Yılın belirli zamanlarında şeker kaçınılmaz gibi görünüyor. Temiz, sağlıklı bir cildin peşindeyseniz, kendinizi şımarttığınızda neler olabilir? Çok fazla şeker yemek cilde zararlı mı? ya da çok fazla şeker yersek ne olur? diye soru sorabilirsiniz. Bu içeriğimizde çok fazla şeker tüketiminin cilt üzerindeki etkilerini irdeleyeceğiz.
AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!
Çok Fazla Şeker Yersek Ne Olur?
İster inanın ister inanmayın, çok fazla şeker tüketmek cilt sağlığınıza zarar verebilir, sedef hastalığı ve sivilce gibi cilt rahatsızlıklarının gelişmesinde veya kötüleşmesinde rol oynayabilir.
AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep
Şeker konusunda aşırıya kaçmak, ince çizgiler ve sarkma gibi erken yaşlanma belirtilerine bile neden olabilir. Bu, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıklara yönelik riskinizi potansiyel olarak artırmanın da ötesindedir.
AYRICA: Demir Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?
Bu durum, meyve gibi doğal şeker kaynakları için geçerli değildir. Meyve doğanın şekeri olarak adlandırılsa da, aynı zamanda olumlu sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirilen lif ve diğer temel besin maddelerini de içerir. Meyve yemenin cildin nemini artırmaya yardımcı olabileceğine ve bu da cildin parlamasına katkıda bulunabileceğine dair bazı kanıtlar var.
AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Cildiniz Ne Yediğinizi Yansıtır
Cildiniz vücudunuzdaki en büyük organdır, bu nedenle yediklerinizin dışarıya yansıyabilmesi şaşırtıcı değildir.
Teksas Üniversitesi Dahiliye Bölümü Lazer ve Kozmetik Dermatoloji Direktörü S. Tyler Hollmig, "Beslenme kesinlikle cilt sağlığında rol oynuyor" diyor.
AYRICA: Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinlerde Kalsiyum Var?
Amerikan Dermatoloji Akademisi, sigara içme, güneşe maruz kalma ve uyku gibi diğer faktörlerin de cilt sağlığını ve yaşlanma belirtilerini etkilediğini söylüyor.
İşte şekerin cilt sağlığınızı etkilemesinin üç yolu.
AYRICA: Limonlu Su İçmenin Faydaları Nelerdir? Limonlu Su İçmek Zayıflatır mı?
Fazla Şekerin Zararları Nelerdir?
1. Yaşlanma Belirtilerini Hızlandırabilir
Yaşlanma söz konusu olduğunda şeker, glikasyon adı verilen bir süreç yoluyla cilt üzerinde belirgin bir etkiye sahiptir. Glikasyon, şeker moleküllerinin proteinlere, lipitlere veya nükleik asitlere bağlandığı bir süreçtir.
AYRICA: Ceviz Yemenin Cilde Faydaları Nelerdir?
Bir araştırma, glikasyonun, esnek kollajen liflerini korumak için hayati önem taşıyan bir süreç olan kollajen onarımına müdahale ettiğini açıklıyor. Sonuç, potansiyel olarak hızlandırılmış cilt yaşlanmasıdır.
Ayrıca glikasyon cilde zarar veren serbest radikallerin oluşumunu artırabilir. Yüksek şekerli beslenmeye sahip biri için bu, ince çizgilerin oluşumuna neden olabilir.
AYRICA: Uyku Kalitesini Artırmanın Yolları (9 Önemli İpucu)
2. Akneyi Teşvik Edebilir
Yüksek şekerli bir beslenmenin sivilceyle kesinlikle bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştır. Yaklaşık 25.000 yetişkini inceleyen bir Dermatoloji araştırması, yağlı ve şekerli gıda tüketiminin %54 oranında artan akne riskiyle ilişkili olduğunu, şekerli içeceklerin ise bu riski %18 artırdığını buldu.
Araştırmalar, yüksek yağ ve şeker düzeninin modern Batı diyetiyle aynı çizgide olduğuna dikkat çekiyor. Şeker, sivilce gelişimini destekleyen bir faktör olan inflamasyonu artıran insülin artışını tetikliyor olabilir.
Şeker aynı zamanda gözenekleri tıkayan yağ üretiminin daha fazla olmasıyla ilişkili hormon olan androjen düzeylerini yükselten bazı büyüme faktörlerini de artırabilir.
3. Sedef Hastalığını Kötüleştirebilir
Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin özellikle hızlı büyüyerek plaklara ve pullanmaya yol açtığı otoimmün bir hastalıktır.
Hayvan araştırmaları, fazla şekerli beslenmenin sedef hastalığının gelişiminde oynayabileceği rolü aydınlatmaya başlıyor. UC Davis Health'de dermatoloji profesörü ve dermatoloji bölümü başkanı olan Dr. Samuel Hwang, farelerin Batı diyetine benzer şekilde şeker ve yağ açısından zengin bir diyetle beslendiğinde, yalnızca dört hafta içinde sedef hastalığına benzer iltihaplanma geliştirdiklerini açıklıyor.
Evet, bu araştırma fareler üzerinde yapılıyor ancak Dr. Hwang, sonuçların muhtemelen insanlar için de geçerli olduğuna inanıyor. Ancak durumun böyle olduğunu kanıtlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
Hwang, fareler üzerinde yapılan çalışmanın, artan iltihaplanmanın kişinin sedef hastalığına duyarlılığını artırabileceğini ve bazılarında, sedef hastalığı semptomları doğrultusunda ciltte kızarıklık ve plak gibi gözle görülür değişiklikleri tetikleyebileceğini öne sürdüğünü söylüyor. İnsanlarda ayrıca görünür bir cilt kızarıklığı veya pullanmanın olmadığı ancak kaşıntı olan subklinik inflamasyon adı verilen bir durum da gelişebilir.
Şeker ve yağ birlikte, sağlıklı bakteri popülasyonunu değiştirerek sedef hastalığında görülen iltihaplanmaya neden olarak bağırsak mikrobiyomunu olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak yine ek araştırmalara ihtiyaç vardır.
Bu konuda ne yapabileceğiniz açık. Hwang, "Sedef hastalığı olan hastaları gördüğümde, onlara yalnızca mevcut ilaçları değil aynı zamanda yapabilecekleri yaşam tarzı değişikliklerini de anlatıyorum" diyor. Batı diyetinden daha fazla Akdeniz diyetine (meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve baklagiller açısından zengin) geçmek, semptomlarınızı iyileştirmek için inflamasyonu azaltmanıza yardımcı olabilir.
Cilt Sağlığı İçin Şeker Nasıl Azaltılır?
Kötü beslenmenin cildin yaşlanmasına katkıda bulunması uzun zaman alır ve beslenme değişikliklerinin fark yaratması da uzun zaman alır.
AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol
Yine de S. Tyler Hollmig, "Sağlıklı, nispeten düşük şekerli bir diyet önererek yanlış yapmak zor" diyor. Bu, şekeri tamamen ortadan kaldırmak anlamına gelmiyor. Ölçülü tatlı ikramları yiyerek keyfinize bakabilirsiniz.
Bu içeriğimizde çok fazla şeker yemek cilde zararlı mı? ya da çok fazla şeker yersek ne olur? konusu üzerinde durduk. Sağlıklı bir cilt ile birlikte genel olarak sağlığımız için hiçbir şeyde aşırıya kaçmamanın önemi unutulmamalıdır. Ayrıca şeker tüketiminizi biraz azaltmanın yanı sıra (şu anda aşırıya kaçıyorsanız), iyi uyumayı, özellikle yaz aylarında her gün güneş kremi sürmeyi ve cildinizin ihtiyaçlarına uygun bir cilt bakım planı geliştirmeye dikkat edin.