Tavsiyeler

Gebelik Testi Nedir? Evde Gebelik Testi Nasıl Yapılır? Hamilelik Test Kitleri Doğru Sonuç Verir mi?

Gebelik Testi Nedir?

Kadın vücudunu baştan aşağıya etkileyen ve vücudun tüm yapısında önemli değişikliklere neden olan hamilelik, hiç şüphesiz ki bir kadın için önemli bir gelişmedir. Sperm hücresi ile döllenen yumurta, rahim duvarına tutunarak gebeliğin oluşumunu başlatır. Bununla beraber, vücutta bazı değişiklikler gözlemlenmeye başlar. Anne adayı bu hamilelik sürecini planladı ise, gelişmeleri yakından takip etmektedir ancak bir bebek, hiç beklenilmeyen bir anda da gelebilir. Hamile olmayı bekleyen, hamile kalmak isteyen ya da planlamadıkları, korunmadıkları halde hamile kaldığından şüphelenen kadınlar evde birtakım testlerle hamile olup olmadıklarını anlamaya çalışmaktadır. Peki, gebelik testi nedir? Evde gebelik testi nasıl yapılır? bu yazımızda bu soruların cevaplarını veriyor olacağız.

AYRICA: Hamilelik Nasıl Gerçekleşir? Belirtileri Nelerdir? Hamile Olup Olmadığını Nasıl Anlarsın?

Hamilelik oluşumundan itibaren, kadın vücudundaki hormonlar anne adayını bu sürece hazırlamaya başlar. Bebek büyüdükçe annenin vücudunda birtakım gelişmeler oluşacaktır. Örneğin karın alt kadranında hassasiyet, midede şişkinlik, kabızlık, vajinal akıntının fazla olması, göğüslerde hassasiyet, uyku bozuklukları, ruh hali değişimleri hamileliğin belirtilerinden bazıları olarak karşımıza çıkmaktadır.

AYRICA: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?

Elbette, her kadında hamilelik belirtileri farklılık gösterebilir. Eğer düzenli bir cinsel birliktelik mevcut ise, hamile kalıp kalınmadığı gibi sorular, kadınların aklını kurcalayabilmektedir. Hamilelikten şüphelenildiği takdirde kadınların başvurduğu ilk yöntem eczanelerde satılan hamilelik test kitleridir. Bu testler çoğu zaman doğru bilgi verir ancak nadir de olsa yanlış sonuçlar verdiği görülebilmektedir.

AYRICA: Hamilelikte Sivilce Neden ve Nasıl Olur? Sivilceye Ne İyi Gelir? Belirtileri - Tedavisi

İçindekiler

  1. Gebelik Testi Nedir?
  2. Gebelik Testi Nasıl Yapılır? Evde Gebelik Testi Yapmak
  3. Hamilelik Test Kitleri Farklılık Gösterir mi?
  4. Evde Hamilelik Testi Yapmak Doğru Sonuç Verir mi? Güvenilir mi?
  5. Hamilelik Test Çubuğunda Pozitif veya İki Çizgi Ne Anlama Gelmektedir?
  6. Hamilelik Test Çubuğunda Negatif veya Tek Çizgi Ne Anlama Gelmektedir?
  7. Hamilelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Gelmektedir?
  8. İlişkiden Kaç Gün Sonra Hamilelik Belli Olur?

AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Gebelik Testi Nedir?

Evde Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Gebelik testi, gebeliğin şüphelenildiği durumlarda yapılan testlerdir ve iki şekilde yapılır: İdrar ve kan testleri ile gebeliğin var olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Çoğu kadın, hamilelikten şüphelendiği zaman ilk olarak bir eczaneye giderek hamilelik test kitleri satın almakta ve denemektedir.

AYRICA: Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur ve Nasıl Geçer?

İdrarda veya kanda HCG (insan koryonik gonadotropini) hormonunun bulunması, kadının hamile olduğu anlamına gelmektedir. Bebeğin döllenmesinden sonra plasentada HCG hormonu üretilmeye başlanır ve bu hormon kana, idrara bulaşır. Hamilelik testlerinde, kanda ve idrarda hamileliğin belirtisi olarak bu hormonun varlığı aranmaktadır.

AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Gebelik Testi Nasıl Yapılır? Evde Gebelik Testi Yapmak

Gebeliğin varlığı, adetin gecikmesi ve beraberinde birtakım belirtilerle hissedilebilir ancak gerçekten hamile olup olunmadığını anlamak için eczaneden alınan hamilelik test kitleri ile test yapılabilir. Evde hamilelik testi yapmak için, farklı markalarda birkaç hamilelik testi almak ve testleri, idrarın en yoğun olduğu zamanlarda yapmak önemlidir. En az iki farklı hamilelik test kitinin bulundurulması, hamilelik test kitlerinin yanlış sonuç verme ihtimaline karşın önemli olabilir. İdrarın en yoğun olduğu vakit ise, sabah uyandıktan hemen sonrasıdır.

AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)

Hamilelik test kitlerinde yazan talimat uygulanarak, birkaç damla idrar, test çubuğunun üzerine bırakılır ve bir müddet beklenir. HCG hormon seviyesi hamileliğin ilerleyen haftalarında artış gösterecektir.

AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Test kitleri, idrarda HCG hormonu bulunuyor ise pozitif, yani hamileliğin var olduğuna işaret edecektir. İdrarda HCG hormonu yok ise test sonucu negatif, yani hamileliğin olmadığı sonucunu işaret edecektir.

AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?

Kimi test çubuklarında iki çizgi hamileliğin var olduğu, tek çizgi ise hamile olunmadığı anlamına gelmektedir. Testin sonucuna bakarken acele etmemek ve ambalajın üzerindeki zamanlayıcı ayarına göre beklemek önem arz etmektedir. Adetin gecikmesinden bir hafta ya da on gün sonra hamilelik testi yapılması daha doğru bir sonuç verecektir.

AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?

Hamilelik Test Kitleri Farklılık Gösterir mi?

Hamilelik test kitleri farklılık gösterebilmektedir ancak temelde hepsinin idrar ile yapıldığını belirtelim. Bazı hamilelik testlerinde idrarı çubuğun üzerine damlatmanız, bazı hamilelik testlerinde ise idrar dolu bir kabın içerisinde hamilelik test çubuğunu bekletmeniz gerekmektedir.

AYRICA: Hamilelikte Bakım Nasıl Yapılır? Hamilelikte Bakım Önerileri

Hamilelik test çubuklarının çeşitliliğine göre, sonuç bilgi ekranı da değişiklik gösterebilir. Hamile veya hamile değil, pozitif veya negatif, tek veya çift çizgi, renkli sonuç bildirimleri testten teste değişmektedir.

AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati

Testten teste kullanım yöntemlerinin de değişebileceğini hatırlatmamız gerekir, bunun için eczane çalışanına testi nasıl uygulayacağınızı sorabilir ve test ambalajının üzerindeki kullanım talimatlarını dikkatlice okuduktan sonra uygulayabilirsiniz.

AYRICA: Hamilelikte Arı Sokması Zararlı mı? Hamileyken Arı Sokması Bebeğe Zarar Verir mi?

Evde Hamilelik Testi Yapmak Doğru Sonuç Verir mi? Güvenilir mi?

Hamilelik Test Kitleri Doğru Sonuç Verir mi?

Hamilelikte, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi sonucunda, kanda ve idrarda hCG hormonu salgılanmaya başlar. Evde yapılan birkaç hamilelik test kitleriyle %99 oranında hamilelik saptanabilmektedir ancak bunun için en doğru zamanı beklemek önem arz etmektedir.

AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Kimi hamilelik testleri hamilelik ile ilgili etkin sonuçlar veremeyebilir ancak genellikle anne adayı adetin kesilmesinden bir hafta sonra test yapar ise hamilelik test kitleri doğru sonuç verecektir. Bu nedenle kesinkes emin olabilmek için üç farklı hamilelik test kitleri alınarak test yapılabilir.

AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik test çubukları bir sonuç verse de, en kesin sonuç kan testleri ile ortaya çıkmaktadır. Nadir de olsa hamilelik test kitleri, testin yapılma zamanına, döllenmenin oluşum zamanına vb. ya da hatalı üretim sebebine göre negatif sonuç verebilmektedir.

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Hamilelik Test Çubuğunda Pozitif veya İki Çizgi Ne Anlama Gelmektedir?

Hamilelik test çubuğu kullanma talimatına göre uygulandığında, test çubuğu ekranında çift yani iki çizgi ya da pozitif sonuç verdiği görülür. Bu sonuç, hamile olunduğu anlamına gelmektedir. Yani, sonuca göre hamile olabilirsiniz.

AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

Hamilelik Test Çubuğunda Negatif veya Tek Çizgi Ne Anlama Gelmektedir?

Hamilelik test çubuğu kullanma talimatına göre uygulandığında sonuç tek çizgi veya negatif çıkabilir, bu durum hamile olunmadığı anlamına gelmektedir. Yani, sonuca göre hamile olmayabilirsiniz. Ancak bu testi erken yapmış olabilirsiniz, belirli bir süreden, örneğin bir hafta sonra, yeniden test yapmayı deneyebilirsiniz.

AYRICA: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?

Hamilelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Gelmektedir?

Hamilelik test kitinde, zaman zaman tek silik çizgi görülebilir, bu hamilelik durumunun şüpheli olduğu anlamına gelmektedir. Biraz daha bekledikten sonra çizgi netleşir ve tek olarak kalır ise hamilelik sonucunun negatif olduğu söylenebilir. Bazen ilk çizgi net ve ikinci çizgi silik olarak görülebilir. Bu durumda hamileliğin erken bir döneminde olduğu düşünülmektedir.

AYRICA: Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?

Testin silik çizgi olmasının birçok sebebi olabilir. Bunlar, testin hormon seviyesine karşı duyarlı olmaması, seyretilmiş idrar (yoğun olmayan idrar), testin erken yapılmış olması, buharlaşma gibi sebepler silik çizgiye neden olabilir. Buharlaşma, negatif gibi beliren çizginin buharlaşarak ikinci bir çizgi gibi görünmesi anlamına gelmektedir.

AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

Hamileliğin varlığı ile ilgili en doğru sonuç, sabah uyandıktan sonra yoğun idrar ile talimatlara uyarak yapılan testte çıkacaktır. Testin yapılabilmesi için de ilişkinin üzerinden en az iki hafta geçmesi ya da adet gecikmesinin üzerinden en az bir hafta geçmesi gerekir.

AYRICA: Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?

İlişkiden Kaç Gün Sonra Hamilelik Belli Olur?

Kanda veya idrarda hamilelik hormonunun bulunabilmesi, ilişkinin üzerinden en az iki hafta geçtikten sonra mümkün olabilmektedir. Yumurtanın döllenmesi ve rahim duvarına tutunabilmesi yaklaşık olarak 4 - 6 gün sürer. Hamileliğin varlığından söz edilebilmesi için ilişkinin ve döllenmenin üzerinden en az iki hafta geçmesi gerekmektedir.

AYRICA: İyi Bir Anne Nasıl Olunur? Mükemmel Anne Rüyası Gerçek mi? Mükemmel Anne Olunur mu?

Bu içeriğimizde hamilelik testi nedir? Evde hamilelik testi nasıl yapılır? Eczanede satılan hamilelik test çubukları güvenli sonuç verir mi? bu konular üzerinde durmaya çalıştık. En kesin ve en doğru sonucun kan testi ile öğrenilebileceğini hatırlatmamıza izin veriniz. Eğer gebe olduğunuzu düşünüyor iseniz, aile hekiminizle şüphelerinizi ve belirtilerinizi paylaşabilirsiniz. Daha sonrasında aile hekiminiz, kan testi ile sonucu öğrenecek ve sizi kadın doğum uzmanı bir hekime yönlendirecektir. Sağlıklı günler diliyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu