Tavsiyeler

Adet Öncesi Gerginlik (Premenstrüel Sendrom) Nedir? PMS Sendromu Neden Olur? Nasıl Geçer?

Adet Öncesi Gerginlik (Premenstrüel Sendrom) Nedir?

Kadınlar olarak, her ay menstrual (adet) döngüsündeyken; karın ağrısı, bel ağrısı, duygusal dalgalanmalar vb. gibi durumlar yaşayabiliyoruz. Aslında, süreç tamamen adetin ilk günü ile değil, bazen adetin başlamasına bir hafta veya günler kala da başlayabiliyor. Kadınların mutlaka, “Adetim yaklaşıyor galiba, karnım çok ağrıyor.” veya “Sinirlerim çok bozuk, sanırım adet olacağım.” gibi cümleler kurduğunu duymuşsunuzdur! Adet öncesi gerginlik olarak açıklayabileceğimiz bu durum, kadınlar için hayati derecede önemli olabiliyor! Bu içeriğimizde, adet öncesi gerginlik (premenstrüel sendrom) nedir? Neden olur ve nasıl tedavi edilir? sizlerle de paylaşmaya gayret edeceğiz. Dikkat! Biraz hassas ve kırılgan bir içerik olabilir, uyaralım istiyoruz.

AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

İçindekiler

  1. Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Nedir?
  2. Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Belirtileri Nelerdir?
  3. Adet Öncesi Gerginlik Sendrom (PMS) Nedenleri Nelerdir? PMS Neden Olur?
  4. Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Türleri Nelerdir?
  5. Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Nasıl Teşhis Edilir?
  6. Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Nasıl Tedavi Edilir?
  7. Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Nasıl Atlatılır? PMS Nasıl Geçer?

AYRICA: Adet Döneminde Parça Parça Kan Gelmesi - Ciğer Parçası Şeklinde Kanama Ne Anlama Gelir?

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Nedir?

“Kilo mu aldım? Bence almadım gibi. Sence?”

“Neden böyle söyledin ki şimdi?”

“Canım çok çikolata istiyor, acilen çikolata yemem lazım.”

“Sence ben güzel miyim? Yok, yok söyleme neyse! Ya da söyle, söyle! Neyse dur! Şimdi, sinir bozucu bir cümle kurarsın, sinirlenirim. Hala cevap vermedin? Şimdiye kadar çoktan, ‘Sen güzelsin!’ demiş olman gerekiyordu!”

“Hayır, ben trip atmıyorum, sana öyle geliyor. Neden? Trip atacağım bir şey olduğunu mu düşünüyorsun? Yarası olan…”

“Ben gayet sakin konuşuyorum, sakin olmadığım zamanları bilirsin.”

“Beni seviyor musun? Ne kadar çok seviyorsun?”

“Her şeye ağladığım falan yok. Sadece çok duygusal geldi o kadar.”

“Belim çok ağrıyor, adetim yaklaşıyor hissediyorum. Alnımın ortasındaki sivilce, bir ay gibi parlak, bu sabah aynadan bana günaydın diyordu.”

“Göğüslerim çok şiş, sütyen acıtıyor. Adet olsaydım da rahatlasaydım.”

“Tartıdaki kişi ben değilim, bir başkası.”

“Kasıklarım sızlıyor. Adet olacağım az kaldı. Çok çok iki günü var.”

AYRICA: Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bu cümleler siz kadınlara tanıdık gelebilir! Adet öncesi gerginlik sendromunda bu ve buna benzer birçok cümleyi defalarca kez kuruyoruz. Bir anda gelen trip atma ihtiyacı, bir öyle bir böyle olma halleri, anladığını yorumlayamama, dinlediğini yanlış anlama, her koşulda haklı olma isteği ve aksi durumda agresif olma, sürekli uyumak istemek, tatlılarla aşk yaşamak, bir an küçük bir çocukken, bir an anlayışlı bir yetişkin gibi davranmak, bir an çok öfkeli ve sinirliyken, bir an ağlamaklı ve duygusal olmak, bir an mantıklı ve doğru kararlar verirken, bir an düşünmeden hareket etmek gibi; kadının beyninde ve hormonlarında yaşanan ruhsal ve fiziksel dalgalanmalar içeriğimizin bugünkü konusunu, yani PMS’yi işaret ediyor! Peki, PMS nedir?

AYRICA: Kadınlarda Yumurta Azlığı Nedir? Yumurta Rezervleri Neden Azalır? Yumurta Rezervlerini Artırabilmek Mümkün mü?

PMS; her kadının, regl döneminden önce yaşadığı duygusal dalgalanmalar, bel, karın ağrısı, göğüslerde hassasiyet vb. gibi belirtilerle kendini gösteren, kadınların yaşam rutinini hayati derecede bozabilen bir sendrom olarak kısaca açıklanabilir! Ancak bu süreci yaşamak, onu açıklamak kadar asla kolay değil!

PMS Nedir?

AYRICA: Myom Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kadın vücudunda, ayda bir tane seçilmiş yumurta büyümeye başlar ve yaklaşık 14 günlük bir büyüme evresinden sonra yumurtayı koruyan folükül çatlayarak, yumurtayı döllenmesi için serbest bırakır. Birleşme olmamışsa ya da spermle uygun döllenme gerçekleşmemişse, 14 gün sonra, kanallar vasıtası ile döllenmeyen yumurtalar, vajinadan dışarıya atılır. Her ay gerçekleşen bu olay, regl yani adet dönemi olarak adlandırılır.

Adet dönemi başlı başına zor iken, premenstrual sendrom, bu süreci iki katına çıkararak kadınların hayatını olumsuz etkiler. Elbette, premenstrual sendrom yani adet öncesi gerginlik olarak ifade edebileceğimiz bu durum; kadınların hepsinde görülmez. Bazı kadınlar, adet öncesi ve adet sırasında hiçbir problem yaşamaz iken, bazı kadınlar adet öncesinden başlayan şikâyetler nedeniyle daha depresif, alıngan ve rahatsız hissedebilir. Pre - ön anlamına gelir, menstrual (adet döngüsü) olarak adlandırılır. Bu kelimelerin birleşimi adet öncesi sendromları açıklamamıza yardımcı olur.

PMS, yani adet öncesi gerginlik sendromunda kadınlar, adet döngüsünün başlamasına günler kala; duygudurum değişiklikleri, göğüslerde hassasiyet - şişkinlik, bel - sırt - kasık ağrısı, şişkinlik, yorgunluk, halsizlik, ateşlenme, mide bulantısı vb. gibi çok çeşitli semptomlar yaşayabilir.

Elbette, bu belirtiler her kadında aynı şekilde yaşanmayabilir. Bazı kadınlar, adet öncesi sendromu hiç yaşamaz ve adet günü geldiğinde sorunsuz bir şekilde regl dönemini atlatır. Ancak bazı kadınlarda ise durum tam tersidir.

Adet öncesi sendrom belirtileri birkaç gün öncesinden başlar, bu süre daha fazla olabilir, adet gününe yaklaştıkça belirtilerin şiddeti artar ve kişiden kişiye farklılık göstererek adet döneminde de bu belirtiler görülebilir veya regl döneminin başlamasıyla bu belirtiler sona erer.

PMS belirtileri, her kadında hemen hemen aynı şekilde seyretmez. Örneğin, bir grup kadınlarda bazı belirtiler daha şiddetli iken, bir grup kadınlarda bu belirtiler görülmez. Bu tamamen kişilerin fiziksel ve ruhsal yapısındaki değişikliklerle, çevresel ve genetik faktörlerle alakalıdır.

Fiziksel olarak bakıldığında, kişinin rahim yapısı, hormonal yapısı vb. gibi etkenler etkili olurken; ruhsal yapısı da farklılık gösterecektir. PMS belirtileri şiddetli olsa da, kadınların bu durumu odak noktası haline getirmemeli, bu durumun yaşam rutinini olumsuz etkilemesine izin vermemesi gerekir. Ancak yine de, bazı belirtiler o kadar çok şiddetlidir ki, kadınlar istemeden de olsa bu durumdan olumsuz etkilenir.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Belirtileri Nelerdir?

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Belirtileri Nelerdir?

PMS belirtileri, her kadında görülmez ancak yine de kadınların %85’i birinci dereceye kadar PMS belirtileri yaşamıştır.

PMS belirtileri yaşayan ancak belirtilerin şiddet seyri hafif olan kadınlar doktora gitmeye gerek duymayabilir ancak bu belirtiler şiddetli şekilde seyrediyor ise muhakkak doktora gitmek gerekir.

PMS belirtileri yalnızca adet öncesinde görülen bir durum olsa da, bazı kadınlar regl dönemini bu belirtilerle geçirir. Adet öncesi gerginlik sendromu belirtileri nelerdir? sorusuna şu yanıtları verebiliriz:

  • Agresif ruh hali
  • Odaklanamama
  • Karamsar, depresif hissetme - depresyonda olma hali
  • Mide bulantısı
  • Mide ağrısı
  • Bel ağrısı
  • Sırt ağrısı
  • Kasık ağrısı
  • Bacaklarda karıncalanma - güçsüzlük - ağrı
  • Çok kolay sinirlenme
  • Çok kolay ağlama
  • Aşırı alınganlık
  • Meme şişkinliği - büyümesi - meme hassasiyeti
  • Kalça bölgesinde hassasiyet
  • Sırt bölgesinden başlayan ateş - sıcak basmaları
  • Eklem ağrıları
  • Cilt yağlanması ve sivilce oluşumu
  • İştah azalması veya artması
  • Kilo alımı - şişkinlik
  • Vücutta ödem oluşumu
  • Sese, kokulara, abartılı olay ve durumlara karşı tahammülsüzlük
  • Ağlama isteği
  • Çarpıntı
  • Cinsel istekte artış
  • Kabızlık veya ishal
  • Baş ağrısı
  • Sosyal fobi
  • Kaygı - anksiyete hali

Adet Öncesi Gerginlik Sendrom (PMS) Nedenleri Nelerdir? PMS Neden Olur?

Adet Öncesi Gerginlik Sendrom (PMS) Nedenleri Nelerdir? PMS Neden Olur?

PMS yani adet öncesi gerginlik sendromunun nedenleri tam olarak bilinememektedir ancak varsayımsal olarak bazı durumların PMS’ye sebep olduğu düşünülmektedir. PMS’ye neden olan durumun, beynin merkezi sinir sisteminde ortaya çıkan, aşırı duyarlılık ile bağlantılı olabileceği açıklanmıştır.

PMS’nin hormonal bir dengesizlik olarak değil, adet döngüsü sırasında östrojen ve progesteron hormonlarında yaşanan dalgalanmalara karşı “aşırı duyarlı” bir yaklaşım gösterilmesi olarak açıklanması mümkün olabilir. Adet döngüsü ve beraberindeki süreçte, hormonlarda yaşanan değişimler, beynin merkezi sinir sisteminde de dalgalanmalara neden olabilir.

Adet öncesi gerginlik sendromunda kilit faktör; duygudurum değişikliklerinin artması ve buna bağlı olarak yaşam kalitesinde düşüşlerin yaşanmasıdır. Beynin duygudurum tepkimelerinde etkin rol oynayan serotonin hormonunun yaşadığı dalgalanmalar, PMS belirtilerini tetikleyebilir.

Elbette, kadın vücudunda regl, yalnızca bir haftadan oluşan bir süreç değildir. Yumurtanın olgunlaşması, çatlaması ve döllenme için serbest bırakılması, sonrasında ise vajina yoluyla dışarıya atılmasına kadar geçen süreç boyunca bu işleyişi sağlayan hormonlar sürekli hareket halindedir.

Özellikle, yumurtlama döneminde aktifleşen ve adet döngüsü yaklaştığında artış gösteren hormonlar, beynin serotonin hormonu üzerinde de dalgalanmalara sebep olabilir. Östrojen ve progesteron hormonlarındaki dalgalanmalar, serotonin hormonunun artışını veya azalmasını tetikleyebilir.

Adet öncesi gerginlik sendromu yaşayan kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, PMS belirtileri görülmeyen kadınlara kıyasla, serotonin hormon yapısında farklılıklar gözlemlenmiştir. Düşen serotonin ile birlikte; depresyon, anksiyete, sosyal fobi gibi psikiyatrik bir tablo meydana gelebilir. Buna bağlı olarak vücut güçsüz, halsiz, yorgun hissedebilir.

PMS nedenleri arasında yalnızca hormonal ve genetik faktörlerin yanında yaşam tarzındaki yanlış oluşturulmuş dinamikler de yer alır. Dengesiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı olarak başta magnezyum eksikliği olmak üzere, vitamin ve minerallerin eksikliği özellikle östrojen ve progesteron hormonları üzerinde olumsuz dalgalanmalar oluşmasına neden olabilir.

Vücutta kasılmaları düzenleyen prostaglandin adlı bir hormon bulunur. Adet başlamadan birkaç gün önce, fizyolojik etkilere sahip prostaglandin hormonu, kanda yüksek seviyelere ulaşır ve adetin başlaması ile sona erer. Bazen ise adet boyunca devam eder.

Prostaglandin, rahmin kasılmalarını tetikleyen bir hormondur. Bir kadının kan seviyesinde, prostaglandin hormonunun fazla olması, o kadının, yaşayacağı adet kramplarının şiddetli geçeceğini gösterir.

Adet öncesi gerginlik sendromu nedenlerini kısa kısa şu maddelerle toparlayabiliriz;

  • Vücutta mineral eksikliği (özellikle magnezyum, çinko vb.)
  • Vücutta vitamin eksikliği (özellikle A, B, C vitaminleri vb.)
  • Östrojen ve progesteron hormon seviyelerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak yaşanan dalgalanmalar
  • Vücutta rahim kasılmalarına neden olan prostaglandin hormonundaki dengesizlik
  • Önemli bir biyokimyasal olan serotonin hormonunda yaşanan dalgalanmalar
  • Vücudun aşırı su biriktirmesi vb.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Türleri Nelerdir?

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Türleri Nelerdir?

Adet öncesi gerginlik sendromu her kadında fizyolojik ve genetik faktörlere bağlı olarak farklı şekillerde görülebilir. Bu noktada, PMS türleri öne çıkmaktadır. PMS üç türden oluşur ve kişilerde, çeşitli sebeplerle bağlantılı olarak görülme nedeni değişebilir.

  • Birinci Tür PMS

En sık görülen PMS türleri arasında birinci tür bulunur. Bütün belirtiler, adet dönemine yakın günlerde, adete birkaç gün kala başlar ve adet ile birlikte sona erer.

  • İkinci Tür PMS

İkinci tür PMS, ovulasyon yani yumurtlama işlemiyle birlikte belirtilerin görülmesi akabinde bir iki gün içerisinde bu belirtilerin kaybolması ve adet gününe yakın belirtilerin tekrar ortaya çıkması olarak açıklanabilir.

  • Üçüncü Tür PMS

Üçüncü tür PMS, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, ovulasyon yani yumurtlama ile başlayarak adet gününe kadar şiddetli seyrini artırarak devam eden belirtilerdir.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Nasıl Teşhis Edilir?

PMS teşhisini koyabilmek için, belirtilerin kişide rutin olarak yaşanıp yaşanmadığının bilinmesi, takip edilmesi gerekir. Özellikle belirtilerin regl dönemine yakın zamanlarda ortaya çıkıp çıkmadığı önemlidir.

Doktorlar, hastalarından PMS teşhisini kesin olarak koyabilmek için, en az 2 - 3 ay boyunca regl döngüsünde belirtileri takip etmesini, notlar almasını, menstrual döngü başladığında ise bu belirtilerin geçip geçmediğini izlemesini önerir. Takip aşamasının ardından skorlama tekniği kullanılarak PMS tanısı koyulabilir.

Elbette fiziksel ve ruhsal faktörler ayrı ayrı değerlendirilerek bu tanı gerçekleştirilir. PMS belirtileri; tiroid bozukluğu, huzursuz bağırsak sendromu, depresyon, anksiyete gibi durumlarla karıştırılabilir.

Tam teşhisi koyabilmek için, belirtilerin bu hastalıklardan kaynaklanmadığını saptamak gerekir. Belirtilerin, özellikle birinci - ikinci ve üçüncü tür fazlarında ortaya çıkıp çıkmadığı yakından takip edilmelidir.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Nasıl Tedavi Edilir?

Adet öncesi gerginliğin tam olarak neden oluştuğu bilinemediği için, her kadında etkin tedavi sonucu veren kanıtlanmış bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Kişiden kişiye farklılık gösteren PMS belirtilerini ortadan kaldırmak için, bazı tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Asıl amaç hormonal dalgalanmaları dengelemek, baskılamak ve böylelikle olası semptomları önlemektir. Adet öncesi gerginlik sendromu ile ilgili uygulanabilecek tedavi yöntemleri, semptomların şiddetli seyrine göre uygulanmalıdır.

İlaç Tedavisi

Adet öncesi gerginlik sendromu; fiziksel ve ruhsal olarak bazı belirtilere neden olur. Ruhsal belirtilerin fazla olduğu durumlarda, kadın hastalıkları hekimi, kişiyi psikiyatri uzmanına yönlendirmelidir.

Antidepresan, özellikle serotonin geri alım inhibitörleri yani SSRI ilaçları, PMS ile birlikte ortaya çıkan duygudurum değişiklikleri için faydalı olabilmektedir. SSRI türü ilaçlar, şiddetli seyreden PMS için tedavi yöntemi olarak tercih edilir.

AYRICA: Ponstan Forte (500 mg) Nedir? Ne İşe Yarar? Adet Sancısına İyi Gelir mi?

Ağrı kesici ilaçlar, PMS belirtisinin fiziksel belirtilerine karşı etkili olabilir. Bel, sırt, eklem vb. ağrılar için, PMS belirtileri başladığı anda ağrı kesici ilacı almak ve adetin seyreden 3. gününde ise bu ilacı almayı bırakmak gerekir.

GnRH Analogları

GnRH analogları, ovulasyon fonksiyonlarını baskılayan, kadınların kandaki östrojen ve progesteron seviyelerini düşüren bir hormon ilacıdır.

Bu ilaç, normal adet döngüsüne sahip bir kadının kanındaki östrojen ve progesteron seviyelerini, menopoz dönemindeki bir kadının kanındaki östrojen ve progesteron seviyeleri kadar düşürür.

Bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir ve kişisel bir tercih ile kullanılmamalıdır. GnRH analog ilaçlarının uzun süre kullanılması önerilmez, ciddi yan etkilere sebep olabilen (kemik erimesi, baş ağrısı, terleme vb.) bir ilaçtır.

Doğum Kontrol İlaçları

Doğum kontrolü ilaçları; doğum kontrolü, adet düzensizliği ve adet sancıları için kullanılan ilaçlardır. PMS belirtileri tedavisinde, doğum kontrol ilaçları reçete edilebilir. Ancak bu ilaçlar, PMS ile birlikte ortaya çıkan, olumsuz, ruhsal sorunların şiddetini artırabilir.

Beslenme

PMS belirtilerinin nedenleri arasında sağlıksız ve yanlış beslenme alışkanlığı olabilir. Özellikle vitamin ve mineral alımını yetersizliğinde, östrojen ve progesteron hormonlarında dalgalanmalar yaşanabilir.

Adet ve öncesi dönemlerinde özellikle; magnezyum, E vitamini, C vitamini, B6 vitamini, D vitamini, çinko, kalsiyum gibi önemli vitamin ve mineraller ile birlikte folik asit de alınmalıdır. Nikotin, tuz, kafein ve alkol tüketimi önerilmez. PMS dönemlerinde kadınların alkol intoleransı artış gösterir ve alkolün kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Günlük yeterli düzeyde B6 vitamini alan kadınlarda, PMS’in yaratmış olduğu psikolojik belirtilerde azalma olduğu görülmüştür.

Kadınlarda prolaktin seviyesindeki yükseliş PMS’yi tetikler, bu nedenle prolaktin seviyesini dengelemek için vitex agnus castus bitkisi yani halk arasındaki adıyla hayıt bitkisi tüketilebilir. Bu bitkinin tüketimi; kandaki prolaktin seviyesini dengeler, yumurta ve testislerin işlevine katkıda bulunan follicle - stimulating hormonunun (FSH) kandaki düzeyini azaltır ve PMS’nin fiziksel belirtileri için faydalıdır.

Egzersiz

PMS belirtileri yaşayan kadınların, egzersiz yapması önerilmektedir. Günlük yarım saatlik bir yürüyüş, başlangıç için ideal olabilir.

Düzenli bir egzersiz ile PMS belirtilerini azaltabilmek, en azından şiddetli seyrini hafifletmek mümkün olabilir. Egzersiz, beyin kimyasallarından endorfinin salgılanmasını sağlar, bu ise PMS’nin psikolojik belirtilerini azaltan bir etki gösterebilir.

Histerektomi (Rahmin Alınması)

PMS belirtileri tedavisinde, bütün tedavi yöntemlerinden bir sonuç alınamadığında son çare olarak histerektomi yani rahmin alınması işlemi gerçekleştirilebilir. Yumurtalıklarla beraber rahmin de çıkarılması sağlanır. Günümüzde bu yöntem nadir uygulanır. Etkili ilaçlar sayesinde PMS belirtileri azaltılabilir konumdadır.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Nasıl Atlatılır? PMS Nasıl Geçer?

Adet öncesi gerginlik sendromu, maalesef ki hayatı olumsuz etkiliyor olsa da, bu durumun üstesinden gelebilmek için bazı alışkanlıklar kazanmak gerekir. PMS belirtileri kadınlar menopoz olana kadar sürebilir.

Genellikle 20’li yaşlar ile 45’li yaşlar arasında görülen PMS’nin, özellikle psikolojik etkilerini bastırabilmek, kontrol altına alabilmek ve pozitif yaklaşımlar sergilemek önemlidir.

Peki, PMS belirtileri nasıl atlatılır? PMS nasıl geçer? Kişi PMS belirtilerinden kurtulmak için ne yapmalı?

  • PMS belirtileri, sizin bir gerçeğinizdir; bu nedenle bu durumu kabullenerek başlayabilirsiniz.
  • Doktorunuzun tedavi yöntemlerini tüm talimatlara uyarak uygulamaya gayret edin.
  • Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin ve özellikle; B6, E, D, A vitamini, magnezyum, kalsiyum, folik asit vb. vitamin ve mineral alımına dikkat edin. Takviye gıdalar için muhakkak doktorunuza danışın.
  • Sigara kullanmaktan kaçının.
  • Hayatınıza mutlaka egzersizi dahil edin.
  • Alkol almamaya, özellikle bu dönemde dikkat edin.
  • Tuz tüketimini azaltın.
  • Kafein tüketimini azaltın.
  • Uyku düzeni oluşturun ve bu düzene uymaya gayret edin.
  • Bu dönemde mümkün olduğunca dinlenmeyi ihmal etmeyin. Dinlenmek için vakit ayırın. Dinlenmeniz her şeyden önemli.

Sonuç

Adet öncesi gerginlik sendromu (PMS) hem fiziksel hem de psikolojik belirtilerle kadınların hayatını olumsuz etkileyen, adetin başlamasına bir hafta veya birkaç gün kala ortaya çıkan bir durum olarak açıklanabilir.

PMS; türlerine göre, kişiden kişiye farklılık gösterir ve belirtilerin şiddetine göre tedavi yöntemleri uygulanır. Premenstrüal sendrom nedenleri, tam olarak bilinememektedir ancak varsayımsal olarak östrojen ve progesteron hormonlarındaki dalgalanmalara bağlı olarak, beyin merkezi sinir sisteminin bu hareketliliğe karşı aşırı duyar göstermesi, PMS’nin nedeni olarak açıklanabilmektedir.

Regl döngüsünü ve işlevini sağlayan hormonlardaki hareketlilik, beynin duygudurum mekanizmasında etkin rol oynayan serotonin hormonunu etkiler. Serotonin hormonunda yaşanan dengesizlik, psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur. Kadınlar; depresif, alıngan, kırılgan, agresif vb. hissedebilir.

Psikolojik belirtilerin hafifletilmesinde serotonin geri alım inhibitörleri SSRI ilaçları kullanılır. Fiziksel belirtiler için de, etkin tedavi sağlayan ilaçlar reçete edilir. Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişikliklerinde yapılacak olan değişiklik, PMS belirtilerini hafifletebilir.


Bu içeriğimizde sizlerle, adet öncesi gerginlik sendromu (PMS) nedir? Neden olur? PMS nasıl tedavi edilir? detayları ile aktarmaya gayret ettik. Şikayetlerinizi görmezden gelmeyin ve mutlaka doktora görünün. En doğru bilgiyi ise doktorunuzdan alabileceğinizi unutmayın. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu