Tavsiyeler

Sezaryen Doğum Nedir? Nasıl Yapılır? Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Sezaryen Doğum Nedir?

Dünyada ve ülkemizde, yapılan doğumların neredeyse yarısı sezaryen doğum yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Cerrahi müdahale uygulanarak gerçekleştirilen sezaryen doğum, bazen anne ve bebeğin normal doğum kriterlerine uymaması nedeniyle zorunlu olarak tercih edilir iken, bazen ise anne adayı, sezaryen doğumu isteyerek tercih etmektedir. Bu kapsamda, sezaryen doğumu tercih etmeden önce, sezaryen doğumla ilgili merak edilen her şeyi araştırmak, öğrenmek gerekir. Bu içeriğimizde sizlerle, sezaryen doğum nedir? Nasıl yapılır? Sezaryen doğum tehlikeli mi? Hangi durumlarda sezaryen doğum tercih edilmelidir? gibi birçok sorunun, yanıtlarını paylaşıyor olacağız.

AYRICA: Hamilelikte Normal Doğum Nedir? Normal Doğumun Avantajları Nelerdir? Normal Doğum Nasıl Yapılır? Normal Doğum Neden Tercih Edilmeli? Acı Verir mi?

Hamilelik süreci başladığından itibaren, anne adaylarını endişelendiren en önemli aşama doğumdur. Doğumun nasıl olacağı, bebeğin sağlıklı bir şekilde doğup doğmayacağı, doğumun nasıl gerçekleşeceği, doğum sonrasında yaşanılacaklar vb. gibi birçok soru, hamile kadınların cevabını merak ettiği soruların başında gelir. Elbette bütün bu soruların cevapları, tercih edilen doğum yöntemine göre değişir.

AYRICA: Suda Doğum Nedir? Suda Doğum Nasıl Yapılır? Güvenli mi? Avantajları Neler?

Dünyada en çok yapılan cerrahi işlemlerden birisi sezaryen doğumdur. Anne adayları sezaryen doğumun, doğum anında herhangi bir acı vs. hissettirmemesi nedeniyle tercih edebilir.

Ancak, sezaryen doğum, anne veya bebeğin normal doğuma uygun olmaması nedeniyle de hekimler tarafından gerçekleştirilmektedir. Peki, sezaryen doğum nedir? Sezaryen doğum nasıl yapılır?

AYRICA: Epidural (Prenses) Doğum Nedir? Prenses Doğum Nasıl Yapılır? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? Epidural Doğum Tercih Edilmeli mi?

İçindekiler

  1. Sezaryen Doğum Nedir?
  2. Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?
  3. Sezaryen Doğumu Kimler Yapabilir? Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
  4. Sezaryen Doğumun Avantajları Nelerdir?
  5. Sezaryen Doğumun Dezavantajları Nelerdir?
  6. Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Yapılır?
  7. Sezaryen Doğum Ne Kadar Sürer?
  8. Sezaryen Dikişi Nasıl Atılır? Sezaryen Dikiş Çeşitleri Nelerdir?
  9. Sezaryen Dikişi Yerinde Şişlik ve Sertlik Normal mi?
  10. Sezaryen Dikişi Açılır mı? Patlar mı?
  11. Sezaryen Dikiş Yerinde Kaşıntı - Yanma - Ağrı Olur mu? Neden Olur?
  12. Sezaryen Dikiş Yerinden Kötü Kokulu Akıntı Gelmesi Ne Anlama Gelir?
  13. Sezaryen Bölgesinde Kanama Neden Olur?
  14. Sezaryen Doğumdan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
  15. Sezaryen Sonrasında Ağrı Olur mu?

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen doğum, vajinal doğum yöntemi ile doğum yapılamadığı durumlarda, tercih edilen doğum yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sezaryen doğum, ameliyathane ortamında, anestezi altında gerçekleştirilen bir doğum yöntemidir. Anne adayı doğum anı boyunca acı hissetmez.

AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

Normal doğum yapmayı planlayan anne adaylarının da sezaryen doğumla ilgili araştırma yapması gerekir. Normal doğum anında bile işler planlandığı gibi gitmezse, acilen sezaryen doğuma dönüş yapılabilir.

Sezaryen doğum, önce anne karnına ardından ise rahimde kesi oluşturularak, plasentaya ulaşılması ve bebeğin çıkarılması anlamına gelmektedir. Peki, sezaryen doğum nasıl yapılır?

AYRICA: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Hamileliğin özellikle son haftalarında girildiğinde, düzenli aralıklarla hekim kontrolünde muayeneler gerçekleştirilir ve anne ile bebeğin, normal doğuma uygun olmaması durumunda, sezaryen doğum planlaması yapılır.

Sezaryen doğumda, acil bir durum söz konusu değil ise, doğumun hangi gün yapılacağı, koşullara uygun olması şartıyla belirlenebilmektedir. Sezaryen doğum, ameliyathane ortamında, anestezi altında gerçekleştirilir.

AYRICA: Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?

Operasyondan önce, annenin en az 7-8 saat öncesine kadar herhangi bir şey yiyip içmesi önerilmez. Operasyon sırasında annenin mide ve bağırsaklarının boş olması gerekir.

Sezaryen doğuma; kadın doğum uzmanı, çocuk doktoru, anestezi uzmanı, hemşireler ve diğer sağlık personelleri katılır. Peki, sezaryen doğum nasıl yapılır?

AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

  • İlk olarak anne adayı ameliyata hazırlanır. Sonda takılır. Hekim ve doğum ekibi tarafından her şey hazır hale getirilir ve doğum süreci başlar.
  • Anneye, doğum başlamadan önce anestezi yapılır. Sezaryen sürecinde genel veya lokal anestezi yapılır. Lokal anestezi iki şekilde uygulanmaktadır; Bunlardan ilki, spinal anestezi yöntemidir. Spinal anestezi yöntemi ile, annenin bel bölgesinden, özel bir iğne ile girilerek, anestezik solüsyon omurilik içerisine enjekte edilir. İkinci anestezi yöntemi ise epidural anestezidir. Epidural anestezide, annenin bel bölgesinden yine özel bir iğne ile girilir ve anestezik solüsyon omurilik dışına enjekte edilir. Her iki yöntemle de, belden aşağısı uyuşturulmuş olur.
  • AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

  • Anneye damar yolu açılır ve ameliyat öncesi veya sonrasında gerekli ilaç, sıvı alımı vb. damar yoluna uygulanır.
  • Annenin karnı, antiseptik bir solüsyon ile temizlenir.
  • Uyuşma gerçekleştikten sonra, annenin karnına rahim hizasında yatay şekilde 12-15 cm kadar bir kesi atılır. Bazen bu kesi dikey şeklinde de atılabilir.
  • Rahime ulaşana kadar batın katları kesilir, rahim duvarı kesilir ve rahim içindeki bebek dışarıya çıkarılarak son olarak kordonu da kesilir. Kordona klemp (kelepçe) takılır.
  • Bebeğin sağlık durumu kontrol edilir, eğer herhangi bir problem yok ise sağlık personellerine teslim edilir.
  • Bebeğin, hamilelik süresi boyunca içerisinde yaşamını sürdürdüğü plasenta hala annenin karnındadır. Uzman hekimler; plasentayı çıkarır, rahim içerisindeki kalıntıları temizler.
  • İşlemler tamamlandıktan sonra, son bir kontrol yapılır.
  • Dıştan içe doğru atılan kesiler, tek tek dikilerek ameliyat tamamlanır.

AYRICA: Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?

Sezaryen Doğumu Kimler Yapabilir? Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Sezaryen doğum, anne adaylarının isteyerek planladığı bir doğum yöntemi olabilir; ancak bunun dışında sezaryen doğum, anne veya bebeğin normal doğuma uygun olmaması nedeniyle de tercih edilmektedir.

Peki, sezaryen doğumu kimler yapabilir? Sezaryen doğum hangi durumlarda tercih edilir?

  • Sezaryen doğum, annenin leğen kemiğinin, bebeğin geçebileceği kadar geniş olmaması nedeniyle tercih edilebilir. Bu durum, rahim çatısının dar olması olarak da ifade edilebilir.
  • Annenin kalp, tansiyon vb. gibi kronik rahatsızlığının olması,
  • Bebeğin kafasının çok büyük olması,
  • Bebeğin kilosunun çok olması (4000 gr’dan fazla)
  • Plasentanın erken ayrılması,
  • İkiz veya üçüz gebelik (çoğul gebelik)
  • Bebeğin doğum pozisyonunda olmaması,
  • Bebeğin kordonunun başından önde durması - kordonun bulunduğu yanlış pozisyon,
  • İkiz gebelikte bir bebeğin ters konumda olması,
  • Anne adayının genital bölgesinde, herhangi bir enfeksiyon vb. olması,
  • Bebeğe giden suyun azalması,
  • Anne adayının bel fıtığına ve normal doğumu riske atacak herhangi bir rahatsızlığa sahip olması,
  • Normal doğumun ters gitmesi,
  • Annenin doğum kanalında, bebeğin çıkmasına engel olabilecek, myom, polip vb. bulunması,
  • Annenin daha önce rahim ameliyatı geçirmiş olması,
  • Normal doğumun çok uzaması gibi durumlarda sezaryen doğum tercih edilir.

Sezaryen Doğumun Avantajları Nelerdir?

Her doğum ayrı bir hikayedir. Hekimler, normal doğumun bebek için daha sağlıklı olduğunu önerse de, sezaryen doğum da sık tercih edilen bir doğum yöntemidir.

İşini gerçekten iyi yapan bir hekimin elinde, sezaryen doğum kusursuz bir tercih olabilir. Peki, sezaryen doğumun avantajları nelerdir?

  • Doğum süresi daha azdır, bu da annenin stresini daha da azaltır.
  • Doğum sırasında, anne herhangi bir ağrı hissetmez.
  • Bebeğin en az riskle doğumunun gerçekleştiği doğum yöntemidir.
  • Bebek, annenin karnına kesi atılarak alındığı için; annenin rahim, vajen bölgesinde herhangi bir deforme vb. durumlar oluşmaz.

Sezaryen Doğumun Dezavantajları Nelerdir?

Sezaryen doğum, cerrahi müdahale ile gerçekleştirilen doğumdur. Annenin karnına kesi atılır ve bebek çok kısa bir sürede rahimden çıkarılarak sağlık personellerine teslim edilir.

Bebek için süreç çok kolay ilerlese de, anne için bundan sonraki süreç riskli ve zorlu olabilir. Peki, sezaryen doğumun dezavantajları nelerdir?

  • Bebeğin anne ile iletişimi daha geç olur.
  • Ameliyat sonrasında dikiş atılan bölgede enfeksiyon oluşma riski bulunur.
  • Sezaryen doğumda, normal doğuma göre iyileşme süresi daha çok zaman alır.
  • Bebeklerde solunum sıkıntısı yaşanma riski daha fazladır.
  • Bebeklerde meme emme başarısı daha düşük olabilir. Normal doğumda, annenin oksitosin hormonu daha fazla salgılanır ve akabinde süt üretimi daha fazla olur. Bebeğin anne ile iletişimi hemen sağlanır ve bebeğin meme emmesi daha başarılı olur. Elbette bu durum değişiklik gösterebilir.
  • Ameliyat bölgesinde fıtık oluşabilir.
  • Anne, iyileşme sağladıktan sonra, kilo vermekte zorlanabilir.
  • Ameliyat bölgesinde, karın bölgesinde yapışıklık görülebilir.

Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Yapılır?

Sezaryen doğum, acil olarak tercih edilmek durumunda kalınmadıysa, hamileliğin genellikle 39. haftasında gerçekleştirilir.

Sezaryen doğum öncesinde, annenin anesteziye uygun olup olmadığı değerlendirilir, çeşitli kan tahlilleri yapılarak annenin kan değerleri kontrol edilir.

Sezaryen Doğum Ne Kadar Sürer?

Normal doğum üç evrede gerçekleştirilir ve normal doğum 13-15 saat kadar sürer. Sezaryen doğum, normal doğumdan daha kısa sürmektedir.

Sezaryen Doğum Ne Kadar Sürer?

Cerrahi bir müdahale olduğu için, ameliyat hazırlığı, operasyonun süresi ve ameliyatın bitirilişi vb. yaklaşık bir saat sürmektedir. Bu süre, çoğul gebelikte daha fazla olabilir.

Sezaryen Dikişi Nasıl Atılır? Sezaryen Dikiş Çeşitleri Nelerdir?

Sezaryen doğumda, annenin karnına genellikle yatay bir kesi, bazen ise dikey bir kesi atılır. Bu kesiden sonra, plasentaya ulaşabilmek için katman katman kesiler atılmaya devam edilir.

Sezaryen doğumda, çeşitli dikiş yöntemleri bulunur. Peki, sezaryen dikiş yöntemleri nelerdir?

1.) Cilt Altından Dikiş (Subkutikuler Sütur)

Sezaryen doğum gerçekleştirildikten sonra; cilt altından, dışarıdan görülmeyecek şekilde kendi kendine eriyen dikişler atılır.

Estetik dikiş olarak tabir edilen bu dikiş yöntemi ile, atılan dikiş dışarıdan görünmez ve diğer dikiş yöntemlerine göre daha az iz bırakır.

2.) Cilt Üzerine Tel Zımba (Staple Dikiş)

Bu dikiş yönteminde, tel zımba dikişleri, cildin üzerine tek tek uygulanır. 7-10 gün sonrasında, atılan tel zımbalar ağrısız bir şekilde alınır.

3.) Klasik İplikli Dikiş

Bu dikiş yöntemi, klasik dikiş yöntemi olarak adlandırılır. Kesi atılan bölge, cerrahi iplik ile dikilir. Bu ipler, cilt altından dikilen iplikler gibi kendiliğinden erimez. 7-10 gün sonrasında dikişler tek tek alınır.

4.) Yapıştırma Dikiş (Strip)

Yapıştırıcı dikiş, diğer adıyla strip dikiş yönteminde; ince şeffaf bir bant, kesi atılan bölgenin bir araya getirilmesinin ardından yaralı bölgenin üzerine yapıştırılır.

Sezaryen doğumda, ortaya konulan araştırmalarda genellikle estetik dikiş ile zımba dikiş yönteminin daha çok tercih edildiği görülmüştür.

Ancak zımba ile kapatma metodunda, yara yerinin açılması, enfeksiyon oluşma riski vb. gibi durumlarla ilgili daha fazla veri kaydedilmiştir. Estetik görünüm açısından, Subkutikuler sütur dikişi en sık tercih edilen dikiş yöntemidir.

Sezaryen Dikişi Yerinde Şişlik ve Sertlik Normal mi?

Anne adayları, sezaryen doğumdan sonra, ameliyat bölgesinde sertlik veya şişlik gibi durumların yaşadığını dile getirir.

Ameliyatın ardından atılan dikişin atıldığı yerde; sertlik, şişlik veya morarma görülmesi normal kabul edilir. Genellikle bir hafta gibi bir sürede bu belirtiler kendiliğinden kaybolacaktır.

Ancak bu belirtilerin fazla olması halinde, muhakkak doktor kontrolüne gitmekte fayda bulunur.

Sezaryen Dikişi Açılır mı? Patlar mı?

Sezaryen Dikişi Açılır mı? Patlar mı?

Anne adayları, sezaryen doğum sonrasında, dikişlerin açılması veya patlaması gibi durumların yaşanmasından endişe duyabilmektedir.

Sezaryen doğum sonrasında, dikişler titizlikle atılır ve genellikle açılması, dikişlerin patlaması gibi bir durum söz konusu olmaz. Ancak dikişlerin açılması durumunda, yaraya pansuman yapılır ve kendi kendine kapanması beklenir. Eğer açılma çok fazla ise, kesi bölgesine yeniden dikiş atılabilir.

Cilt kesisi yapılan bölgede, yara kenarları birleşik görünmüyor, cilt içerisinden sarı doku görülüyor ve kokulu bir sıvı geliyor ise, dikiş açılmış demektir. Enfeksiyon belirtisi de olabilir. Her durumda mutlaka doktora görünmek gerekir.

Sezaryen Dikiş Yerinde Kaşıntı - Yanma - Ağrı Olur mu? Neden Olur?

Sezaryen dikişinin atıldığı bölgede; kaşıntı, yanma ve ağrı görülmesi normal kabul edilir. Bu bağlamda, endişelenecek bir durum yoktur.

Ağrı, ameliyat işleminden dolayı, yara iyileşene kadar aralıklarla devam edecektir. Kaşıntı, yanma gibi durumlarda yaraya müdahale edilmemelidir.

Sezaryen Dikiş Yerinden Kötü Kokulu Akıntı Gelmesi Ne Anlama Gelir?

Sezaryen doğumdan sonra, yaranın olduğu bölgenin temiz tutulması önemlidir. Özellikle, doktorun önerdiği sıklıkta pansuman yapılmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde, dikişin altından kötü kokulu sarı veya yeşil renkte enfeksiyon (iltihap) akıntısı gelebilir.

Enfeksiyon oluşmuş bölge, aynı zamanda kızarır ve sıcaktır. Eğer iltihap mevcut ise, antibiyotik tedavisi, pansuman, debridman (ölü veya hasarlı dokunun çıkarılması) yöntemleri ile iyileşme süreci takip edilir.

Sıcaklık veya kızarıklık olmadığı halde, berrak, kokusuz bir akıntı geliyor ise bu genellikle enfeksiyon olmayan bir akıntıdır ve herhangi bir zararı yoktur.

Sezaryen Bölgesinde Kanama Neden Olur?

Ameliyatın gerçekleştirildiği bölgede, kanama olması normaldir. Kanama olduğu takdirde üzerine tıbbi baskı uygulanarak kanama durdurulur.

Hastanın evine gitmesi halinde, kanamanın devam etmemesi gerekmektedir, eğer kanama devam ediyor ve artıyor ise muhakkak doktora gidilmelidir.

Sezaryen Doğumdan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Sezaryen doğum sonrasında, en az 48 saat hastanede kalınması gerekir. Doğum sırasında, anne, anestezi altında olduğu için sancı veya ağrı hissetmez ancak doğumdan sonra anestezinin etkisi geçmeye başladığında, şiddetli bir ağrı meydana gelir.

Elbette, her doğum hikâyesi farklıdır. Doktorun önereceği talimatlara uyulması gerekmektedir.

Peki, sezaryen doğumdan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Annenin kendini yormaması, ani hareketlerden kaçınması gerekir.
  • Ameliyat sonrasında, doktorun verdiği talimatlara, mutlaka uyulması önem arz eder.
  • Ameliyat sırasında dikiş atılan yara, iyi pansuman yapıldığı takdirde 10 gün gibi bir sürede iyileşir.
  • Dikişleri zorlayacak, dikişlerin açılmasına neden olacak durumlardan kaçınılmalıdır.
  • Bol sıvı tüketilmelidir, bol sıvı tüketmek iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Ameliyat sonrasında, özellikle ilk bir hafta ağrı olması normaldir; doktorun reçete ettiği ağrı kesici ilaçlar, ağrı durumlarında kullanılabilir.
  • Sezaryen doğum sonrasında, en azından bir süre, annenin cinsel ilişkiye girmemesi gerekir.
  • Sezaryen doğum sonrasında annede, doğum stresine bağlı olarak; depresyon, kaygı bozukluğu, halsizlik vb. gibi durumlar görülebilir. Bu süreçte, muhakkak manevi destek almak ve anneye yardımcı olmak önemlidir.

Sezaryen Sonrasında Ağrı Olur mu?

Sezaryen doğum sonrasında özellikle ilk bir haftada ağrı görülmesi normaldir. Herhangi bir komplikasyon gelişmemiş ise, iyileşme süreci daha kolaydır.

Dikişleri zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Doktorun reçete ettiği ağrı kesici ilaçları kullanarak, bu süreci atlatmak mümkündür.


Bu içeriğimizde sizlerle, sezaryen doğum nedir? Sezaryen doğum nasıl yapılır? Sezaryen doğum avantajları ve dezavantajları nelerdir? detayları ile aktarmaya çalıştık. Doğum yöntemleri arasında, sık tercih edilen bir yöntem olan sezaryen doğumla ilgili bilinmesi gereken birçok detaya içeriğimizde yer verdik. Dileriz faydalı bir içerik olmuştur sizler için.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu