Tavsiyeler

Kolay Olmasına Rağmen Yapmaya Üşendiğimiz Şeyler

Kolay Olmasına Rağmen Yapmaya Üşendiğimiz Şeyler

Kabul edelim bazen gerçekten çok üşengeç olabiliyoruz. Yapmamız gereken şeyleri erteliyor ya da yapmıyoruz. Çamaşır dolabını hep düzenli tutmaya çalıştığımız halde, kıyafetler kendi aralarında size karşı savaş açmış gibi bir şekilde dağılmanın yolunu hep buluyor örneğin, sonrasında ise onları yeniden katlamak zor gelebiliyor. Banyodan hemen sonra saçlarınızı saç makinesi ile kurutmak yerine havluyla kuruluyor ve sonra da hasta olduğumuz için şikâyet edebiliyoruz. Üşengeçlik insanın doğasında var, bu bir gerçek. Plan program içerisinde yaşayan bir insan bile bazen üşengeç olabiliyor, çamaşır örneğinde bahsettiğimiz gibi. Hepimizin üşengeç olduğu durumlar farklı olsa da, genel olarak kolay olmasına rağmen yapmaya üşendiğimiz şeyler nelerdir? bu yazımızda bu konuyu kaleme alacağız.

AYRICA: Evden Para Kazanmanın Yolları Nelerdir? 5 Faydalı Tavsiye

Üşengeçlik, tembellikle aynı anlamda gibi görülebiliyor ancak alakası yok aslında. Tembellik başka bir durum, işe yaramama, pasif kalma gibi durumlarla açıklanabilir ancak üşengeçlik öyle değil. Üşengeç olmanın çoğu zaman bir sebebi var. Bazen o kadar yorgun ve halsiz hissedebiliyoruz ki, yapmak zorunda olduğumuz şeyler gözümüze büyük gelebiliyor ya da odağımızı bir yöne çevirince diğer şeylere olan ilgimizi kaybedebiliyoruz.

AYRICA: Geleceğin Meslekleri Neler Olacak? Gelecekte Hangi Meslekler Para Kazandıracak?

Üşengeç olmamak için yapılabilecek birçok şey var ancak bunlardan en önemlisi vücudu hem zihnen hem de bedenen çok fazla yormamak. Zinde ve enerjik olabilmenin bir yolunu bulabilir isek, üzerimizdeki üşengeçlik durumları da ortadan kalkar gibi geliyor, siz ne düşünüyorsunuz? Peki, kolay olmasına rağmen yapmaktan üşendiğimiz şeyler neler? madde madde bakalım dilerseniz.

AYRICA: Romantik Filmleri Neden Seviyor ve İzliyoruz?

Kolay Olmasına Rağmen Yapmaya Üşendiğimiz Şeyler

Üşengeç Olmak

Erken Kalkmak

Erken kalkmak gerçekten bizi zorlayabiliyor. Uyku bu kadar tatlıyken o yataktan kalkmak ve güne başlamak hem sinir bozucu hem de yorucu olabiliyor. Vücudumuz dinlenmemiş gibi hissedebiliyoruz. Güne erkenden başlamak, işleri erkenden bitirmek ve günün sonunda tatlı bir yorgunluk kahvesi içmek istiyoruz ancak erken kalmak zor geliyor.

AYRICA: Diğer İnsanlardan Daha Zeki Olduğunu Nasıl Anlarsın?

Birkaç gün erken kalkmayı denediğinizde ise gün içerisinde daha agresif olabiliyor ve geçmeyen baş ağrıları ile uğraşmak zorunda kalabiliyorsunuz ya da uykunuz olduğu için odaklanmakta zorlanabiliyorsunuz.

AYRICA: İnsana Aşırı Keyif Veren Şeyler Nelerdir?

Bazı insanlar gerçekten uyumayı çok seviyor ancak erken kalkmanın önemi de çok büyük. Erken kalkan yol alır cümlesine çok inanıyorum fakat vücudu bu tempoya alıştırabilmek için sakin ve yavaş adımlarla ilerlemek gerekiyor.

AYRICA: Sohbet Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar - Konuşulmaması Gereken Konular

Günlük 2,5 Litre Su İçmek

Sağlıklı bir vücut için günde en az iki buçuk litre su içmenin önemli olduğu vurgulanıyor ancak biz çok fazla su tüketmiyoruz. Su içmeye üşeniyoruz adeta. Yaz aylarında elbette sıcak havalardan dolayı su içiyoruz ancak kış aylarında bu durum değişiyor. Günlük bir limit belirleyip sağlık ve zindelik için su içmek nedense zor gelebiliyor.

AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

Su içmeyi alışkanlık haline getirmek kolay olsa da çoğu insan ihtiyacı olmadığı sürece suyun varlığını hatırlamıyor bile. Yaz aylarında nasıl ki yanımızdan soğuk su şişesini ayırmıyorsak, kış aylarında da gittiğimiz her yerde yanımızda mutlaka su şişesi bulundurmak gerekiyor. Örneğin ben yanımda mutlaka su şişesi taşıyorum ve günde en az iki litre su içmeye özen gösteriyorum.

AYRICA: Olumsuzluğa Dikkat Çeken Trajikomik Murphy Kanunu Örnekleri

Telefondan Bir Saat Uzak Durabilmek

Elektronik aletler, kabul edelim bağımlılık yapabiliyor. Özellikle telefonlar elimizden hiç düşmüyor desek yeridir. Arkadaşlarla sohbet, sosyal medyada vakit geçirmek vb. derken telefondan bir saat uzak durabilmek zor gelebiliyor.

AYRICA: Kadınların Tatil Çantasında Neler Olmalı?

Özellikle boş zamanlarda telefonla daha sık vakit geçiriliyor. Bunun pek sağlıklı olduğunu düşünmüyorum ve telefonla vakit geçirmemeye gayret ediyorum. Mevcut telefonumu dört senedir kullanıyor olsam da, hala bilmediğim özelliklerine denk gelebiliyorum ve arkadaşlarım sosyal medyada izlemem için gönderileri benimle paylaşsa da çoğu zaman onlara bakamıyorum bile.

AYRICA: Sosyal Medyanın Ruh Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Çoğu kişi neden o telefonu kullandığımı sorar hatta. Vaktinizin çoğunu telefonla geçirmek yerine faydalı olabilecek şeylerle meşgul olmak daha iyi diyebilirim. Örneğin kitap okumak, bir şeyler yazmak, yürüyüş yapmak gibi vs.

AYRICA: Sosyal Medyanın Hayatımızdaki Yeri - Hayatımıza Etkileri

Yürüyüş Yapmak

Yürüyüş yapmak belki de en çok üşenilen şeylerden birisi. Daha çok yürüyüş yapmak zorundayım düşüncesi üşengeçliğe neden olabiliyor ancak bunu bir zorunluluk haline getirmeden yapmak gerekiyor.

AYRICA: Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

Kafanızın dağılması, bacaklarınızın açılması ve öyle sebepsizce yürüyüş yapmak için dışarıya çıkmak iyi gelebilir. Havanın güzel olduğu saatlerde ve sakinlik var iken kulaklığınızı takın, yürüyün. Bir an önce eve gitmeyi düşünmek yerine yolunuzu biraz uzatın ve öyle devam edin.

AYRICA: Egzersiz Neden Önemlidir? Haftada Ne Kadar Egzersiz Yapılmalı?

İnsan beyninde genelde “şart ve yapılması zorunlu” olan her şeye karşı bir direnç oluşur, bu yüzden yürüyüş yapmaya zorunluluk olarak bakmayın, keyfi bir alışkanlık olarak bakın.

AYRICA: Çay Sindirime Yardımcı Olur mu? Sindirimi Kolaylaştırır mı?

Odayı / Evi Toplamak Temizlemek

İnsanların çoğu, odasını temizlemeyi ya da toplamayı sevmiyor. Göz önünde olan bir odayı topladıktan sonra kişisel yatak odalarını olduğu gibi bırakan insanlara denk gelebiliyoruz. Tembellik midir, üşengeçlik midir bilemiyoruz ancak çoğu kişi yatağını bile toplamak istemiyor.

AYRICA: Evde Muhabbet Kuşu Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler - Malzemeler, Bakımı, Nasıl Yıkanır?

Kolay olmasına rağmen ortalığı toparlamak, yatağın örtüsünü değiştirmek, odayı havalandırmak zor gelebiliyor. Ancak bu doğru değil elbette, en azından bu üşengeçliği alışkanlık haline getirmemek gerekiyor.

Odanın havalandırılması, yatak örtüsü vb. gibi şeylerin düzenli aralıklarla değiştirilmesi, odanın sık sık temizlenmesi ve ortada hiçbir eşyanın bulundurulmaması önemli. Bunu alışkanlık haline getirirseniz, bir süre sonra pozitif hissediyorsunuz.

AYRICA: Kedilerin İnsanlara Yararları (Faydaları) Nelerdir? Kedi İnsana İyi Gelir mi?

Banyo Yapmak

Evet, şaşırtıcı bir şekilde kolay olmasına rağmen yapmaya üşenilen durumların arasında banyo yapmak da var. Çoğu kişi banyo yapmaktan üşeniyor, çoğu kişi ise banyo yapmayı çok seviyor. Özellikle kış aylarında bu durum daha çok yaşanıyor. Havanın soğukluğu, kat kat giyilen kıyafetleri çıkarmak gibi bahanelerle banyo yapmak hep erteleniyor.

AYRICA: Çok Okunan Psikoloji Kitap Tavsiyeleri (10 Adet)

Ben bu durumu anlayamasam da saygı duyuyorum elbette. Aslında banyo yapmanın vücudu ısıttığını, banyodan sonra vücudun nasıl rahatladığını görünce hep banyo yapmak isteyebiliyor insan. Hem, temizlik için de bu şart.

AYRICA: Mors Alfabesi Nedir? Mors Alfabesinde Harfler ve Sayılar Nasıl Gösterilir?

Dışarıya Çıkmak

Çoğu insan birer ev kuşu aslında. Yani dışarıda rahat olamayan, dışarıda evdeki rahatlığı yaşayamayacağı için evden çıkmaya üşenen insanlar, genellikle dışarıya çıktıklarında da çok yorulduklarını dile getirirler. Bu nedenle dışarıya çıkmaya üşenirler.

AYRICA: Evlilik Korkusu (Gamofobi) Nedir? Neden Olur? Belirtileri - Nasıl Yenilir?

Mantıklı düşününce elbette evdeki konfor alanı hiçbir yerde olamaz. Dışarıya çıkarken evdeki rahat kıyafetlerinizle de çıkamıyorsunuz, haliyle çıkmak için hazırlanmak bile insanı üşendirebiliyor bazen.

AYRICA: Düzgün Diksiyona Sahip Olmanın Yolları - Diksiyon Nasıl Düzeltilir?

Yemek Yapmak

Özellikle kadınların bu konuda üşengeç davrandığını görebiliyoruz, bunun için haklı sebepleri de var. Yemek yapmak bir zorunluluk olduğunda ve her gün acaba ne pişirsem? diye sorduktan sonra, en az on çeşit yemeği düşünüp düşünüp üşenerek eleyebiliyoruz.

Özellikle kalabalık bir ailede yemek yaparken bu durum daha çok yaşanıyor. Ya da tek başınıza iseniz yemek yapmaya üşenebiliyor ve dolapta ne var ise onu yemeyi tercih edebiliyorsunuz. Yemek yapmak gerçekten de insanın üşenebildiği bir durum, yorucu da. Her ne kadar yemek yapabiliyor ve yemek yapmayı seviyor olsanız da, bıkabiliyorsunuz haliyle.

Diş Fırçalamak

Evet, insanların en çok üşendiği şeylerden birisi de diş fırçalamak. Bu konuda gerçekten aşırı bir üşengeçlik gösteriliyor. Ağız ve diş sağlığında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ağız içi hijyeninin korunması diyebiliriz. Düzenli aralıklarla en azından günde iki defa dişlerin fırçalanması gerekiyor ancak çoğu insan günde bir kez bile, hatta birkaç günde bir kez bile dişlerini fırçalamaya üşenebiliyor.

Diş macunu kullanmamak da başka bir üşengeçlik sebebi. Diş fırçalayanların bazıları ise birkaç saniye ayırıp diş macununu diş fırçasının üzerine sıkmaktan kaçınıyor. Bu kadar da üşengeç olmamak gerek, sağlık için. Özellikle dişlerin sağlığı için düzenli aralıklarla dişleri fırçalamak önemli.

Tuvalete Gitmek

Tuvalete gitmeye nasıl üşenebilir insan? diye düşünebilirsiniz ancak üşenenler var elbette. Tuvaletini bekletenler ve oturdukları yerden kalmak istemeyenlerin sayısı şaşırtıcı bir şekilde çok fazla. Aslında bu durum sağlık açısından iyi bir durum değil, tuvaletin bekletilmemesi gerekiyor. Üşenmek yerine tuvaletiniz geldiği anda lavaboya gitmek önemli.

Kolay Olmasına Rağmen Yapmaya Üşendiğimiz Şeyler Kısa Kısa

Tembel Olmak
  • Televizyonun kumandasını almak.
  • Tuvalete girdikten sonra elleri yıkamak.
  • Telefon, tablet vb. aletleri şarja takmak.
  • Bilgisayarda iken dosyalara ya da klasörlere düzgün isimler vermek.
  • Merdiven kullanmak.
  • Her şeyi aldığınızı ancak bir şeyi unuttuğunuzu fark ettiğiniz anda yerinizden kalkmamak.
  • Herhangi bir durumda bilgisayarı yeniden başlatmak.
  • Yemek yemek, kahvaltı yapmak vb.
  • Kişisel bakıma zaman ayırmak.
  • Kitap okumak vb.
  • Yazı yazarken cümlenin ortasında bir hata yaptığını fark etmek ve imleçle hatanın üzerine gelmek yerine, cümleyi o hataya kadar silip yeniden yazmak.
  • Kapıyı açmak ya da kapatmak.
  • Lambayı açmak ya da kapatmak.
  • Çöpü dökmek.
  • Tuvaleti ya da banyoyu yıkamak vb.
  • Yere düşen bir şeyi eğilip almak.
  • Saç taramak, sakal bıyık tıraşı olmak vb.
  • Markete ya da bakkala gidip ekmek almak.
  • Çorap çıkarmak.
  • Portakal soymak.
  • Doktora gitmek.
  • Bulaşık makinesini boşaltmak.
  • Çekmeceleri düzeltmek.
  • Ders çalışmak.
  • Tuvalet kâğıdını yenilemek.
  • Sabah uyanıldığında yüz yıkamak.
  • Kanepeden kalkıp yatağa gitmek.
  • Gönderilen mesajları okumak ve mesaja cevap vermek.
  • Mutfak dolabını düzenlemek.
  • Çamaşır asmak.
  • Perde takmak.
  • Ütü yapmak.
  • Spor yapmak.

Kolay olmasına rağmen yapmaya üşendiğimiz şeyler için daha birçok örnek verebiliriz elbette. Özünde üşengeç bir insan olmasanız bile, maalesef bazen türlü üşengeçlik durumları olabiliyor. Kolay olmasına rağmen bazı şeyleri yapmak zor gelebiliyor insana. Ancak bütün bunları alışkanlık haline getirmemek önemli. Düzeni bir yerden bozmak ve yeni bir düzen oluşturmak gerekiyor. Hayatınızda üşendiğiniz birçok durum, belki de ruh halinizi de olumsuz etkiliyor olabilir, bilebilir misiniz? Hayatın mümkün olan her alanında temiz ve titiz olmak önemlidir. Belirli bir düzenin olması da elbette… Ancak hep dile getirdiğimiz gibi her insan farklıdır ve nasıl mutlu oluyor ise öyle yaşar. Bu yazıyı sonuna kadar okumaya üşenmedi iseniz, sizleri tebrik ediyorum.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu