Tavsiyeler

Ferro Sanol Duodenal Nedir? Ne İşe Yarar? Demir Eksikliği Tedavisinde Etkili İlaç! Hamileler Kullanabilir mi?

Ferro Sanol Duodenal Nedir?

Günümüzde, yanlış beslenme, kan kaybı gibi nedenlerle demir eksikliği yaşayan birçok insan var. Haliyle bu kişiler, doğru beslenme tarzının yanında, gerekli görüldüğünde demir takviyesi de almaktadır. Şurup, damla, hap veya kapsül formlarında sunulan birçok demir ilacı, vücuttaki demir seviyesini istenilen düzeye getirmekte ve demir eksikliğine bağlı gelişen komplikasyonların önüne geçmektedir. Bu yazımızda; bahsettiğimiz demir ilaçlarından birisi olan, Ferro Sanol Duodenal nedir? Ne işe yarar? Zararları var mıdır? Hamilelikte Ferro Sanol Duodenal kullanılabilir mi? gibi sorulara, genel bilgiler doğrultusunda yanıtlar vermeye gayret edeceğiz.

AYRICA: En Çok Kullanılan Ağrı Kesiciler - En Etkili Ağrı Kesici İlaçları Nelerdir?

İçindekiler

  1. Ferro Sanol Duodenal Nedir?
  2. Ferro Sanol Duodenal Ne İşe Yarar?
  3. Ferro Sanol Duodenal Yiyecek ve İçeceklerle Birlikte Kullanımı
  4. Ferro Sanol Duodenal Yan Etkileri
  5. Ferro Sanol Duodenal’ı Hamileler veya Emziren Kadınlar Kullanabilir mi?

AYRICA: Demir Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

Ferro Sanol Duodenal Nedir?

Ferro Sanol Duodenal, içeriğindeki her bir kapsül 100 mg FE+2’ye eşdeğer demir (II) glisin-sulfat kompleksi içerir. Turuncu gövdeli, kahverengi renkli başlığı olan bir kapsül ilacıdır. Şurup, damla, hap veya kapsül formlarında satışı gerçekleştirilmektedir.

AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Ferro Sanol Duodenal Ne İşe Yarar?

Ferro Sanol Duodenal Ne İşe Yarar?

Ferro Sanol Duodenal, demir takviyesi olarak adlandırılabilir. Demir depolarının boşalmasında, demir eksikliğinde sıklıkla reçete edilebilen bir ilaçtır. Demir eksikliği; kadınların %35’inde, erkeklerin %20’sinde ve hamilelik dönemindeki kadınların %50’sinde görülen bir rahatsızlıktır.

AYRICA: Çinko Alımının Faydaları ve Fazla Çinko Alımının Zararları (Yan Etkileri)

Demir eksikliği; vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin yapısını oluşturan hemoglobinin, yeteri kadar üretilememesi durumunda ortaya çıkar. Bu durumda kandaki alvuyar sayısı azalır; buna bağlı olarak, vücutta oksijeni taşımakla görevli olan demir minerali, görevini iyi yapamaz hale gelir.

AYRICA: Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinlerde Kalsiyum Var?

Demir minerali, vücutta üretilmediği için; besin, takviye ilaçlar veya gıdalarla demiri dışarıdan almak gerekir. Demir eksikliğinin en büyük nedeni, demir içerikli besinlerin yeteri kadar tüketilememesinden kaynaklanır. Sağlıksız beslenmeyle birlikte vücuttaki demir depoları boşalır ve demir eksikliği anemisi görülür.

Ferro Sanol Duodenal, ferritin düşüklüğü (vücutta demiri depolayan hücre içi protein), kansızlıkla birlikte gizli veya açık demir eksikliğinde reçete edilen, takviye ilacı olarak karşımıza çıkar. Demir eksikliği, vücudun yoğun bir şekilde kan kaybetmesinden sonra da ortaya çıkabilen bir durumdur. %35 gibi bir oranla demir eksikliğinin kadınlarda daha fazla görülmesinin temel sebebi, kadınların her ay adet görmesinden kaynaklanmaktadır.

Özellikle bazı kadınların yoğun kanamalar geçirmesi, ferritin depolarının azalmasına neden olabilir. Bununla birlikte, adet dönemlerinde demir eksikliğine bağlı olarak gelişen, yoğun kramplar görülebilir. Aşırı kan kaybı, kansızlığa (anemiye) neden olabilir. Ferro Sanol Duodenal; kan kaybı yaşayan, demir eksikliğiyle birlikte kansızlık (anemi) yaşayan kişiler için de reçete edilebilmektedir.

Ferro Sanol Duodenal, özetlemek gerekir ise; yetişkinlerde, 6 yaş ve üzerinde kansızlık ile birlikte, olan veya olmayan gizli veya belirgin demir eksikliğinde, beslenme yetersizliğine bağlı olarak görülen demir eksikliğinde, diyetle düşük demir alımı olan kişilerde ve kronik kan kaybıyla birlikte vuku bulan demir eksikliği anemisinde kullanılan, reçete edilen bir ilaçtır.

Ferro Sanol Duodenal Yiyecek ve İçeceklerle Birlikte Kullanımı

Demir eksikliği tedavisinde, Ferro Sanol Duodenal’ı kullanıyor olsanız bile, bu ilaçla birlikte alınan bazı içecek ve yiyecekler, demir emilimini azaltabilir veya demir emilimine izin vermeden, ilacın, vücuttan atılmasına neden olabilir.

Bu nedenle Ferro Sanol Duodenal kullanırken; kahve, çay, süt, kola gibi içecekler alınmamalıdır. Bunun yanında; kalsiyum deposu yiyecekler, içecekler, fosforlu yiyecekler, tam tahıllar, baklagiller, kazein, yağlı kuru yemişler vb. besinler demir emilimini azaltabilir veya engelleyebilir.

Demir emilimini hızlandıran en etkili vitamin C vitaminidir. Ferro Sanol Duodenal’ın etkin ve hızlı sonuç vermesi için, ilaçla birlikte bir bardak taze sıkılmış portakal suyu içebilirsiniz. C vitamini içeren meyve veya sebzeler, demir ilacı emilimini hızlandırır.

Demir Eksikliği Tedavisinde Etkili İlaç - Ferro Sanol Duodenal

Ferro Sanol Duodenal’ı Aşağıdaki Durumlarda Dikkatli Kullanınız!

  • Ferre Sanol Duodenal’ı; mide iltihabı, iltihabi bağırsak hastalığı, mide bağırsak ülseri gibi durumlarda, dikkatli kullanmak gerekir.
  • Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan ve alkol bağımlılığı bulunan kişiler, Ferro Sanol Duodenal’ı dikkatli kullanmalıdır.
  • Alyuvar yapımını uyarıcı hormon (eritropoietin) gerektiren kronik böbrek hastalığı olanlarda, ağızdan alınan demir emilimi, kanda üre düzeyi yüksek olan bireylerde kötü etki yarattığından demir, damar içine verilmelidir.
  • Demir eksikliği veya kansızlığı (anemisi) açıklanamayan, yaşı ilerlemiş hastalarda, demir eksikliği nedeninin veya kanama kaynağının önceden araştırılması gerekir.
  • Demir ilaçlarının yanlış doz ve kullanımı, çocuklarda zehirlenmeye neden olabilir.

Ferro Sanol Duodenal’ı Aşağıdaki Durumlarda Kullanmayınız!

Ferro Sanol Duodenal’ı eğer;

  • Yemek borusu darlığınız var ise,
  • Hemokromatoz (demir depolanması ile ilgili) hastalığınız var ise,
  • Kronik hemoliz (demir birikimine neden olan, uzun süreli alyuvar parçalanması) var ise,
  • Hemoglobinopati’ye (demir taşıyan yapıların bozukluğu) bağlı gelişen kansızlık çeşitlerinde,
  • Sideroblastik anemi (alyuvar yapımının etkisiz olduğu kansızlık) var ise,
  • Kurşun zehirlenmesi kansızlığı var ise,
  • Talesemi (Akdeniz anemisi tipi kansızlık) var ise,
  • Tekrarlanan kan nakillerinde,
  • 6 yaşın altındaki çocuklarda veya 6 yaşın üzerinde olmasına rağmen ağırlığı 20 kilogramdan düşük olan kişilerde Ferro Sanol Duodenal kullanılmamalıdır.

Ferro Sanol Duodenal’ın Diğer İlaçlarla Birlikte Kullanımı

Demir ilacı kullanılırken, birçok ilacın emilimi yavaşlayabilir. Bu nedenle aşağıda maddeler halinde yazacağımız ilaçlarla birlikte, Ferro Sanol Duodenal alımı arasında en az iki saatlik bir ara bırakılmalıdır. Yani, Ferro Sanol Duodenal kullandıktan sonra mümkün olduğunca uzun bir aranın ardından aşağıdaki ilaçları -eğer kullanıyor iseniz- kullanabilirsiniz.

  • Antiinflamatuar (ağrı kesici, iltihap giderici ilaçlar): Mide bağırsak kanalının tahrişi, ağrı kesici/iltihap giderici ilaçların ağızdan alınması ile şiddetlenebilir. Bu durumda gerekli görülür ise, damar yoluyla ilaçlar verilebilir.
  • Bifosfonatlar (kemik erimesi tedavisinde kullanılan ilaçlar): Demir, kemik erimesi tedavisinde bifosfonatlar ile birlikte kullanıldığında, demirin ve bifosfonatın emilimi bozulur.
  • Kolestramin, CA2+, Mg2+, Al3+ içeren ilaçlar: Mide asit salgısını azaltmak için kullanılan ilaçlar, antasitler, idame olarak kalsiyum ve magnezyum tuzları ile birlikte kullanıldığında demirin kimyasal tepkimesi bozulur.
  • Penisilamin, oral altın bileşikleri, L-metildopa, levodopa, L-tiroksin: Demir ilacı ile birlikte kullanıldığında; penisilamin (romatoid artriti için kullanılan antiromatizmal ilaç), oral altın bileşikleri (romatoid artriti için kullanılan antiromatizmal ilaçlar), L-metildopa (yüksek tansiyona bağlı kullanılan ilaç), levodopa (titreme ile seyreden bir hastalık olarak adlandırılan Parkinson tedavisinde kullanılan bir ilaç) L-tiroksin (tiroid hastalığı için kullanılan bir ilaç) emilimini azalır. Levotiroksin (tiroid hastalığında kullanılan bir ilaç) içeren ilaçların demir ile birlikte alındığında emilimi bozulur, bu nedenle iki ilacın, en az 2 saat ara verilerek kullanılması gerekmektedir.
  • Proton pomba inhibitörleri: Proton pomba inhibitörleri; oral demir emilimini azaltabilir, doz ayarlamasının iyi yapılması ya da demir ilacının damar yoluyla verilmesi gerekmektedir.
  • Florokinolonlar: Florokinolon, antibiyotiklerin emilimini demirle birlikte alındığında yüksek oranda azaltır. Florokonolon türü antibiyotikler (örneğin; levofloksasin, gatifloksasin ve ofloksasin vb.) Ferro Sanol Duodenal ile birlikte alınamaz; iki ilacın arasında en az 4 saat süre bulunmalıdır.
  • Tetrasiklinler: Demir, tetrasiklinlerle birlikte ağız yoluyla uygulandığında, demirin ve tetrasiklinlerin emilimleri bozulur. Örneğin, doksisiklin, Ferro Sanol Duodenal ile birlikte alınmamalıdır. Doksisiklin dışındaki diğer tetrasiklin ilaçları ile Ferro Sanol Duodenal arasında en az 3 saat bulunmalıdır.

Ferro Sanol Duodenal Yan Etkileri

Ferro Sanol Duodenal Hamileler Kullanabilir mi?

Ferro Sanol Duodenal, aç karnına alınması gereken bir ilaçtır, bu nedenle midede bulantı hissi oluşturabilir. Baş dönmesi, mide hassasiyeti yaşanabilir. Ek olarak demir ilaçları, Ferro Sanol Duodenal gaita rengini koyulaştırabilir ve dişlerde lekelenmeler oluşturabilir.

Gaita kan testi hatalı olarak negatif sonuç verebilir, bu nedenle doktorunuza, mutlaka Ferro Sanol Duodenal’ı son zamanlarda kullandıysanız veya halen kullanıyor iseniz bildirmeniz gerekir.

Çok yaygın yan etkileri arasında;

  • Soluk almada güçlük,
  • Yüz, dudaklar, dil ve boğazda şişme
  • Kan basıncında düşme,
  • Deride kaşıntı, hassasiyet
  • Ciltte kızarıklık, döküntü sayılabilir. Ferro Sanol Duodenal’ı kullanırken bu belirtilerle karşılaştıysanız, ilaca karşı ciddi bir alerjiniz var demektir.

Yaygın yan etkileri arasında;

  • Midede yanma,
  • Kusma,
  • Bulantı,
  • Kabızlık,
  • İshal,
  • Karın bölgesinde rahatsızlık sayılabilir.

Ferro Sanol Duodenal’ı Hamileler veya Emziren Kadınlar Kullanabilir mi?

Ferro Sanol Duodenal’ı, hamile kadınlar veya emziren kadınlar kullanabilir. Özellikle hamilelikte, hem bebek hem de annenin sağlığı için demir alımının önemi büyüktür.

AYRICA: Hamilelikte HELLP Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır? HELLP Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Ferro Sanol Duodenal, özellikle gebelik döneminde, beslenme yetersizliğinde görülen demir eksikliği anemisinde, emzirmede doktorlar tarafından reçete edilebilir. Ancak, hamile kadınlar veya emziren anneler bu kararı tek başına vermemelidir. Mutlaka doktor kontrolünde ilgili ilaç reçete edilir ise, doktorun verdiği kullanma dozu ve sıklığı talimatlarına uyarak Ferro Sanol Duodenal kullanılmalıdır.

AYRICA: Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi) Nedir? Gebelik Zehirlenmesi Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Sonuç olarak, Ferro Sanol Duedonal, demir eksikliği veya demir eksikliğine bağlı olarak gelişen kansızlık (anemi) için reçete edilen bir ilaçtır. Bu içeriğimizde sizlerle, Ferro Sanol Duodenal nedir? Ne işe yarar? Hamileler veya emziren kadınlar Ferro Sanol Duodenal kullanabilir mi? detayları ile aktarmaya özen gösterdik. Elbette bizler, ilaçla ilgili genel bilgiler doğrultusunda bu içeriğimizi sizler için hazırladık. En doğru bilginin, doktorunuz veya eczacınız tarafından verileceğini hatırlatalım.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu