Tavsiyeler

Papatya Çayının Faydaları Nelerdir? Papatya Çayı Neye İyi Gelir?

Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?

Görünüşü ve zarifliğiyle, birçok kadının en sevdiği çiçek konumunda olan papatyanın kurutulmuş haliyle yapılan çay, geçmişten bugüne sağlığa olan faydaları ile biliniyor ve severek tüketiliyor. Profesör Doktor İbrahim Saraçoğlu’nun da dile getirdiği gibi her evin eczanesi konumunda olan papatyanın, papatya çayının faydalarından bahsedeceğiz bu içeriğimizde. Papatya çayı sakinleştirir mi? Papatya çayı adet sancısına iyi gelir mi? Papatya çayı uyku getirir mi? merak edilen bütün soruları cevaplamaya gayret edeceğiz.

AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

Kurutulmuş papatya ile yapılan çay, doğanın mucizesi olarak birçok sağlık sorununa iyi geliyor. Sağlığa olan olumlu yanlarının yanında, güvenle de tüketilebileceği için, bugün hemen hemen herkesin bitki çayı tercihlerinde ilk sırada yer alıyor. Peki, papatya çayı neden bu kadar çok seviliyor? Sağlığa ne gibi faydaları var?

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

İçindekiler

  1. Papatya Çayı Neye İyi Gelir? Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?
  2. Papatya Çayı Nasıl Yapılır?
  3. Papatya Çayı Günde Kaç Bardak İçilmeli?
  4. Papatya Çayı Ne Zaman İçilmeli?
  5. Papatya Çayının Yan Etkileri - Zararları Nelerdir?

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol

Papatya Çayı Neye İyi Gelir? Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı Neye İyi Gelir?

Papatya antiinflamatuvar, çeşitli antioksidan özelliklerine sahip bir bitkidir ve içerisinde birçok bileşen bulundurur. Bu bileşenler sayesinde, vücutta birçok sağlık problemine iyi geldiği bilinmektedir. Kanser hastalığından, uyku sorunlarına kadar, papatya çayının faydaları neler? gelin hep birlikte bakalım.

AYRICA: Demir Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

Papatya Çayı Strese İyi Gelir, Sakinleştirir

Papatya çayının en çok tercih edilme nedenlerinden birisi de, strese iyi gelmesi ve sakinleştirici etki göstermesidir. Antidepresan özelliği ile stresli, kaygılı halden kurtulmayı sağlar. Kas gevşetici, rahatlatan etkisi ile sinirlilik halinin geçmesini sağlar.

AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

Kalp Hastalıklarına İyi Gelir

Papatya çayı içerisinde, flavonoid adlı, hücre duvarının oksijenden zarar görmesini engelleyen bileşenler bulundurur. Bu bileşenler, kalp damar sağlığını korumada önemli bir etki oynar. Koroner kalp hastalıklarında bilinçli bir tüketimle, kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve yüksek tansiyonu dengeleyici etki gösterir.

AYRICA: Dudaklarınız Böyle Görünüyorsa Kalbinizi Kontrol Ettirin!

Sindirim Sistemini Düzenler

Papatya çayı, mide - bağırsak spazmı ve bağırsak hareketleri üzerinde iyileştirici etki gösterir ve mide bulantısı, mide ülseri gibi sorunlara iyi gelir. Hazımsızlık, şişkinlik, sindirememe gibi durumlarda gönül rahatlığıyla tüketilebilen bir bitki çayıdır. Ek olarak gaz çıkaramama, gaz sıkışması gibi durumlarda da etkili olabilen bir çaydır.

AYRICA: Çay Sindirime Yardımcı Olur mu? Sindirimi Kolaylaştırır mı?

Papatya Çayı Uyku Problemine İyi Gelir

Papatya çayı, sakinleştirici bir etki gösterir ve uyku problemi yaşayan kişilerin, uyumadan önce bir bardak papatya çayı tüketmelerinin, bu kişiler üzerinde olumlu sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.

AYRICA: Uyku Kalitesini Artırmanın Yolları (9 Önemli İpucu)

Uyku kalitesini artırarak, kişilerin uykularından verim alabilmesini sağlar. Papatya çayı uyku getirir mi? diye merak ediyorsanız eğer evet, papatya çayı uyku problemlerine iyi gelir ve uyku düzensizliği yaşayan kişilerin uyumadan önce bir bardak papatya çayı içmesi tavsiye edilmektedir.

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

Kansere Karşı Koruyucu Etki Gösterir

Bazı yapılan araştırmalara göre, papatya çayının kanser hücrelerine karşı, özellikle sindirim, prostat, rahim, deri kanser hücrelerine karşı savaştığı belirtilir. Ancak kesin sonuç için daha fazla klinik çalışması yürütülmesi gerekir.

AYRICA: Kalbi Nasıl Koruruz? Sağlıklı Bir Kalp için Yapılması Gerekenler

Anksiyete ve Depresyona İyi Gelebilir

İçeriğinde bulunan apigenin antioksidan kaynağı sayesinde, papatya çayı kaygı bozukluğu (anksiyete) gibi durumları azaltan etki gösterir. Yapılan çalışmalarda, papatya çayı tüketen kişilerde kaygı bozukluğu yaratan semptomların azaldığı görülür. Depresyon tedavisinde doğrudan etki göstermese de, fayda sağladığı söylenebilir.

AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Osteoporoz’a (Kemik Erimesi) Olumlu Anlamda Etki Eder

Bazı çalışmalarda, papatya çayının kemik erimesine iyi geldiği ortaya konulmuştur. Osteoporoz, kadınlarda özellikle menopoz sonrası daha çok görülür ve papatya çayının kemik yoğunluğunu artıran, kemik sağlığına iyi gelen bir etkisi olduğu düşünülmektedir.

AYRICA: Anksiyeteyle Nasıl Başa Çıkılır? (5 Pratik Adım)

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Papatya çayının, özellikle soğuk algılığı, grip gibi bağışıklık sistemini zayıflatan rahatsızlıklarda, iyileştirici etkilere neden olduğu gözlemlenmiştir. Boğaz ağrısına, bilhassa halsiz ve güçsüz hissetme durumlarına iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık sürecinin daha iyi geçmesini sağlar.

AYRICA: Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Soğuk Algınlığı Nasıl Önlenir?

Regl (Adet) Sancılarına İyi Gelir

Adet dönemleri, kadınlar için oldukça zorlayıcı olabilir. Kanama hali, bel ve kasık ağrıları, memelerde hassasiyet, sinirlilik hali, hormonlarda dalgalanmalar vb. gibi durumlar kadınlarda ekstra gergin ve agresif ruh haline neden olur.

AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

Papatya çayı bu gerginliğin azaltılmasını sağlar ve aynı zamanda regl sancılarını aza indirir. Günde iki defa papatya çayı içilmesi faydalı olacaktır.

AYRICA: Adet Döneminde Parça Parça Kan Gelmesi - Ciğer Parçası Şeklinde Kanama Ne Anlama Gelir?

Cildin Temizlenmesini Sağlar

Birçok bakım ve güzellik ürünleri papatya özü içerir, bu bakımdan papatya bitkisi, cildin doğal nem dengesini korumada ve sivilce vb. gibi cilt sorunlarını azaltmada yardımcı roldedir. Şişkinliğin giderilmesi, cildin temizlenmesi gibi durumlarda papatya çayını kompres olarak uygulamak etkili sonuçlar verebilir.

AYRICA: Ceviz Yemenin Cilde Faydaları Nelerdir?

İltihapların Giderilmesini Sağlar

Papatya çayı, özellikle ağız içi yaralarının ve iltihaplarının giderilmesini sağlayan bir etki gösterir. Diş eti iltihaplanmaları, ağız içi yaralar başta olmak üzere vücuttaki birçok iltihaplı bölgelerde iyileştirici bir rol oynar.

AYRICA: Dolaşım Sistemi Nasıl Güçlenir?

İltihabın bulunduğu bölgeye papatya çayı kompresi yapmak iyi gelecektir, yine ağız içinin papatya çayı ile günde birkaç kez çalkalanması da aynı etkiyi gösterir. Özellikle kemoterapi ve radyoterapi hastalarının ağızlarında çıkan yaralar için papatya çayı içilmesi veya çayın ağızda çalkalanması önerilir.

AYRICA: Sarılmanın Vücuda Faydası Nelerdir? (17 İnanılmaz Etki)

Sinüzite İyi Gelir

Papatya çayının, özellikle ocakta kaynatırken yükselen buharla karışık kokusu, sinüzit rahatsızlığı olanlara iyi gelir. Profesör İbrahim Saraçoğlu’nun tavsiyesi üzerine, bir avuç papatyayı tencerenin içerisine atarak beş dakika boyunca kısık ateşte kaynatın.

AYRICA: Grip (İnfluenza) Nedir? Grip Nasıl Geçer? Gribe Ne İyi Gelir?

Kaynatırken beş dakika boyunca burnunuzdan soluyun ve ocağın altını kapatıp 10 dakika ara verin. 10 dakika sonrasında ocağın altını yeniden açarak 5 dakika daha burnunuzdan soluyarak bekleyin. Her akşam üç kere ardı ardına bu işlemi uyguladıktan sonra sinüzit akıntıları gelecektir.

AYRICA: AFT Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer?

Papatya Çayı Nasıl Yapılır?

Papatya Çayı Nasıl Yapılır?

Papatya çayı, papatya bitkisinin baş kısımlarının kurutularak kaynatılması ya da demlenmesi ile yapılır. Genel olarak sıcak su içerisinde demlenerek tüketimi tavsiye edilir.

AYRICA: Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık Sorunu için 6 Önemli Tavsiye

Günde bir fincan papatya çayı içmek için, fincan boyutuna göre bir bardak kaynatılmış suyun içerisine, bir yemek kaşığı kurutulmuş papatya ekleyin ve 5 dakika boyunca demlenmesini bekleyin.

AYRICA: Öksürük Neden Olur? Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürüğü Anında Kesen Yöntemler

Daha sonrasında ise süzerek bitki çayını tüketebilirsiniz. Tatlandırmak için limon ya da bal ekleyebilirsiniz ancak bal eklemek için, çayın ılık ya da soğuk olmasına özen gösterin. Sıcak su içerisine eklenen bal, özünü kaybeder ve herhangi bir fayda sağlamaz.

AYRICA: Diş Ağrısı Evde Nasıl Geçer? Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Acil Etkili Yöntemler!

Papatya Çayı Günde Kaç Bardak İçilmeli?

Papatya çayı, güvenilir bir bitki çayıdır ve günde bir veya iki bardak içilmesinde herhangi bir sıkıntı görülmemektedir. Ancak yine de, özel bir rahatsızlık durumu mevcut ise, hekime danışarak papatya çayı tüketiminin nasıl olması gerektiği öğrenilmelidir.

AYRICA: Sigaranın Zararları Nelerdir? Sigarayı Bıraktığında Ne Olur?

Papatya Çayı Ne Zaman İçilmeli?

Papatya çayının içilmesi için belirli bir zaman yoktur ancak bu bitki çayından hangi konuda fayda görmek istiyor iseniz, bu doğrultuda papatya çayı tüketmeniz daha doğru olacaktır.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

  • Uyku problemi yaşıyorsanız ve uyusanız bile kaliteli bir uykuya sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, uyumadan yarım saat önce papatya çayı tüketmeniz daha uygundur.
  • Adet sancılarında, sancının geleceğini biliyorsanız önceden, ya da adet sancısı esnasında günde iki kez papatya çayı tüketmeniz önerilir.
  • Ağız içi yaralar için, günde üç defadan fazla çalkalama işlemi yapabilirsiniz.
  • Kemik erimesi gibi bir problem nedeniyle papatya çayı tüketiyor iseniz, günde iki bardak düzenli bir şekilde sabah akşam içebilirsiniz.
  • Anksiyete, depresyon gibi durumlarda, kaygı düzeyinin artığı durumlarda papatya çayı içebilirsiniz.

AYRICA: Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir? Nasıl Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?

Yani papatya çayını, belirli bir zaman olmaksızın, ihtiyacınız doğrultusunda tüketmenizde hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

AYRICA: Göz Arpacığı Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Papatya Çayının Yan Etkileri - Zararları Nelerdir?

Papatya Çayının Yan Etkileri - Zararları Nelerdir?

Papatya bitkisi ve çayı, genel olarak güvenli bir bitkidir yani bilinen belirgin bir zararı yoktur ancak alerjik durumlar mevcut ise, papatya çayı ve bitkisi elbette zararlı olabilir. Papatyaya karşı direkt alerji olmasa da, papatya familyasına karşı alerjisi bulunan kişilerin papatya çayı tüketmemesi tavsiye edilir.

Yine papatya çayı, kullanılan bazı ilaçlarla etkileşime girebilir, bu durumda mevcut ilaç kullanımı ile birlikte papatya çayı tüketiminin bir zararı olup olmadığını hekime danışmak gerekir.

Hamile kadınların papatya çayını tüketmek için hekime danışması önerilir, papatya çayının rahim kramplarını gevşeten etkisi düşüğe neden olabilir.


Bu içeriğimizde sizlerle, papatya çayının faydaları ve zararları nelerdir? Papatya çayı neye iyi gelir? sorularının cevaplarını paylaştık. Doğanın mucizevi bitkilerinden olan papatya, sağlığa olan faydaları ile hiç şüphesiz ki, sıklıkla tüketilen bir bitki çayı olmaya devam edecektir. Papatya falları yaparken, bu önemli bitkinin tek yaprağının bile boşa gitmemesi gerektiğini aklınızda bulundurun lütfen. Sağlıklı günler diliyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu