Tavsiyeler

Tavsiye Film: Cennetin Rengi (The Color of Paradise)

Cennetin Rengi Filmi

Sizlere uzun zaman sonra izlerken gözyaşlarımı tutamadığım bir filmden bahsetmek istiyorum bu yazımda. İnsanın içine dokunan, kalbinin en kuytu köşelerindeki hisleri bile titreten bir film Cennetin Rengi. İnsanın yüreğindeki merhameti acı acı yakan bir film desem az bile söylemiş olurum belki.

AYRICA: Mutlaka İzlenmesi Gereken Film Serileri (20 Adet)

Tavsiye Film: Cennetin Rengi (The Color of Paradise)

Tavsiye Film: Cennetin Rengi (The Color of Paradise)

AYRICA: Mutlaka İzlenmesi Gereken Bilim Kurgu Filmleri (30 Adet)

İran’lı yönetmen Majid Majidi’nin yazıp yönettiği Cennetin Rengi, küçük, görme engelli bir çocuğun hikâyesini anlatıyor.

AYRICA: Keyifle İzleyeceğiniz Karışık Film Listesi (16 Film)

Mohammed ismindeki bu çocuk, kör çocukların bulunduğu bir yatılı okulda eğitim görüyor. Okullar üç aylık bir tatil dilimine girdiğinde, kör çocukların ailesi, çocuklarını almak için okula geliyor. Bu sahne, içimde bir yerlerde derin bir hüzün bıraktı diyebilirim.

AYRICA: Dahilerin Hayatını Anlatan Filmler - 5 Film Tavsiyesi

Ortada öylece duran çocuklar, ailelerinin, anne ve babalarının gelip kendilerini bulmasıyla sevinirken, Mohammed, kenarda, bir bankta oturmuş babasının gelmesini bekliyor. Ancak babası gelmiyor. Mohammed çok akıllı, çok merhametli bir çocuk. Babasını beklerken yuvasından düşmüş küçük bir kuş yavrusunun varlığını fark ediyor ve yavrunun sesini takip ederek onu buluyor. Minik kuşu gömleğinin küçük cebine koyarak ağaca tırmanıyor ve ağaçtaki yuvaya kuşu bırakıyor. Bu merhamete sahip olmayan o kadar çok insan var ki…

AYRICA: Aamir Khan'ın Umudumuzu Alevlendiren 5 Filmi - Aamir Khan Film Önerileri

Derken nihayet Mohammed’in babası geliyor ancak babası öğretmene Mohammed’i almak istemediğini söylüyor. Çocuğun annesi ölmüş, üstelik Mohammed kör ve babası bu durumdan dolayı ona bakmak istemediği için onu okulda bırakmak istiyor. Öğretmen bunun mümkün olmayacağını söyleyince, Mohammed’i almak için bahçeye iniyor. Tam burada, Mohammed’in, “Gelmeyeceğini sandım baba.” diyerek ağlaması beni öyle duygulandırdı ki. Küçük yüreğindeki o büyük korkuyu en derinimde hissettim.

AYRICA: İzlemeniz Gerektiğini Düşündüğümüz Tom Hanks Film Önerileri

The Color of Paradise Filmi

Mohammed ve babası köye dönüyorlar. Mohammed’in köyde iki kız kardeşi ve büyükannesi var ve belki de Mohammed’i babasından daha çok seviyorlar, bilemiyorum. Mohammed’in gelişi evde tatlı bir şenliğin oluşmasını sağlıyor. Bir taraftan Mohammed’in babası yeniden evlenmek için hazırlıklar yapıyor fakat Mohammed’in varlığı da onu huzursuz etmeye devam ediyor. Büyükanne ve kız kardeşler sayesinde Mohammed bu huzursuzluğu hissetmiyor ancak bir zaman sonra babası, daha fazla dayanamayarak onu alıp, evden oldukça uzak olan bir marangozun yanına eğitilmesi için veriyor. Marangozluk yapan adam da kör ve onun Mohammed’e yardım edebileceğini düşünüyor. Çocuğun göz önünde olmaması da ayrı bir neden.

AYRICA: Keyifle İzleyeceğiniz Kış Temalı Filmler

Çocuğun evden ayrılması büyükanneyi çok üzüyor ve dayanamayarak hastalanıp ölüyor. Üzerine Mohammed’in babası, evleneceği kişinin ailesinden aldığı haberle daha da yıkılıyor. Evlilik işinin olmayacağını anlayan baba, Mohammed’i görmeye gidiyor ve ormanın içinde oturmuş, tahtaya şekil veren o güzel çocuğa, “Seni eve götürmeye geldim.” diyor. Mohammed’in oradan oraya sürüklenmesi, istenmediği için hep başka yerlere gönderilmesi canımı çok yaktı diyebilirim.

AYRICA: En Sevilen Hayao Miyazaki Filmleri - Anime Film Önerileri

Hiç itiraz etmeyen, ona verilen ya da verilmeyen her şeyi olduğu gibi kabul eden bir çocuk Mohammed. İnsanı biraz da bu bilgelik üzüyor. Muhammed öyle güzel bir çocuk ki, onu kör olduğu için dışlamak nasıl mümkün olabilir? Hiçbir yükü, zararı, yaramazlığı yok. Sanki doğuştan bir bilgelikle dünyaya gözlerini açmış bir çocuk. Allah’ı görmeyi, onu hissetmeyi, ona dokunmayı çok istiyor ancak Allah’ın, onu görmesin diye kör yarattığını düşünüyor.

AYRICA: Gerçek Yaşamdan Uyarlanan Köpek Filmleri - En İyi Köpek Filmleri

Düşünceleri çok naif, çok masum, çok derin. O’nu göremese de, onun yarattığı her şeye; ağaçlara, kuşlara, toprağa, suya vb. parmak uçlarıyla dokunarak, hissederek, bir gün O’na dokunana dek dokunmaya devam edeceğini söylüyor.

AYRICA: İzlenecekler Listenize Ekleyebileceğiniz Tavsiye Kore Dizileri

Babasıyla birlikte eve dönmek için tahtadan yapılmış bir asma köprünün üzerinden geçerken, Mohammed köprünün kopmasıyla birlikte akarsuya kapılıp gidiyor. Sonunun böyle mi olacağını düşünürken, daha fazla izlemek gelmedi içimden. Ancak devam ettim elbette… Gerisini izleyin, görün derim. Boğazım düğümleniyor bahsederken.

AYRICA: Hichki (Hıçkırık) - Tavsiye Film, Mücadele Öyküsü

Babanın isyanı, Mohammed’in Allah’ı ararken her şeyi kalbiyle ‘görmek için’ çabalaması, babaannenin saf merhameti, küçük kız kardeşlerin tatlı masumiyeti ve filmin insanın içine işleyen hüzünlü hikâyesi beni çok etkiledi.

AYRICA: In Your Eyes Film Yorumu - Tavsiye Aşk Filmi

Mohammed’i canlandıran Mohsen Ramezani, gerçekten de kör bir çocuk. Şu an ise kendisi 36 yaşında ve başka hiçbir yapımda rol almamış. Cennetin Rengi filmi zaten onu unutulmaz kılıyor gibi.

AYRICA: Ego (2013) Film Yorumu - Tavsiye Aşk Filmi

Cennetin Rengi Film Fragmanı

Film 1999 senesine ait ancak hala acı gerçekleri yüzümüze tokat gibi çarpıyor desem haksız sayılmam. Eğer izlemediyseniz mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Gözyaşlarınızı tutamayabilirsiniz, uyarmadı demeyin. Filmin en can alıcı sahnesine ait bir repliği buraya bırakarak yazımı bitirmek istiyorum. Replik aklımdan hiç silinmeyecek, bunun farkındayım.

AYRICA: Mutlaka İzlemeniz Gereken En İyi Bruce Lee Filmleri

Mohammed’in, ağlayarak marangoz öğretmeni ile konuşurken söylediği cümleler hepimizi duygulandırmaya, derinden etkilemeye yetiyor.

“Biliyor musun? Kimse beni sevmiyor. Ninem bile. Kör olduğum için hepsi benden kaçıyorlar. Eğer görebilseydim diğer çocuklarla birlikte köyümüzdeki okula giderdim. Ama şimdi dünyanın öbür ucundaki körler okuluna gitmem gerekiyor. Öğretmenimiz, Allah’ın göremedikleri için körleri daha çok sevdiğini söylüyor ama ben de ona, eğer öyle olsaydı, O’nu göremeyelim diye bizi kör yapmazdı dedim. O da bana, “Allah görünmezdir. O her yerdedir, O’nu hissedebilirsin, O’nu parmak uçlarıyla görebilirsin.” dedi. Şimdi ellerim O’na dokunacağı güne kadar her yerde Allah’a uzanacağım ve O’na her şeyi anlatacağım. Kalbimdeki sırları bile.” {alertSuccess}

AYRICA: Köpek Balığı Temalı Filmler - 20 Film Tavsiyesi

Sevgilerimiz ve saygılarımız Mohammed gibi çocuklara olsun. Filmin fragmanını aşağıdan izleyebilirsiniz. İyi seyirler...

Cennetin Rengi (The Color of Paradise) Fragman İzle

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu