Tavsiyeler

Hamilelikte Terleme - Ateş Basması Neden Olur? Hamilelikte Terleme Nasıl Geçer?

Hamilelikte Terleme Neden Olur?

Hamileliğin erken dönemlerinde, bazı anne adayları sık sık terlediğini, gece ateş basmasından dolayı uyuyamadığını, vücudunun serinlemeye ihtiyaç duyduğunu dile getirir. Bu durum, hamileliğin doğal bir belirtisidir ve bilinçli hareket edilir ise, herhangi bir soruna da neden olmaz. Hamilelikte terleme neden olur? Hamilelikte ateş basması neden olur? bu konulara değinir iken, aynı zamanda hamilelikte terleme nasıl geçer? bu sorunun yanıtlarını da sizlerle paylaşıyor olacağız.

AYRICA: Hamilelikte Su İçmenin Faydaları Nelerdir? Hamilelikte Ne Kadar Su İçilmeli? Hamilelikte Su İçmenin Bebeğe Faydaları

Terleme, vücudun kendi sıcaklık dengesini koruması için reaksiyon gösterdiği bir durumdur. Hamilelikte, çeşitli sebeplere bağlı olarak ateş basması, ateş yükselmesi vb. görülebilir.

AYRICA: Gebelik Testi Nedir? Evde Gebelik Testi Nasıl Yapılır? Hamilelik Test Kitleri Doğru Sonuç Verir mi?

Bu gibi durumlarda, artan vücut ısısının, anneye ve bebeğe zarar vermemesi için ter bezleri, aşırı çalışmaya başlar ve üzerinde bulunan sıvıyla birlikte katı maddeleri dışarıya atar. Bu durumda terleme meydana gelir. Ter bezlerinden salgılanan sıvı buharlaşır ve vücut soğumaya başlar.

AYRICA: Hamilelik Nasıl Gerçekleşir? Belirtileri Nelerdir? Hamile Olup Olmadığını Nasıl Anlarsın?

Hamilelikte terleme neden olur? sorusunu sorduğumuzda, çeşitli sebeplerin vücutta terlemeye - ateş basmasına yol açtığını görürüz.

İçindekiler

  1. Hamilelikte Terleme Neden Olur? Ateş Basması Neden Olur?
  2. Hamilelikte Ateş Basması - Sıcaklama ve Terlemeyle Nasıl Başa Çıkılır?
  3. Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

AYRICA: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?

Hamilelikte Terleme Neden Olur? Ateş Basması Neden Olur?

Hamilelikte Ateş Basması Neden Olur?

Hamilelik, ilk haftalardan itibaren belirtileriyle birlikte anne adayının rutin yaşam alışkanlıklarını değiştirmeye başlar. Mide bulantısı, kusma, kasık ağrısı vb. gibi belirtilerin yanında çoğu hamile kadın, hamileliğin ilk haftalarından itibaren ateş basması, sıcaklama, terleme şikâyetleriyle doktora başvurur.

AYRICA: Hamilelikte Sivilce Neden ve Nasıl Olur? Sivilceye Ne İyi Gelir? Belirtileri - Tedavisi

Ateş basması, aşırı sıcaklamış hissetme, gece uyuyamama, sucuk gibi terleme, saç diplerine kadar hissedilen sıcaklık vb. gibi şikâyetler, hamileliğin bir belirtisi olarak sayılır ve de bu belirtilerin görülmesi doğal kabul edilir.

Ancak yine de anne adayları aşırı sıcaklama ve de terleme konusunda endişeye kapılabilmektedir. Bu durumda bilinçli olarak, hamilelikte terleme neden olur? sebeplerini araştırmak önem arz eder.

AYRICA: Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur? Hamilelikte Mide Bulantısını Önlemenin Yolları

Hamilelikte sıcaklama - ateş basması, birçok nedene bağlı olarak yaşanan bir durumdur. Özellikle hamileliğin ilk aylarında ve de doğuma yakın olan son aylarda terleme, sıcaklama daha fazla görülür. Peki, hamilelikte terleme neden olur? dilerseniz alt başlıklar altında değerlendirelim.

Hormonlar

Normal zamanda bile, özellikle bir kadın adet dönemi yaklaşırken ya da adet dönemine girdiğinde, vücudundaki progesteron ve östrojen hormonları değişime uğrar. Bu durumda, vücutta ısı artışları görülür. Hamilelikte de durum farklı değildir.

AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Vücudunuzdaki hormonlar, hamileliğin gelişmesi ve ilerlemesi için uygun zemini hazırlarken, vücut ısısında artışlara sebep olur.

Hormonların değişime uğraması, vücut ısısında dengesizlikler yaşanmasına neden olurken, anne adayı ise bu durumda; ateş basması, sıcaklama ve ısı artışına bağlı olarak terleme gibi semptomlar yaşar.

AYRICA: Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur ve Nasıl Geçer?

Kan Dolaşımının Artması

Hamilelikte; bebeğin gelişimi, annenin dolaşım sisteminin hem kendisine yeterli gelmesi hem de bebeğe besin ve oksijeni daha iyi iletmesi açısından kan dolaşımında artış yaşanır.

Kan dolaşımının artması, vücut ısısında artışa neden olur, buna bağlı olarak ise ateş basması, sıcaklama, terleme gibi durumlar görülebilir.

AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Tiroid Dalgalanmaları

Hamilelikte, hormonal değişikliklere bağlı olarak, tiroid hormonunda da değişiklikler görülebilir, bu durumda beden ısısında artışa bağlı olarak hamile kadınlar, terleme yaşayabilir.

Hipertiroidi olan kadınlarda, tiroid aktivitesinin hızlı çalışması; metabolizmanın hızlanmasına, kan dolaşımının artmasına ve buna bağlı olarak vücut ısısının yükselmesine neden olur.

AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hipertiroidi ciddi bir problemdir; kalp ritim düzensizliği, kontrolsüz kilo kaybı vb. gibi problemlere neden olabileceğinden, hipertirodinin ve hamileliğin yakından takip edilmesi gerekir.

Kan Şekeri Faktörü

Kanda bulunan glukoz (şeker), vücuttaki tüm doku ve organların birincil enerji kaynağı olarak görev yapar. Hamile kadınlarda, aktif mesai yapan kan şekeri, vücut ısısında artışa neden olabilmektedir.

AYRICA: Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ani Kasık Ağrısının Nedeni Nedir?

Alınan besinleri, bebeğe iletmekle görevli olan kan şekeri, bebeğin gelişimi için de ekstra çaba vermektedir. Bu durumda, kan şekerinin hızlı çalışması, vücutta terlemeye neden olabilir.

Metabolizma Hızının Artması

Düşünün! Vücudunuzda bir insan gelişmekte ve alabileceği tüm besinleri anneden almaktadır. Bu durumda anne adayının metabolizması bebeğe yeterli besin ve oksijeni verebilmek için daha hızlı çalışır.

AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?

Bebeğin gelişimi, anne adayının metabolizmasının sağlıklı bir işlevle çalışmasına bağlıdır. Metabolizmanın hızlı çalışması, vücut ısısının artmasına, buna bağlı olarak da terlemeye neden olabilir. Anne adayı normalden daha fazla kalori yakabilir ve ısı üretebilir.

Kilo Alımı

Hamilelik ile birlikte, anne adaylarının kilo alımı kaçınılmazdır çünkü bebeğin gelişimi, büyümesi vb. durumlar için vücut buna uygun zemin hazırlamak zorundadır.

AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?

Bu durumun dışında, ideal olan kilo alımının dışına çıkıldığında, gereğinden fazla efor sarf etmek durumunda kalan anne adayının vücut ısısında artış görülebilir.

Ayrıca bebek, büyüyüp geliştikçe annenin vücudunun ağırlık merkezi konumuna gelecektir, bu bağlamda anne adayının dengede durmak için ekstra harcadığı çaba, ısı artışına ve buna bağlı olarak sıcaklama - ateş basması, terleme vb. gibi belirtilerin yaşanmasına neden olabilir.

AYRICA: Hamilelikte Bakım Nasıl Yapılır? Hamilelikte Bakım Önerileri

Stres

Hamilelikte Terleme Nasıl Geçer?

Terleme söz konusu olduğunda, iki ana başlık öne çıkmaktadır: Bunlardan ilki fizyolojik, sıcaklık dengeleyici terlemedir. Bu terlemeye birçok fizyolojik durum neden olabilir.

AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)

İkinci ana başlık ise duygusal terleme yani psikolojik terlemedir. Duygusal terlemeye, özellikle hamilelik gibi önemli psikolojik değişimlerin yaşandığı bir dönemde rastlamak mümkündür.

Stres, kaygı, endişe, yetersizlik korkusu, anksiyete vb. gibi durumlar hamilelikte sık yaşanan psikolojik değişimlerdir ve bu değişimler vücutta fizyolojik etkilere neden olabilir, tamamen ruhsal değişimler olduğundan bu terlemeyi duygusal terleme olarak adlandırmak mümkündür.

AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati

Duygusal terleme hamilelikte; sıcaklama, ateş basması, kan dolaşımında artış durumlarına neden olur ve bu durumda vücudun savunma mekanizması olarak terleme devreye girer.

Hastalıklar

Hamile iken kadınlar, çeşitli enfeksiyon hastalıkları yaşayabilir. Soğuk algınlığı, grip ve diğer birçok hastalık, beden ısısında artışa neden olabilir.

AYRICA: Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi) Nedir? Gebelik Zehirlenmesi Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bu durumda vücuttaki ter bezleri, vücuttaki katı maddeleri su ile dışarıya atmak için ekstra mesai yapar. Bebeğin varlığı durumunda ter bezleri daha çok çalışır ve terleme daha fazla görülür.

İlaçlar

Hamilelikte ilaç kullanımında bilinçli olunması önemlidir ve zaruri bir durum gerekmedikçe ilaç kullanılması önerilmez ancak ilaç kullanılması gerekli ise, bu durumda ilaçların yan etki olarak hamilelikte terlemeye neden olabileceği belirtilebilir.

AYRICA: Hamilelikte HELLP Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır? HELLP Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Beslenme

Hamilelikte beslenme önemlidir ve bebeğin gelişimi, annenin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilmesi için beslenme konusuna dikkat edilmelidir.

Hamilelikte; baharatlı besinler, kafein, aşırı yağlı gıdalar tüketilmemesi tavsiye edilir. Eğer bunları tüketiyor iseniz, kolesterol ve kan şekerinde artış görülebilir. Ek olarak kan dolaşımı artabilir ve bütün bunların sonucunda, vücut ısısı artabilir ve de terlemeler görülebilir.

AYRICA: Hamilelikte Arı Sokması Zararlı mı? Hamileyken Arı Sokması Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte Ateş Basması - Sıcaklama ve Terlemeyle Nasıl Başa Çıkılır?

Hamilelikte Ateş Basması - Sıcaklama ve Terlemeyle Nasıl Başa Çıkılır?

Hamilelikte sıcaklama, terleme vb. gibi durumlar, yukarıda saydığımız nedenlere bağlı olarak görülebilir ve çoğu durumda, hamileliğin doğal bir belirtisi olduğu için ne yazık ki kesin bir çözümü bulunmamaktadır.

Ancak, bu durumla nasıl başa çıkabilirsiniz? merak ediyor iseniz, sizlere önemli tavsiyeler vermek isteriz.

  • Kıyafetlerinizin hava alabilen, ince, pamuklu ve teninize yapışmayan türlerden olmasına özen gösterin.
  • Gece terlemeleri hamilelikte daha çok görülür ve uykunuzu sabote eder. Bu durumda odanızı mümkün olduğunca havalandırın ancak üşütmemeye dikkat edin.
  • Yatağınızda kullandığınız çarşaf, alez, yastık kılıfı vb. gibi kumaşların pamuklu ve de hava geçirebilir bir türde olmasına dikkat edin.
  • Naylon içerikli çarşaf, yastık kılıfı, kıyafet vb. kullanmayın.
  • Hamilelikte en az üç litre su tüketin. Vücudunuzu susuz bırakmayın. Normal bir insanın dahi günde en az iki buçuk litre su tüketmesi gerekirken, hamile kadınların bu miktardan daha fazla su tüketmesi önerilir. Terlemeler bir noktada vücudun sıvı kaybına uğraması anlamına gelmektedir ve yeterli sıvı alımı yapmaz iseniz, olumsuz durumlar yaşayabilirsiniz.
  • Baharatlı, yağlı yiyecekler tüketmekten kaçının. Özellikle gece uyumadan önce yemek yemekten kaçının.
  • Ağır, kalın yorgan ve battaniye kullanmayın. Hava alan ve ince yorganlar tercih edin.
  • Sıcak havalarda, direkt güneşe maruz kalmaktan kaçının ve dışarıda bulunmanız gerekiyor ise gölgede kendinizi muhafaza edin.
  • Sıcak havalarda dışarıya çıkma saatinizi sabah erken ve akşam saatlerine ayarlayın.
  • Yaz aylarında, serin yerlerde bulunmaya özen gösterin ve özellikle vantilatör klima gibi soğutucu araçları oda sıcaklığına uygun bir şekilde kullanın.
  • Terlemeyi emmesi için yatağınızın üzerine yumuşak ve pamuklu bir havlu serin. Aynı zamanda, yanınızda da mini havlular bulundurun ve ihtiyacınız olduğunda terinizi kurulayın.
  • Aşırı sıcaklama, terleme gibi durumlar yaşıyorsanız, ılık bir duş alarak rahatlayın.
  • Aşırı efor gerektiren durumlarda bulunmaktan kaçının ve gerekirse yardım isteyin.
  • Terlemeyle beraber gelen kokudan aşırı rahatsız oluyor iseniz, terlemeyi ortadan kaldıran antiperspirant kozmetik ürünlerini kullanın. Antiperspirant kozmetik ürünleri hamilelikte kullanılabilir.
  • Terleme ve sıcaklama anında, eğer evde değil iseniz, alnınıza ve yüzünüze nemli mendiller koyun. Eğer mümkün ise, koltuk altlarınıza da nemli mendiller koyabilirsiniz.
  • Yüzünüzü ve ayaklarınızı yıkayın; koltuk altlarınızı, boyun bölgenizi suyla nemlendirin. Vücut ısısının en çok arttığı bölgeler ağız içi, koltuk altları, kulak içi, alın ve de makat bölgesidir.
  • Kilo alımına dikkat edin ve hamilelikte ideal kilo sınırını aşmayın.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

Hamilelikte terleme, sıcaklama vb. gibi durumlarda, çoğu zaman endişelenecek bir durum yoktur çünkü bu, hamileliğin doğal bir sonucudur.

Ancak aşağıda sayacağımız durumları yaşıyor iseniz, doktora görünmenizde fayda var.

  • Vücut sıcaklığı 38 dereceyi aşarsa
  • Ateş basması ile beraber baş dönmesi hissediyorsanız
  • Takip eden başka hastalık belirtileri varsa
  • Kaygı durumunuz arttıysa
  • İshal, kusma vb. gibi durumlar varsa
  • Her yeriniz karıncalanıyor veya kaşınıyorsa ve buna bağlı olarak tahriş yoksa
  • Bayılacak gibi hissediyorsanız
  • Mevcut bir rahatsızlığınız varsa

Bu içeriğimizde, hamilelikte terleme neden olur? Hamilelikte ateş basması neden olur? bu konuya değinmek istedik. Hamilelikte sıcaklama, ateş basması ve özellikle gece yaşanan terlemeler, rutin hayatı olumsuz etkileyebilir. Bilinçli davranmak ve doktor kontrolünde ilerlemek önemlidir.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu