Tavsiyeler

Çizgi Ötesi (1990) ve Çizgi Ötesi (2017) Film Yorumları: Ölümden Sonra Ne Oluyor?

Çizgi Ötesi (1990) ve Çizgi Ötesi (2017) Film Yorumları

Son zamanlarda beyin, beynin ölümü algılaması, ölümden sonraki o kritik on beş dakikada beynin yaşadığı değişimler ve de tünelin sonunda görülen o ışıkla ilgili araştırmalar yapıyor ve de videolar izliyorum. Oldukça ilginç verilerle karşılaştığımı söyleyebilirim. Bu konuda ayrıntılı bir içerik hazırlamak için notlarımı çoktan almaya başladım bile ancak, bu yazımda araştırma yaparken denk geldiğim ve tam da bahsettiğim konu ile alakalı iki filmle ilgili bir yazı hazırlamak istedim. Aynı isme sahip, birisi 1990 bir diğeri ise 2017 yılı yapımı Flatliners (Çizgi Ötesi) filmleri ile ilgili yorumlarımı kaleme alırken, bu filmlerin hem bilim kurgu hem de korku kategorisinde değerlendirildiğini de belirtmek istiyorum. Çizgi Ötesi film yorumlarını, tamamen kişisel bir araştırmamın parçası oldukları için sizlerle paylaşıyorum, benim için oldukça aydınlatıcıydılar, dilerim sizler de keyifle okursunuz.

AYRICA: Keyifle İzleyeceğiniz 10 Yerli Romantik Komedi Filmi

Normalde korku filmleri ile hiç aram yoktur, neredeyse hiç izlemem çünkü bu tür filmleri kaldırabilecek bir psikolojiye sahip değilim ancak araştırma amacıyla izlemiş olduğum Çizgi Ötesi filmlerini eğer sizler de izlemek ister iseniz, korku türüne ait bir film olduğunu bilmek isteyebilirsiniz. Dilerseniz, 1990 ve 2017 yılı yapımlarına ait Çizgi Ötesi filmlerini yorumlamaya başlayabilirim.

AYRICA: Bir Korku Şöleni: Tüm Zamanların En İyi Korku Filmleri

Çizgi Ötesi (Flatliners) 1990 Film Yorumu

Çizgi Ötesi (Flatliners) 1990 Film Yorumu

Çizgi Ötesi film, 1990 yılında vizyona girmiş, bugün hala konuşulan kült filmler arasında yerini almış, önemli bir yapım. Kiefer Sutherland (Nelson), Julia Roberts (Rachel), Kevin Bacon (David), Oliver Platt (Randy), William Baldwin’in (Joe) başrolünde olduğu bu filmde, beş tıp öğrencisi tehlikeli olabilecek bir deney için bir araya gelir.

AYRICA: Animasyon Dünyasında Unutulmaz Yapıtlar: Tüm Zamanların En İyi Animasyon Filmleri

Nelson, akademik kariyerlerinde çağ atlamalarına neden olabilecek bir fikir sunar. Ölümden sonraki o gizemli anda neler olduğunu merak etmekte ve eğer bu gizemi çözebilirlerse, kimsenin sahip olamadığı o cevaplara sahip oldukları için, kariyerlerinde müthiş fırsatlar elde edeceklerini düşünmektedir.

AYRICA: Savaşın İzleri: Tüm Zamanların En İyi Savaş Filmleri

Doktor arkadaşlarından kalbini durdurmalarını ve de sonra onu hayata tekrar döndürmelerini ister. O kısacak dakikalarda Nelson, ölüm anında neler olduğunu öğrenmek için çabalayacaktır.

Rachel, David, Randy ve Joe bu fikre karşı çıksalar da, onun bu isteğini geri çevirmezler. Böylelikle bu beş arkadaş, planlanan bir yerde, Nelson’un kalbini durdurmak için bir araya gelir.

AYRICA: Mutlaka İzlenmesi Gereken Film Serileri (20 Adet)

İşler tıpkı planladıkları gibi gider, Nelson’un kalbini durdururlar ve ona bir süre tanıdıktan sonra, tekrar onu hayata döndürürler. Nelson’un yaptığı yorumdan etkilenen diğerleri, sırayla kendileri de bu deneyimi yaşamak ister ve her biri ölümü tatmak için buna razı olur.

Çizgi Ötesi (1990) Filmi

AYRICA: Mutlaka İzlenmesi Gereken Bilim Kurgu Filmleri (30 Adet)

Ancak olaylar hiç beklemedikleri şekilde gelişir. Ölümün ardında, bulmayı umdukları cevaplar yerine, her biri, yapmış oldukları hatalarla yüzleşirler.

Geçmişte incittikleri insanlar, her birinin kâbusu haline gelir ve normal hayatlarını sürdürmelerini zorlaştırır. Kefaret ödemeleri gerektiğine inanan beş kişi, geçmişteki hatalarını düzeltmek için kolları sıvar, böylelikle geçmişin hayaletleri peşlerini bırakacak ve de bu kâbus sona erecektir.

AYRICA: Keyifle İzleyeceğiniz Karışık Film Listesi (16 Film)

Açıkça söylemem gerekir ise, filmin korku boyutunun aksine daha çok bilimsel tarafına odaklandım diyebilirim. Kalbin durması ve geçen birkaç dakika içerisinde beynin işlevine hala devam etmesi ancak bu işlevini sürdürürken, geçmişteki hatalara, en önemli anılara, görev ve sorumluluklara yönelmesi çok dikkatimi çekti.

AYRICA: İçinde Kaybolacağınız Gerçek Olaylara Dayanan IMDb Puanı Yüksek Diziler

Ölümden dönen bir hastanın, “Hayatım film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti.” demesi gibi. Ya da, hatırlamadığı hataları dahi hatırlaması gibi. Bir dahaki sefere kişinin, bu hataları düzeltmeden gelmemesi için verilmiş ikinci bir şans gibi… İlginç, değil mi?

AYRICA: Dahilerin Hayatını Anlatan Filmler - 5 Film Tavsiyesi

Çizgi Ötesi, izlenmesi gereken filmlerden bir tanesi zira vermek istediği mesaj oldukça önemli. Hayatta, doğum ya da ölüm gibi iki unsurun müdahale edilemez olduğunu ve de eğer inançlı birisi iseniz, temelde yaratıcının işine karışmamanız gerektiğini vurguluyor.

Elbette alınması gereken birçok mesaj var fakat belki de en önemlisi, ölüme yapılan müdahalenin tahmin edilenden çok daha korkunç olabileceği gerçeğidir diyebilirim.

AYRICA: Aamir Khan'ın Umudumuzu Alevlendiren 5 Filmi - Aamir Khan Film Önerileri

Çizgi Ötesi (Flatliners) 2017 Film Yorumu

Çizgi Ötesi (Flatliners) 2017 Film Yorumu

Aynı konu, aynı işleyişle 2017 yılında vizyona girmiş olan Çizgi Ötesi (2017) yapımı film ise, ilk film kadar etki bırakmıyor insanın üzerinde. Üst düzey bir senaryo ya da duygusal bir mesaj içeriği yok. Daha çok, bilimsel ve de korku boyutuna daha yakın bir filmdi diyebilirim.

AYRICA: İzlemeniz Gerektiğini Düşündüğümüz Tom Hanks Film Önerileri

İlk filmde, geçmişteki hataların ve bu süreçte karakterlerin yaşadığı duygusal yıkımlar, elbette oyuncuların da deneyimi ile mükemmel işlenmiş idi. Fakat bu filmde, birçok şey, biraz daha yüzeysel kalmış diyebilirim. Ancak elbette, filmi bilimsel boyutunu önemseyerek izlediğim için, ben çok takılmadım.

Başrollerinde Elliot Page (Courtney), Diego Luna (Ray), Nina Dobrev (Marlo), James Corton (Jamie), Kiersey Clemons (Sophia)’un bulunduğu bu film ise; Courtney’in, tıp öğrencisi arkadaşlarını, ölümden sonra yaşam var mı?

AYRICA: Keyifle İzleyeceğiniz Kış Temalı Filmler

Ölüm anında beyinde neler oluyor? bunu öğrenmek için, hazırlamış olduğu deneye ikna etmeye çalışması ile başlıyor. Buldukları cevaplar ile kariyerlerinde çığır açabileceklerini söyleyerek onları ikna etmeye çalışan Courtney’in asıl amacı, geçmişte kaybettiği kız kardeşi ile ölümden sonra karşılaşabilmek.

Çizgi Ötesi (2017) Filmi

AYRICA: Tavsiye Animasyon Filmi: Ajanlar İş Başında (Spies in Disguise)

Jamie ve Sophia’yı ikna eden Courtney, onlardan kalbini durdurmalarını, ölüm anında iken beynindeki değişim dalgalarını kaydetmelerini ve de bir süre sonunda ise onu tekrar hayata döndürmelerini istiyor.

Sophia korkuyor olsa da Jamie ikna oluyor. Ancak işler ters gittiği anda, arkadaşları Ray’in yardımına ihtiyaç duyuyorlar. Ray’in ardından ise Marlo da ekibe katılıyor.

AYRICA: Tavsiye Filmler: Top Gun ve Top Gun: Maverick Film Yorumu

Bu tehlikeli ve aynı zamanda merak uyandıran deney sonrasında Courtney, daha zeki, daha bilgili olarak geri dönüyor. Bu durum, diğerlerinin de gönüllü olmasına neden oluyor ancak bunun korkunç bir bedeli var.

Tıpkı ilk filmde olduğu gibi, ölüm anından sonra tekrar geri gelen kişiler, geçmişte yaptıkları hatalarıyla yüzleşmeye başlıyorlar, hem de korkunç bir şekilde. Ve bu durumdan kurtulmak için, hatalarını telafi etmek gerektiğine inanıyorlar.

En acısı ise, kibrin getirdiği sonuçların oldukça ağır olması, çünkü ölümle şakalaşamazsınız ya da onu alaya alamazsınız ve de işler her zaman planlandığı gibi gitmez, bunu çok iyi anlıyorlar.

İtiraf etmem gerekir ki, ilk filmdeki müthiş oyunculuk bu filmde yok, ama avantaj olarak ise daha gelişmiş efektler mevcut. Bunun yanı sıra, elbette daha gelişmiş bir tıpla karşı karşıyayız. Haliyle, Çizgi Ötesi 2017 yapımı filmde, izlemesi ilginç sahneler ortaya çıkıyor.

Son Olarak…

Çizgi Ötesi filmlerini daha önce de duymuştum elbette ancak korku kategorisinde oldukları için şans vermemiş idim. Tamamen bilimsel amaçla iki filmi de izledim ve özellikle beklentilerinizin altında kalan bir film olduğunu düşünüyor iseniz, aslında bilimsel açıdan böyle olmadığını söyleyebilirim.

Günümüzde, beynin ölüm anından sonraki on beş dakika boyunca işlevini devam ettirdiği, en hızlı elektriksel aktivite sergilediği gama dalgası boyutuna geçtiği gibi araştırmalar ve incelemeler mevcut.

Yani, kalbiniz durduğu andan itibaren beyniniz belleğini hala çalıştırmaya, üstelik bunu gama dalgası boyutunda yapmaya devam ediyor.

Çok ünlü bir nörolog, tünelin sonundaki ışık deyimini ise, beynin ölümden sonra kapanan en son işlevinin göz mekanizması olduğu ile açıklıyor.

Beyin, oyunlar oynamakta usta bir organ elbette ve çoğu zaman, onu çözebilmek zor fakat çözmeye bir adım daha yaklaştıkça, insan hayran kalmadan edemiyor.

Bu konuyla ilgili araştırmalarımı sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum ancak bundan önce, Çizgi Ötesi (Flatliners) film yorumları ile sizi baş başa bırakıyorum. Çizgi Ötesi filmlerini daha önce izlemiş miydiniz? Tavsiyem, 1990 yapımı olan ilk filmi izlemekle başlamanız, konuyu ise çok çabuk kavrayacağınızdan eminim.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu