Tavsiyeler

Rahim Polipleri (Endometrial Polip) Nedir? Nasıl Oluşur? Rahim Polipleri Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim Polipleri (Endometrial Polip) Nedir?

Polipler, vücudun farklı bölgelerinde görülebilen, dışarıdan bakıldığında et ben şeklinde görülen dokulardır. Bu dokulara, rahim içinde, rahim ağzında, burun içerisinde, bağırsaklarda vb. mukoza kaplı yerlerde rastlama ihtimali daha yüksektir. Polipler özellikle rahimde, rahim ağzında görülür ve kadınlar için endişeye sebep olabilmektedir. Bu içeriğimizde rahim polipleri nedir? Endometrial polip nasıl oluşur? Rahim polipleri nasıl tedavi edilir? bu konuyu ele alacağız.

AYRICA: Prolaktin Hormonu Nedir? Prolaktin Yüksekliği Neden Olur? Hiperprolaktinemi Belirtileri

İçindekiler

  1. Polip Nedir?
  2. Rahim Polipleri Nedir? (Endometrial Polipler) Nasıl Oluşur?
  3. Rahim Polipleri (Endometrial) Belirtileri Nelerdir?
  4. Rahim Poliplerinin Gelişme Riskini Artıran Faktörler
  5. Rahim Polipleri Nasıl Tespit Edilir?
  6. Polipler Nasıl Tedavi Edilir?
  7. Polipler Hamile Kalmayı Engeller mi?
  8. Polipler Tekrarlar mı?
  9. Polipler Alınmazsa Ne Olur?
  10. Rahim Polipleri Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

AYRICA: Adet Döneminde Parça Parça Kan Gelmesi - Ciğer Parçası Şeklinde Kanama Ne Anlama Gelir?

Polip Nedir?

Polipler, organın dokusuna tutunarak boşluğa doğru büyüyen, bazen sap kısmından bazense tabana tümüyle yapışarak dışa doğru çıkıntı yapan, dışarıdan bakıldığında et beni gibi gözüken dokulardır.

AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

Boyutları bulundukları yere göre değişebilen polipler, genellikle iyi huylu tümörler olarak adlandırılır ancak kötü huylu, hücre hasarına sebep olan polipler de görülebilir. Poliplerin büyüklüğü birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar farklılık gösterebilir ve boyutu büyük polipler bazı sorunlara neden olabilmektedir.

AYRICA: Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Polipler genel olarak bağırsaklarda, burun mukozasında, rahimde, ses tellerinde, safra kesesinde görülebilmektedir. Peki, rahim polipleri nedir? Endometrial olarak da adlandırılan rahim polipleri nasıl oluşur?

AYRICA: Myom Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim Polipleri Nedir? (Endometrial Polipler) Nasıl Oluşur?

(Endometrial Polipler) Nasıl Oluşur?

Rahimde görülen polipler, uterus (rahim) iç zarında meydana gelir ve rahim boşluğuna doğru büyürler. Çoğu zaman iyi huylu lezyonlar olarak görülse de, kısırlığa ve kanamalara neden olabilirler.

AYRICA: Hamilelik Nasıl Gerçekleşir? Belirtileri Nelerdir? Hamile Olup Olmadığını Nasıl Anlarsın?

Kadınlarda rahim poliplerinin (endometrial) neden olduğu tam olarak net olmasa da, dolaşımda bulunan östrojen hormonunun fazla salgılanmasıyla ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bazen ise belirli bir nedene bağlı olmadan polipler oluşum gösterebilir.

AYRICA: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?

Bazı polipler hiçbir belirti vermeden gelişebilir ve kadınlar bu durumun farkına ancak tesadüfi bir muayene sırasında varabilir. Rahim içi poliplerin varlığı genellikle adet düzensizliği ile ortaya çıkmaktadır.

AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Rahim Polipleri (Endometrial) Belirtileri Nelerdir?

Rahim polipleri, rahmin genellikle fundus adı verilen bölgesinde görülür ancak rahim ağzında da oluşum gösterdiği görülmüştür. Kadın vücudundaki hormon dalgalanmalarının poliplere neden olduğu düşünülmektedir ve bu bağlamda polipler, en çok adet düzensizliği şikâyetiyle kadın doğum uzmanına başvuran kadınlarda görülür.

AYRICA: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?

Rahim içinde bir ya da birden fazla polip olabilir. Bazen belirti vermeden oluşum gösterse de, adet düzensizliği, hamile kalamama, düşük vb. problemlerle de polipler fark edilebilmektedir. Rahim poliplerinin belirtileri nelerdir? sorusuna kısa kısa şu maddeleri sayabiliriz.

AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

  • Adet düzensizliği
  • Anormal adet ara kanamaları
  • Ağrılı yoğun kanamalar
  • Kasık ağrıları
  • Adet kanamasının uzaması
  • Tekrarlayan gebelik düşükleri
  • Hamile kalamama
  • Rahim ağzı enfeksiyonları
  • Vajinal akıntı, koku ve enfeksiyonlar
  • Rahim ağzında oluşum gösteren poliplerde, cinsel ilişki sırasında ağrı ve kanama
  • Menopoz sonrasında beklenmeyen kanamalar

Rahim Poliplerinin Gelişme Riskini Artıran Faktörler

Rahim poliplerinin, kadın hormon dengesizliği sonucunda oluştuğu kanısına varılsa da, bazı etkenler de rahim poliplerinin gelişme riskini artırabilmektedir. Bu etkenler,

  • Perimenopozal ve menopoz öncesi ve sonrası dönemler
  • Obezite
  • Hipertansiyon
  • Meme kanserinde kullanılan tamoksifen ilacı

Rahim Polipleri Nasıl Tespit Edilir?

Rahim Polipleri Nasıl Tespit Edilir?

Rahim poliplerinden şüphelenildiğinde, doktor tanı amaçlı bazı yöntemlerle polip olup olmadığını saptamak isteyecektir. Rahim polipleri nasıl tespit edilir? sorusuna şu yanıtları verebiliriz.

Ultrason ve Transvajinal Ultrason

Ultrason, polip oluşumunun olup olmadığını saptamak için başvurulan yöntemlerden birisidir ve poliplerin boyutu ve ekojen (ses dalgaları) yapılarına göre kolaylıkla tespit edilebilirler.

Ancak tespit edilemediği durumlar da olabilmektedir. Bu durumda transvajinal ultrason, yani vajina ultrasonu ile vajinaya yerleştirilen ultrason aleti ile poliplerin varlığı aranır.

Sonohisterografi (Sulu ultrason)

Sulu ultrason, steril bir sıvının kateter adı verilen ince bir tüp yoluyla rahime verilmesi işlemidir. Verilen sıvı, rahmin genişlemesini sağlar ve böylelikle rahim içerisinde, rahim boşluğunda herhangi bir anormal durum olup olmadığına bakılır. Polip oluşumuna rastlanır ise gerekli tedavi uygulanır.

Histeroskopi

Histeroskopi, rahim içini görsel olarak değerlendirme imkânı sunan, ucunda ışıklı kamera bulunan bir alettir. Bu aletle birlikte rahim içerisi görüntülenir, doktorun incelemesi ile olası polip problemlerinin ortadan kaldırılması sağlanır.

Polipler Nasıl Tedavi Edilir?

Polipler Nasıl Tedavi Edilir?

Polipler bazı şikâyetler üzerine ya da tesadüfen muayene sırasında tespit edilebilirler. Bu durumda, özellikle adet düzensizliği, kanama, kısırlık vb. gibi durumlara sebebiyet veren poliplerin tedavi edilmesi gerekir.

Nadir de olsa küçük boyutlu poliplerin kendiliğinden düştüğü görülür, bunlar daha çok rahim ağzına yakın poliplerdir. Peki, polipler nasıl tedavi edilir?

Histeroskopi

Histeroskopi, rahim içini değerlendiren ve aynı anda poliplerin alınmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Hekim, rahmi incelerken, polip tespiti yapar ise, histeroskopi aletiyle polipleri kazıyarak alır. Polip tedavisinde uygulanan en yaygın tedavi yöntemi histeroskopidir ve hastalar aynı gün taburcu olabilirler.

İlaçlar

Poliplerin, östrojen ve progesteron hormonlarındaki düzensizlik nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu nedenle, hormon düzenleyici ya da hormon baskılayıcı ilaçlar kullanılarak polip oluşumunun önüne geçilmesi amaçlanır ancak bu tedavi etkin sonuç vermeyebilir çünkü ilaç kullanımına son verildiği takdirde polipler tekrar oluşur.

Küretaj

Küretaj, histeroskopi aleti ile birlikte yapılır. Rahmin içini görüntülemek için kullanılan histeroskopi, hekimin polipleri görmesini sağlar ve polipler, hekim tarafından küret adı verilen özel küretaj aletiyle kazıyarak çıkarılır.

Ameliyat

Boyutu büyük, kötü huylu tümörleri çıkarmak ameliyatla mümkün olabilir.

Polipler Hamile Kalmayı Engeller mi?

Polipler, özellikle rahim ağzına ya da tüplere yakın yerlere yerleştiklerinde, spermin geçmesine engel olarak, hamile kalmayı engelleyebilir.

Gebe kalamama ya da tekrarlayan gebelik düşüklüğü gibi şikâyetlerle hekime başvurulduğunda, rahimde ne gibi bir problemin olduğu araştırılır ve poliplere rastlanılır ise eğer, poliplerin alınması ve düzenli aralıklarla yeniden oluşup oluşmadığının takibi yapılması gerekir.

Polip nedeniyle hamile kalamayan kadınların, poliplerin alınmasının ardından hamile kalma şansı artmaktadır.

Polipler Tekrarlar mı?

Rahim poliplerinin tekrarlama olasılığı her zaman vardır ancak bu durum nadir olarak görülür. Menopoz öncesi poliplerin tekrarlama oranı %15 ile %43 arasında değişmektedir. Polip tedavisi gören her 10 kadının 1’inde poliplerin tekrarlama olasılığı bulunmaktadır.

Polipler Alınmazsa Ne Olur?

Bazı poliplerin boyutu oldukça büyük olabilir ve bu poliplerin kötü huylu olma ihtimali daha yüksektir. Eğer polipler alınmaz ise, boyutları büyüyebilir ve kötü huylu, kansere çeviren dokular oluşturabilirler.

Bununla beraber polipler alınmaz ise, adet düzensizliği, kanamalar, gebelikte düşüklük, kısırlık gibi durumlara neden olabilirler. Poliplerin tespit edildiği anda alınmaları gerekir, böylelikle olası problemlerin önüne daha kolay geçilebilir.

Rahim Polipleri Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Rahim polipleri, yaygın operasyonlar ile tedavi edildikten sonra, aynı gün hastalar taburcu edilmektedir. Polip tedavi etme yöntemleri (histeroskopi, küretaj vb.) sonrası hastanede yatmaya gerek duyulmaz. Kişiler ayakta bir şekilde hastaneden ayrılabilir.
  • Operasyon sonrasında ciddi bir ağrı beklenmez ancak yine de olası hafif ağrılar için doktor ağrı kesici reçete edebilir.
  • Operasyondan iki gün sonra banyo yapılması tavsiye edilir ancak oturarak değil, ayakta yapılmalıdır.
  • Eğer kişi kendisini iyi hissediyor ise, bir hafta sonrasında cinsel ilişkiye girilebilir.
  • Operasyondan sonra hasta bir ya da iki gün dinlendikten sonra çalışma temposuna dönebilir.

Rahim (endometrial) polipler nedir ve nasıl oluşur? Belirtileri ile birlikte bu yazımızda, her 10 kadından 1’inde görülebilen bir sorundan, rahim poliplerinden bahsettik. Rahim polipleri nasıl tedavi edilir? Polipler hamile kalmayı engeller mi? merak edilen bütün sorulara cevap vermeye çalıştık. En doğru bilginin hekiminiz tarafından verileceğini hatırlatmak istiyor ve sağlıklı günler diliyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu