Tavsiyeler

Robotların Yükselişi ve Daha Fazlasını İçeren Yapay Zekâ Konulu Kitap Önerileri

Yapay Zekâ Kitapları

Günümüzde yapay zekânın gücü ve yaratabileceği gelecek üzerine tartışılması gereken birçok konu ve oluşum var, bu bir gerçek. Yabancı filmlere konu olan yapay zekâ ürünleri, geleceğimizin her bir taşını oluşturmak için insanlar tarafından yaratılıyor. Terminatör filmlerini hepiniz izlemişsinizdir hiç şüphesiz. Gelecekten gelen robotlar, insanların yarattığı yapay zekânın insanları yok etmesi gibi filmler. Will Smith’in I, Robot filmini de mutlaka izlemiş olmalısınız, çünkü belki de bütün bunlar gelecekte gerçeğe dönüşebilir. Teknoloji alanında çığır açtıkça ve araştırmaya, öğrenmeye, üretmeye devam ettikçe her geçen gün bilinmezliği kontrol edebileceğimizi düşünürken muhtemelen geri planda daha çok bilinmezlik yaratıyor olacağız. Ancak yine de, yapay zekânın çekiciliği, kendi elimizle yarattığımız bu dünyanın gizemi bizi kendisine hayran bırakmaya devam ediyor elbette. Bu nedenle bu içeriğimizde sizlerle, yapay zekâ konulu kitap önerileri paylaşmak istedik.

AYRICA: Merakla Okuyacağınız Gerilimi Yüksek Polisiye Roman Önerileri

İzlediğimiz o bütün filmlerin gerçeğe dönüşme olasılığı nedir? Yapay zekâ alanında çalışmalar yürütmek birçok konuda bize yardımcı oluyor olsa da, hayatı kolaylaştırırken, insanları vasıfsız hale getiriyor muhtemelen.

AYRICA: Çok Okunan Psikoloji Kitap Tavsiyeleri (10 Adet)

Bugün keyifle izlediğimiz bütün o filmlerdeki robotların, günümüzde de ısrarla üretilmeye çalıştığını görüyoruz. Farklı ülkeler, en iyi robotu, insanlara birebir benzeyen en iyi robot organizmaları yaratmak için çalışmalar yürütüyor. Gelecekte onlarla oturup sohbet edecek miyiz? Ya da bu robotlar insan ırkını yok etmek için mi geliştiriliyor?

Yapay Zekâ Konulu Kitap Önerileri

AYRICA: Sarah MacLean - The Bareknuckle Bastards Serisi

Bu ve daha fazlası için, birbirinden ilginç konu ve başlıklarla, yapay zekânın derinine inmek, anlamak ve keşfetmek için bu kitapları okumayı düşünebilirsiniz.

AYRICA: Fantastik Roman Hush Hush Serisi - Becca Fitzpatrick

Yapay Zekâ Konulu Kitap Önerileri

1) Richard Yonck - Makinenin Kalbi: Yapay Duygusal Zekâ Dünyasında Geleceğimiz

Richard Yonck - Makinenin Kalbi: Yapay Duygusal Zekâ Dünyasında Geleceğimiz

Teknolojiyle üç milyon yıllık yolculuğumuz şimdiye dek görece tek taraflıydı ve sessiz geçen bir yolculuktu. Şimdiyse gelişen ileri teknoloji sayesinde bilgisayarlar duyguları fark etmeye, karşılık vermeye ve hatta taklit etmeye başladı. Makinenin Kalbi, insanlar ile teknoloji arasında giderek zorunlu hâle gelen ve önümüzdeki yıllarda hayatlarımızı ve dünyamızı dönüştürecek olan ilişkideki işte bu dev adımı inceliyor.

AYRICA: Simon Kernick Kitapları, Okuma Sırası ve Konusu (Polisiye Roman Tavsiyesi)

Bilgisayarlar uzun süredir hayatlarımızın ayrılmaz bir parçası ve kaydettikleri ilerlemeler katlanarak devam ediyor. Birçok insan yapay zekânın çok da uzak olmayan bir gelecekte insan zekâsına eşit ya da ondan üstün olacağına inanıyor; hatta kimileri makinelerin bilinçli olacağını bile düşünüyor.

AYRICA: Lisa Kleypas - Wallflowers Serisi Kitap Yorumları - Seri Sıralaması

Fütürist Richard Yonck, iletişimin ilk, en temel ve en doğal biçimi olan duygunun yapay zekânın bir sonraki aşamaları için hayati olduğunu belirtiyor ve bunun yakında teknolojiyle nasıl çalışacağımızın ve onu nasıl kullanacağımızın kalbinde yer aldığını ileri sürüyor.

AYRICA: Lisa Kleypas Hathaways Serisi Kitap Yorumları - Seri Sıralaması

Ancak bir ilerlemenin hayatımıza getireceği her faydanın bir dezavantajı olabilir. Makinelerin duyguları tanıma becerisi gelişmiş bir gözetleme sistemine yol açabilir ve hislerimizi manipüle edebilen aynı teknoloji, kitleleri kontrol etmenin bir yöntemi hâline gelebilir.

AYRICA: John Verdon - Dave Gurney Serisi Sıralaması ve Kitap Yorumu

Makineler gerçekten hissedebilir ve kontrolümüzden çıkarlarsa neler olabileceğine dair insanlarda daha şimdiden derin bir kaygı var. Bu kaygıları anlamak, gerçekleşme olasılıklarına ilişkin bilgiyle derinleşmiş görüşlerle ufkumuzu açmak ve insanoğlu ile teknolojinin etkileşim kuracakları yeni ve kaçınılmaz yolları incelemek için Makinenin Kalbi, mutlaka okunması gereken bir kaynak.

AYRICA: Tess Gerritsen Rizzoli Isles Serisi Kitap Yorumu - Seri Sıralaması

2) Ben Pring - Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız

Ben Pring - Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız

Yapay zekâ ve robotlar film sahnelerinden çıkalı çok oldu, artık evde ya da ofiste Siri’den Alexa’ya, Uber’den Waze’e kendi kendine öğrenen akıllı makinelerle çevriliyiz. Üstelik bu daha başlangıç. Makineler gün geçtikçe işlerimizi bizden daha iyi yapmaya başlıyor. Peki, makineler her şeyi yaptığı zaman siz ne yapacaksınız? Robotun biri işinizi elinizden mi alacak? Çalıştığınız şirkete ne olacak? Yaptığınız iş on yıl sonra neye benzeyecek?

Ünlü danışmanlık firması Cognizant-Center for the Future of Work’ün liderleri Malcolm Frank, Paul Roehrig ve Benjamin Pring, Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız’da dünyanın önde gelen şirketleriyle yaptıkları çalışma ve araştırmalar sayesinde geliştirdikleri AHEAD modelini anlatıyor, işinizde uygulayabileceğiniz akılcı ve uygulanabilir önerilerde bulunuyorlar.

Sadece teknoloji alanında değil hangi sektörde olursanız olun, ister kurumsal bir şirkette çalışın, ister kendi işinizi yapın, Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız? yeni dijital çağda ayakta kalmak ve bir adım öne geçmek için rehberiniz olacak.

3) Ajay Agrawal - Geleceği Gören Makineler

Ajay Agrawal - Geleceği Gören Makineler

Yapay zekâ, çağımızdaki en dönüştürücü teknoloji. Agrawal, Gans ve Goldfard sadece onun özünü kavramakla kalmıyor, ekonomik anlamlarına ve içsel ödünleşmelerine de yakından bakmamızı sağlıyor.

Eğer yapay zekânın yarattığı heyecanın etrafındaki sisi dağıtmak ve yapay zekânın toplum için yarattığı zorluklar ve getirdiği fırsatların altında yatanları görmek istiyorsanız ilk işiniz Geleceği Gören Makineler'i okumak olmalı.

Geleceği Gören Makineler hem zor bir işin üstesinden geliyor hem de benzersiz bir çalışma: Yapay zekâ ile geldiğimiz noktada, abartılı heyecanlarla gerçekliği birbirinden ayırırken sürekli taze fikirler ve herkesin kolayca okuyabileceği bir inceleme sunuyor.

Yazarlar, yapay zekânın anlaşılmasını kolaylaştırmak için onu yeni ve ucuz bir ürün olarak öngörü biçiminde yeniden tanımlıyorlar. Harvard Üniversitesi eski rektörü, ABD eski Hazine Bakanı ve Dünya Bankası eski baş ekonomisti Lawrence H. Summers'ın deyişiyle, Yapay zekâ hayatınızı dönüştürebilir. Ve Geleceği Gören Makineler yapay zekâyı anlama şeklinizi dönüştürecektir. Bu, muhtemelen ortaya çıkan en iyi teknoloji hakkında şimdiye kadar yazılmış en iyi kitap.

4) Martin Ford - Robotların Yükselişi

Martin Ford - Robotların Yükselişi

Geleceğin meslekleri neler? Ne kadar sayıda iş olacak? Peki, bu işlere kimler sahip olacak? Teknoloji hızlanıp da makineler kendi başlarının çaresine bakmayı öğrendikçe, daha az sayıda insana ihtiyaç olacak.

AYRICA: Geleceğin Meslekleri Neler Olacak? Gelecekte Hangi Meslekler Para Kazandıracak?

Yapay zekâ daha şimdiden pek çok “iyi iş”i gereksiz hale getirdi bile: Yardımcı avukatlar, gazeteciler, ofis çalışanları, hatta bilgisayar programcıları bile yerlerini yavaş yavaş robotlara ve zeki yazılımlara bırakıyorlar. İlerleme sürdükçe mavi ve beyaz yaka işler buharlaşıp uçacak; orta sınıf aileler sıkıştıkça sıkışacak. Gittikçe artan aile masrafları da cabası.

Bilgi teknolojisi sayesinde bazı şeyler ucuzlasa da, özellikle eğitim ve sağlık sektörleri bu dönüşümden nasiplerini almadılar ve büyük masraf kapısı olmayı sürdürüyorlar. Bunun sonucunda muazzam bir işsizlik ve eşitsizlik dalgası yükselebilir, hatta bizzat tüketici ekonomisi çökebilir.

İşçilere daha iyi eğitim vermek gibi eskiden teknolojik yıkıma deva olmuş çözümler de bundan böyle işe yaramayacak. Gelecek büyük çaplı refah mı, yoksa korkunç bir eşitsizlik ve ekonomik güvensizlik mi getirecek? Bu sorunun cevabını bugün verip rotamızı belirlemek zorundayız.

Robotların Yükselişi, teknolojinin hızlanmasının bizim ve çocuklarımız için doğuracağı ekonomik sonuçları anlamamız için zorunlu okuma kitabı niteliğinde.

5) Byron Reese - Yapay Zekâ Çağı

Byron Reese - Yapay Zekâ Çağı

100.000 yıl önce ateşi kontrol altına aldık, böylece dile uzanan yola girdik.

10.000 yıl önce tarımı geliştirdik, böylece yerleşik hayata geçip şehirler kurduk ve toprak savaşlarına giriştik.

5000 yıl önce tekerleği ve yazıyı icat ettik, böylece ulus devlet anlayışını geliştirdik.

Şimdi ise yükselen teknolojiyle birlikte yeni ve dördüncü bir çağın, yapay zekâ çağının başlangıcındayız. Fakat buraya birdenbire gelmedik. Byron Reese insanlığın yapay zekâ çağına uzanan bu çok uzun ve meşakkatli geçmişini incelemekle başlıyor; insanlık adına kazandığımız bütün savaşlardan ve geçtiğimiz bütün yollardan sonra nihayet bugüne, bilgisayarların ve makinelerin yüzyılına geliyor.

Yapay zekâ ve robotik bilimi, tarihin bu dönüm noktasındaki yol göstericilerimiz ve bilimin bu yükselen yıldızlarına sormamız gereken çok fazla soru var: Bizler, insan olarak birer makine miyiz? Bilgisayarlar herhangi bir şey hissedebilir mi? Bilinç kazanmaları mümkün mü? Eğer bilinçlenirlerse, bu bizi bir insan-robot savaşına yönlendirir mi? Peki ya etiğin bütün bunlar üzerindeki etkisi nedir?

Tarihi arka plandan mühendislikteki son gelişmelere, felsefeden sinema ve dizi sektöründeki yansımasına kadar yapay zekânın yolculuğu Yapay Zekâ Çağı'nda sizi bekliyor.

"Yapay Zekâ Çağı sadece yapay zekânın yükselişinin bizim için ne anlama geldiğini tartışmakla kalmıyor, aynı zamanda okurları önyargılarına meydan okumaya zorluyor. Ve tüm bunları hem eğlenceli hem de ilgi çekici bir şekilde yapmayı başarıyor."

6) Ulrich Eberl - Akıllı Makineler: Yapay Zekâ Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor

Ulrich Eberl - Akıllı Makineler: Yapay Zekâ Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor

Makineler canlanıyor. Kendi arabalarını sürüyor, yemek ve servis yapmayı öğreniyor, resim ve beste yapıyor, hatta düşünüp tartışıyorlar. Bazıları bizden daha iyi performans göstermeye başladı bile; öyle ki doktorlardan daha iyi teşhis koyuyor, yirmi dil konuşuyor, bir rüzgâr türbini daha arızalanmadan teknik problemleri tespit ediyor vs.

Peki, bu teknolojik gelişmeler bizi nereye götürüyor? Robotlar ve akıllı bilgisayarlar insanlık için bir nimet mi yoksa işlerimiz, mahremiyetimiz ve güvenliğimiz için bir tehdit mi? Akıllı makineler çağı beraberinde neler getirecek? Kantar iyiden yana mı, yoksa kötüden yana mı ağır basacak? Yoksa bu gidişat, insanlığın bugüne kadar karşı karşıya kaldığı en büyük altüst oluşa mı sebep olacak? Çünkü bu kez saldırı insan olarak var oluşumuzun özüne, yani zihnimize ve duygusal zekâmıza yönelecek.

Dünyada çok sayıda laboratuvar ve şirkette araştırmalar yapan fütürist Ulrich Eberl, bu alandaki heyecan verici gelişmeleri herkesin anlayabileceği şekilde anlatıyor. Akıllı Makineler, çoktan başlamış olan yapay zekâ çağını geçmişi ve geleceğiyle daha iyi anlamak için çok önemli bir rehber.

7) Kolektif - Düşünen Makineler: Yaklaşan Yapay Zekâ Çağı ve İnsanlığın Geleceği

Kolektif - Düşünen Makineler: Yaklaşan Yapay Zekâ Çağı ve İnsanlığın Geleceği

Yapay zekâ ve robotlar hakkında neler biliyoruz?

1997’de IBM’in Deep Blue bilgisayarı, 1985’ten beri namağlup dünya şampiyonu Garry Kasparov’u satrançta yenince, yapay zekâ halkın gözünde bambaşka bir görüntüye büründü. Acaba Isaac Asimov’un yıllar önce belirlediği üç robot yasası tersine dönebilir miydi? Evet, bu yenilgi insanlık için büyük bir olaydı ama acaba Alan Turing bilgisayarların bir gün insanlar gibi düşünebileceklerini söylerken ne kastediyordu?

Yapay zekâlı robotların istilasına o kadar yakın mıydık gerçekten? Aslına bakılırsa hayır. Ama Kasparov’un yenilgisinden bu yana komplo teorilerinin ardı arkası kesilmedi: Katil robotlar ve yapay zekâ kıyameti gerçek olacak mı? Yapay zekâlı otonom silah sistemleri savaşlarda sivillerle savaşanları ayırt edebilir mi? Bir de işin insani boyutu vardı: Yapay zekâ bilinçlenebilir, hatta acı çekebilir mi?

New Scientist bu kitapta bütün bu soruların cevaplarını, yapay zekânın öyküsünün tüm ayrıntılarıyla veriyor. Ünlü bilim insanlarının alana katkılarından modern çağda yapay zekânın yerine, bilmeniz gereken her şey Düşünen Makineler’de sizi bekliyor.


İlginç değil mi? Düşünen makineler, akıllı makineler ve geleceğin yapay zekâsı üzerine belki de daha birçok bilmediğimiz özelliğe sahip makineler, gelecekte bizlerin arasında olacak gibi görünüyor. Tartışmaya açık ve türlü senaryolarla zenginleştirilmiş düşünceler mevcut olsa da, yine de insanların bu konuları merak ediyor olması, bu alanda çalışmalar yaratılmasını destekler nitelikte. Bu içeriğimizde, sizler için yapay zekâ konulu kitap önerileri paylaştık. Robot konulu kitaplar, yapay zekâ konulu kitaplar başlıkları ile araştırma yapanlar için faydalı olmasını temenni ediyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu