Tavsiyeler

Detaycı İnsanlar Kazandıkları Kadar da Kaybederler

Detaycı Olmak

Bir ressamın tablosunu inceleyen normal bir insan, bütünüyle baktığında tablonun çok güzel olduğunu söyleyebilir. Bütün renkler doğru fırçalama teknikleriyle tuvalin üzerinde kendine yer edinmiştir, oluşturulmaya çalışılan manzara harika görünüyordur, hatta bu muhteşem görüntü nasıl olur da bu kadar mükemmel bir şekilde tuvalin üzerinde şekil almıştır? O normal insan için görüntünün detayları, siyahla mavinin karışıp koyulaştığı gökyüzü temasının bir yerlerde bozulmuş olması, ressamın o bölgeyi toparlamak isterken daha da karıştırdığı ancak uzun bir uğraşın sonucunda ortaya bakması keyifli bir resim çıkarmış olması önemli değildir.

AYRICA: Sıfırdan Başlama, Başladığın Yolu Devam Ettir

Detaycı İnsanlar Kazandıkları Kadar da Kaybederler

Ancak detaylara dikkat eden, adeta onları kırmızı noktalar gibi gören insanlar için durum böyle değildir. Resmin bütün karesini tek tek incelermiş gibi, hatta, buna özellikle dikkat etmemeye çalıştığı halde, bir işaret feneri gibi gözlerinin önünde beliriyor olması, detaycı insanların aslında pek de hoşlanmadığı bir durumdur. En azından bazen ben bu huyumdan pek de hoşlanmıyorum.

AYRICA: Biz Dünyanın Efendisi Değiliz, Önemli Bir Parçasıyız Yalnızca

Hayatımızın her evresinde türlü türlü sorunlarla karşılaşıyoruz, çoğu insan bunun üstesinden kolaylıkla gelebiliyor ama detaycı insanlar sorunlar bittiği halde bile onları düşünmeye devam ediyor. Bu hiç de iyi bir şey değil.

AYRICA: Mutlu Bir Hayat için Kendini ve Zihnini Sadeleştir - Mutlu Bir Hayat için Ne Yapmalıyız?

Fakat yine detaycı bir düşünce olarak şunu da söyleyebilirim: yaşam boyunca ne yaşamış olursak olalım aslında unutmamak gerekebilir, önümüzü daha iyi görebilmek, ileriye dönük hatalar yapmamak için o durumlardan ders çıkarmak iyi olabilir...

AYRICA: Kendi Hikâyenizi Kendiniz Yazın - Farklılığınız Yaşam Rehberiniz Olsun

Detaycılık, detay isteyen bir iş yapıyorsanız mükemmel bir yetenektir. Özenli olursunuz, dikkatli olursunuz ve aslında bütün hesaplamaları doğru yaptığınızdan hata payınız da neredeyse yok demektir.

AYRICA: Kurtulmanız Gereken 11 Alışkanlık - Bırakılması Gereken Alışkanlıklar

Fakat bana göre detaycılık bazı zamanlar insanın üzerinde ağır bir yük olabiliyor. Takılıp kalmak, ileriye gidememek, sürekli sorgulamak, sürekli mükemmeliyetçi olmaya çalışmak, sürekli akışı kontrol etmeye çalışmak insanı bıktırabiliyor.

AYRICA: Ne Kadar Kırılsanız ve Öfkelenseniz de Yapmamanız Gereken 5 Şey

Kimse sizden daha iyisini yapamazmış düşüncesi çok boğucu aslında. Bütün her şeyde siz kontrol sahibi olamazsınız, bu imkânsız, ama yine de kontrol duygusu o kadar şiddetle sizi rahatsız eder ki kendinize de engel olamazsınız. Herhangi bir durum karşısında başkaları genel normların uygunluğunu kontrol ederken, siz o normların sürdürülebilirliğini kontrol ediyorsunuz.

AYRICA: Bugün Duyman Gereken 10 Şey

Ya da çok basit bir duygu değişikliği durumunda dikkat ettiğiniz detayların başkaları tarafından da keşfedilmesini istiyor fakat bu olmayınca da hayal kırıklığı yaşıyorsunuz.

AYRICA: Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Detaycı İnsan Olmak

AYRICA: İnsanın Sahip Olması Gereken Küçük ama Anlamlı Şeyler

İkili ilişkilerinizde bile detaycılık insanı çok yorabiliyor. Farkında olduğunuz, aslında tasvip etmediğiniz birçok durum olabiliyor, bu konuya dikkat çekmeye çalıştığınız zaman anlamsız bir tepki ile karşılaşabiliyorsunuz. Aslında anlamsız bir tepki değil bu, sadece kimse sizin kadar dikkat etmiyor, düşünmüyor ve anlamıyor.

AYRICA: 10 Adımda Motivasyon Nasıl Yüksek Tutulur?

Kendi beyninizde oluşumlara izin veriyor sonra da o oluşumların diğerleri tarafından kabul görmesini bekliyorsunuz. Belki de haklısınızdır da, genel doğruları çok çabuk fark edebiliyorsunuzdur ancak bu genel doğrulara kimse sizin kadar önem vermiyordur.

AYRICA: Size Anlam Kazandıracak 5 Nezaket Davranışı

Yine ikili ilişkilerde bile, arkadaş, aile bireyleri vb. hiç fark etmiyor, herhangi bir durumda siz bütün detayları ile irdeleyebiliyor, düşüncelerinizi uzun uzun paylaşabiliyorsunuz fakat sizin herhangi bir durumunuz olduğunda aldığınız birkaç kısa cevap canınızı sıkabiliyor. İşte bu yüzden detaycı bir insan olmak çok zor.

AYRICA: Bunları Yaptığınız için Asla Özür Dilemeyin!

Kimsenin fark edemediğini fark etmek, sorgulamak, anlam ilişkisi aramak, aynı düzeyde karşılık beklemek çok zor. İnsanlarla kurulan iletişim bazen hayal kırıklığı yaratabiliyor detaycı insanlar için. Bu yüzden hayvanlarla kurduğum iletişimden hiç pişmanlık duymadım. Gösterdiğim sevginin kat kat fazlasını aldım, sevildim... Oysa bunu bir insandan beklediğinizde üzülüyorsunuz. Sizin takıldığınız detaylar, sizi yoruyor aslında onun da farkındasınız ama dediğim gibi kendinize engel olamıyorsunuz.

AYRICA: Manipülatif, Sorunlu, Sinir Bozucu, Zor İnsanlarla Nasıl Başa Çıkılır?

Bütün bu olumsuzlukların yanında, olumlu tarafları da var elbette detaycılığın. Düşünceli, kıymet veren bir insan olabiliyorsunuz. Söylenen, yapılan incelikleri unutmuyor ve aynı şekilde karşılık veriyorsunuz. Vefa dediğimiz duygu her zaman sizinle oluyor. Sevginin kıymetini o kadar iyi biliyorsunuz ki, onu herkese veremeyecek kadar özenle saklıyorsunuz.

AYRICA: Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız? Hayat İlkeleri Nelerdir?

Bazı hayati durumlar da olabiliyor elbette... Örnekler verilebilir bu duruma ama söz konusu hayat olunca detaylar müthiş bir önem arz ediyor. Bilgi akışında neden sonuç ilişkisini çok iyi kurabiliyor, empati yapabiliyor, kavrayış becerilerinizi geliştirebiliyorsunuz... Hatta çoğu zaman akıl danışılan birisi olduğunuz bile oluyor. Doğal bir aksiyonla her şey hakkında bir fikriniz olabiliyor, bu konuda mantık yürütmek, bilgi sahibi olunmasa bile işinize yarayabiliyor.

AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum

Ancak genel olarak insanı yoran bir durum... Çünkü bütün birikimler, duygular, bazen yaşanılan hayal kırıklıkları, insan kabuğuna çekildiğinde onu rahatsız edebiliyor. Hatta bu konuda psikolojik bir destek bile alabiliyorsunuz. Profesyonel bir destek bir şeyleri yoluna koymak için başvurulan bir seçenek olsa da içten içe ömrünüz boyunca bu zihinsel yorgunlukla yaşayacağınızı biliyorsunuz. Ne diyelim... Baş ağrılarımız da bizim baş tacımızdır. Detaycılık bizim yaka kartımız, varoluşsal nedenimiz. Birazcık uğraştırmış çok mu bu yüzden?

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu