Tavsiyeler

Hamilelikte Su İçmenin Faydaları Nelerdir? Hamilelikte Ne Kadar Su İçilmeli? Hamilelikte Su İçmenin Bebeğe Faydaları

Hamilelikte Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

Canlıların hayatını sürdürebilmesi ve yaşamın kaynağının devamlılığı için hiç şüphesiz ki suyun çok büyük bir önemi var. Uzmanlara göre normal bir insanın, günde en az 2 ile 2,5 litre arasında su tüketmesi olası sağlık sorunlarına karşı koruyucu görevi görüyor ve vücut bağışıklığının daha güçlü olmasını sağlıyor. Hamilelerde ise su içmenin faydası daha çok. Hamilelikte sıvı tüketiminin artırılması hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından önem arz ediyor. Bu içeriğimizde, hamilelikte su içmenin faydaları nelerdir? Hamilelikte neden çok su içilir? Hamilelikte ne kadar su içilmeli? gibi soruların cevaplarını sizlerle paylaşıyor olacağız.

AYRICA: Hamilelik Nasıl Gerçekleşir? Belirtileri Nelerdir? Hamile Olup Olmadığını Nasıl Anlarsın?

Su içmek, özellikle beyin için oldukça faydalıdır. Beyin yapısı %80 oranında sudan oluşur. Vücudun su ihtiyacının karşılanması, başta beynin işlevsel mekanizmasını destekler niteliktedir.

AYRICA: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?

Hamilelikte ise bu durum daha da önem arz etmektedir. Normal bir insan günde 2 ile 2,5 litre arasında su tüketmelidir ancak hamilelikte bu miktar 3 ya da 3,5 litreye kadar çıkarılabilir. Hamilelikte sıvı tüketiminin karşılanması, bebeğin sağlığı için de önemlidir. Peki, hamilelikte neden çok su içilmelidir?

AYRICA: Gebelik Testi Nedir? Evde Gebelik Testi Nasıl Yapılır? Hamilelik Test Kitleri Doğru Sonuç Verir mi?

İçindekiler

  1. Hamilelikte Neden Çok Su İçilir?
  2. Hamilelikte Su İçmenin Faydaları Nelerdir?
  3. Hamilelikte Su İçme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Neden Çok Su İçilir?

Hamilelikte Ne Kadar Su İçilmeli?

Hamilelikte, başlangıcından sonuna kadar, özellikle orta ve son aylarda kan hacminde artış görülür, bebeğin içerisinde yaşaması, dışarıdan gelebilecek darbelerden korunması için anne karnında amniyotik sıvı dediğimiz sıvı oluşur ve bebek, su ihtiyacını annenin bedenindeki sudan karşılamaya başlar.

AYRICA: Hamilelikte Sivilce Neden ve Nasıl Olur? Sivilceye Ne İyi Gelir? Belirtileri - Tedavisi

Normal bir insanın bedeni %70 oranında sudan oluşur, bebeklerde bu durum %80 civarında seyredebilir. Annenin içtiği su miktarı, doğrudan bebeğin büyümesini etkiler. Anne, gün içerisinde yeterli miktarda su tüketmese bile, bebek annenin vücudundaki su miktarından beslenecektir fakat bu da annede su dengesinin bozulması gibi bazı olumsuz durumların yaşanmasına neden olabilir.

AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvı zamanla kendini yenileme ihtiyacı duyar ve annede bulunan su ile yer değiştirir. Bebeğin hücre yapısının çoğunluğu sudan oluştuğu için, annenin gün içerisinde içtiği su miktarı çok önemlidir.

AYRICA: Hamilelikte Bakım Nasıl Yapılır? Hamilelikte Bakım Önerileri

Bebeğin gelişimi, annenin sıvı kaybı nedeniyle yaşadığı sorunların çözümü için annenin yeterli miktarda sıvı alması gerekir ancak bu sıvı kola, çay, kahve vb. gibi içeceklerle karşılanmamalıdır. Peki, hamilelikte su içmenin faydaları nelerdir? Hamilelikte su içmek neden önemli?

AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati

Hamilelikte Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Su İçmenin Bebeğe Faydaları

Annenin ve bebeğin sağlığı için, su miktarını artırmak ve günlük düzenli olarak su tüketmek önem arz etmektedir. Su içmek, hamilelikte baş gösteren birçok soruna çözüm olabilirken, bazı durumlarda ise bu sorunların oluşmasını engeller.

AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Bu nedenle, doktorlar hamilelikte beslenme nasıl olmalı sorusu ile ilgili bilgilendirme yapar iken, anne adaylarından günlük sıvı tüketimini artırmalarını ve bunu alışkanlık haline getirerek yeterli miktarda sıvı tüketmelerini isteyecektir.

AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Peki, hamilelikte su içmenin faydaları nelerdir? Hamilelikte su içmek faydalı mı? dilerseniz maddeler halinde yazalım istiyoruz.

  • Hamilelikle beraber, anne adaylarında rahim kasılmaları vb. gibi sorunlar görülebilmektedir. Yeterli miktarda su tüketimi bu kasılmaları engeller ve normal doğumu da kolaylaştırır.
  • AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

  • Hamilelikte dehidrasyon, yani sıvı kaybına yönelik şikâyetlerin önüne geçer. Anne adayı, sıvı kaybına bağlı olarak gelişen olası sağlık problemlerini yaşamamış olur.
  • Su içmek, hamilelikte sık görülen mide yanması, mide bulantısı gibi sağlık sorunlarının giderilmesini sağlar.
  • AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)

  • Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonları, genellikle fazla sıvı tüketmemekten kaynaklanır. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesi için hamilelikte sıvı tüketiminin artırılması gerekir.
  • Sıvı kaybı, vücutta ödem birikmesine neden olur. Bilhassa hamilelikte oluşan ödemler, şişkinlikler için su içmek önem arz etmektedir. Su, vücuttaki ödemin atılmasını, şişkinliğin geçmesini sağlar.
  • AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

  • Kabızlık, hamilelik süresince görülebilen bir diğer sağlık sorunlarından birisidir ve genellikle sıvı tüketiminin az olması nedeniyle oluşur. Kabızlık ciddi problemlere yol açabilir, bu nedenle günde en az 2,5 litre su tüketmek gerekir.
  • AYRICA: Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur ve Nasıl Geçer?

  • Su içmek hemoroid (basur), anal fissür (makat çatlağı) gibi sorunların oluşma riskini azaltır. Var olan hemoroid ve makat çatlaklarının olası rahatsız edici etkilerini hafifletir.
  • Hamilelikte vücut değişecek, bebeğin uygun koşullarda büyümesi için anne kilo alacak, cildi gerilecektir. Bu gibi durumlarda ciltte görülen hamilelik çatlakları, hamilelik çizgileri gibi sorunlar, sıvı tüketimi ile önlenebilir.
  • AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

  • Su içmek, cildin daha parlak, dana nemli olmasını sağlar. Özellikle hormonların değişimi ile meydana gelen cilt sorunlarında hamilelikte su içmenin önemi es geçilemez.
  • Hamilelikte su içmek, bebeğin içerisinde bulunduğu amniyotik sıvının değişmesi, temizlenmesi için de önemlidir.
  • AYRICA: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?

  • Hamilelikte yeterli miktarda su içilmesi, bebeğin gelişimini doğrudan etkiler. Bebek su ihtiyacını anneden karşılar, anne yeterli miktarda su almasa bile, annenin vücudundaki su bebeğe geçer. Ancak bu durumda, annede dehidrasyon yani sıvı kaybı oluşur ve bu da beraberinde birçok probleme yol açabilir.
  • AYRICA: Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?

  • Su içmek, böbreklerin daha hızlı çalışması anlamına gelmektedir. Hamilelikte vücutta biriken toksik maddeler, su yoluyla dışarıya daha kolay atılır ve böbrekler daha sağlıklı kalır.
  • Su içmek aynı zamanda, bağışıklığı güçlendirir, boğaz enfeksiyonlarının yaşanma riskini azaltır.
  • Hamilelikte halsizlik, yorgunluk gibi durumlar sık yaşanabilir. Vücudun enerji ihtiyacı, su içerek karşılanabilir. Halsizlik vb. gibi durumların nedenlerine bakıldığında sıvı tüketiminin az olması da sebepler arasında yer almaktadır.
  • AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

  • Hamilelikte saç dökülmesi sık görülebilen bir durumdur. Bu duruma önlem olarak saç derisinin daha da güçlenmesi ve saç dökülmesinin engellenmesi için su içmek faydalı olabilir.
  • Hamilelikte yaz aylarında anne adayı, normal insandan daha fazla terleyebilir. Terleme bezleri hamile kadınlarda daha hızlı çalışır. Bu nedenle günlük en az 3 litre su içilmesi gerekir.
  • Hamilelikte egzersiz yapılması önemlidir. Su içmek, özellikle eklem ve kasların daha esnek olmasını sağlar ve egzersiz yapmayı kolaylaştırır.
  • AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?

  • Su içmek metabolizmayı hızlandırır.
  • Hamilelikte kilo almak normaldir, öncesinde ve sonrasında su içmeye devam etmek, hamilelikten sonra istenmeyen kiloların verilmesini kolaylaştırır.
  • Hamilelikte su içmek, vücut sıcaklığının dengelenmesini sağlar. Olası vücut sıcaklığı artışı ya da yükselişi gibi hamilelikte yaşanabilecek sorunların önüne geçer.
  • AYRICA: Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?

  • Normal bir insanda yaşanabilecek tüm sorunlar, hamilelikte ekstra yorucu olabiliyor. Baş ağrısı da bu durumlardan birisi. Vücut yeterli miktarda sıvı almadığında, baş ağrısı görülebiliyor. Hamilelikte baş ağrısını önlemek için sıvı miktarını artırmak önemli.
  • AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?

  • Hamileliğin daha rahat geçebilmesi için özetle, doktorun belirlediği bir miktarda günlük su tüketimini artırmak gerekiyor. Cilt güzelliğinden, kalp sorununa, vücuttaki parametrelerin çoğunda su içmenin önem derecesinde faydalı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır bu nedenle.

AYRICA: İyi Bir Anne Nasıl Olunur? Mükemmel Anne Rüyası Gerçek mi? Mükemmel Anne Olunur mu?

Hamilelikte Su İçme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Hamilelikte Su İçme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Normal zamanda bile su içmek, özellikle kış aylarında zorlayıcı olabiliyor. Vücut, terlemediği, sıvı kaybetmediği için su içme ihtiyacı hissetmiyor. Yaz aylarında su tüketimi fazla olsa da, yine de bu durumu alışkanlık haline getirmek ve günlük en az 2 ile 2,5 litre arasında su tüketmek gerekiyor.

AYRICA: İlgisiz Anne Baba Tutumları Nelerdir? İlgisiz Ebeveyn Özellikleri

Hamilelerde ise günlük sıvı tüketim miktarının ihtiyaca göre günlük en az 3 litre olması öneriliyor. Doktorlar hamilelikte beslenme ile ilgili bilgilendirme yaparken, çoğu anne adayının yeterli miktarda su tüketmediği ile karşılaşabiliyorlar.

Bu durumda, hamilelikte su içmeyi nasıl alışkanlık haline getirebilirim? diye araştıranlar için bazı tavsiyeler vermek istiyoruz.

AYRICA: Çocuğa Öğretebileceğiniz Önemli Hususlar - Kazandırılması Gereken Değerler

  • Su içmeyi unutuyor iseniz, size su içmeyi hatırlatacak belirli aralıklarla uyarıcı alarmlar kurun.
  • Sürekli vakit geçirdiğiniz odalarda, örneğin mutfak vb. gibi yerlerde su içmeyi hatırlatacak notlar hazırlayın ve göz önünde olmasını sağlayın.
  • Bulunduğunuz odada mutlaka su dolu bir sürahi ve bardak bulundurmaya özen gösterin.
  • AYRICA: Çocuklara Masal - Hikaye Anlatmanın Faydaları Nelerdir? İyi Bir Hikaye Anlatıcısı Olmak için Neler Yapılabilir?

  • Birlikte yaşadığınız kişilerden, sizi su içmek konusunda uyarmasını ya da hatırlatmada bulunmasını rica edin.
  • Evden çıkarken, nereye giderseniz gidin yanınızda mutlaka su termosu taşıyın ve için.
  • Sade su içemiyor iseniz, suyu doktorun önerebileceği şekilde tatlandırın ve öyle için.
  • Hamilelikte egzersiz yapıyor iseniz, suya daha çok ihtiyaç duyarsınız. Yürüyüş yapmayı ve egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.
  • Su içmeyi daha eğlenceli hale getirmek için, farklı stillerde termos, bardak, sürahi vb. alabilirsiniz. Su içmeniz konusunda daha motive edici olacaklardır.
  • Günlük su tüketim miktarınızı yazdığınız bir not defteri ayarlayın ve her gün ne kadar su içtiğinizi yazın. Bu size belirli bir sorumluluk verecektir ve su içmenizi kolaylaştıracaktır.

Hamilelikte su içmenin faydaları nelerdir? bu içeriğimizde sizler için bu konu üzerinde durduk. Hamilelikte neden çok fazla su içilir? Hamilelikte su içmenin bebeğe faydaları nelerdir? Hamilelikte su içmeyi nasıl alışkanlık haline getirebilirim? diyen, öğrenmek isteyen ve araştıran anne adayları için faydalı bir yazı olmasını umuyoruz. En doğru bilginin, doktorunuz tarafından sizinle paylaşılacağını hatırlatmamıza izin veriniz. Her hamilelik kendine özgüdür, bu nedenle su içmenin yararları hakkında kendi durumunuza göre özellikle dikkat etmeniz gereken noktalar olabilir, hatırlatmak isteriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu