Tavsiyeler

Radyoaktif İyot (Atom) Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır? Yan Etkileri Nelerdir?

Radyoaktif İyot (Atom) Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Aktif tiroid kanserinin tedavisinde kullanılan bir yöntem olan radyoaktif iyot tedavisi, oldukça etkili bir yöntemdir. Bu yazımızda da, sizler için, kanserli hücrelerin yok edilmesi ve sağlıklı dokunun korunması amaçlanılan bu tedavi hakkındaki Radyoaktif İyot (Atom) tedavisi nedir? Nasıl uygulanır? Yan etkileri nelerdir? gibi soruların cevaplarından bahsediyor olacağız.

AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

İçindekiler

  1. Radyoaktif İyot (Atom) Tedavisi Nedir?
  2. Radyoaktif İyot Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
  3. Radyoaktif İyotun Yan Etkisi Var mı?
  4. Radyoaktif İyot Nasıl Verilir, Ne Kadar Doz? Hastanede Yatmak Gerekir mi?
  5. Radyoaktif İyot Aldıktan Sonra Ne Yapmalıdır?
  6. Radyasyonun Vücuttan Atılma Süresi Ne Kadardır?
  7. Radyoaktif İyot Tedavisi Öncesi Hangi Yiyecekler Yenmemelidir?
  8. Radyoaktif İyot Tedavisi Nasıl Yapılır?
  9. Radyoaktif İyot Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

Radyoaktif İyot (Atom) Tedavisi Nedir?

Radyoaktif İyot (Atom) Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir?

AYRICA: Sarılmanın Vücuda Faydası Nelerdir? (17 İnanılmaz Etki)

Halk arasında atom tedavisi olarak da bilinen radyoaktif iyot tedavisi, kısa adıyla, radyoiyot tedavisi, iyodun radyasyonlu halidir. Zehirli guatrı, gereğinden hızlı çalışan bir tiroidi dengelemek ya da istenmeyen tiroid dokularını yok etmek için kullanılan bu tedavi şekli, ameliyattan önce denenen ve sonuç alındığında ise, ameliyattan vazgeçilen bir yöntemdir. Tiroidin kanserli doku hücrelerini yok etmede kullanılır.

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol

Radyoiyot, sıvı ya da kapsül yoluyla ağızdan alınır. Radyasyon yayan bir ilaç olduğu için, ilaca ve ilacın bulunduğu şişeye hastadan başka kimse dokunmaz. Verilen ilaç, emilerek, tiroid bezlerinde toplanır ve bu süreçte tedavi başlamış olur. Tiroid bezlerinin durumuna göre verilen ilacın dozu, yüksek ya da az olabilir. Bu iki ayrı durumda ise hastanın bazı durumlara dikkat etmesi gerekir.

AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Radyoaktif İyot Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

  • Tiroid bezlerinin aşırı çalışmasında,
  • Guatr hastalıklarında,
  • Tiroid bezlerinin bazı kanser türlerinde kullanılır.

AYRICA: Çinko Alımının Faydaları ve Fazla Çinko Alımının Zararları (Yan Etkileri)

Radyoaktif İyotun Yan Etkisi Var mı?

Radyoiyot, ağrısız ve normal bir yaşam rutini içindeyken ağızdan sıvı ya da kapsül yoluyla alınan bir ilaçtır. Halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, saçlarda dökülme, vücutta kırıklık, görmede bulanıklık gibi belirtilere neden olmaz.

AYRICA: Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinlerde Kalsiyum Var?

Tükürüklerde azalma, tiroid bezinin şişmesi ki bu nadir görülebilen bir durumdur, gibi belirtiler görülebilir. İlacı aldıktan sonra tükürük bezlerinin çalışması için sakız çiğnenmesi ya da limon yenmesi önerilir.

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

Radyasyon yayan bir ilaç olduğu için korku duyulabilir ancak korkulmasına gerek yoktur. Az bir miktarda radyasyon yaydığı için, vücuttan kolaylıkla atılacaktır. Vücutta görünen bir etki bırakmayacaktır.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

Radyoaktif İyot Nasıl Verilir, Ne Kadar Doz? Hastanede Yatmak Gerekir mi?

Radyoaktif iyot, hastalığın durumuna göre, hastalara yüksek ya da düşük dozda verilen radyasyonlu bir iyot ilacıdır. Ülkemizde, ilaç yurtdışından getirilmektedir ve Nükleer tıp alanında 50 yıldan beri başarılı hizmetler verilmektedir.

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

Eğer hastanın doktoru, hastaya düşük dozda bir radyoaktif iyot verilmesini istemiş ise, hasta ilacı aldıktan sonra eve gidebilir.

AYRICA: AFT Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer?

Ancak hastaya yüksek dozda bir ilaç verilmesi kararlaştırılmış ise, hastanın bu gibi durumlar için radyasyonun dışarıya yaymaması amaçlandığından, özel olarak hazırlanmış hastane odasında, 3 ile bir hafta süresince kalması gereklidir.

AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

Radyoaktif İyot Aldıktan Sonra Ne Yapmalıdır?

  • Hasta ilacı aldıktan sonra 2 saat kadar bir şey yiyip içmemelidir.
  • Radyoaktif iyot tedavisinden sonra bol miktarda su içilmelidir. Bu daha çok idrara çıkmayı ve radyasyonun vücuttan daha kolay atılmasını sağlar.
AYRICA: Anal Fissür (Makatta Çatlak) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
  • İlacın alımından sonra, iki gün boyunca sakız çiğnenmeli ve limon yenmelidir. Amaç tükürük bezlerini çalıştırarak radyasyonun daha kolay atılmasını sağlamaktır.
AYRICA: Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık Sorunu için 6 Önemli Tavsiye
  • Her gün kısa bir duş alınmalı, daha sonra ise banyo iyice yıkanmalıdır.
  • Kullandığınız tuvalet, her girişten sonra iyice yıkanmalıdır.
AYRICA: Benexol Nedir? Ne İşe Yarar? Ne için Kullanılır?
  • İlk bir hafta, evden dışarıya çıkmanız önerilmez, bu yüzden zorunlu olduğunuz zaman 2 metreden fazla mesafe koyarak insanların arasına girebilirsiniz.
AYRICA: Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?
  • Radyoaktif iyot tedavisi gören kişi, yüksek ya da düşük doz alsa da, çevresindeki kişilerle temas kurmamalıdır.
  • Eğer kişi kalabalık bir evde yaşıyor ise, kendisini izole etmeli, çamaşırlarını ayrı olarak yıkamalı, kaşık, çatal gibi araçları kendisine özel olmalı, yatak odasında yalnız uyumalı, kimseyle temas kurmamalıdır. Bu hususta, daha çok hastanın yakınlarının sağlığı dikkate alınır.
AYRICA: Karnabaharın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
  • Özellikle, hamile olan ya da hamile kalmayı düşünen kişilere yaklaşmamalı, aynı ortamda ise orayı terk etmelidir.
AYRICA: Mantarın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Bozuk Mantar Nasıl Anlaşılır?
  • Radyasyon, henüz vücutta iken, hasta herhangi bir şekilde hastalanıp hastaneye gittiği zaman, radyoaktif iyot tedavisi gördüğünü ve özellikle hamile olma riski yüksek olan ya da hamile olan görevlilerin kendisine yaklaşmamasını rica etmelidir.

AYRICA: Kantaron Otu Nedir? Kantaron Yağı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Radyasyonun Vücuttan Atılma Süresi Ne Kadardır?

Radyoaktif iyot aldıktan sonra, ilacın çoğunluğu tiroid bezlerine tutunur. Az denecek kadar bir miktar diğer dokulara tutunabilir ancak bunun bir zararı yoktur. Radyasyon; vücuttan, tükürük, ter, idrar ile atılır ve düşük dozlarda bu süre daha kısa iken, yüksek dozlarda bu süre daha uzun sürebilmektedir.

AYRICA: Murt (Hambeles) Meyvesi Nedir? Faydaları Nelerdir?

10 gün ila 1 ay arasında radyasyonun vücuttan atıldığı bilinmektedir.

Radyoaktif İyot Tedavisi Öncesi Hangi Yiyecekler Yenmemelidir?

Radyoaktif iyot tedavisinde, içerisinde iyot (tuz) olan her şey yasaktır. Konserve yiyecekleri, peynir, yumurta, zeytin, salça, ekmek, tuzlu olabilecek her türlü besinin yenmesi önerilmez.

AYRICA: Göz Arpacığı Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

En az iki hafta önce tuz diyetine başlanmalı ve eğer guatr ilaçları kullanılıyor ise, doktorun verdiği talimatla bu iki hafta içerisinde kesilmelidir.

Tuz diyetinin yapılmasının amacı, vücudu tuza hasret bırakmaktır. Böylelikle; verilen iyotlu radyasyon ilacının, vücuda girdiği ilk andan itibaren sindirim kanalları ile tiroid bezlerine tutulması sağlanmaktadır.

Ajan olarak vücuda verilen iyotlu ilaç, tiroid bezlerine yapıştıktan sonra, tedavi süreci başlamış olur. Ancak, tuz diyetine ilacı aldıktan sonraki en az iki hafta daha devam edilmesi gerekir, bunun amacı ise vücuda girilen besin tuzu yüzünden, verilen iyotlu ilacın yabancı muamelesi görmesini önlemektir.

Uymanız gereken talimatları, beslenme listenizi, dikkatle atmanız gereken adımları, doktorunuz tarihi tarihine size söyleyecektir. {alertInfo}

Radyoaktif İyot Tedavisi Nasıl Yapılır?

Radyoaktif iyot tedavisinde; hasta, tedaviden en az 4 - 5 saat öncesinde bir şey yememeli ve içmemelidir. İlaç içerken dikkatli olunmalı ve bir damla bile düşürülmemelidir.

Açlıktan ya da ilacın verdiği etkiden dolayı mideniz bulanır ve kusar iseniz bunu doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.

Radyoaktif İyot Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

  • Radyoaktif iyot tedavisi; özellikle hamilelere, hamile kalmayı düşünenlere veyahut hamile olma ihtimali olan kişilere uygulanmaz.
  • Emziren annelere de ancak emzirmeyi bıraktıktan sonra uygulanabilir.
  • Hamile kalmayı isteyen kişiler, ilacı aldıktan en az 6 ay sonra hamile kalmayı düşünmelidir.
  • Tiroid hastalığı çok ilerlemiş, ameliyat boyutuna gelmiş ise radyoaktif iyot uygulanmaz, ameliyat edilir.


Radyoaktif iyot tedavisi nedir? Radyoaktif iyot kimlere uygulanır ve uygulanmaz? Tedavi şekli nasıldır? Yan etkileri nelerdir? Sorularının cevaplarını vermeye çalıştık. Bu yazının, yalnızca bilgi amaçlı olduğunu hatırlatmamıza izin veriniz. En doğru bilgiyi doktorunuzdan alabileceğinizi de unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu