Tavsiyeler

Adet Döneminde Parça Parça Kan Gelmesi - Ciğer Parçası Şeklinde Kanama Ne Anlama Gelir?

Adet Döneminde Parça Parça Kan Gelmesi

Adet dönemleri, bir kadın için oldukça zorlayıcı olabilir. Sinirlilik hali, değişen hormonlar, sürekli kanama halinde olmak, kadının ruh halini olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun üzerine adet miktarında artış olması, adetli iken, ciğer parçaları şeklinde kan gelmesi gibi durumlar da eklenince adet süreci olumsuz geçebilir. Bu içeriğimizde kadınların çok merak ettiği bir konu olan, adet döneminde yoğun kanama neden olur? Adetliyken parça parça kan gelmesi ne anlama gelir? sorularının cevaplarını vermeye gayret edeceğiz.

AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

Adet, her ay kadın vücudunda döllenmeye hazır hale gelen yumurtanın cinsel birleşme olsun olmasın, döllenemediği için parçalanarak dışarıya atılması işlemidir. Büyüyen ve döllenmeye hazır hale gelen yumurta, sperm hücresi ile döllenmezse vücuttan dışarıya atılır ve böylelikle adet kanaması gerçekleşir.

AYRICA: Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Adet kanamasının 5 ila 7 gün sürmesi normal kabul edilmektedir. Eğer 7 günden fazla adet kanaması geçiriliyor ise, mutlaka doktora görünmek ve altında yatan sebebi araştırmak gerekir.

AYRICA: Myom Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınlarda adet, her ay yaşanan normal bir rutindir ve her ay kanama miktarı ya da kanama süresi aylara göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin, bir ay kanamanız normal seyrinde ilerlerken diğer ay kanamanız daha fazla olabilir. Kanama yoğunluğundan şikâyet eden, ciğer parçaları şeklinde kan geldiğini dile getiren kadınlar haliyle bu durumdan endişe duyabilmektedir.

AYRICA: Öksürük Neden Olur? Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürüğü Anında Kesen Yöntemler

Kadınlarda adet dönemlerinde parça parça kan gelmesi olağan bir durumdur. Yani kanamanın bir çeşidi olarak karşımıza çıkar. Adet döngüsünde kan, bazen tam olarak dışarıya çıkamaz ve böylelikle pıhtılaşma oluşur ve kendisini bu şekilde dışarıya atar. Adet döneminde iken pıhtı şeklinde kan gelmesi normal kabul edilebilir ancak bu çok sık tekrarlıyor ise, kanamalar yoğun bir şekilde hep pıhtı şeklinde gerçekleşiyor ise mutlaka alanında uzman bir kadın hastalıkları hekimine görünmek gerekir.

AYRICA: Çay Sindirime Yardımcı Olur mu? Sindirimi Kolaylaştırır mı?

Doktor, adet döngüsünün düzenini, en son adet gördüğünüz günü ve kaç gün sürdüğünü, adet miktarıyla ilgili göreceli yorumunuzu öğrenmek isteyebilir ve size normalde böyle bir durum yaşayıp yaşamadığınızı sorabilir. Eğer bir iki kez parça şeklinde kanama oluyor ise, endişe verici bir durum olarak görülmemesi daha doğru olur ancak bu durum tekrar etmeye devam eder ise, altında yatan sebepleri araştırmak gerekir.

AYRICA: Diş Ağrısı Evde Nasıl Geçer? Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Acil Etkili Yöntemler!

Bu kısımda doktorun, “Ne sıklıkla ped değiştiriyorsunuz?” gibi bir soru sorması, göreceli bir yorumun oluşmasını sağlayabilir çünkü, eğer aşırı hijyenik birisi iseniz, gün içinde normalden çok ped kullanıyor olabilirsiniz, bu da doğru kanama miktarını tespit etmek açısından sağlıklı bir sonuç vermez.

Ciğer Parçası Şeklinde Kanama Ne Anlama Gelir?

AYRICA: Sigaranın Zararları Nelerdir? Sigarayı Bıraktığında Ne Olur?

Aylık kanama döngünüzü ve miktarını iyi takip etmeniz, gerekirse notlar almanız ve bu notları doktorunuzla paylaşmanız önem arz etmektedir. Durumunuzu ifade etme biçiminiz, doktorun size yardımcı olabilmesini kolaylaştıracaktır. Peki, yoğun adet kanaması, parça parça kan gelmesi neden olabilir?

AYRICA: Sarılmanın Vücuda Faydası Nelerdir? (17 İnanılmaz Etki)

İçindekiler

  1. Parça Parça Kan Gelmesi - Yoğun Kanama Sebepleri Neler Olabilir?
  2. Adet Kanamasında Stres Faktörü Ne Kadar Etkili?

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

Parça Parça Kan Gelmesi - Yoğun Kanama Sebepleri Neler Olabilir?

Parça Parça Kan Gelmesi - Yoğun Kanama Sebepleri Neler Olabilir?

Adet kanaması, her ay farklılık gösterebilir ancak bu farklılık dikkat çekecek düzeyle değildir. Yoğun kanamalar geçirmeye başlayan kadınlar, doğal olarak endişe edebilmektedir fakat bu kanamalar çok uzun sürmüyor ise endişelenmemek gerekir.

AYRICA: Burçların Olumlu Olumsuz Özellikleri ve Sevmediği Şeyler

Eğer kanama miktarı ve süresi her zamankinden fazlaysa, kan aşırı parçalı veya pıhtılı bir şekilde geliyor ise, bazen bu kanama sebeplerinin altında önemli sorunlar olabilmektedir. Adet döneminde parça parça kan gelmesinin nedenleri maddeler halinde şu şekilde açıklanabilir:

AYRICA: Birlikte Olması İmkansız Olan Uyumsuz Burçlar - Anlaşamayan Burçlar Hangileridir?

  • Demir eksikliği (anemi): Adet kanaması ve süresi uzun sürüyor ise, bu durum demir eksikliği anemisinden kaynaklanabilir. Vücutta demir eksikliğini, demir deposunu kontrol ettirmek ve gerekli tedavileri uygulamak gerekir. Demir eksikliği vb. durumlar yoğun adet kanamasına neden olabilir.
  • AYRICA: Demir Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

  • Hormon bozukluğu, düzensizliği: Adet kanaması miktarının bir ay az, diğer ay yoğun olmasının sebeplerinin altında hormon bozukluğu ya da hormon düzensizliği yatabilir. Bu kanamalar uzun sürüyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Hormon düzensizliği ciddiye alınması gereken bir durumdur. Adet görme düzeninde içinize sinmeyen durumlar var ise, bunu doktorunuzla paylaşmanız faydalı olabilir. Böylelikle yanlış bildiğiniz doğruları, doğru bildiğiniz yanlışları daha kolay öğrenebilirsiniz.
  • AYRICA: Estetik Neden Yaptırılır? Cerrahi ve Cerrahi Olmayan Estetik Uygulamaları (İşlemleri) Nelerdir?

  • Myom: Myom rahmi baskılayan iyi huylu tümörlerdir ve bazı yoğun kanamaların sebeplerinden birisi olarak myom gösterilebilir. Myom nedir? merak ediyor iseniz myom ile ilgili detaylı bilgilerin olduğu yazımızı okuyabilirsiniz.
  • AYRICA: Kaş Doldurma Nedir? Evde Kaş Doldurma - Kaş Boyama Nasıl Yapılır? Püf Noktalar!

  • Rahim içi polipler: Rahim içi polipler, rahim iç duvarı üzerinde sıklıkla görülebilen et dokularıdır. Bu polipler, adet döneminde yoğun kanamalara neden olabilir.
  • AYRICA: İpek Kirpik Nedir? İpek Kirpik Uygulaması Nasıl Yapılır? Zararlı mı? Ne Kadar Kalıcı?

  • Adenomyozis: Adenomyozis, rahim içerisinde endometrium adıyla bilinen rahim içi zarının, rahim kas tabakasına doğru ilerlemesi ve rahim iç duvarını kalınlaştırması ile gerçekleşen bir hastalıktır. Adenomyozis, yoğun kanamalara neden olabilmektedir.
  • AYRICA: Saç Neden Dökülür? Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir? Evde Saç Bakım Maskesi Nasıl Yapılır?

  • Gebelikte düşük: Adet kanamalarında miktarın artması, kanamanın sık sık parça şeklinde gerçekleşiyor olması, düşük nedeni ile görülebilmektedir. Kişi hamile olduğunun farkında olmayabilir, adet gördüğünü zannederek düşük yaşıyor olabilir.
  • AYRICA: Kuru ve Yıpranmış Saça Nasıl Bakım Yapılır?

  • Polikistik Over: Polikistik Over, kadınlarda yoğun adet kanamalarının yaşanmasına neden olan bir durumdur. Mutlaka hekim kontrolünde takip edilmesi gerekir.
  • Enfeksiyon vb. durumlar da ve bakırlı spiral kullanımı da adet kanamalarını artırabilmektedir.
  • Kullanılan bazı ilaçlar da adet kanamalarını etkileyebilmektedir.
  • Ergenlik döneminde hormonların da etkisiyle adet kanamalarında yoğunluk görülebilmektedir.

AYRICA: Evlilik Hazırlıkları Nasıl Olmalı? Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Adet Kanamasında Stres Faktörü Ne Kadar Etkili?

Adet Kanamasında Stres Faktörü

Adet görme, ya da adetle ilgili problemlerin yaşanması gibi durumlar, kadınların normal süreçte de ruhsal değişiklikler yaşamasına, stres yapmasına neden olabilmektedir. Adet döneminde bir kadın, her zamankinden daha sinirli, yorgun ve alıngan olabilir. Ancak bazı durumlarda, kişinin hayatındaki stres faktörleri adet düzenini bozabilmektedir.

AYRICA: Kır Düğünü mü Salon Düğünü mü?

Çok sık duymuş olabilirsiniz; örneğin adet gününe bir hafta kaldığı halde bir duruma üzüldüğü için kanaması erkenden başlayan kadınlar vardır. Üzüntü, stres, gerginlik, korku, heyecan vb. gibi ruhsal dalgalanmaların aşırı yaşandığı bir süreçte, kadınlar yoğun adet kanamaları da görebilir.

AYRICA: Kadınlar Neden Anne Olmak İster?

Yine bir örnek olarak, çok stresli bir dönemden geçmekte olan bir kadın, adetinin kesildiğini ya da adetinin çok yoğun olduğunu, parça parça kanamasının olduğunu dile getirebilir. Bu durum neticesinde kan akışı yoğun olduğu için, ünite ünite kan nakli yapılmış kadınların varlığı da yok değildir.

AYRICA: Diğer İnsanlardan Daha Zeki Olduğunu Nasıl Anlarsın?

Kan akışının yoğunluğu, demir eksikliğine, demir depolarının boşalmasına neden olabilir. Stres faktörü bu yüzden, adet döngüsü üzerinde dalgalanmalara neden olabilmekte ve kadınların yaşamını olumsuz etkileyebilmektedir.

AYRICA: İnsana Aşırı Keyif Veren Şeyler Nelerdir?

Yoğun kanamaları olduğu için dışarıya çıkmaktan endişe duyan kadınlar, yaptıkları bu stresin de baskılaması ile daha fazla kanama görebilirler. Stresi ciddiye almak gerekir ve stresin etkilerini azaltabilmek için, strese neden olan faktörleri ortadan kaldırmak önem arz etmektedir.

AYRICA: Erkeğe Ne Hediye Alınır? Erkeğe Hediye Fikirleri - Önemli Tavsiyeler

Sonuç Olarak…

Adet döneminde iken, eğer düzenli, gününden gününe şaşmayan bir adet döngünüz var ise, olası bir sağlık şikâyetiniz yok ise, adet kanamasının miktarında artış, pıhtı şeklinde ya da halk arasında dile getirildiği gibi, ciğer parçası şeklinde kanamalar normal kabul edilmektedir.

AYRICA: Evde Takı Yapmanın Püf Noktaları - Takı Nasıl Yapılır?

Ancak bu kanamaların sıklığı, yoğunluğu ve ne kadar sürdüğü takip edilmeli ve gerekir ise not alınmalıdır. Adet döngüsü ve düzeni, kadın sağlığı hakkında önemli ipuçları vermektedir. İpuçlarını takip etmek ve doğru değerlendirmek ancak bir hekim gözetiminde olabilir.


Bu yazımızda, adet döneminde parça şeklinde kanama - ciğer parçası şeklinde kanama neden olur? Adet kanamasının yoğun olması ne anlama gelir? ile ilgili genel bilgileri sizlere aktarmaya çalıştık. Elbette ki, bu gibi şikâyetleriniz var ise, “benim bir şeyim yok” gibi bir düşünceye kapılmamanızı ve mutlaka kadın hastalıkları uzman hekimine başvurmanızı tavsiye ederiz. Bu gibi yoğun kanamalar, her zaman “normal” olmayabilir. Eğer adet döneminde yoğun kanamalar geçiriyor iseniz, demir seviyeniz de buna bağlı olarak hep düşük konumda olacaktır. Demir ve demir deposu değerlerinizi de mutlaka kontrol ettirmeyi unutmayın, sağlıkla kalın.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu