Tavsiyeler

Suda Doğum Nedir? Suda Doğum Nasıl Yapılır? Güvenli mi? Avantajları Neler?

Suda Doğum Nedir? Suda Doğum Nasıl Yapılır?

Son yıllarda hamilelikte suda doğumun öne çıktığını fark etmiş olmalısınız. Suda doğum, bu konuda uzman olan hekimler tarafından gerçekleştirildiğinde güvenli ve daha tercih edilen bir doğum yöntemi olarak anne adaylarının dikkatini çekmektedir. Hamile kadınlar, suda doğum nedir? Suda doğum nasıl yapılır? Güvenli mi, bebeğe bir zarar verir mi? gibi soruların cevaplarını merak edebilmektedir. Bu içeriğimizde suda doğum ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi kaleme alacağız.

AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Suda doğum, İngiltere ve Kanada gibi ülkeler başta olmak üzere yüzden fazla ülkede doğum yöntemi olarak tercih edilmekte ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Araştırmalar, suda doğan bebeklerin normal ya da sezaryen ile doğan bebeklere göre daha sakin ve huzurlu olduğunu ortaya koymuştur. Peki, suda doğum nedir? Suda doğum nasıl yapılır?

AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

İçindekiler

  1. Suda Doğum Nedir?
  2. Suda Doğum Nasıl Yapılır?
  3. Suda Doğumun Avantajları Nelerdir?
  4. Suda Doğum Kimler için Uygun Değildir?
  5. Suda Doğumda Oluşabilecek Riskler Nelerdir?
  6. Suda Doğum Güvenli mi?

AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

Suda Doğum Nedir?

Suda Doğum Avantajları Nelerdir?

Suda doğum, doğum için hazırlanmış özel bir küvet içerisinde, 37 derece sıcaklıktaki suyun içerisinde gerçekleştirilen doğum anlamına gelmektedir. Suda doğumun asıl amacı, annenin kaslarının gevşemesini sağlamak, doğum anında daha rahat pozisyon almasına yardımcı olmak ve doğumla birlikte yükselen stres seviyesini azaltmaktır.

AYRICA: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?

Anne karnında amniyotik sıvı içerisinde gelişerek büyüyen bebeğin, dış dünyayla kurduğu ilk temasın yine su içerisinde olması, bebeğin adaptasyon sürecini daha kolay atlatmasını sağlamaktadır.

AYRICA: Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?

Suda doğum, daha önce bu yöntemle bebeklerini dünyaya getirmemiş olan anne adayları için akıllarda soru işaretleri oluşturabilmektedir ancak, suda doğum, alanında uzman hekimler tarafından kontrollü bir şekilde gerçekleştirildiğinde hem anne hem de bebek için daha kolay bir doğum sürecinin yaşanmasını sağlar. Suda doğumla birlikte, kan akışı hızlanır ve vajinal kaslar rahatlar, bu durum doğum süreci boyunca anne adayının daha az ağrı çekmesine neden olmaktadır.

AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?

Suda doğumun anneye ya da bebeğe herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Suda doğum, anne adayı tarafından tercih edildiğinde, annenin çok iyi bilgilendirilmesi gerekir. Anne adayı doğum başlangıcı, süreci ve sonrasında uygulaması gereken adımları çok iyi bilmeli ve doktorun talimatlarını harfiyen yerine getirmelidir.

AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

Suda Doğum Nasıl Yapılır?

Suda doğumu tercih eden anneler, haliyle sürecin nasıl işleyeceğini merak etmekte ve endişe duyabilmektedir. Bebeğin ve annenin sağlıklı olabilmesi için suda doğum yapılacak olan sağlık kuruluşunun tam teşekküllü olması gerekir.

AYRICA: Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?

Suda doğum yapacak olan anne adayının ve bebeğin sağlık kontrollerinin yapılmasından sonra suda doğum süreci başlar. Küvet ya da şişme havuz içerisinde steril bir ortamda gerçekleştirilecek olan suda doğumda, suyun sıcaklığının 37 derece olmasına ve bu sıcaklığın değişmemesine dikkat edilmelidir.

AYRICA: İyi Bir Anne Nasıl Olunur? Mükemmel Anne Rüyası Gerçek mi? Mükemmel Anne Olunur mu?

Enfeksiyon oluşma riskine karşın önlemler alınmalıdır. Olası durumlarda doğumun dışarıda devam etmesi için hazır ortam oluşturulmalıdır. Bebeğin kalp atışının süreç boyunca takip edilmesi kolaylaştırılmalıdır.

AYRICA: İlgisiz Anne Baba Tutumları Nelerdir? İlgisiz Ebeveyn Özellikleri

Suda Doğumun Avantajları Nelerdir?

Doğum, anne adayı için stres seviyesinin en yoğun olduğu andır. Bebeğimi sağlıklı bir şekilde kucağıma alabilecek miyim? Çok sancım olacak mı? gibi sorular bu stres kaynağını daha da artırmaktadır.

AYRICA: Çocuğa Öğretebileceğiniz Önemli Hususlar - Kazandırılması Gereken Değerler

Her doğum ayrıdır ve eğer suda doğuma engel olan nedenler yok ise, her anne adayı suda doğumu tercih edebilir, elbette anne ve bebeğin suda doğuma uygunluğu kontrol edilmelidir.

AYRICA: Çocuklara Masal - Hikaye Anlatmanın Faydaları Nelerdir? İyi Bir Hikaye Anlatıcısı Olmak için Neler Yapılabilir?

Suda doğum, stres seviyesini azaltmakta, bebeğin doğum anında dış dünyaya olan adaptasyon sürecini kolaylaştırmaktadır. Peki, suda doğumun avantajları nelerdir?

AYRICA: Ergen Gence Nasıl Davranılmalı? Nasıl İlgilenilmeli?

  • Suda doğum esnasında doğum sancıları hafifler.
  • Doğum kanalı ve vajinal kaslar yumuşar, esner ve kaslar bebeğin geçişini daha da kolaylaştırır.
  • Perinen bölgesinin (vajina ve anüs bölgesi arasındaki yer) esnekliği artabileceği için, vajinaya kesik uygulama ihtimali azalır. (Epizyotomi)
  • Epidural ve spinal ağrı kesicilere ihtiyaç duyma ihtimalini ortadan kaldırabilir.
  • Suyun kaldırma kuvvetinden dolayı anne adayı, ağırlığını daha az hissederek rahat bir pozisyonda doğumu gerçekleştirebilir.
  • Doğum süresi, suda doğumda daha da kısa olabilir.
  • Doğum, stres oranını artıran bir süreçtir. Hekimin, ekibin ve annenin sakin kalabilmesi ve süreci iyi yönetebilmesi önemlidir. Suda doğum, daha az çaba verilerek kolay bir doğumun oluşmasını sağlayabilir.
  • Suni sancı gibi durumlara gerek kalmayabilir.
  • Su içerisinde iken anne adayı endorfin salgılar, bu durum kasılmaların daha az hissedilmesini sağlarken, doğum sürecini de rahatlatmaktadır.
  • Suda doğum, kan akışını hızlandırır. Kan akışının hızlanması kaslara daha fazla oksijenin gitmesine neden olur. Oksijenin fazla olması anne adayı için daha az acı demek iken, bebeğin daha fazla oksijen alması anlamına gelmektedir. Bu durum bebek için olası solunum, kalp durması riskini azaltmaktadır.
  • Doğum sancıları tansiyonun yükselmesini sağlayabilir. Suda doğum, suyun rahatlatıcı etkisinden ötürü olası yüksek tansiyonu dengeler ve panik atak, anksiyete gibi durumların yaşanma riskini aza indirir.
  • Doğum, mahremiyet açısından anne adaylarını rahatsız edebilmektedir. Suda doğumun en önemli avantajlarından birisi mahremiyet alanı sunmasıdır ki, bu da anne adayının daha rahat olmasını sağlar.
  • Suda doğumda, anne ve bebeğin yakınları da bu sürece dahil olabilir ancak enfeksiyon vb. kapmamak adına steril, koruyucu giysiler giyilmelidir.

Suda Doğum Kimler için Uygun Değildir?

Suda Doğum Riskleri Nelerdir?

Suda doğumun riskli olabileceği bazı durumlar vardır ve bu durumlarda suda doğum yöntemi tercih edilmemektedir.

  • Bebeğin erken doğumu (37 haftadan önce ise)
  • İkiz veya daha fazla bebeğin varlığı
  • Bebeğin, 4500 gramdan daha fazla yani normalden kilolu olması
  • Annenin doğum kanalında herhangi bir problemin var olması
  • 17 yaşın altında ve 35 yaşın üzerinde olan kadınlar
  • Daha önce sezaryen doğum yapmış olanlar
  • Bebeğin normal doğum pozisyonunda değil de, ayakları ile doğum kanalına girmesi
  • Kalp hastalığı, diyabet hastalığı olan kadınlar
  • Bebeğin gelişim bozukluğunun olması
  • Bebeğin doğum anında kalp atış hızında değişiklikler yaşanması
  • Doğumda bebeğin yoğun dışkısının olması
  • Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) bulunanlar
  • Aşırı kanama olması gibi özel durumlar nedeniyle, suda doğum tercih edilmemektedir. Özel durum takibi doktor konrolünde yapılmalı ve suda doğum için risk oluşturabilecek durumlar dikkate alınarak tercih yapılmalıdır.

Suda Doğumda Oluşabilecek Riskler Nelerdir?

Suda doğum yüksek oranda başarı gösteriyor ve 30 yıldır alternatif doğum yöntemi olarak tercih ediliyor olsa da, oluşabilecek risklerden de söz etmek gerekebilir. Bahsedilecek olan durumlar nadir yaşanan durumlardır.

Suda doğumun kusursuz ilerleyebilmesi sağlık personellerine bağlıdır. Suda doğum alanında uzman, deneyimli ve bilgili doktorlar ile hemşirelerin koordineli bir şekilde süreci yürütmesi, annenin de sürece katkı sağlaması önemlidir. Peki, suda doğum anında oluşabilecek riskler nelerdir?

  • Bebeğin doğum kanalından dışarıya çıktığı anda suyun içerisine hızla düşmesi durumunda su aspirasyonu yani akciğerlere su kaçma durumu yaşanabilir. Bu durumun yaşanmaması için dikkatli olunmalıdır.
  • Anne veya bebek enfeksiyon kapabilir.
  • Bebeğin kalp atışlarını izlemede zorluk çekilebilir.
  • Vajinal kanama fazla olabilir.
  • Olası bir komplikasyon geliştiğinde su içerisindeki bebeğe veya anneye mühadale edebilmek güçleşir, bu nedenle tam donanımlı bir yerde su içerisinde doğum gerçekleştirilmelidir ve ani durumlarda müdahale edebilecek ortam oluşturulmalıdır.
  • Bebek anne karnında oksijen ihtiyacını kordon aracılığı ile sağlamaktadır. Suda doğum esnasında kordon kopması durumunda bebek oksijensiz kalabilir. Kordonun kopma ihtimaline karşın dikkatli hareket edilmelidir.
  • Annenin suda doğum konusunda eğitimli ve bilinçli olması gerekir. Sağlık personellerinin anneyi doğum anına çok iyi hazırlaması ve yaşanabilecek her süreci çok iyi anlatması önem arz etmektedir. Anne adayının olası yanlış bir hareketi, istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Suda Doğum Güvenli mi?

Suda doğum, alternatif bir doğum yöntemi olarak tercih edilmekte ve başarı oranı yüksek olan bir doğum yöntemidir. Genel yorumlara bakıldığında anne adayları suda doğumu tercih ettikleri için memnun olduklarını dile getirmektedir.

Araştırmalara göre, suda doğum yöntemiyle doğan bebeklerin normal ya da sezaryen yöntemi ile dünyaya gelen bebeklerden daha sakin bir mizaca sahip olduğu belirtilmiştir. Suyun rahatlatıcı etkisi ve bebeğin dünyaya gelirken ortama adapte olabilmesini kolaylaştırması nedeniyle suda doğum popülerliğini artırmış durumdadır.

Suda doğuma engel olabilecek özel nedenler var ise, suda doğum tercih edilmemelidir. Her anne adayı suda doğuma uygun olmayabilir. Bu alanda gerçekten deneyimli doktorların anne adaylarını doğru yönlendirmesi oldukça önemlidir. Bütün riskler hesaplandığında ve önlem alındığında, suda doğum gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.


Bu yazımızda sizlerle suda doğum nedir? Nasıl yapılır? Suda doğumun avantajları nelerdir? Suda doğum kimler için risk oluşturur? bu soruların cevaplarını paylaştık. Doğum yöntemleri konusunda derin bir araştırma içerisine girdiyseniz eğer, suda doğum ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu