Tavsiyeler

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir? Chia Tohumu Zayıflatır mı? Cilde İyi Gelir mi? Hamileler Kullanabilir mi? Zararları Var mı?

Chia Tohumu Nedir?

Diyet listelerinin vazgeçilmez bir parçası olan chia tohumunu mutlaka duymuşsunuzdur. Kilo vermeye yardımcı olduğu dile getirilen, çeşitli tariflerle birlikte tüketilmesi önerilen chia tohumu neden bu kadar önemli, merak ediyoruz. Diyet listelerinde özellikle yer verilen chia tohumu faydaları nelerdir? Chia tohumu zayıflatır mı? Chia tohumu kabızlığa iyi gelir mi? Chia tohumu nasıl tüketilir? bu içeriğimizde bu ve buna benzer birçok sorunun cevaplarını sizlerle paylaşıyor olacağız.

AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

Chia tohumu, diyetisyenlerin özellikle danışanlarına listelerinde yer verdiği önemli bir besin olarak karşımıza çıkar. Son yıllarda diyabet, obezite, kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle birçok kişi lif, protein, omega, kalsiyum içeriği zengin ve kalorisi az bir beslenme programına geçmektedir.

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol

Chia tohumu da içerisinde yüksek miktarda protein, kalsiyum, omega 3 ve birçok vitamin ile mineral bulunduran, kilo vermede yardımcı olan bir besindir. Chia tohumunun faydalarıyla ilgili önemli yorumlar paylaşılırken, haliyle insanlar chia tohumunun gerçekten de faydalı olup olmadığını merak etmektedir.

AYRICA: Demir Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

Özellikle hamilelikte chia tohumu kullanılabilir mi, chia tohumu gerçekten de kilo verdiriyor mu gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

İçindekiler

  1. Chia Tohumu Nedir?
  2. Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?
  3. Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?
  4. Chia Tohumu Günlük Ne Kadar Tüketilmelidir?
  5. Hamileler Chia Tohumu Tüketebilir mi?
  6. Chia Tohumunun Zararları Nelerdir? Chia Tohumunu Kimler Kullanamaz?
  7. Chia Tohumu Cilde İyi Gelir mi?
  8. Chia Tohumu Zayıflatır mı?
  9. Chia Tohumu Maskesi - Doğal Tarif

AYRICA: Çinko Alımının Faydaları ve Fazla Çinko Alımının Zararları (Yan Etkileri)

Chia Tohumu Nedir?

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia, kökeni Aztek ve Maya’lara dayanır. Chia, maya dilinde “güç” anlamına gelir ve enerji tohumu olarak kullanılırdı. Salvia Hispanica bitkisinden elde edilen küçük siyah beyaz karışımı tohumlar olan chia, Orta ve Güney Meksika ile Guatemala bölgesine özgü bir bitkidir.

AYRICA: Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinlerde Kalsiyum Var?

İçeriğinde dokuz esansiyel amino asidin hepsini bulundurur, bu nedenle vegan veya vejetaryen olan kişiler için önemli bir besindir. Yağ, protein, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır, vücudun enerji ihtiyacını karşılar ve kilo vermeye yardımcı olur.

AYRICA: Limonlu Su İçmenin Faydaları Nelerdir? Limonlu Su İçmek Zayıflatır mı?

Yani evet, gerçekten de kilo vermede yardımcıdır. Elbette tek başına chia tohumu kilo vermeyi sağlamaz. Sağlıklı bir beslenme listesi ve hareketli bir yaşam tarzıyla birlikte kesin sonuçlar alabilmeniz daha olasıdır. Bununla birlikte chia tohumu yalnızca kilo vermeye değil, birçok konuda sağlığa faydası ile öne çıkmaktadır.

AYRICA: Papatya Çayının Faydaları Nelerdir? Papatya Çayı Neye İyi Gelir?

Chia tohumunun faydaları o kadar çok ki, yalnızca enerji vermekle kalmıyor aynı zamanda çok zengin bir antioksidan kaynağı olarak da sofralarımızda yer almaktadır. Peki, chia tohumu faydaları nelerdir? dilerseniz sizlerle madde madde chia tohumunun faydalarını paylaşalım.

AYRICA: Ceviz Yemenin Cilde Faydaları Nelerdir?

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia Tohumu Zayıflatır mı?
  • Chia tohumu, içeriğindeki zengin mineraller ve vitaminler bakımından özellikle diyet listelerinde sık tüketilmesi tavsiye edilen bir bitki tohumudur. Sütten daha fazla kalsiyum miktarına sahip olan chia tohumu özellikle veganlar, süt ve süt ürünlerine karşı hassasiyeti olan kişiler, kemik erimesi olan kişiler ve menopoz dönemindeki kadınlar için oldukça faydalıdır.
  • AYRICA: Kurutulmuş Kiraz Sapının Faydaları Nelerdir? Çayı Nasıl Yapılır? Neye İyi Gelir? Zayıflatır mı?

  • Bununla birlikte chia tohumunda fosfor, protein, omega-3 yağ asitleri, sodyum, lif, potasyum, çinko, demir, bor, magnezyum ve bakır gibi önemli mineraller ve vitaminler de bulunur.
  • Yine içerisinde dokuların genç kalmasını sağlayan, kronik rahatsızlıklara karşı antioksidan görevi gören polifenoller bileşenleri barındırır.
  • AYRICA: Arpa Suyunun Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir?

  • Chia tohumu, yüksek lif oranıyla kabızlığın önlenmesinde, bağırsak florasının korunmasında önemli bir etkiye sahiptir.
  • Kalsiyum, fosfor, A vitamini ve çinko içeren chia tohumu diş sağlığı için önemlidir. Dişlerin sağlam yapısını kalsiyum oluşturur, dişlerdeki tartarları, bakterileri çinko önler, sağlıklı bir ağız yapısı için A vitamini ve fosfor da önemli faydalara sahiptir.
  • Yapılan çalışmalarda chia tohumunun kalp damar sağlığını koruduğu, kolesterol seviyesini dengelediği, trigliserid ve kan basıncı seviyelerini düşürdüğü görülmüştür.
  • AYRICA: Keten Tohumunun Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir?

  • Chia tohumunun içerisinde lifleri ayrılmamış, rafine edilmemiş kompleks karbonhidratlar bulunur ve bu karbonhidratlar vücut için daha sağlıklıdır. Bazı tahıllarda, kuru baklagillerde ve bazı sebzelerde kompleks karbonhidrat bulunur; vitamin, lif ve besin değeri yüksek olan bu besinlerin diyet listelerinde mutlaka tercih edilmesi tavsiye edilir. Kompleks karbonhidratlar insülin direncine karşı korur.
  • AYRICA: Karabuğdayın Sağlığa Faydaları ve Yan Etkileri (Zararları) Nelerdir?

  • Chia tohumu diyabet hastaları için önemlidir. Kan şekerini dengeler. Tip 2 diyabete sahip olan bireylerle yapılan araştırmada, chia tohumunun kan basıncını ve iltihaplanmayı azaltabildiği gözlemlenmiştir.
  • Chia tohumu magnezyum, kalsiyum, fosfor bakımından zengindir ve bu minerallerle birlikte kemik sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar.
  • AYRICA: Karnabaharın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

  • Omega-3 yağ asitlerine sahip olan chia tohumu, bu sayede bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivitesini artırır, vücuttaki hasarlı hücrelerin onarımına yardımcı olur ve beyaz kan hücrelerinin hücre duvarına gömülerek ihtiyaç alanlarına daha hızlı ve esnek bir şekilde ulaşmasını sağlar.
  • Yüksek lif oranıyla chia tohumu dışkıyı yumuşatır ve kabızlığı önler.
  • Chia tohumu içerisinde kamferol antioksidanı bulundurur; kamferol başta meme kanseri olmak üzere, karaciğer kanseri, kolon kanseri gibi birçok kanser türüne karşı koruyucu görevi görür.
  • AYRICA: Mantarın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Bozuk Mantar Nasıl Anlaşılır?

  • Chia tohumu, serbest radikalleri ortadan kaldırarak, olası zincirleme reaksiyonları ve diğer oksidasyon tepkimelerini engeller.
  • Yapılan çalışmaların sonuçlarına bakıldığında chia tohumunun metabolizmayı hızlandırdığı, bağırsaklardaki prebiyotiklerin büyümesine yardımcı olduğu görülmüştür.
  • AYRICA: Kantaron Otu Nedir? Kantaron Yağı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

  • Chia tohumu glutensiz bir bitki tohumudur. Çölyak hastaları, glutene karşı hassasiyet sahibi olan kişilerin tercih edebileceği bir besindir.
  • Güçlü bir antioksidan kaynağı olan chia tohumu, yaşlanmayı geciktirir, Alzheimer, beyin nöronları dejenerasyonu, katarakt gibi hastalıklara karşı önleyici görevi görür.
  • AYRICA: Hibiskus Bitkisi Nedir? Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Zayıflatır mı?

  • Chia tohumunun 100 gramında 17 gram protein bulunur. Protein vücutta üretilmez ve bu nedenle dışarıdan alınması gerekir. Protein kaynağı olan chia tohumu, hücre büyümesini ve gelişmesini sağlar, kansızlığı önler, kasları güçlendirir.
  • Protein bakımından zengin olan chia tohumu, kas dokularının esnekliği sağlar, saç ve saç diplerinin sağlığını korur.
  • AYRICA: Çay Sindirime Yardımcı Olur mu? Sindirimi Kolaylaştırır mı?

  • Chia tohumu içerdiği önemli antioksidanlar sebebiyle bağışıklık sistemini güçlü tutar ve olası hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi görür.
  • Chia tohumu, cilt sağlığı için önemlidir; akne, cilt lekeleri için oldukça faydalı etkilere sahiptir. Chia tohumu kullanılarak elde edilen karışımlar cilde genç ve esnek bir görünüm kazandırır.
  • Chia tohumu sıvı ile temas ettiğinde şişen ve jel kıvamına gelen bir bitki tohumudur, bu nedenle midede iken şişer ve tokluk hissi verir.
  • Chia tohumunun faydaları elbette saymakla bitmez. Birçok antioksidan, mineral, vitamin ve değerli yağlar içerdiğinden düzenli olarak tüketilmesi önerilebilir.

AYRICA: Sigaranın Zararları Nelerdir? Sigarayı Bıraktığında Ne Olur?

Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?

Chia tohumu, faydalarının öne çıkmasıyla beraber, mutfakta birçok alanda kullanımı tercih edilir ancak genellikle çiğ tüketmek yerine yoğurt, kefir, süt, su vb. içerisinde bekletilerek tüketilmesi daha sağlıklıdır.

AYRICA: Kalbi Nasıl Koruruz? Sağlıklı Bir Kalp için Yapılması Gerekenler

Chia tohumu sıvı ile temas ettiğinde sıvıyı emer, şişer ve jel kıvamını alır. Chia tohumu ağırlığının 12 katı kadar sıvıyı emebilir. Puding, magnolia gibi tatlı kâsesi içerisinde de chia tohumunun tüketilmesi uygundur. Elbette chia tohumunu salataların, mezelerin ya da yemeklerin üzerine serpiştirerek de tüketebilirsiniz.

AYRICA: Sarılmanın Vücuda Faydası Nelerdir? (17 İnanılmaz Etki)

Chia tohumu nasıl tüketilir? sorusuna çiğ, sıvı içerisinde ve de öğütülerek de kullanılabileceğini söyleyerek cevap verebiliriz. Chia tohumunu öğüterek de yemeklerinizin üzerine ekleyebilirsiniz. Chia tohumunu sayısız tariflerde ve içeceklerde kullanabilirsiniz, bu tamamen sizin mutfaktaki yaratıcılığınıza kalmış durumda.

AYRICA: Uyku Kalitesini Artırmanın Yolları (9 Önemli İpucu)

Chia Tohumu Günlük Ne Kadar Tüketilmelidir?

Chia tohumu günlük olarak, 1-2 yemek kaşığı tüketilebilir. Sağlıklı bireylerin tüketebileceği bu miktarın üzerine çıkmamak gerekir.

Hamileler Chia Tohumu Tüketebilir mi?

Chia Tohumunu Hamileler Kullanabilir mi? Zararları Var mı?

Chia tohumunu hamile kadınların tüketmesi önerilmez, ancak doktor tavsiyesiyle hareket etmekte fayda vardır. Bazı uzmanlar, hamilelikte chia tohumu tüketilmesinin annenin; diyabet, tansiyon, sindirim, kilo vb. gibi rahatsızlıklarına iyi geldiğini, bebek için ise; kemik, beyin vb. gelişimi için önemli bir besin olduğu konusunda hemfikir iken bazı uzmanlar ise hamilelikte chia tohumu tüketilmemesi gerektiğini savunmaktadır. Her hamilelik özeldir; bu bakımdan chia tohumu tüketiminin az olması veya hiç tüketilmemesi hamilelik öyküsü sırasında karşılaşılan olumlu/olumsuz semptomlara göre doktorun tavsiyesi üzerine değerlendirilmelidir.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

Chia tohumu hamilelikte alınması gereken omega-3 yağ asitleri, A vitamini, demir, çinko, bor, bakır, fosfor, kalsiyum, protein vb. bakımından oldukça zengindir. Hamilelikte kullanımı önerilir ise, çiğ olarak tüketilmemeli, öğütülerek ya da yoğurt vb. içerisine katılarak tüketilmesi uygundur.

AYRICA: Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Soğuk Algınlığı Nasıl Önlenir?

Chia tohumunun hamilelikte yan etkileri de olabilir. Lif içeriği bakımından sık tüketildiğinde, gaz, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi durumlara neden olabilir. Chia tohumunu yemeklerin veya salataların üzerine serpiştirmek için kullanmak istiyor iseniz eğer, önceden 15 dakika su içerisinde beklettikten sonra kullanmanız daha sağlıklı olabilir.

Chia Tohumunun Zararları Nelerdir? Chia Tohumunu Kimler Kullanamaz?

  • Chia tohumu içeriğinde bulundurduğu aşırı lifler nedeniyle, çok fazla tüketildiğinde gaz, kabızlık, ishal gibi durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle chia tohumu tüketildiğinde bol miktarda su tüketmek de önemlidir.
  • Chia tohumunun kan basıncını düzenleyen bir etkisi vardır, düşük tansiyona sahip olan kişilerde chia tohumu zararlı olabilir.
  • Chia tohumunun kanın incelmesini sağlayan bir etkisi olabilir ve bu nedenle kanama riskinin artmasına neden olabilir.
  • Tohum vb. türlerine alerjisi olan kişilerin chia tohumuna karşı da dikkatli olması gerekmektedir. Chia tohumu alerjik bir besindir. Ağız, dil şişmesi, deride döküntü, kızarıklık, kaşınma gibi belirtiler görülürse mutlaka tüketimi durdurulmalı ve doktora gidilmelidir.
  • Yutkunma güçlüğü yaşayan kişiler chia tohumunu yutmada sıkıntı yaşayabilir. Chia tohumu özellikle solunum yolları vb. kısımları tıkayabilir, vücut sıcaklığında genleşerek tıkanıklığa sebep olabilir. Dikkatli tüketmekte fayda vardır.
  • Chia tohumunun fazla tüketilmesi, kilo vermeyi düşünenler için zararlı olabilir. 100 gram chia tohumunda yaklaşık 31 gram yağ bulunur, aşırı tüketimde chia tohumunun kilo aldırma gibi bir neticesi söz konusu olabilir.
  • Kan sulandırıcı kişilerin chia tohumu kullanmaması gerektiği düşünülmektedir.
  • Yüksek ve düşük tansiyon hastası kişilerin chia tohumu kullanmaması gerekir.
  • Chia tohumu yüksek oranda alfa-linolenik asit içerdiğinden tüketim alımına bağlı olarak erkeklerde prostat kanseri riskini arttırabilir.

Chia Tohumu Cilde İyi Gelir mi?

Chia tohumu cilde iyi gelir mi? Chia tohumunun cilde faydaları nelerdir? merak ediyor iseniz eğer, chia tohumunun cilde çok iyi geldiğini söyleyebiliriz. Chia tohumu cildin nemlenmesine yardımcı olur, cildin su kaybını önler.

Özellikle kuru ciltler için kullanımı oldukça önemlidir. Kızarıklığa, kaşıntıya ve lekelere iyi gelir. Güneş’in UV ışınlarına karşı korur, hücre onarıcı etkisiyle yaşlanmayı geciktirir ve cildin nefes almasını sağlar. Chia tohumu yağı satın alarak cildinize uygulayabilirsiniz.

Chia Tohumu Zayıflatır mı?

Chia Tohumu Cilde İyi Gelir mi?

Chia tohumu zayıflatır mı? sorusunun cevabı merak edilmektedir. Chia tohumunun en önemli faydası ise, zayıflamaya yardımcı olmasıdır diyebiliriz. Chia tohumunu diyet listelerinin vazgeçilmez unsuru yapan şey, zayıflamaya yardımcı olmasından kaynaklanır.

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

Chia tohumu, bağırsak florasını düzenler, midede tokluk hissi yaratır, metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını destekler. Kas güçlendiren bir etkisi olduğu için kas kaybı yaşamadan kilo verilmesinde yardımcı olur.

Chia Tohumu Maskesi - Doğal Tarif

Bir tatlı kaşığı chia tohumunu yarım su bardağı suyun içerisinde en az iki saat bekletin. Chia tohumu ağırlığının 12 katı kadar sıvıyı emerek jel kıvamına dönüşür. Bu jeli cildinize uygulayabilirsiniz.

Elbette chia tohumu alerjik bir besindir, kullanmadan önce mutlaka alerji testi yaptırmanızı tavsiye ederiz. Chia tohumu nemlendirici etkiye sahiptir, özellikle kuru cilde sahip kişiler chia tohumu maskesini rahatlıkla kullanabilir.


Chia tohumu tüketilmesi önerilen, sağlığa birçok faydası bulunan önemli bir bitki tohumudur. Bu yazımızda özellikle uzman diyetisyenlerin diyet listelerinde mutlaka yer verdiği chia tohumu hakkında bilmeniz gereken her şeye yer verdik. Chia tohumu faydaları nelerdir? Chia tohumu zayıflatır mı? Chia tohumu cilde iyi gelir mi? bu soruların cevaplarını sizlerle paylaştık. Tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz. Kilo vermek için chia tohumu kullanmayı düşünüyor iseniz eğer, elbette tek başına chia tohumunun kilo vermede yeterli olmayabileceğini size hatırlatmak istiyoruz. Chia tohumu tüketirken de mutlaka bol su içmeniz gerektiğini belirtelim.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu