Tavsiyeler

Menoraji Nedir? Menoraji Neden Olur? Aşırı Adet Kanaması Nasıl Geçer?

Menoraji

Kadınlar, menopoz dönemine kadar her ay, 4 ila 7 gün süren, adet kanamaları geçirir. Çoğu kadın için adet dönemleri düzenli, kan akışı normal, yaşam kalitesi ise olması gerektiği gibidir. Ancak bazen, menoraji adı verilen durum nedeniyle, bazı kadınların yaşam kalitesinde önemli düşüşler yaşanmaktadır. Bu içeriğimizde sizlerle, menoraji nedir? Menoraji neden olur? Menoraji nasıl tedavi edilir? bu konuyu ele alıyor olacağız. Aşırı adet kanaması neden olur? Ağrılı ve yoğun adet kanaması nasıl geçer? merak ediyor iseniz, yazımızı okumaya devam ediniz.

AYRICA: Adet Öncesi Gerginlik (Premenstrüel Sendrom) Nedir? PMS Sendromu Neden Olur? Nasıl Geçer?

Adet görme, kadınlarda; rahim iç duvarının yumurta üretimi ve olgunlaşmasını sağlamak için kendisini hazırlaması ile başlar. Bu süreçte, rahim iç duvarı kalınlaşır. Foliküler faz olarak adlandırılan kısımda, beyin tarafından hipofiz bezi uyarılır. Hipofiz bezinin uyarılmasıyla birlikte, FSH (Folikül uyarıcı hormon) salgılanır ve overlerde (yumurtalık) ortalama 5 – 20 adet yumurta olgunlaşmaya başlar.

AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

Yumurtaların içlerinden yalnızca birisi döllenmeye uygun hale gelir. Eğer birden fazla yumurta döllenmeye uygun hale gelir ise, bu durumda çoğul gebelik söz konusu olur. Folikülün büyüyüp olgunlaşma süreci, rahim iç duvarlarını kalınlaştırır.

Döllenme gerçekleşmediğinde ise, yumurta ile birlikte, rahim iç duvarının kalınlaşan kısmı parçalanarak vajina yoluyla dışarıya atılır. Kadınlar, adet döngüsünü, her ay bu süreçle yaşar. Peki, menoraji nedir?

AYRICA: Adet Döneminde Parça Parça Kan Gelmesi - Ciğer Parçası Şeklinde Kanama Ne Anlama Gelir?

İçindekiler

  1. Menoraji Nedir?
  2. Menoraji Belirtileri Nelerdir?
  3. Menoraji Neden Olur?
  4. Menoraji Nasıl Teşhis Edilir?
  5. Menoraji Nasıl Tedavi Edilir?
  6. Menoraji Cerrahi Müdahale Gerektiren Tedavi Yöntemleri

AYRICA: Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Menoraji Nedir?

Menoraji Nedir?

Menoraji, kadınların; adet döngüsünde, hayatı olumsuz etkileyecek düzeyde yoğun, şiddetli kanamalar geçirmesi olarak açıklanabilir. Adet döneminde gelen kanlar, döllenmeyen yumurta ve de rahim iç duvarının parçalanarak dışarıya atılması sebebiyle oluşur. Yani, adet neden olur? Adet görürken gelen kanlar nereden geliyor? merak ediyor iseniz, cevabı budur.

AYRICA: Kadınlarda Yumurta Azlığı Nedir? Yumurta Rezervleri Neden Azalır? Yumurta Rezervlerini Artırabilmek Mümkün mü?

Menoraji rahatsızlığında, gelen kanın miktarı anormal derecede fazladır, kişi sürekli tuvalete gitme ihtiyacı hisseder. Yine kişi, bir kadının ortalama kullanabileceği ped, tampon vb. miktarından daha fazla malzeme kullanır.

Menorajiniz var ise, günlük yaşam aktivitelerini sürdürmeniz zor olabilir zira; yoğun kanamalar nedeniyle kadınlar başta kansızlık, tansiyon düşüklüğü vb. olmak üzere birçok rahatsızlıkla karşılaşabilir.

AYRICA: Myom Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Menoraji problemini yaşayan bir kadında, yoğun adet kanamalarının yanı sıra, keskin kramplar da görülebilir. Rahim iç duvarının, üzerinde bulunan dokuyu atabilmesi için yoğun miktarda kasılması, kadınlarda adet ağrısı, kramp vb. rahatsızlıkları meydana getirir.

Peki, menoraji belirtileri nelerdir? Menoraji belirtilerine sahip olduğunuzu düşünüyor iseniz, doktora görünmeniz gerekir.

Menoraji Belirtileri Nelerdir?

Adet kanaması, başlı başına endişe verici, strese neden olabilen bir durum olmasına karşın, adet kanaması yaşayan her kadın menoraji (yoğun adet kanaması) geçirmez. Adet kanamasının yoğun olması, bununla beraber bazı belirtilerin yaşanıyor olması, olası bir problemin varlığına işaret edebilir.

Menoraji belirtileri arasında, aşağıdaki maddeleri sayabiliriz. Bu belirtiler, menoraji problemini yaşayan her kadında aynı şekilde seyretmeyebilir, ancak genel olarak aşağıda sayacağımız maddeler yaygın olarak görülen menoraji belirtileridir.

  • Menoraji problemini yaşayan kadınlar, ped, tampon vb. materyalleri olması gerektiğinden daha sık kullanırlar. Burada hijyen takıntısı olan kadınlar ayrı tutulmaktadır. Eğer, saatte birden fazla kez ped ya da tampon değiştirme ihtiyacı duyuyor iseniz, buna bağlı olarak kanamanın çok fazla olduğunu düşünüyor iseniz, doktora gitmeniz gerekir.
  • Adet kanaması, kontrol edilebilen bir durum değildir, dolayısıyla kontrolsüz bir şekilde gelen yoğun kanamalar, kadınlara sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissettirebilir. Menoraji gibi bir durumun en yaygın belirtileri arasında, sık tuvalete çıkma ihtiyacı bulunur.
  • Menoraji, özellikle regl döneminin ilk birkaç günü, gece uyumayı zorlaştırabilir. Yoğun adet kanamaları, uyurken pozisyon değiştirmenize olanak vermez. Dolayısıyla, rahat bir uyku düzeniniz olmaz ve kanama yoğun bir şekilde gelir iken, uyumayı göze alamazsınız.
  • Adet kanamaları kişiden kişiye değişir ancak menoraji probleminde karşılaşılan adet kanamalarında, ciğer parçası şeklinde kanamalar, bozuk para büyüklüğünde kan pıhtıları görmeniz olasıdır.
  • Menorajide, kanamanız o kadar yoğun olur ki, dışarıya çıkmayı göze alamazsınız, herhangi bir kalabalığa girmekten çekinirsiniz. Yürürken, kanamanın daha da artığını fark edebilir ve sürekli oturma ihtiyacı hissedersiniz.
  • Aşırı miktarda adet kanamalarına, ağrılı sancılar eşlik edebilir. Özellikle adet öncesi ve adet döneminde, vücutta yaşanan bazı değişikliklerin dozu artabilir ve bu durum kadınları ekstra rahatsız edebilir.
  • Aşırı kanama; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, mide bulantısı vb. gibi şikâyetlere neden olabilir. Kan akışının hızlı ve miktarının fazla olması, tansiyon dengesinin bozulmasına ve de vücudun güçsüzleşmesine neden olabilir. Eğer aşırı miktarda adet kanaması geçiriyor iseniz, her zamankinden daha düşük enerjiye sahip olabilirsiniz.
  • Aşırı kanama yani menoraji; ateşlenme, duygudurum değişiklikleri, özellikle bacaklarda güçsüzlük, karıncalanma, zaman zaman titreme, üşüme vb. durumlarına neden olabilir.
  • Sürekli birilerine, adet kanamasının dışarıya çıkıp çıkmadığını sorabilir, pantolon vb. çamaşırlarınızı kontrol etmelerini isteyebilirsiniz.
  • Ped kullanımında, ekstra gece pedlerini tercih edebilir, buna rağmen, kan akışınızın yoğun olması nedeniyle iki ped birden kullanma ihtiyacı hissedebilirsiniz.
  • Menorajide, 7 günden fazla süren adet kanamaları yaşarsınız.

Menoraji Neden Olur?

Menoraji Neden Olur?

Bazı durumlarda, aşırı miktarda ağrılı adet kanaması görülmesinin nedenleri belli değildir ancak aşağıdaki özel durumların, menorajiye sebep olduğu düşünülmektedir.

  • Hormon Dengesizliği

Adet görme, adet kanaması vb. durumların oluşmasında en etkili faktörler östrojen ve progesteron hormonlarıdır.

Normal bir adet döngüsünde, bu hormonlar dengeyle çalışır ancak herhangi bir dengesizlik meydana geldiğinde, rahim iç duvarındaki kalınlaşma miktarı artar ve bu da, yoğun, ağrılı adet kanamalarına neden olur.

Hormon dengesizliğine birçok durum sebep olabilir; polikistik over sendromu, insülin direnci, tiroid problemleri, obezite vb.

  • Rahim Polipleri

Rahim polipleri, rahmin dokusuna yapışarak dışarıya doğru büyüyen, çoğu zaman iyi huylu lezyonlar olarak adlandırılan et ben şeklindeki dokulardır. Bu dokular, iyi huylu lezyonlar olarak görülse de, kısırlığa ve ağrılı kanamalara neden olabilirler.

  • Yumurtlama Problemleri (Yumurtalık Disfonksiyonu)

Overlerde (yumurtalık), yumurtlama işlemi gerçekleşmez ise, adet döneminde görüldüğü üzere, vücut progesteron hormonunu salgılamaz. Bu durum ise, hormon dengesizliğine, rahim problemlerine, buna bağlı olarak da menorajiye neden olabilir.

  • Adenomyozis

Adenomyozis, her ay; kalınlaşıp, döllenme gerçekleşmediği takdirde, kalınlaşan kısmın parçalanarak vajina yoluyla dışarı atılmasını sağlayan rahim iç zarı veya rahim zarının, rahim kasının içerisinde yer alması anlamını taşımaktadır. Rahim iç zarının, rahmin kas duvarına doğru büyümesi, yoğun adet kanamalarına neden olabilir.

  • Rahim Miyomları

Rahim miyomları; rahmin düz kasında gelişerek farklı boyutlara ulaşabilen iyi huylu tümörler olarak adlandırılırlar ve bu miyomlar, yoğun adet kanamaları, adet düzensizliği gibi durumların yaşanmasına neden olabilir.

  • Hamilelik Problemleri

Aşırı miktarda kanama nedenlerinin arasında, hamilelikte düşük yaşanması da sayılabilir. Buna bağlı olarak, plasentanın uygun olmayan bir pozisyonda büyümesi, kanama meydana getirebilir.

  • Kanser

Rahim kanseri vb. kanserler, özellikle menopoz dönemi ya da öncesinde, ağrılı, yoğun kanamalara neden olabilir.

  • Kanama Bozuklukları

Von Willebrand hastalığı gibi, ciddi derecede önemli olan, kan pıhtılaşma bozukluğuna sahip olanlar, yoğun adet kanamaları geçirebilir.

Willebrand hastalığı, kanın düzgün pıhtılaşmadığı bir kan hastalığıdır. Kan, gerekli durumlarda pıhtılaşmayı sağlayan proteinler içerir.

Willebrand ise, trombositlerin yapışmasında önemli bir rol oynayan glikoproteindir ve Willebrand eksikliğinde, kan düzgün bir şekilde pıhtılaşamaz. Bu durumda, Willebrand hastalığı ortaya çıkar ve buna bağlı olarak, adet kanamalarında artış görülür.

  • İlaçlar

Hormon düzenleyici ilaçlar, doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron ilaçları, adet kanamalarının miktarını artırabilir ve adetin normalden daha uzun sürmesine neden olabilir.

  • Diğer

Başta karaciğer olmak üzere, birçok tıbbi rahatsızlıklar, menorajiye neden olabilir.

Menoraji Nasıl Teşhis Edilir?

Menoraji, yukarıda saymış olduğumuz belirtilerin ışığında; tiroid fonksiyon testleri, kan tahlili, anemi (kansızlık), kan pıhtılaşma sorunları vb. gibi durumlar dikkate alınarak teşhis edilebilir.

Buna ek olarak, rahim ağzından örnek hücre alınarak incelenmesi için laboratuvara gönderilir. Doktor, rahim dokusundan bir örnek alarak pataloğa gönderebilir. Ultrason yöntemi ile rahim iç dokusu, rahim yapısı vb. görüntülenerek olası problemlerin var olup olmadığı saptanır.

Gerekli görüldüğü durumlarda, histerosonografi adı verilen bir yöntem uygulanarak, rahim içine bir sıvı enjekte edilir. Ve rahim ultrasonla görüntülenir. Bunun yanında, bir başka yöntem olan histereskopiye de başvurulabilir. Histereskopi yöntemi ile, vajinadan içeriye ince, ışıklı, ucunda kamera olan bir aletle girilir ve rahim içi görüntülenir. Olası birçok problem elendikten sonra, doktorlar menoraji teşhisi koyabilir.

Teşhis sırasında uygulanan yöntemlerle, yukarıda saydığımız menoraji nedenlerinden birisiyle karşılaşılabilir. Uygun tedavi yöntemi ile menoraji ve buna neden olan problem ortadan kaldırılabilir.

Menoraji Nasıl Tedavi Edilir?

Menoraji Nasıl Tedavi Edilir?

Menoraji tedavisinde, teşhisin uygun yapılmış olması gerekir. Menoraji, belirli bir nedenden kaynaklanıyor ise, tedavi süreci, o nedeni ortadan kaldırmaya yönelik olarak izlenmelidir.

Tedavi seçenekleri değerlendirilirken; belirtilere, genel sağlık durumunuza, çocuk sahibi olmak isteyip istemediğinize, nedene vb. gibi durumlara göre ilerleme sağlanır. Kansızlık için demir ilaçları, ağrılar için ağrı kesici ilaçları, kanamanın azaltılmasını sağlayan ilaçlar vb. tedavide kullanılabilir.

Bazı tedavi yöntemi devamlılık gerektirir iken, bazı tedavi yöntemleri ise bir kereye mahsus olarak uygulanır.

  • Traneksamik Asit

Traneksamik asit, ağrılı yoğun adet kanamasından meydana gelen kanamaları azaltmak için tercih edilen ilaçlardır. Menoraji için tedavi olarak önerilebilir.

  • Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol hapları, doğum kontrolünü sağlamanın yanı sıra, adet döngüsünü düzenler, aşırı kanama vb. gibi nedenleri ortadan kaldırır. Eğer menoraji, doğum kontrol haplarına bağlı olarak gerçekleşiyor ise doktor, doğum kontrol haplarını kesebilir. Alternatif bir tedavi yöntemini değerlendirebilir.

  • Progesteron Hormonu İlaçları

Menoraji, rahim iç dokusunda meydana gelen olumsuzluklar neticesiyle gelişebilir. Bunu önlemek için, tedavi yöntemi olarak progesteron hormonu ilaçları reçete edilebilir. Progesteron, rahmin sorunsuz bir şekilde gelişmesini, kalınlaşmasını sağlar.

  • Steroid Olmayan Antienflamatuar İlaçlar (NSAI)

NSAI grubuna ait ilaçlar, adet iken gelişen fazla kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda, ağrılı adet dönemlerinde, ağrıyı hafifletir.

  • Demir Takviyesi

Menorajinin sebep olduğu kansızlık (anemi) vb. gibi durumlara karşın, doktorunuz demir takviyesi almanızı isteyebilir. Demir ile birlikte demir deposunun azalması durumunda, değerlerin yükselmesi için bir müddet demir ilaçları kullanabilirsiniz.

Menoraji Cerrahi Müdahale Gerektiren Tedavi Yöntemleri

Aşırı Adet Kanaması Nasıl Geçer?

Menoraji ile birlikte, ilaç tedavisi işe yaramadığı durumlarda, cerrahi müdahaleler gerekebilir. Cerrahi müdahale, menorajinin neyden kaynaklandığına göre değişecektir. Örneğin; rahim miyomu ya da rahim polipleri gibi nedenlerle menoraji oluşuyor ise, cerrahi müdahale ile miyom ve polipler alınır.

Alınamayan miyomlar küçültülebilir, buna bağlı olarak kanama miktarı azalabilir. Endometrial ablasyon gibi, hamilelik önerilmeyen tedavi yönteminde, rahim iç dokusu alınarak, daha hafif adet dönemi geçirilmesi sağlanır. Bazı kadınlar, ömür boyu adet görmeyi istemez ve eğer hamilelik planlanmıyor ise, rahim ve rahim ağzının çıkarılmasına izin verebilir. Bu işlemden sonra ise adet görülmez, hamile kalınamaz.

Küretaj ve dilatasyon yöntemi uygulanarak da menoraji tedavi edilebilir. Rahim iç zarından doku alınması olarak açıklanabilen bu durum ile birlikte, aktif ve yoğun kanamayı tedavi edebilir ancak menoraji tekrarlar ise, tekrar küretaj ve dilatasyon yöntemi uygulanabilir.

Bu tedavi yöntemlerinin çoğunda, hastanede uzun süre kalmanız gerekmez. Sadece miyomektomi (miyom ameliyatı) ve histeroktomi (rahim ve rahim ağzı ameliyatı) ameliyatlarında, hastanede yatmak gerekir.

Sonuç

Menoraji, ağrılı, yoğun adet kanamalarının yaşanması olarak açıklanabilir. Kadınların yalnızca bir kısmı, menoraji yaşar ve menoraji belirtileri nedeniyle günlük yaşam aktivitesini tam olarak yürütemez. Menoraji, çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilir ve menorajinin tedavi edilebilmesi için, öncelikle hangi sebeplerden kaynaklandığı bulunmalı ve o sebeplerin ortadan kaldırılması sağlanmalıdır.

Menoraji, sebeplere bağlı olarak; hem ilaçla hem de cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir. Takiben tekrarlayan menoraji kanamalarında, doktorun önerisiyle yeni tedavi yöntemleri tercih edilebilir.


Bu içeriğimizde sizlerle, menoraji nedir? Menoraji neden olur? Aşırı adet kanaması nasıl geçer? Uzun süren adet kanaması neden olur? bu ve bunlara benzer birçok sorunun cevaplarını paylaşmaya gayret ettik. Genel bilgiler doğrultusunda hazırladığımız bu içeriğin, bir tavsiye niteliğinde olmadığını, semptomlarınızın doktor muayenesi sonrasında teşhislendirilebileceğinin altını çizmek isteriz. İnternette yaptığımız araştırmalar, bizi çoğu zaman doğru cevaplara götürse de, sizler de biliyorsunuz ki, yaygın bilgi kirliliği nedeni ile yanlış cevaplarla da karşılaşma ihtimalimiz yüksektir. Araştırmak her zaman önemlidir ancak en doğru bilgiyi size doktorunuz verecektir, bunu sakın unutmayın ve sağlınızı ihmal etmeyin. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu