Tavsiyeler

Onkoloji Nedir? Onkoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar? Onkoloji Hangi Kanser Türlerini İyileştirir? Onkolojinin Alt Dalları Nelerdir?

Onkoloji Nedir?

Kanser, günümüzde tüm dünyada yaygın olarak görülen ve de geç kalındığında tedavi süreci daha da zorlaşan bir hastalık türüdür. Geldiğimiz noktada, kanserin tanısı, tedavisi, gelişiminin durdurulması adına önemli gelişmeler elde edilse de, erken teşhis hastalığın tedavi edilebilmesi adına önem teşkil etmektedir. Dünya’da her yıl, yaklaşık 16 milyon kişi kansere yakalanmaktadır. Türkiye’de ise bu sayı 200 bini geçmektedir. Bu içeriğimizde, kansere yakalanan kişileri hangi bölüm tedavi eder? Onkoloji nedir? Onkoloji bölümü hangi hastalıklara bakar? Onkolog kime denir? bu soruların cevaplarına yer veriyor olacağız.

AYRICA: Genel Cerrahi Nedir? Genel Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar? Genel Cerrahi Bölümleri Nelerdir?

İçindekiler

  1. Onkoloji Nedir?
  2. Onkoloji’nin Alt Dalları Nelerdir?
  3. Onkoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

AYRICA: Perinatoloji Nedir? Perinatoloji Hangi Hastaya Bakar? Perinatolog Nedir? Perinatolog Kimlere Denir?

Onkoloji Nedir?

Onkoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Onkoloji, Latince kökenli bir kelime olup, oncos (şişlik) ve logos (bilim) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Onkoloji, Türkçe’de kanserbilim olarak adlandırılır.

AYRICA: Menoraji Nedir? Menoraji Neden Olur? Aşırı Adet Kanaması Nasıl Geçer?

Onkoloji bölümü alanında uzmanlaşmış kişilere ise Onkolog denir. Onkoloji, vücutta kontrol dışında çoğalarak, tehlikeli olabilecek bir tahribata neden olan tümörlerin teşhis edilmesini ve araştırılarak tümörlü hücre veya dokuların ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir tıp bilim dalıdır.

İnsan vücudunda çeşitli nedenlere bağlı olarak, anormal hücrelerin hızla bölünüp çoğalmasıyla birlikte kanser hücreleri meydana gelir. Kanser hücreleri, vücuttaki doku ve organlara yayılarak onları istila eder.

AYRICA: Overthinking (Çok Fazla Düşünme) Nedir? Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Kanser hücrelerinin büyümesi sonucunda, iyi huylu, kötü huylu ve prekanseröz (premalign) tümörleri ortaya çıkar. İyi huylu tümörler, diğer doku ve organlara yayılmaz ve genellikle tehlike oluşturmazlar.

Kötü huylu tümörler, diğer doku ve organlara yayılır ve tehlikeli olabilecek bir boyuta ilerleyebilir. Prekanseröz tümörleri ise, henüz kansere dönüşmemiş kanser öncüsü olabilecek lezyonlara verilen isimdir ve takibinin yapılması gerekir.

AYRICA: Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Onkoloji; iyi, kötü veya prekanseröz olabilecek tümörleri inceler, nedenini araştırarak, takip ve tedavisini gerçekleştirir. Onkoloji, kanserin türüne göre, alanında uzmanlaşmış cerrahlarla iş birliği içerisinde çalışır. Bu bağlamda, onkolojinin alt dallarından da söz etmek gerekir.

Onkoloji’nin Alt Dalları Nelerdir?

Onkoloji Hangi Kanser Türlerini İyileştirir? Onkolojinin Alt Dalları Nelerdir?

Onkoloji, vücutta kontrol dışında gelişen tümörlerin teşhisi, tanısı, durdurulması ve de yok edilmesi adına çalışmalar yapar. Bu durumda onkolojinin çeşitli alt dalları bulunur.

AYRICA: Evlilik Korkusu (Gamofobi) Nedir? Neden Olur? Belirtileri - Nasıl Yenilir?

Bu dallardan bazıları, jinekolojik onkoloji, cerrahi onkoloji, radyasyon onkolojisi, pediatrik onkoloji ve medikal onkolojidir. Kanserin türüne göre, uygun tedavi sağlanabilmesi için birçok bölüm birlikte çalışabilir.

Jinekolojik Onkoloji

Jinekolojik onkoloji, kadınlarda; yumurtalıklar, rahim, tüpler, vajina, vajina girişi, rahim kanalı vb. organlarında bulunan kanser hücrelerinin önlenmesini sağlar, teşhis ve tedavisini planlar ve yürütür.

Cerrahi Onkoloji

Cerrahi onkoloji, kanserli hücreleri yok etmek, kanseri tedavi etmek için cerrahi yöntemlerin kullanıldığı bir onkoloji alt dalıdır.

Cerrahi onkoloji, kanserin vücuttan ayrılmasını amaçlamaktadır. Cerrahi onkolojisi, kanserin tek başına yok edilmesini sağlayamasa bile, bütüncül tedavi yöntemi ile birlikte ilerleyebilir.

Radyasyon Onkoloji

Günümüzde kanserin yok edilmesinde önemli ilerleme kaydedilen tedavi yöntemlerinden birisi de, radyasyon onkolojisi yani ışın tedavisidir.

Radyoterapi olarak da adlandırılan bu yöntemle, kanseri durdurma, iyileştirme ve de kanserin yarattığı semptomları hafifletme amaçlanır. Işın tedavisi, kanser hastası kişiye en az yan etki ve konforlu bir iyileşme süreci tanımaktadır.

Pediatrik Onkoloji

Pediatri onkolojisi, çocuklarda gelişen kan ve kanser hastalıklarına tanı koyar, tedavisini yürütür. Kansere yakalanan her iki çocuktan birinin, tedaviye geç kalınması ya da tedavi imkânı bulamaması nedeniyle maalesef ölümü gerçekleşmektedir.

Pediatri onkolojisinde erken teşhis hayati önem taşır ve tam teşekküllü tedavi merkezlerinde, pediatri onkoloji alanına giren kanser hastalıkları tedavi edilebilmektedir.

Medikal Onkoloji (Tıbbi Onkoloji)

Onkolojinin alt dallarından birisi olan medikal onkoloji, kanser hücrelerinin ilaçla yok edilmesini sağlayan tıp bilim dalıdır.

Kanser hastası bir kişiye, tedavi planı boyunca, kanser hücrelerinin durdurulması, yok edilmesi ya da yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli ilaçlar verilir.

Kemoterapi olarak adlandırılan bu işlemle, kanser hücrelerinin büyümesi, yayılması engellenebilir ve de kanserli hücrelerin yok edilmesi sağlanabilir.

Onkoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Onkoloji tıp bilimi, çeşitli dallar altında yaklaşık 200’den fazla kanser türünün tanı ve tedavisini yürütmektedir. Bu hastalıklardan (kanser türleri) bazıları aşağıda listelenmiştir.

  • Akciğer Kanseri
  • Meme Kanseri
  • Karaciğer Kanseri
  • Bağırsak (Kolon) Kanseri
  • Mide Kanseri
  • Lösemi
  • Mide Kanseri
  • Yumurtalık Kanseri
  • Rahim Kanseri
  • Prostat Kanseri
  • Beyin Kanseri
  • Lenfoma
  • Tiroid Kanseri
  • Multipl Miyelom
  • Testis Kanseri
  • Pankreas Kanseri
  • Safra Yolu Kanseri
  • Rahim Ağzı Kanseri
  • Safra Kesesi Kanseri
  • Yemek Borusu Kanseri
  • Böbrek Kanseri
  • Cilt Kanseri
  • Göz Kanseri

Kanser, çağımızın en önemli hastalıklardan birisi olabilir; bu bağlamda tedavi süreci uzun, sabır ve motivasyon gerektiren bir hastalıktır.

Kanser tedavisinde, eskiye nazaran önemli gelişmeler kaydedilse de, erken teşhis kanserin daha hızlı ve daha kolay iyileşmesini sağlamaktadır. Özellikle ailesinde kanser öyküsü bulunan kişilerin, düzenli aralıklarla test yaptırması ve kontrolü elden bırakmaması gerekir.


Bu içeriğimizde, Onkoloji nedir? Onkoloji hangi hastalıklara bakar? Onkoloji hangi kanser türlerini iyileştirir? sorularına yanıt verdik. Fikir edinebilmek adına, faydalı olmasını dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu