Tavsiyeler

Panik Atak Neden Olur? Panik Atak Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Var mı?

Panik Atak Nedir? Panik Atak Neden Olur?

Panik atak bozukluğu, birkaç dakika veya daha uzun sürebilen ani ve tekrarlanan aşırı korku nöbetlerine neden olan bir anksiyete durumudur. Bu nöbetlere panik atak adı verilir. Panik atak durumunda kontrolü kaybetme duyguları artma halinde ciddi sonuçlar olabilir. Bu içeriğimizde panik atak neden olur? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mı? konusundan bahsedeceğiz.

AYRICA: Prolaktin Hormonu Nedir? Prolaktin Yüksekliği Neden Olur? Hiperprolaktinemi Belirtileri

İçindekiler

  1. Panik Atak Bozukluğu Nedir?
  2. Panik Atak Neden Olur?
  3. Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
  4. Panik Atak Tedavisi Var mı?

AYRICA: Öksürük Neden Olur? Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürüğü Anında Kesen Yöntemler

Panik Atak Bozukluğu Nedir?

Panik Atak Bozukluğu Nedir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atak bozukluğu, ilk başta korku, asansöre binmek veya köprüden geçmek gibi belirli durumlarda görülebilir. Böyle durumlar olmaması adına durumsal kaçınma olabilir. Bozukluk ilerledikçe kişi sadece durumdan değil, kriz geçirme ihtimalinden de korkmaya başlar ve birçok günlük aktiviteden geri çekilir.

AYRICA: Çay Sindirime Yardımcı Olur mu? Sindirimi Kolaylaştırır mı?

Panik ataklar ile agorafobi arasında bir bağlantı vardır. Agorafobiden mustarip insanlar, genellikle kapana kısılmış olabileceklerini düşündükleri toplu taşıma veya alışveriş merkezleri gibi halka açık yerlerden kaçınırlar. Panik bozukluğu olan yaklaşık her üç kişiden birinde agorafobi görülmektedir.

AYRICA: Diş Ağrısı Evde Nasıl Geçer? Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Acil Etkili Yöntemler!

Bunların yanı sıra panik ataklar, genellikle belirgin bir sebep olmadan, oldukça aniden ortaya çıkabilir. Hasta şiddetli bir şekilde endişeli, korkmuş, titriyor, terliyor ve çarpıntı yaşıyor olabilir. Panik bozukluğu olduğunda, panik ataklar sıklıkla, bazen haftada birkaç kez meydana gelir.

AYRICA: Sigaranın Zararları Nelerdir? Sigarayı Bıraktığında Ne Olur?

Panik bozukluğu olan kişiler başka bir atak geçirmekten korkarlar ve böyle olduğundan dolayı da genellikle önceki atakların meydana geldiği durumlardan ve yerlerden kaçınırlar. Atakların sıklaşması halinde de, hastanın dünyası küçülür ve kendilerini güvende hissettikleri çok özel alanlara ve yollara saplanırlar.

AYRICA: Dudaklarınız Böyle Görünüyorsa Kalbinizi Kontrol Ettirin!

Yetişkin Amerikalıların yaklaşık %2,7'si değişen derecelerde panik bozukluğundan mustariptir. Kadınların erkeklere göre iki kat daha fazla panik atak geçirme olasılığı vardır. Panik bozukluğu her yaşta ortaya çıkabilse de genellikle geç ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde başlar.

AYRICA: Kalbi Nasıl Koruruz? Sağlıklı Bir Kalp için Yapılması Gerekenler

Panik Atak Neden Olur?

Araştırmacılar panik bozukluğunun belirli bir nedenini belirlememiş olsa da, birçok doktor bunun çevresel ve genetik faktörlerin bir kombinasyonu olduğuna inanmaktadır. Panik bozukluğu, nedeni tam olarak anlaşılamayan bir anksiyete durumu olmasıyla birlikte aşırı aktif tiroid bezi, anemi, kötü kontrol edilen diyabet veya kalp hastalığı gibi tıbbi durumlarla bağlantılı olarak ortaya çıkabilir.

AYRICA: Sarılmanın Vücuda Faydası Nelerdir? (17 İnanılmaz Etki)

İkizlerle yapılan çalışmalar, bozukluğun genetik olarak kalıtılmasının mümkün olduğunu göstermiştir. Psychiatry and Clinical Neurosciences dergisindeki bir incelemeye göre, beyin anormallikleri de duruma katkıda bulunabilir. Beynin amigdala bölgesinin panik bozukluğu olanlarda olmayan kontrol deneklerine kıyasla daha küçük olduğu bulunmuştur. Panik bozukluğu olanlar, savaş ya da kaç tepkisinde yer alan ve korku ve saldırganlıktan sorumlu olan amigdalada aşırı uyarım yaşarlar.

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

Bazı doktorlar da beyindeki dengesiz nörotransmiter sistemlerinin panik bozukluğuna neden olabileceğini düşünmektedir. Yayınlanan bir makaleye göre, kimyasal veya hormonal dengesizlikler de panik atakların nedeni olabilir.

AYRICA: Uyku Kalitesini Artırmanın Yolları (9 Önemli İpucu)

Araştırmacılar, biyolojik faktörlerin yanı sıra stres ve çevresel faktörlerin de nasıl bir rol oynayabileceğini araştırıyorlar. Doğum sonrası panik bozukluğu ile ilgili bir çalışmada görülebileceği gibi, doğum, boşanma, kaza veya yakın birinin ölümü gibi büyük stresli bir yaşam olayı, daha önce herhangi bir bozukluk belirtisi göstermeyen kişide panik atağı tetikleyebilir. Bununla birlikte, panik bozukluğundan mustarip olanların çoğu, durumu tetikleyen belirli bir olayı tam olarak belirleyemez.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

Panik atak sorunu yaşayan kişilerin tedavisinde genellikle genç yaşta bir tür travma yaşadıkları ortaya çıkmaktadır. Böyle olunca da bu travmaların beyinde kronik değişikliklere neden olduğu ve yetişkinleri kaygı bozukluklarına yatkın hale getirdiği biliniyor.

AYRICA: Göz Arpacığı Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atak genellikle 10 dakikadan az sürerken, etkiler ilk süreçten sonra uzun süre devam edebilir. Panik ataklar her an olabilir ve panik bozukluğu olan birçok kişi genellikle başka bir atak geçirme olasılığı konusunda endişelenir.

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

Panik bozukluğu olan birçok kişi, bir olayı anlatırken benzer ifadeler kullanır: Sanki kontrolden çıkmış ve kalp krizi geçiriyormuşsunuz gibi gelir. Bazı tipik semptomlar şunları içerir:

AYRICA: Grip (İnfluenza) Nedir? Grip Nasıl Geçer? Gribe Ne İyi Gelir?

  • Kalp çarpıntısı
  • Nefes almada zorluk
  • Terleme
  • Titreme
  • Birinin ölmek üzere olduğu endişesi
  • Kontrolü kaybetme veya delirme korkusu
  • Baş dönmesi
  • Ellerde veya kolun alt ya da üst bölgelerinde uyuşma veya karıncalanma
  • Sıcak veya soğuk ürperme hissi
  • Karıncalanma veya uyuşma
  • Mide ağrısı

AYRICA: Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Soğuk Algınlığı Nasıl Önlenir?

Panik Atak Tedavisi Var mı?

Çok sınırlı tetikleyicilere sahip bazı kişiler belirli durumlardan kaçınabilir ve böylece panik ataklarını sınırlayabilirken; durum sık, tam teşekküllü ataklardan mustarip olanları ciddi şekilde devre dışı bırakabilir.

AYRICA: AFT Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer?

Çoğu akıl sağlığı sorununda olduğu gibi, panik bozukluğu, durumun ciddiyetine ve bireyin tedaviye yanıtına bağlı olarak psikoterapi, ilaç veya her ikisinin bir kombinasyonu ile tedavi edilebilir.

AYRICA: En Çok Kullanılan Ağrı Kesiciler - En Etkili Ağrı Kesici İlaçları Nelerdir?

Bilişsel davranışçı terapi, daha az endişeli ve korkulu hissetmek için farklı düşünme, davranma ve durumlara tepki verme yollarını öğretmeye yardımcı olur. Panik atak bozukluğu tedavisinde bilişsel davranışçı terapi sıklıkla kullanılıyor ve yıkıcı düşünme kalıplarını değiştirmeye yardımcı oluyor. Gevşeme teknikleri de uygun durumlara dahil edilmektedir.

Bunların yanı sıra anksiyete ilaçları genellikle panik bozukluklarını hafifletmek için reçete edilir. Beta-bloker adı verilen ilaçlar, genellikle panik bozukluğuna eşlik eden hızlı kalp atışı ve göğüs ağrıları gibi fiziksel semptomları gidermek için kullanılır.


Bu yazımızda panik atak nedir? Neden olur? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mı? konusunda içerik hazırladık. Bu tarz belirtiler yaşıyorsanız, uzman hekimlerden yardım almayı ihmal etmeyin. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu