Tavsiyeler

Esmax 10 MG Nedir? Ne İşe Yarar? Majör Depresyon ve Anksiyete için Esmax Fayda Sağlar mı?

Esmax 10 MG Nedir?

Günümüzde, majör depresyon, depresif olma durumu, anksiyete bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıkların istatiksel oranı artmış durumdadır. Doktorlar tarafından, bu rahatsızlıkları tedavi etmek için, antidepresan grubuna ait çeşitli ilaçlar, hastalara reçete edilmektedir. Bu içeriğimizde antidepresan grubuna ait bir ilaç olan Esmax nedir? Esmax ne işe yarar? Ne için kullanılır? Esmax yan etkileri nelerdir? Majör depresyona iyi gelir mi? Anksiyete bozukluğu için faydalı mı? merak edilen bütün detayları ele alıyor olacağız.

AYRICA: Anksiyete Nedir? Nasıl Anlaşılır? Anksiyeteli Birine Nasıl Davranmalı?

İçindekiler

  1. Esmax 10 MG Nedir?
  2. Esmax 10 MG Ne İçin Kullanılır? Ne İşe Yarar?
  3. Esmax 10 MG Nasıl Kullanılır?
  4. Esmax Yan Etkileri Nelerdir?
  5. Esmax’ın Diğer İlaçlarla Birlikte Kullanımı

AYRICA: Anksiyeteyle Nasıl Başa Çıkılır? (5 Pratik Adım)

Esmax 10 MG Nedir?

Esmax; 10 mg essitalopram’a eşdeğer 12, 77 essitalopram oksalat içerir. Yardımcı madde olarak; avicel PH 102, talk, aerosil 200, kroskarmeloz sodyum, magnezyum stearat, Opadry Beyaz Y-1-7000 içeriğinde; hipromelloz, titanyum dioksit (E171), polietilen glikol/makrogol bulunan; oval, beyaza yakın, çentikli film tabletler halinde satışa sunulan antidepresan grubuna ait bir ilaçtır.

AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Tedavi alanı nedeniyle, ilacın içeriğindeki bileşenlerin bilinmesi önemlidir. 28, 56, 84’lü ambalajlarla reçete edilir.

Esmax 10 MG Ne İçin Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Esmax 10 MG Ne İçin Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Esmax; ağır depresyon, depresif olma hali, açık alan korkusu, panik atak bozukluğu, anksiyete bozukluğu, kapalı alan korkusu, obsesif - kompulsif bozukluk gibi rahatsızlıkların tespitinde, kişilere reçete edilir. Bu ilaç, beyindeki serotonin sistemini etkileyerek, serotonin düzeylerini artırır. Esmax, selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRIs) olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dahildir.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

İlacın, majör depresyon, panik atak, kaygı bozukluğu, yalnız kalma korkusu, mutsuzluk, olumsuz düşünceler vb. gibi semptomlarda, önerilen doz ve kullanım şekline uyulur ise, olumlu etkilere neden olduğu gözlemlenmiştir.

AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

Esmax’ı kullanmaya başladığınızda, iyi hissetmeniz birkaç haftayı bulabilir. Bu durum zaman alsa bile Esmax kullanılmaya devam edilmelidir.

Esmax 10 MG Nasıl Kullanılır?

Esmax’ı, doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmanız gerekir. Her hastalık ve hastalığın ihtiyacı olan doz farklı olabilir. Bu nedenle Esmax’ı kullanırken, doktorun talimatlarına mutlaka uymalısınız. Bunun dışında, Esmax’ın, günlük tavsiye edilen doz miktarı 10 mg’dır. Eğer gerekli görülür ise, ihtiyacınıza göre, bu doz günde 20 mg’a çıkarılabilir.

AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

  • Panik atak gibi durumlarda; Esmax’ın başlangıç dozu, bir hafta boyunca günde 5 mg’dır. Bir hafta sonrasında bu doz, 10 mg’a çıkarılabilir. Gerekli durumlarda, bu doz 20 mg’ı bulabilir.
  • Sosyal anksiyete bozukluğu durumlarında; önerilen doz, günde 10 mg’dır. İlaca verdiğiniz tepkiye göre, bu doz 5 mg’a düşürülebilir ya da 20 mg’a çıkarılabilir.

AYRICA: Endişelerimden Nasıl Kurtulurum Diyenler için 5 Güçlü Adım

  • Yaygın, şiddetli anksiyete bozukluğunda; Esmax kullanım dozu, günde 10 mg’dır. Bu doz, doktor tarafından 20 mg’a yükseltilebilir.
  • Obsesif - kompulsif bozukluk gibi bir durumda; Esmax’ın günlük kullanım dozu 10 mg’dır. Gerekli bir durumda bu doz yine 20 mg’a çıkarılabilir.
  • Esmax, aç veya tok karnına alınabilir. Doz ayarlaması yapabilmek için, ilaç ortadan ikiye bölünebilecek biçimde, çentiklidir.
  • Esmax’ın, çocuklar ve 18 yaşı altındaki ergenlik çağındaki gençler tarafından kullanılması önerilmemektedir.
  • 65 yaş üzeri kişilerde ise, günlük başlangıç dozu 5 mg’dır. Bu doz, doktor tarafından gerekli görülür ise 10 mg’a çıkarılabilir.

AYRICA: Motive Olamıyorum Diyenler için Ne Yapılabilir? (3 İpucu)

Esmax Yan Etkileri Nelerdir?

Esmax Yan Etkileri Nelerdir?

Esmax’ı kullanırken, deride, dilde, dudak ve yüzde şişme olur ise ya da soluk alırken, yutkunurken zorluk hisseder iseniz doktorunuza bildirmeniz gerekir.

AYRICA: İnsanları Umursamamanın Yolları Nelerdir? (5 İpucu)

Yüksek ateş, ajitasyon, titreme, sersemlik, halsizlik, kaslarda ani kasılmalar vb. gibi semptomlar nadir görülen semptomlardır. Bu durumlar serotonin sendromu adı verilen olayın belirtileri olabilir, mutlaka doktora bildirilmesi gerekir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark eder iseniz, doktorunuza bildirin.

  • İdrar yaparken zorluk
  • Nöbetler
  • Karaciğer fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak deride ve gözlerin beyaz kısmında sararma
  • Düzensiz kalp ritmi
  • Bayılma

Esmax’ın en yaygın yan etkileri, bulantı ve baş ağrısıdır.

AYRICA: Sosyal Medyanın Ruh Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Esmax’ın Diğer İlaçlarla Birlikte Kullanımı

Esmax’ın Diğer İlaçlarla Birlikte Kullanımı

Esmax’ı kullanmaya başlamadan önce, eğer aşağıdaki ilaç gruplarına dahil herhangi bir ilacı kullanıyor iseniz, kullandığınız ya da kullanmış olduğunuz ilaçları, mutlaka doktorunuza bildiriniz. Bu ilaçlar, Esmax’ın yan etki riskini artırabilir.

AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum

  • Bir antibiyotik olan linezolid.
  • Depresyon tedavisinde kullanılan; imipramin ve desipramin.
  • Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan; selejilin içeren, geri dönüşümsüz MAO-B inhibitörleri.

AYRICA: Hayatı Anlamlı Kılan Şeyler - Yaşamınızı Bu 6 Şeye Ayırın

  • Manik-depresif bozukluk tedavisinde kullanılan; lityum ve triptofan (Bir aminoasittir ve beslenme desteği olarak kullanılır)
  • Migren tedavisinde kullanılan; Sumatriptan ve benzeri ilaçlar.
  • Şiddetli ağrılarda kullanılan; tramadol.

AYRICA: Nasıl Hayır Denir? Hayır Demek için Ne Yapmalı? (10 Güçlü İpucu)

  • Mide ülserinde kullanılan; Simetidin, lansoprazol ve omeprazol ve inme riskini azaltmak için kullanılan; tiklopidin, antidepresan olan fluvoksamin. Bu ilaçlar, Esmax’ın etken maddesi olan essitalopramın kandaki seviyesini artırabilir.

AYRICA: Bunları Yaptığınız için Asla Özür Dilemeyin!

  • Ağrı kesici, kanı sulandıran antiagregan olan ilaçlar; Asetilsalisilik asit ve steroid olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar. Bu ilaçlar kanama eğilimini artırabilir.
  • Antikoagülan olarak adlandırılan, kanı sulandırıcı ilaçlar; Varfarin, dipiridamol ve fenprokumon.
  • Sıtma tedavisinde nöbet eşiğini düşürmek için kullanılan; meflokin, depresyon tedavisinde kullanılan; bupropiyon.

AYRICA: Bugün Duyman Gereken 10 Şey

  • Kalp damar hastalıklarında kullanılan; Flekainid, propafenon ve metoprolol. Antidepresan olarak; klomipramin ve nortriptilin. Antipsikotikler; risperidon, tioridazin ve haloperidol. Bu ilaçların kullanımına karar verildiğinde, Esmax doz ayarlaması yapılması gerekebilir.
  • Kalp ritim bozuklukları için ilaç kullanıyorsanız veya sınıf IA ve III antiaritmikler gibi kalp ritmi problemleri için veya kalp ritmini etkileyebilecek ilaçlar, antipsikotikler; fenotiyazin benzerleri, pimozid, haloperidol gibi. Trisiklik antidepresanlar, bazı antimikrobiyal bileşikler; sparfloksasin, moksifloksasin, eritromisin IV, pentamidin, özellikle halofantrin olmak üzere anti-sıtma ilaçları. Alerji hastalıklarına karşı etkili olan bazı ilaçlar; astemizol, mizolastin gibi kalp ritmini etkileyebilecek ilaçlar kullanıyor iseniz, doktorunuz Esmax’ı kullanmanızı önermeyebilir.

AYRICA: Üzgünken Ne Yapılmalı? Üzgün Olduğunuzda Bunları Okuyun!

  • Selektif olmayan monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI) ilaçları; fenelzin, iproniazid, izokarboksazid, nialamid ve tranilsipromin içerenler. Eğer bu ilaçlardan birini kullandıysanız, Esmax’ı almaya başlamadan önce 14 gün beklemeniz gerekir. Esmax’ı kestikten sonra 7 gün beklemelisiniz.

Sonuç

Esmax, kişisel bir tercih ile kullanılmaması gereken bir ilaçtır. Antidepresan grubuna ait bir ilaç olduğundan, bilinçsiz kullanım durumunda intihar düşünce ya da davranışlarını artırma olasılığı bulunmaktadır.

Esmax vb. ilaçlarını, doktor önermediği müddetçe kullanmayın ya da içeriğindeki bileşenlerin aynı olduğunu düşünerek, halihazırda başka bir ilaç kullanıyor iseniz, ilaçlar arasında değişim yapmayın.

Aynı zamanda, Esmax vb. ilaçları, doktorun önerdiği süreyle, önerdiği dozla ve ilacın alımına bağlı olarak önerdiği şekilde kullanmaya özen gösterin. Bu konuda, yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanız gerekiyor ise bunu gerçekleştirmeniz gerekir.


Bu içeriğimizde sizlerle, majör depresyon, obsesif - kompulsif bozukluk, sosyal fobi, anksiyete bozukluğu gibi rahatsızlıklar için reçete edilen Esmax 10 MG nedir? Ne için kullanılır? sorularına, ilaçla ilgili genel bilgiler doğrultusunda yanıtlar verdik. En doğru tedavi yöntemini doktorunuzun belirleyeceğini ve yine en doğru bilgiyi size doktorunuzun vereceğini, her zaman olduğu gibi yine hatırlatmak istiyoruz. Bu yazının hiçbir tavsiye niteliği taşımadığının altını da çizmek istiyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu