Tavsiyeler

Öksürük Neden Olur? Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürüğü Anında Kesen Yöntemler

Öksürük Neden Olur? Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürüğü Anında Kesen Yöntemler

Özellikle grip gibi, solunum yolları enfeksiyonlarının artığı dönemlerde, öksürük şikâyetlerinin de artığı görülür. Öksürük, solunum yollarında bulunan mikropların, yabancı maddelerin akciğerden yoğun bir hava atımı ile beraber dışarıya çıkarılmasını sağlayan bir refleks hareketidir. Aslında faydalı bir harekettir ancak öksürük başka hastalıkların da belirtisi olabileceğinden, dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu yazımızda, öksürük neden olur? Öksürüğe ne iyi gelir? Kuru ve balgamlı öksürük nasıl geçer? Öksürüğü anında kesen doğal yöntemler nelerdir? bu soruların cevaplarını sizlerle paylaşıyor olacağız.

AYRICA: Grip (İnfluenza) Nedir? Grip Nasıl Geçer? Gribe Ne İyi Gelir?

İçindekiler

  1. Öksürük Nasıl ve Neden Oluşur?
  2. Öksürük Nasıl Tedavi Edilir?
  3. Kuru Öksürük ile Balgamlı Öksürük Nedir?
  4. Öksürük Nasıl Geçer? Öksürüğe Ne İyi Gelir?
  5. Öksürüğü Ne Keser? Öksürüğü Kesen Doğal Yöntemler Nelerdir?
  6. Öksürüğe İyi Gelen Bitki Çayları ve Özel Karışımlar
  7. Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?
  8. Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

Öksürük Nasıl ve Neden Oluşur?

Öksürük Nasıl ve Neden Oluşur?

Öksürük, çoğu zaman yemeğin soluk borusuna kaçması ya da temas etmesi ile gerçekleşebilen anlık refleks hareketleri olarak bilinir. Ancak gribal enfeksiyonlarda da, insanlar bir türlü geçmeyen öksürükten şikâyet edebilir.

AYRICA: Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Soğuk Algınlığı Nasıl Önlenir?

Üst ve alt solunum yollarını etkileyen mikrop, virüs, bakteri vb. etkenler, şiddetli ve geçmeyen öksürüklere neden olabilir. Solunum sistemi, insan vücudunda adeta bir filtreleme görevi görmektedir. Dışarıdan alınan hava, içerisinde mikrop vb. ne taşıyor ise soluk borusuna gelir. Soluk borusu üzerinde her daim dışarıdan gelen havayı bekleyen ve temizleyen mukus adlı bir akışkan madde bulunur. Bu madde, dışarıdan gelen havayı temizler ve aynı zamanda solunum yollarının nemli kalmasını sağlayarak nefes almayı kolaylaştırır.

AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

İşte öksürük tam da bu noktada gerçekleşmektedir. Gribal enfeksiyonlarda dışarıdan gelen bakteri, virüs vb. yabancı maddeler solunum yollarına girerek mukus adı verilen maddelerin üzerine yapışır. Mukus bu yabancı maddeleri tespit ederek beyine bir sinyal gönderir ve solunum kaslarının çalışması ile bir hava akımı oluşur. Bu hava akımı ile birlikte mukus üzerinde bulunan yabancı maddeler mukusla birlikte dışarıya atılır. Öksürük böyle gerçekleşir. Bu sistem, kişi hapşırdığında daha da hızlı çalışır.

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

Sürekli devam eden öksürük, normal yaşamı da olumsuz etkilemektedir ve bu tür öksürükler 4 - 8 hafta kadar sürebilmektedir. Akut öksürüklerde, yani kronik öksürüklerde mutlaka göğüs hastalıklarına başvurulması gerekmektedir. Kronik hale gelmiş öksürüklerde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi öncelikli tedavidir ve öksürüğün neden kaynaklandığının araştırılması gerekmektedir.

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol

Öksürük Nasıl Tedavi Edilir?

Hekimler için öksürük, uyarıcı bir semptomdur ve öksürüğün neden kaynaklandığını bulmak için bir sebep verir. Öksürüğün gribal enfeksiyonlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığı, bağışıklık sisteminin güçlü olup olmadığı ya da öksürüğün zatürre, bronşit, verem gibi hastalıklar nedeniyle oluşup oluşmadığı anlaşılmaya çalışılır.

AYRICA: Çay Sindirime Yardımcı Olur mu? Sindirimi Kolaylaştırır mı?

Öksürük mikrop, virüs, enfeksiyon nedenli bir durumla oluşmuş ise, enfeksiyonu giderici ilaçlarla öksürük de iyileştirilmeye çalışılır. Astım vb. hastalar için nefes açıcı ilaçlar kullanılır. Grip vb. enfeksiyonlar nedeniyle görülen öksürüklerde balgamlı ya da balgamsız öksürük için reçete edilen ilaçlar kullanılabilir. Ancak evde birtakım yöntemlerle de öksürüğü kesebilmek, yaşam tarzında değişikliğe gidilmesi ile de olumlu sonuçlar alabilmek mümkündür.

AYRICA: Diş Ağrısı Evde Nasıl Geçer? Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Acil Etkili Yöntemler!

Kuru Öksürük ile Balgamlı Öksürük Nedir?

Balgamlı öksürük, mukus olarak bilinen maddenin öksürük sırasında dışarıya atılmasıdır ve balgamlı öksürük, solunum yolları enfeksiyonu hakkında bilgiler vermektedir. Eğer balgam koyu sarı ve yeşil renkte ise, kanlı ise, balgamla birlikte ateş var ise, yattığınızda öksürük artıyor ise mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Balgamlı öksürüğü evde doğal yöntemlerle geçirebilmek mümkündür ancak doktorunuz balgam söktürücü ilaçlar kullanmanızı isteyebilir.

AYRICA: Sigaranın Zararları Nelerdir? Sigarayı Bıraktığında Ne Olur?

Kuru öksürük ise, mukus salgısı olmadan oluşan öksürüktür. Boğazı tahriş eden bir şey varmış gibi hissedilir ve genellikle uzun süren öksürüklerdir. Kuru öksürük 4 hafta geçmesine rağmen devam ediyorsa mutlaka doktora görünmek gerekir. Kuru öksürüğün altında başka sebepler olabilmektedir. Teşhis ve tedavi için doktor tarafından muayene edilmesi önemlidir.

AYRICA: Dudaklarınız Böyle Görünüyorsa Kalbinizi Kontrol Ettirin!

Öksürük Nasıl Geçer? Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Öksürük Nasıl Geçer? Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Grip ya da soğuk algınlığı vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Öksürüğün geçmesi için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve aşağıda sayacağımız maddelere dikkat edilmesi gerekir.

AYRICA: Sarılmanın Vücuda Faydası Nelerdir? (17 İnanılmaz Etki)

  • Sağlıklı ve düzenli bir beslenme planı oluşturulmalı, özellikle kahvaltı öğünü atlatılmamalıdır. Kahvaltıda haşlanmış yumurta bulundurulmasına özen gösterilmeli ve vitamin ağırlıklı sebze meyve tüketimi artırılmalıdır.
  • AYRICA: Uyku Kalitesini Artırmanın Yolları (9 Önemli İpucu)

  • Özellikle kış aylarında daha az su içildiği görülür, bu önerilmez. Kış aylarında gribal enfeksiyonlara karşı korunmak, bağışıklık sistemini uyanık ve güçlü tutmak için günde en az 8 bardak su içilmelidir.
  • Vitamin değeri yüksek olan sebze ve meyveler tüketilmelidir. Özellikle C vitamini yüksek olan meyve tüketiminin artırılması tavsiye edilir. Portakal, mandalina, kivi vb. meyveler soğuk algınlığına karşı koruyucu görevi üstlenir ve C vitamini açısından zengin meyvelerdir.
  • Bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve olası direnç kırılmalarını önlemek için düzenli bir uyku alışkanlığı edinmek gerekir. Günde en az 8 saat uyunması yeterlidir. Vücudun dinlenmesi için uykuyu verimli almak önemlidir ancak iyi planlama yapmak, düzensiz saatlerde uyumamak gerekir.
  • Sigara kullanımı, tütün kullanımı ya da nargile kullanımı bırakılmalıdır. Sigara vb. akciğer rahatsızlıklarına yol açabilir ve solunum yollarına zarar verebilir. Öksürüğü de artırabilir. Ek olarak sigara, iyileştirme tedavisinde, sürecin yavaş ilerlemesine neden olabilir.
  • Temiz hava, temiz ortam ve yaşam alanının temiz olması önemlidir. Mikrop, bakteri, virüs, polen gibi etkenlerin temiz olmayan alanlarda daha çok barındığını söylemek yanlış olmaz. Bulunulan odaların, özellikle uyku odalarının kış aylarında bilhassa havalandırılması gerekir.
  • Yastık yüzü, nevresim, yatak örtüsü vb. gibi kullanılan eşyalar mevsim fark etmeksizin haftada en az üç kere (Yaz aylarında bu sayı artabilir) değiştirilmeli ve deterjan ile en az 60 derecede yıkanmalıdır.
  • Spor yapmak, vücutta biriken toksik enerjileri dışarıya atmak, gribal enfeksiyonlar nedeniyle gelişen öksürüğün kesilmesine yardımcı olabilir. Spor yapılamıyorsa bile günde en az yarım saat ya da bir saat boyunca yürümek yeterli olacaktır. Vücudu özellikle kırgınlıklardan arındırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için her gün yapılan yürüyüş önem arz etmektedir.

AYRICA: Egzersiz Neden Önemlidir? Haftada Ne Kadar Egzersiz Yapılmalı?

Öksürüğü Ne Keser? Öksürüğü Kesen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Öksürüğün nedenlerine bakıldığında, solunum yollarının kuru olması öne çıkabilmektedir. Solunum yollarını nemli tutmak, evde birtakım doğal yöntemler kullanılarak öksürüğü gidermeye çalışmak mümkündür. Peki, öksürük nasıl geçer? Öksürüğü ne rahatlatır? Öksürüğe ne iyi gelir? sizler için madde madde yazıyor olacağız.

  • Öksürük, özellikle solunum yollarının rahatlatılması ile giderilebilir. Bu nasıl olabilir? Örneğin, buhar banyoları yapılabilir. Sıcak su buharını soluyabilirsiniz. Buna ek olarak buhar makineleri alarak solunum yollarını nemlendirebilirsiniz.
  • Halk arasında da bilinen, özellikle solunum yolları hastalıklarında şifa olarak tüketilen tavuk suyuna çorba içebilirsiniz. İçerisine patates, havuç, kereviz gibi sebzeleri koyarak çorbanın besin değerini artırabilirsiniz.
  • Bal, antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklerine sahiptir ve eskilerden beri şifa aracı olarak kullanılmaktadır. Bal, öksürüğü keser, balgam oluşumunu azaltır. Balı birazdan sayacağımız özel karışımlarda da kullanabilirsiniz ancak balın öksürüğü kesmesi, göğüs bölgesini rahatlatması için önemli bir kullanım alanı daha vardır. Baldan bir miktar alarak göğüs, solunum bölgesine sürün ve üzerini kâğıt havlu ile kapatın. Bu işlemi sırt bölgesine de uygulayabilirsiniz. Özelliklerde çocuklarda anneler tarafından sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır. Birkaç kez denendiğinde öksürüğü kesecektir.
  • Yine bu yöntemle göğüs kısmını ve sırt kısmını zeytinyağı sürerek rahatlatabilirsiniz.
  • Göğüs ve sırt bölgesine kantaron yağı sürebilirsiniz.
  • Zeytinyağını tavada ısıtıp üzerine karabiber ekledikten sonra, göğüs ve sırt bölgesine sürebilirsiniz.
  • Doğal pastiller öksürüğün azaltılmasını sağlayacaktır.
  • Naneli, mentollü şekerler özellikle öksürüğün rahatsız ettiği ortamlarda rahatlatıcı etki gösterecektir.

Öksürüğe İyi Gelen Bitki Çayları ve Özel Karışımlar

Öksürüğe İyi Gelen Bitki Çayları ve Özel Karışımlar

Bitki çayları, öksürüğün kesilmesini sağlayan doğal yöntemlerden en etkilisidir ancak bitki çaylarını hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Örneğin kurutulmuş bitki yaprakları vb. kaynatılmamalı, kaynatılmış suyun içerisinde demlenmeye bırakılarak tüketilmelidir. Ancak bazı bitkiler birkaç dakika kaynatılabilir.

Bitki çaylarından maksimum verim alabilmek adına içerisine şeker ilave edilmemelidir. Tatlandırıcı olarak ılık bir konumda iken içerisine bal ekleyebilirsiniz. Tansiyon, şeker vb. hastalıklarına sahip kişilerin haftada iki defadan fazla bitki çayı tüketmemesi önerilir. Peki, öksürüğe iyi gelen bitki çayları ve özel karışımlar nelerdir?

  • Kekik çayı: Kaynar bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı dağ kekiği atıp, birkaç dakika kaynattıktan sonra ılımaya bırakabilirsiniz. Çayın tadı acı gelir ise eğer, içerisine birkaç damla limon sıkmanız iyi olacaktır. Bir kaşık bal da eklenebilir ancak çayın ılık olması gerekir.
  • Ballı zencefil: Kaynamış ve ılımaya bırakılmış bir bardak suyun içerisine bir yemek kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı zencefil ekleyerek tüketebilirsiniz. Dilerseniz bu karışıma birkaç damla limon da ekleyebilirsiniz.
  • Ballı süt: Bal ve süt ayrı ayrı olarak öksürüğe iyi gelir ancak ikisini birlikte değerlendirebilirsiniz. Kaynamış ve ılımaya bırakılmış bir bardak bütün içerisine 2 yemek kaşığı bal ilave edebilirsiniz. Sütün ılık olması önem arz etmektedir, kaynamış su ya da süt balın özünün kaybolmasına neden olur.
  • Ayva yaprağı: Ayva meyvesi, bilhassa yaprakları öksürüğe iyi gelen bir meyvedir. Taze yaprakları bir bardak suyun içerisinde birkaç dakika kaynatıldıktan sonra içilebilir.
  • Ihlamur çayı: Ihlamur, soğuk algınlığına birebirdir. Taze ıhlamur daha etkilidir ancak kurutulmuş ıhlamur da öksürüğe fayda sağlar. İki bardak suyun içerisinde kaynatılır ve sonrasında ılık ya da sıcak bir şekilde tüketilebilir. Demleme yöntemi ile de tercih edebilirsiniz.
  • Nane-limon: Nane limon karışımı, soğuk algınlığına iyi gelir, öksürüğü hafifletir.
  • Ihlamur-ayva yaprağı: Ihlamur ile birlikte 2 bardak suda, ayva yaprağı kuru ya da taze fark etmeksizin birkaç dakika kaynatılıp içilirse öksürüğe iyi gelecektir.
  • Elma kabuğu ve tarçın: Elma kabuğunu üç bardak suyun içerisinde, bir çubuk tarçın ile 5 – 10 dakika kaynatıp sonrasında yarım çay kaşığı karabiber ekleyerek tüketebilirsiniz.
  • Ekinezya çayı: Ekinezya çayı, soğuk algınlığında sık tüketilen çaylardan birisidir. Kaynamış sıcak suyun içerisine ekinezya bitkisini koyarak demlenmesini bekleyebilir, ılık konumdayken içerisine iki yemek kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
  • Yeşil çay ve kakule: Kakule, zencefil ailesine ait bir bitkidir ve yeşil çay ile birlikte demlenip tüketildiğinde, solunum yolları enfeksiyonuna iyi gelir. Yeşil çay önemli bir antioksidan kaynağıdır ve bu iki bileşen öksürüğün kesilmesini de sağlayacaktır.
  • Karabiber-bal: Ilık su içerisine bir çay kaşığı karabiber ekleyip demlenmeye bırakarak, akabinde ise bir yemek kaşığı bal ekleyerek bu karışımı tüketebilirsiniz.
  • Ballı limonlu ılık su: Bir bardak ılık suyun içerisine yarım limon ve iki yemek kaşığı bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

Anne adayları, bebeklerde öksürük nasıl geçer? diye merak edebilmekte ve araştırabilmektedir. Bebeklerde öksürüğün geçmesi için, bebeğin anne sütünü alması önem arz etmektedir. Anne sütü, bebeğin bağışıklığını güçlendirecek en önemli bileşenlere sahiptir.

Bebeğin göğsüne bal ve zeytinyağı sürülebilir. Yine öksürüğün geçmesi için bebeğe günde iki kere hakiki zeytinyağı içirilebilir. Ballı ılık süt karışımı da bebeklerde öksürüğün kesilmesini sağlayacaktır.

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

Hamilelik, anne adayları için oldukça zorlu bir süreçtir. Gribal enfeksiyonlara yakalanmamak için D, E, C, A vitamini tüketiminin artırılması gerekir. Bağışıklığın ekstra güçlendirilmesi gerekir, çünkü hamilelikte vücudun bağışıklık sistemi zayıflayabilir.

Dengeli ve sağlıklı beslenmeye, bol sıvı tüketimine ve spor yapılmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Ballı ılık süt, hamilelikte öksürüğe iyi gelebilir. Yine, bal göğüs bölgesine sürülerek öksürük sırasında rahatlama sağlanabilir. Hamilelikte bitki çaylarının tüketimi zararlı olarak bilinmektedir, doktora danışmadan tüketilmemesi gerekir.


Bu yazımızda sizler için öksürük nasıl geçer? Öksürüğe ne iyi gelir? Evde öksürük nasıl geçer? sorularını cevaplandırmaya çalıştık. En doğru bilginin doktorunuz tarafından verileceğini hatırlatmak isteriz. Uzun süre devam eden öksürük şikâyetleriniz mevcut ise mutlaka doktora görünmeniz gerekir. Zatürre, bronşit, astım gibi akciğer rahatsızlıklarına yakalanma riskiniz yüksek demektir, sağlığınızı ihmal etmeyin.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu