Tavsiyeler

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur? Hamilelikte Mide Bulantısını Önlemenin Yolları

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Hamilelikte mide bulantısı ve kusma, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir durum olarak karşımıza çıkar. Özellikle ilk aylardan itibaren başlayan mide bulantısı, anne adayları için hamileliğin belki de en zorlayıcı dönemlerini kapsamaktadır. Bu içeriğimizde, hamilelikte mide bulantısı neden ve nasıl olur? Mide bulantısını önlemenin yolları nelerdir? bu soruların cevaplarını sizlerle paylaşmaya gayret edeceğiz.

AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

İçindekiler

  1. Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?
  2. Hamilelikte Mide Bulantısı Şikâyetlerinde Doktora Gidilmeli midir?
  3. Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Geçer? Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Önlenir?

AYRICA: Gebelik Testi Nedir? Evde Gebelik Testi Nasıl Yapılır? Hamilelik Test Kitleri Doğru Sonuç Verir mi?

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Hamilelikte Mide Bulantısını Önlemenin Yolları

Mide bulantısı, hamileliğin başlıca belirtileri arasında yer alır. Çoğu kadın mide bulantısı nedeniyle hamile olduğundan şüphelenerek test yapar ve sonucunda ise hamile olduğunu öğrenir. Mide bulantılarının, gebeliğin ilk anlarından itibaren değişmeye başlayan hormonlar sebebiyle oluştuğu dile getirilebilir.

AYRICA: Hamilelikte Su İçmenin Faydaları Nelerdir? Hamilelikte Ne Kadar Su İçilmeli? Hamilelikte Su İçmenin Bebeğe Faydaları

Hormonların değişmesi, stres faktörleri, vücudun plasentaya uyum sağlama çabası, hamileliğin ilk altı ayında mide bulantılarına neden olabilir. Bebek geliştikçe ve büyüdükçe, mideye daha çok baskı yapar ve mide bulantılarının sebeplerine bir de bu durum eklenir.

AYRICA: Hamilelik Nasıl Gerçekleşir? Belirtileri Nelerdir? Hamile Olup Olmadığını Nasıl Anlarsın?

Mide bulantıları her kadında görülmeyebilir ya da her kadında aynı şekilde etki göstermeyebilir. Örneğin kimi kadınlarda mide bulantıları hamileliğin ilerleyen aylarında görülürken, kimi kadınlarda mide bulantıları yaşanmayabilir. Kimi hamile kadınlarda mide bulantıları özellikle sabahları daha çok rahatsız edici olurken, kimi kadınlarda ise akşamları mide bulantısı yaşandığı görülür.

AYRICA: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?

Özellikle ilk kez hamile kalan kadınlarda, mide bulantısı daha çok görülür. Erken yaşta hamile kalan ya da ikiz vb. hamilelik yaşayan kadınlarda mide bulantısı yaşanma riski daha fazladır.

AYRICA: Hamilelikte Sivilce Neden ve Nasıl Olur? Sivilceye Ne İyi Gelir? Belirtileri - Tedavisi

Mide bulantıları, kusma ve öğürme gibi problemlere sebep olabilir bu nedenle, psikolojik olarak da anne adayları, bulantıların bebeğe zarar verebileceği endişesine kapılabilmektedir. Bulantı ve kusma gibi durumlar bebeğe zarar vermez, fakat aşırı şekilde devam eden mide bulantıları ve kusma şikâyetleri için mutlaka doktora görünmek gerekir.

AYRICA: Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur ve Nasıl Geçer?

Hamilelikte aşırı mide bulantısı ve kusma durumuna tıpta Hyperemesis Gravidarum adı verilir. Şiddetli seyreden bu şikâyetlerin mutlaka nedeninin araştırılması gerekir. Ciddi şekilde mide bulantısı ve kusma problemleri yaşayan hamile kadınlar, yeteri kadar beslenemediği ve sıvı tüketemediği için önem derecesinde sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler.

AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Mide Bulantısı Şikâyetlerinde Doktora Gidilmeli midir?

Mide bulantısı, hamilelikte kadınların %75-80’inde görülen bir durumdur ve genellikle normal kabul edilir. Ancak anne adayı, mide bulantıları yaşarken yaşam kalitesinde bozulmalar görülüyor ise, en ufak bir durumda bile kusma gibi sorunlar yaşanıyor ise mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Peki, başka hangi durumlarda doktora gidilmelidir? Hamilelikte yaşanan mide bulantısı hangi durumlarda doktora gitmeyi gerektirir?

AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)

  • Saatler süren bulantılar
  • Her bulantının kusma ile sonuçlanması
  • Mide bulantısı nedeniyle yemek yiyememek ya da su içememek
  • Mide bulanır korkusuyla yemek yememeyi tercih etmek
  • Kokuya karşı aşırı duyarlı hale gelmek ve her kokuda kusmak
  • Kusmayla birlikte kan gelmesi
  • İdrarın koyu renkli ve kokulu olması
  • Mide bulantısı ile birlikte karın ağrısı yaşanması
  • Halsizlik, yorgunluk gibi şikâyetlerin bulantı ile birlikte artması
  • Bulantı nedeniyle bir yere gidememek
  • Mide bulantısı nedeniyle psikolojik olarak olumsuz etkilenilmesi
  • Kusma ve bulantı nedeniyle uyuyamamak
  • Kilo kaybı ve sıvı kaybının yaşanması

AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Geçer? Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Önlenir?

Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Hamilelik döneminde aşırı mide bulantısı ve kusma şikâyetleri, doktorların önereceği tedavi yöntemleri ile azaltılabilir ancak bunun dışında, hamilelikte mide bulantısı ve kusma için, şunlar önerilebilir;

AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?

  • Hamilelikte beslenme tarzı değiştirilmeli ve hem anne için hem de bebek için daha sağlıklı besinlerin bulunduğu beslenme programı oluşturulmalıdır. Aşırı yağlı, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler mide bulantısını daha da artırabilir. Bu nedenle yağsız, baharatı ayarlanabilir yemekler tercih edilmeli, içecekler konusunda ise doktorun önerebileceği bitki çayları vb. tüketilmelidir.
AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?
  • Hamilelikte çoğu mide bulantısı sabah saatlerinde başlar. Yataktan direkt kalkmak yerine, yavaşça kalkarak oturur pozisyonda bir süre beklenmelidir.
  • Mide bulantısının yoğun olduğu yine sabah saatlerinde, yatağın hemen yanında tuzlu ya da tatlı kraker, bisküvi, galeta, peksimet, beyaz leblebi gibi yağsız kuru, özellikle tuzlu yiyecekler tüketilmesi önerilir. Bulantıyı bastıracak ve rahatsızlık hissini ortadan kaldıracaktır.
AYRICA: Hamilelikte Bakım Nasıl Yapılır? Hamilelikte Bakım Önerileri
  • Yemek yerken, büyük lokmalar yerine, az ve küçük lokmalar tercih edilmelidir. Az fakat sık beslenilmelidir. Mideyi tıka basa doldurmamak gerekir.
  • Yemek aralarında yeterli miktarda su tüketmek ihmal edilmemelidir. Eğer sıvı alımı mide bulantısını artırıyor ise, buz küpleri tüketilebilir. Buz küpleri emmek, mide bulantısını azaltır.
AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati
  • Ağır kokuların bulunduğu yerlerden uzak durulmalı. Sigara, parfüm vb. gibi kokular mide bulantısını daha da tetikleyecektir. Bunun dışında özel olarak kişiye ağır gelebilecek kokulardan da uzak durulmalıdır.
AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?
  • Hamilelikte özellikle kansızlık, demir eksikliği gibi durumlarda, bazı takviye tedaviler uygulanabilir. Bunlar mide bulantısını tetikleyebilir, mide bulantısının önüne geçmek için psikolojik olarak anne adayının kendisini bu duruma hazırlaması gerekir. Doktor, annenin kullanabileceği tablet veya şuruplarla bu takviye gıdaları önerecektir.
AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
  • Sabah uyanıldığında, odayı ya da bulunulan ortamı havalandırmak gerekir.
  • Mide bulantısını önlemek için açık havada, temiz ortamlarda yürüyüş yapmak faydalı olacaktır.
  • Sıcak yemeklerin kokusu, soğuk yemeklerin tadı mide bulantısına neden oluyor ise, yemeklerin ılık olmasına özen gösterilmelidir.
AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
  • Diş fırçalarken mide bulantısı artıyor ise, fırçayı çok fazla kullanılmamalı, bunun yerine ağız gargarası yapmak tercih edilmelidir.
  • Mide bulantısını artıran durumlarda, ortamlarda bulunmamaya özen gösterilmeli. Örneğin et pazarı, balık pazarı, parfümeri dükkânları, kapalı havasız ortamlar, yağlı yiyeceklerin kızartmaların yapıldığı mekânlar vb.
AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?
  • Hamilelikte seyahat etmekten kaçınılmalı: örneğin, araba tutması, deniz tutması, uçak tutması gibi şikâyetler var ise, mide bulantısı daha da artacaktır.
  • Stres faktörlerinin ortadan kaldırılması gerekir. Stres, üzüntü vb. durumlar mide bulantısını artırabilir.
  • Protein tüketimi mide bulantısını hafifletebilir. Yumurta, süt ve süt ürünlerinin, tahılların tüketilmesi hamilelikte oldukça önemlidir.
AYRICA: Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?
  • Mide bulantısı nedeniyle yemek yemekten korkuluyor ise, günün hangi saatlerinde mide bulantısının yaşandığı not edilmeli ve ona göre yemek yenmelidir.
  • Hamilelikte özellikle B6 vitaminleri tüketmek, mide bulantılarını azaltır. Vitamin ek gıdaları, aç karnına değil de yemekle birlikte tüketmek mide bulantısını engelleyebilir.
AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)
  • Sabah uyandığında, mide bulantısının artığı durumlarda bir bardak su içerisine bir çay kaşığı zencefil ve bir tatlı kaşığı bal eklenerek içilebilir. Zencefilin mide bulantısına ve mide yanmasına iyi geldiği bilinmektedir. Ancak mutlaka doktora danışılması gerekir.
AYRICA: Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?
  • Anne adayının bu süreçte panik yapmaması, sakin ve sabırlı olması gerekmektedir. Mide bulantısının artığı durumlarda, doktorun önerebileceği tavsiyeleri uygulamaya özen gösterilmeli, aç ya da susuz kalınmamalıdır.
  • Mide bulantısını engelleyebilecek ferahlatan buhar banyoları ya da ağız içini ferahlatacak gargaralar kullanılabilir.

Bu içeriğimizde, hamilelikte sık görülen sorunlardan birisi olan, mide bulantısı ve kusma neden olur? Mide bulantısını engellemek mümkün müdür? Hamilelikte mide bulantısını önlemenin yolları nelerdir? sizlerle bu soruların cevaplarını paylaştık. Tanı ve tedavinin doktorunuz tarafından belirleneceğini hatırlatmamıza izin verin. Hamilelik süresince şiddetli bulantı ve kusma durumu yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu