Tavsiyeler

Dostinex 0.5 MG Tablet Nedir? Ne İşe Yarar? Ne için Kullanılır? Yan Etkileri Var mı?

Dostinex 0.5 MG Tablet Nedir?

Dostinex, dopamin agonistleri olarak adlandırılan bir ilaç sınıfına aittir. Dopamin, beyinde doğal olarak üretilir, görevi ise beyine mesajların iletilmesini sağlamaktır. Dostinex, hücre reseptörlerine bağlanarak hücrede bir tepki oluşturur buna bağlı olarak dopamin etkisini taklit ederek, beyine iletilmesi gereken bir mesaj iletir. Bu içeriğimizde Dostinex nedir? Ne için kullanılır? Dostinex yan etkileri nelerdir? bu soruların cevaplarını sizlerle paylaşıyor olacağız.

AYRICA: En Çok Kullanılan Ağrı Kesiciler - En Etkili Ağrı Kesici İlaçları Nelerdir?

Dostinex, her tablette etken madde olarak kabergolin içermektedir. Nemi çekme özelliğine sahip, çocuk kilitli polipropilen kapaklı, yüksek yoğunluklu polietilen şişelerde bulunur. Dostinex eczanelerde, ambalaj kutusu içerisinde 2 veya 8 çentikli tabletle satılır. Yani ilaç kutusunun içerisinde yalnızca 2 veya 8 adet ilaç bulunur. Bu ilaçlar, ortadan ikiye kırılabilecek şekilde üretilmiştir.

AYRICA: Benexol Nedir? Ne İşe Yarar? Ne için Kullanılır?

İçindekiler

  1. Dostinex 0.5 Mg Ne için Kullanılır?
  2. Dostinex Nasıl Kullanılır?
  3. Dostinex’i Aşağıdaki Durumlarda Dikkatli Kullanmanız Önerilir
  4. Dostinex’i Aşağıdaki Durumlarda Kullanmamanız Önerilir
  5. Dostinex Yan Etkileri Nelerdir?

AYRICA: Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

Dostinex 0.5 Mg Ne için Kullanılır?

Dostinex Ne için Kullanılır?

Dostinex, bebeğin ölü doğumunda, düşükte veya kürtajdan sonra ya da bebeğin sütten kesilmesi gereken durumlarda, süt üretimini engellemek için reçete edilebilmektedir.

AYRICA: Egzersiz Neden Önemlidir? Haftada Ne Kadar Egzersiz Yapılmalı?

Dostinex, yüksek seviyelerde prolaktin üretilmesi neticesinde gelişen hormonal bozukluğun neden olduğu rahatsızlıklarda, prolaktin seviyesini düşürmek, dengelemek için kullanılabilir. Bu rahatsızlıklar; adet görememe, yoğun adet görme, az veya çok hafif adet görme, yumurtlamanın gecikmesi ya da gerçekleşmemesi, emzirme olmadan memeden süt gelmesi gibi durumları kapsamaktadır.

Dostinex’in etken maddesi olan kabergolin, kanda prolaktin düzeyini azaltmak için dopaminin etkisini taklit eder. Prolaktin yüksekliği, hormonal bozukluklara bağlı olarak gelişen rahatsızlıklara neden olabilir.

Dostinex ayrıca, kadınlarda ve erkeklerde; beyinde, hormonları kontrol eden hipofiz bezindeki tümörlerin neden olduğu yüksek prolaktin seviyesini düşürmek için de kullanılır. Dostinex, yalnızca yetişkinlerde kullanılmalıdır. 16 yaşın altındaki kişiler için Dostinex’in kullanılması önerilmez.

Dostinex Nasıl Kullanılır?

Dostinex, doktor bilgisi dâhilinde olmadan kullanılmamalıdır. Doktorunuz tedavi için bu ilacı kullanmanız gerektiğini söylediyse, doktorunuzun önerdiği şekilde ilacı kullanmanız gerekir. Yani, Dostinex’in eczacınız veya doktorunuz nasıl anlattıysa öyle almalısınız. Dostinex’i kullanırken, bulantı veya kusma hissini azaltması için yemekle birlikte veya yemekten sonra almanız önerilir.

Dostinnex’in süt üretimini durdurmak için kullanımı öneriliyor ise; Doğumdan sonra ilk günde 1 mg (iki adet 0.5 mg) alınır.

Emzirmeye başlandı ise kesmek için: İki gün boyunca 12 saatte bir, 0.25 mg (yarım Dostinex 0.5 mg) alınır.

Diğer durumlarda, prolaktin seviyelerini düşürmek için: Başlangıçta ilaç kullanımı ilk bir haftaya yayılır; bir tablet ikiye bölünür Pazartesi tabletin ilk yarısı, Perşembe günü ise tabletin diğer yarısı alınır. İlacın dozu, prolaktin seviyesinin yükselmesine neden olan sebepler nedeniyle, fayda sağlamaz ise, doz haftada 4.5 mg’lık maksimum veya tedaviye yanıt verene kadar doktor tarafından artırılacaktır. Maksimum doz, günde 3 mg’ı aşmamalıdır.

Dostinex’i kullanmaya başladığınız ilk günlerde, oturmaya, ayakta durmaya veya herhangi bir hareket içerisinde iken pozisyonunuzu yavaşça değiştirmeniz, ani hareketlerde bulunmamanız gerekir. İlaç aksi halde baş dönmesine neden olacak şekilde kan basıncınızı düşürebilir.

İlacın yan etkileri ilacı almaya başladıktan iki gün sonra da görülebilir. Ek olarak, ilacın baş dönmesi riskini artırabilecek olmasından dolayı, alkol veya uyku ilaçları ile birlikte kullanılmaması önerilir. Doktorun önerdiği doz alımından başka doz kullanılmamalıdır. Aşırı doz alımında; bulantı, kusma, mide şikâyetleri, kan basıncında düşme, konfüzyon, odaklanmada güçlük, psikoz veya halüsinasyonlar görülebilir.

Dostinex’i Aşağıdaki Durumlarda Dikkatli Kullanmanız Önerilir

Dostinex Ne İşe Yarar?

Dostinex’i kullanırken aşağıdaki durumlardan herhangi biri görülürse veya daha önce olduysa, doktorunuzla mutlaka bu durumu paylaşmanız gerekir. Duruma göre ilacı bırakmanız ya da ilacın dozunun azaltılması gerekebilir.

  • Kalp ve kan damarlarıyla ilgili rahatsızlık mevcut ise,
  • El ve ayaklarda, dolaşım bozukluğuna bağlı üşüme (Raynaud sendromu)
  • Açlık hissinde mide ağrısı yaşanıyor ise ya da mide veya bağırsaklarda kanama öyküsü mevcut ise
  • Ciddi zihinsel hastalık mevcut ise
  • Doğum sonrasında kan basıncında artış oluyor ise
  • İlacı kullanırken dürtü ve cezbedici unsurlara karşı gelemediğinizi fark eder iseniz

Dostinex’i Aşağıdaki Durumlarda Kullanmamanız Önerilir

Dostinex’i kullanmadan önce, doktorunuzla aşağıdaki durumlardan herhangi birisine sahip iseniz paylaşmanız gerekir. Doktorunuz durumunuza göre ilacı kullanmamanız gerektiğine karar verebilir.

  • Kabergolin, ergot alkaloitleri olarak adlandırılan ilaçlar (pergolid, bromokriptin, lisurid, ergotamin veya ergometrin) ya da bu ilaçlardaki bileşenlerin (laktoz ve lösin) herhangi birine karşı alerji durumu mevcut ise
  • Şiddetli karaciğer hastalığı mevcut ise
  • Gebelik toksemisi, gebelik zehirlenmesi var ise
  • Gebe iseniz ve emziriyor iseniz
  • Psikiyatrik hastalıkların (psikoz) tedavisinde kullanılan ilaç grubu antipsikotiklerle tedavi ediliyor iseniz
  • Karın içi, akciğer, kalbinizi etkileyen bağ doku artışı mevcut ise

Dostinex Yan Etkileri Nelerdir?

Dostinex, içeriğindeki etken ve yardımcı maddelere karşı alerjisi olanlarda yan etkilere neden olabilir. Bunun dışında, Dostinex’in yan etkilerine şunları sayabiliriz;

  • Anormal veya olağan dışı düşünceler
  • Kalp kapağı ile ilgili bozukluklar; erken belirti olarak nefes almada güçlük, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, bayılma hissi, göğüs ağrısı, sırt ağrısı, pelvik (kasık veya karnın alt bölgeleri) ağrısı, bacaklarda şişlik vb. etkilere neden olabilir. Eğer bu durumlar görülür ise, mutlaka doktora görünmek gerekir.

Çok Yaygın Yan Etkileri;

  • Sersemlik hissi
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Denge bozukluğu
  • Odaklanmada güçlük
  • Mide tabakalarında iltihap
  • Halsizlik
  • Vücut gücünde kayıp

Bu içeriğimizde, Dostinex 0.5 mg tablet nedir? Nasıl kullanılır? Ne için kullanılır? Dostinex yan etkileri nelerdir? sizlerle genel bilgiler doğrultusunda bu soruların cevaplarını paylaştık. İlacın doktor bilgisi olmadan kullanılmaması, ilacı kullananların ise ilacın doktorun önerdiği şekilde kullanması gerekmektedir. En doğru tanı ve tedavinin doktorunuz tarafından belirleneceğini ve yine en doğru bilginin doktorunuz tarafından size sağlanacağını hatırlatmamıza izin veriniz. Sağlıklı günler diliyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu