Tavsiyeler

Dicetel Nedir? Ne İşe Yarar? Dicetel Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir? Bağırsak Düzenleyici İlaç

Dicetel Nedir? Ne İşe Yarar?

Günümüzün yaygın sağlık sorunlarından birisi olan İrritabl bağırsak sendromu (IBS), kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen, karın ağrısı, ani spazmlar, ishal, kabızlık, gibi semptomlarla karakterize edilir. Eğer geçmeyen bir kabızlık şikâyetiniz var ise, ya da gün içerisinde çok fazla tuvalete çıkmanıza neden olan, şiddetli derecede rahatsızlık veren ishal sorunu yaşıyor iseniz, bir süre hekim kontrolünde ilaç kullanmanız gerekebilir. Bu içeriğimizde, hekimler tarafından sindirim problemlerinde yaygın olarak reçete edilen Dicetel nedir? Dicetel ne işe yarar? Dicetel faydaları ve yan etkileri nelerdir? bu soruların cevaplarına yer veriyor olacağız.

AYRICA: En Çok Kullanılan Ağrı Kesiciler - En Etkili Ağrı Kesici İlaçları Nelerdir?

Sindirim sorunlarının başlıca nedeni, az su tüketimi, hareketsiz yaşam ve de sağlıksız beslenme tarzının alışkanlık edinilmesinden kaynaklanır. Bu durumda, bağırsak düzeni işlevselliğini kaybeder, bağırsak hareketlerinde yavaşlama görülür ve bu kabızlığa neden olur.

AYRICA: Benexol Nedir? Ne İşe Yarar? Ne için Kullanılır?

Bağırsağın su emiliminin azalması ve su salınımının artması ile beraber, ishal problemi yaşanır. Her iki durum da, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir ve her iki durum da, farklı sağlık problemlerinin oluşmasına davetiye çıkarabilir.

Şiddetli kabızlık, gaz sıkışması gibi ciddi bir soruna neden olabilirken, şiddetli ishal ise dehidrasyon (sıvı kaybı) nedeniyle hastaneye kaldırılmanıza neden olabilir. Dehidrasyon ise, bütün vücudu etkileyen ve kontrol altına alınmadığında ise daha tehlikeli durumların oluşmasına sebebiyet verebilen bir sorundur.

AYRICA: Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur ve Nasıl Geçer?

Şiddetli ishal ile birlikte şikâyetlerin arasında mide bulantısı, kusma, ateş, terleme, baş dönmesi, halsizlik, tansiyon düşmesi vb. gibi belirtiler görülür. Bu şikâyetler nedeniyle, özellikle şiddetli ishalin kontrol altına alınması ciddi önem arz etmektedir.

AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Şiddetli ishale bağlı olarak, ciddi komplikasyonlar yaşamış birisi olarak, eğer sizler de ishal sorunu yaşıyor iseniz, beklemeden, acil olarak doktora gitmenizi tavsiye ediyorum, bu durumun kendiliğinden geçmesini beklememelisiniz. Aksi takdirde vücudunuzun, sindirim sisteminizin toparlanabilmesi ve de yeniden eski işlevselliğini kazanabilmesi için birçok ilaç kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

Konumuza dönecek olur isek; İrritabl bağırsak sendromu problemlerinde, sindirim düzenleyici ilaçlar reçete edilir ve reçete edilen ilaçlar, şiddetli sindirim problemi yaşadığınızda faydalı olmaktadır. Bu ilaçlardan birisi Dicetel’dir ve Dicetel’in mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Peki, Dicetel nedir? Ne işe yarar?

İçindekiler

  1. Dicetel Nedir?
  2. Dicetel Zayıflatır mı?
  3. Dicetel’i Hamileler ve Emzirenler Kadınlar Kullanabilir mi?
  4. Dicetel Nasıl Kullanılır?
  5. Dicetel Yan Etkileri Nelerdir?

Dicetel Nedir?

Dicetel Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Dicetel, ambalaj içerisinde 40 veya 80 tabletten oluşan, etkin maddesi pinaveryum bromür olan bir ilaçtır. Pinaveryum bromür, safra kanalına etki eden, bağırsak kaslarının işlevselliğini kontrol eden ve düzenleyen antispazmodik bir ilaçtır.

Dicetel, yaygın olarak görülen sindirim problemlerinde reçete edilir. Sindirim sistemi üzerinde; mide, safra ve bağırsaklar üzerinde etkilidir. Safra kanalı, safranın karaciğerden mide sonrasındaki bölüme açılan bir kanaldır. Midedeki yiyeceklerin sindirilmesi, yiyeceklerdeki besinlerin ayıklanarak kana karışmasını sağlayan bölüm ise bağırsaklardır.

Bağırsaklar, uzun kaslardan oluşur ve bağırsak ya da safra kanalında spazm meydana gelirse, bu durum kişiye şiddetli ağrılar yaşatabilir. Dicetel, spazmın meydana getirdiği bu ağrıların ortadan kaldırılmasını sağlar.

Dicetel; mide, safra ve bağırsaklarda meydana gelen şikâyetlerin rahatlatılmasında reçete edilir denilebilir. Bu durumda Dicetel aşağıdaki durumlarda kullanılabilir:

  • Kabızlık
  • Gaz sıkışması
  • Şişkinlik ve yellenme
  • İshal
  • Mide ağrısı
  • Mide - bağırsak - safra krampları

Dicetel aynı zamanda, röntgen görüntüleme yöntemi olan baryum lavmanından önce, bağırsakların dışkıdan temizlenmesi için kullanılır.

Dicetel Zayıflatır mı?

Dicetel; mide, bağırsak ve safra kesesi sorunlarının neden olduğu, kabızlık, ishal, şişkinlik vb. gibi problemler için reçete edilir ve kullanılır.

Sindirim sistemini düzenleyen etkisi ile görülen şikâyetler azalır ve bu durumda kişi zayıflamış gibi hissedebilir ancak ilacın zayıflatan bir etkisi yoktur. Zayıflama amacı ile kullanılması önerilmez.

Dicetel’i Hamileler ve Emzirenler Kadınlar Kullanabilir mi?

Dicetel’i hamile olanlar ve emziren kadınların kullanmaması önerilmektedir. Emziriyor iseniz ve ilacı kullanırken hamile olduğunuzu fark eder iseniz, Dicetel’i kullanmayı bırakmanız gerekir. Aynı şekilde, siz hamile iken doktorunuz Dicetel’i kullanmanızı önerir ise, hamile olduğunuzu mutlaka belirtiniz.

Dicetel Nasıl Kullanılır?

Bağırsak Düzenleyici İlaç

Dicetel’in yetişkinler için günlük kullanım dozu; günde 3 defa olmak üzere, her seferinde bir tablet almaktır. Doktorunuz, ilaca olan ihtiyacınıza göre özel olarak doz ayarlaması yapabilir.

Baryum lavmanı için Dicetel’in kullanımı; lavmandan önce üç gün boyunca, günde iki kez her seferinde iki tablet almaktır.

Dicetel aç karnına alınmamalıdır, tok karnına veya yemek arasında kullanımı önerilmektedir aksi halde yemek borunuzu tahriş edebilir. Tabletleri her gün, düzenli olarak aynı saatlerde almanız tavsiye edilir.

Tabletleri kullanırken ezmeyin, çiğnemeyin ya da emmeyin; bir bütün olarak, bir bardak su ile yutun.

Dicetel’in yaşlılarda kullanımı, yetişkinlerin kullanım dozu ile aynıdır. Dicetel’in, çocuklarda kullanımı ise önerilmemektedir.

İlacı gününde ve saatinde almayı unutur iseniz, bir sonraki alımda unutulan dozu dengelemek için çift doz almayınız ve ilacı düzenli olarak kullanmaya özen gösteriniz.

Dicetel Yan Etkileri Nelerdir?

Dicetel irritabl bağırsak sendromu semptomlarını gidermek için reçete edilen bir ilaçtır ancak nadir de olsa, istenmeyen bazı yan etkiler görülebilir. Aşağıda, Dicetel’in yaygın olarak görülen yan etkileri maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Baş ağrısı
  • Ağız kuruluğu
  • Hazımsızlık
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Uyku hali
  • Sersemlik

Dicetel’in kişisel bir kararla kullanılmaması, mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Bu içeriğimizde Dicetel nedir? Ne işe yarar? Dicetel faydaları ve yan etkileri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizlerle paylaştık. En doğru bilgiyi sizlere, hekiminizin vereceğini unutmayınız.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu