranır?

Bazı insanlar görürsünüz, ağaçlara tekme atarlar, ellerine sert bir şey alıp ağaçların gövdelerini kazırlar, onlara rahatsızlık verip sanki canları yokmuş gibi davranırlar. Oysa o ağacın varlığı o insandan daha önemlidir, daha faydalıdır evren için, buna inanıyorum.

AYRICA: Detaycı İnsanlar Kazandıkları Kadar da Kaybederler

Başımıza gelenleri çoğu zaman hak etmediğimizi düşünürüz mesela. Bundan gerçekten de emin miyiz? Başımıza gelenler, öylesine midir? Yoldan çıkmış, sapma sonucu bize uğramış şeyler midir? Pek sanmıyorum. Bu evrendeki her şey, bir toz zerresi bile sürekli hareket halinde, sürekli evrene hizmet ediyor.

AYRICA: İnsanın Sahip Olması Gereken Küçük ama Anlamlı Şeyler

Biz insanlar ise, evrene yarardan çok zarar veriyoruz diye düşünüyorum. Yolda yürürken aşağıda, ayaklarınızın hemen altındaki karıncaları düşünür müsünüz mesela? Belki de başınıza gelen her şey, o minik canlıların üzerine düşünmeden basıp gittiğiniz için olabilir. Belki de hayatta, ben bunu hak edecek ne yaptım? sorusuna bulamadığınız o yanıtlar, minik bir canlı için düşüncesizce davrandığınız o anlarda gizlidir? İnsanız diye, düşünebiliyoruz, düşündüğümüzü uygulayabiliyoruz diye kibirlenmemize gerek yok.

AYRICA: Ne Kadar Kırılsanız ve Öfkelenseniz de Yapmamanız Gereken 5 Şey

Bir karınca gibi sıkı çalışıyor muyuz? Disiplinle, emek vererek ve gerçekten faydalı olabilmek için doğaya, gayret ediyor muyuz, yoksa yalnızca bencilce mi hareket ediyoruz dünyada? Sokaklarında bugün köpek ya da kedi istemeyen insanlar görüyorum, yaşam alanlarında kendilerinden daha alçakta (neye, kime göre?) olan insanları istemeyen insanlara denk geliyorum.

AYRICA: Sıfırdan Başlama, Başladığın Yolu Devam Ettir

Sırf, "ben en iyisini hak ediyorum" düşüncesi yüzünden, evrenin ruhunu emen, pozitif düzeni bozan ve olumsuz durumların yaşanmasına sebebiyet veren insanlarla karşılaşıyorum. Neden bu kadar kibirliyiz ki? Neden bu kadar üstün olduğumuzu düşünüyoruz her şeyden? Garip değil mi? Ben çok garip buluyorum bütün bunları.

AYRICA: Kurtulmanız Gereken 11 Alışkanlık - Bırakılması Gereken Alışkanlıklar

Kibirli Olmamak

AYRICA: Size Anlam Kazandıracak 5 Nezaket Davranışı

Bulunduğum yaşıma kadar, doğayla hep konuşan bir insan oldum. Kendim gibi davrandım ona. Bu bir gerçek, yalan değil asla. Bahar geldiğinde bahçede yeşeren otları dikkatlice kaldırdım topraktan, solucanlar var ise rahatsız olmasınlar diye. Karınca yuvalarının etraflarına minik taşlar dizdim hep, insanlar fütursuzca basmasın üzerlerine diye. Ağaçların dallarını budarken ölü olanlara dokundum hep, canlı olan, filizlenen dallarına dokunmaktan hep kaçındım. Canları yanar belki...

AYRICA: Bunları Yaptığınız için Asla Özür Dilemeyin!

Güneşi kavurucu olduğu için pek sevmesem de, yine de ona kötü bir söz söylemedim hiç, çünkü onun gökyüzünde olmasının, hastalara, dünyamıza ve bütün canlılara şifa olacağını biliyorum. Yağmur yağdığında ise mutlulukla sohbet ettim hep gökyüzüyle. Her zaman o gökyüzünden akan damlaların kıymetini bildim, ıslandım, nimetinden faydalandım.

AYRICA: İnsanlarla Paylaşmamanız Gereken Şeyler Nelerdir? (8 Madde)

Bazı insanlar sevmez yağmuru, soğuğu... Fakat öyle önemli ki yağmur. Doğaya can, nefes, ferahlık getiriyor adeta. Daha yağmur başlamadan gelen o kokuyu bilir misiniz mesela? O misk, toprakla birlikte ağaçlardan havaya karışan o muhteşem kokuyu? Sonra yağmur bastırır ve ardından o kokunun yoğunluğu artar. Toprağın altındaki canlıların, solucanların, böceklerin yağmuru karşılamak için dışarıya çıktığını görürsünüz.

AYRICA: Üzgünken Ne Yapılmalı? Üzgün Olduğunuzda Bunları Okuyun!

Karıncalar ağızlarında su baloncukları taşır. Kedi dostlarım sokaklarda biriken yağmur sularına kendilerini atar ve suyun içinde debelenirler. Kendi gözlerimle gördüm bunları. Doğa suyunu içer, ve yine insana sonsuz güzellikler bahşetmeye devam eder böylelikle.

AYRICA: Overthinking (Çok Fazla Düşünme) Nedir? Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Kusursuz değilim, olamam da biliyorum ama attığım her adıma dikkat etmeye çalışıyorum. Mümkün olduğunca hak yememeye, yardım edebilecek konumda isem birilerine yardım etmeye, hayvanlar için muhakkak yemek ve su bırakmaya, doğayı incitmemeye gayret ediyorum.

AYRICA: Nasıl Hayır Denir? Hayır Demek için Ne Yapmalı? (10 Güçlü İpucu)

Ne kadar şüpheci ve detaycı olsam da, insanlar hakkında kötü düşünmemeye çalışıyorum, kabul bazen zorlanıyorum ama yine de kin tutmuyorum içimde. Yerlere çöp atmıyorum mesela. Eğer bir çöp olursa çantamda ya da cebimde taşıyorum o çöpü. Çünkü ben atarsam, bir başkası atarsa, doğa kızmaz mı bize? Üzerinde yaşadığımız toprak, ciğerlerimizi temizleyen o ağaçlar kızmaz mı gerçekten? O kadar çok detay var ki! Düşündükçe kendinizi kaybedebilirsiniz.

AYRICA: Hayatı Anlamlı Kılan Şeyler - Yaşamınızı Bu 6 Şeye Ayırın

İşte bu yüzden, başıma bunlar neden geldi? diye sorgularken, belki de biraz kendimize dönmeliyiz. Nedenini kendimizde aramalıyız. Ben öyle yapıyorum. Kasten bir şeyler yapıyor olmanız gerekmez, farkında olmadan yaptığınız şeyler de size üzücü bir şekilde geri dönebilir. Bir karıncayı incittiğiniz için örneğin işleriniz sıkıntı içerisinde olabilir. Bir kuşun yuvasını bozduğunuz için örneğin, ilişkileriniz yolunda gitmeyebilir.

AYRICA: Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız? Hayat İlkeleri Nelerdir?

Düşene de bir tekme siz vurduğunuz için, alay ettiğiniz için, hatta komik bulup güldüğünüz için, hayatınızın geri kalanı asla önceki gibi güzel geçmeyebilir. Hayatta her şey birbiriyle o kadar bağlantılı ve her şey sebep - sonuç ilişkisinde ilerliyor ki, detaylıca düşünüp irdeledikçe hayret ediyorsunuz gerçekten.

AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum

Doğayı Sevmek

AYRICA: İnsanları Umursamamanın Yolları Nelerdir? (5 İpucu)

Zaman kavramı çok önemli bir kavram. Garip de bir kavram. Yıllar önce yaptığınız bir hatanın bedelini, yıllar sonra, hiç beklemediğiniz bir anda ödeyebilirsiniz. O yüzden yaşamın her anının, her dakikasının farkındalıkla geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Faydalı bir birey olabilmek için çaba verilmesi gerektiğine inanıyorum. Önemsiz gibi gördüğümüz her şeyin, aslında ne kadar önemli olabileceğini anlatmak istiyorum.

AYRICA: Güçlendirici ve Motive Edici Özlü Sözler (85 Adet)

Küçücük sorunları dert etmememiz, insanlarla iletişimde iken uzlaşmayı ve anlayışı tercih etmemiz, kimseyi kendimizden üstün ya da alçakta görmememiz, menfaatler kadar sevgi ve saygıyı da düşünmemiz gerektiğine inanıyorum.

AYRICA: Çarşamba Motivasyonu: Hafta Ortası Çöküşünde Size Yardımcı Olacak 20 İpucu

İşin ucunda her zaman ölüm var çünkü. Hayatın sonunda her zaman ölüm var. Hatta bazen hayatın ortasında, hatta bazen başında... Her zaman ölüm var. Bu gerçekten hiçbirimiz kaçamayız. Bu gerçek bizim tercih sebebimiz de olamaz. Bu gerçeği yalnızca günü ve vakti gelene kadar aklımızda tutmalı ve yaşamı dosdoğru, hakkınca yaşamalıyız.

AYRICA: Hayallere Saplanıp Kalmaktansa Harekete Geçmenin 2 Küçük Yolu

Ancak yaşarken bencilliği bir kenara bırakmalı, doğaya ve yaşayan bütün canlılara saygı duymalı, bizim varlığımız kadar onların da varlığının yadsınamaz olduğunu kabullenmeliyiz. Kibir insanı mükemmel yapmaz, mutsuz eder. Çekilmez, sevilmez, anlaşılmaz oluruz. Günün sonunda yalnız kalırız her zaman. Ölümü yalnızken karşılamak da hüzünlü geliyor kulağa. Sevilirken, saygı görürken, değerliyken ve önemliyken ölümü karşılamak daha güzel. Çünkü geride bıraktığımız insanlar her zaman hatırlıyor bizi, varlığımız somut olarak orada olmasa da, adımız ve yaptıklarımız hep orada oluyor, olacak.

AYRICA: Hayatı Değiştirmek için Ne Yapmalı? (5 Öneri)

Özleniyor olacağız ama yüzlerde hep bir gülümseme bırakıyor olacağız aynı zamanda. Ruhumuz hafif olacak: Güzel ve anlamlı bir hayat yaşadığımız için, yorulsak da anlamı olacak bütün bunların. Bulutların üzerinde süzülürken gözlerimizi kapatıp öylesine bırakacağız kendimizi; kaygısız, sakin ve mutlu bir şekilde.

AYRICA: Özgüvene Zarar Veren Davranışlar Nelerdir? (6 Adet)

O yüzden... Kibirli bir insan olmayalım işte. Ne bir kediye, ne bir ağaç yaprağına, ne bir çakıl taşına, ne toprağa, ne gökyüzüne, ne de birbirimize karşı. Bunu neden yaşıyorum? diye düşünürken nerede hata yaptık, neden böyle oldu diye düşünelim ve hatalarımızdan ders çıkaralım her zaman. Doğaya ve doğanın içerisinde bulunan canlı cansız her parçaya saygı duymayı da ihmal etmeyelim. Biz bu dünyanın efendisi değiliz, yalnızca önemli bir parçasıyız, hepsi bu. Hepsi, bu...

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu