Tavsiyeler

WordPress mi? Blogger mı? Hangisini Tercih Etmeliyim?

Blogger ve WordPress Karşılaştırması

Google'ın blog plâtformu olan Blogger ile açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemi olan WordPress, sürekli olarak karşılaştırılıyor. Açıkçası, bu karşılaştırmanın son bulacağını da pek sanmıyorum. Çünkü iki plâtformu da kullanan insanlar, kullandığı hangisi ise, onu övüyorlar ve avantajlarından bahsediyorlar. Biz de izniniz ile Bilgi.net olarak wordpress mi blogger mı karşılaştırması yapıyor olacağız. 10 üzeri senedir tecrübeli bir ekip olarak sizlerle WordPress ve Blogger'ın avantaj ve dezavantajlarından bahsediyor olacağız. Umarız bu yönde soru işaretleri olanlar için faydalı bir içerik olacaktır diye düşünüyoruz. Hazırsanız, içeriğimizi kaleme almaya başlayalım.

AYRICA: Blogger Güvenli midir? Blogger Güvenlik Önlemleri (Kapsamlı Anlatım)

WordPress mi? Blogger mı? Hangisi Tercih Edilmelidir?

WordPress mi? Blogger mı?

AYRICA: Hosting Nedir? Ne İşe Yarar? (Kapsamlı Anlatım)

WordPress 2003 senesinden beri geliştirilen ve hâlâ geniş bir topluluk tarafından gelişimi devam eden bir blog servisinden ziyade, açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir.

AYRICA: Google Doodle Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Yani PHP & MySQL bilgisi ile yapılamayacak şey neredeyse çok azdır. Dolayısı ile WordPress tercih etmek için onlarca sebep olduğu gibi, göreceli olarak dezavantajları da bulunmaktadır. Gelin hep beraber bunları inceleyelim...

WordPress Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Tamamen ücretsizdir. Evet, WordPress tamamen ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ayrıca dilediğiniz şekilde özelleştirme imkânı sağlamaktadır. Belirttiğimiz gibi PHP bilginiz var ise, yapılamayacak şey neredeyse yoktur.

Basit bir blog sitesinden, dev bir e-ticaret sitesi bile kurabileceğinizi bilmenizi isteriz. Buradan çıkarılacak sonuç, WordPress'in salt blog servisi olmadığı, bir CMS (içerik yönetim sistemi) olduğu şeklindedir.

Özgür olursunuz. WordPress sizi asla ama asla kısıtlamaz. Yani kendi kodlama bilginiz ile, dilediğiniz her şeyi kişiselleştirebilir ve dilediğiniz şekilde yapboz misali özelleştirebilirsiniz. WordPress sizi hiçbir konuda kısıtlamaz ve dilediğiniz şekilde, dilediğiniz yerleri düzenleme imkânı tanır.

Altyapı gerektirir. WordPress'i çalıştırmak için bir hosting & sunucu gereksinimi vardır. Ayrıca bu altyapının PHP ve örneğin Apache gibi bir web server uyumluluğu yönünde bir gereksinim vardır. Veritabanı olarak ise MySQL veya MariaDB kullanabilirsiniz. Altyapı için elbette belirli bir ücret ödemeniz gerekecektir. Bu belki bir dezavantaj olarak görülebilir.

Ancak günümüzde birçok hosting firması uygun fiyatlara hosting satışı sağlamaktadır. Arzu ederseniz, uygun olanlarından bir tanesini tercih edip, WordPress kurulumunu hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Güvenlik size aittir. WordPress tamamen açık kaynak kodlu olduğu için, sistemin tüm kodlarına erişim mümkün olmaktadır. Bu yüzden, sürekli açıklar giderilmekte ve daha güvenli bir sistem hâline getirilmektedir. Dolayısı ile WordPress sitenizi kendinizin güvenli tutması gerekmektedir.

Bu da belki bir dezavantaj olarak görülebilir. Çünkü güvenlik adına şifreleme veya güvenliği pekiştirecek aksiyonları alma konusunda bilgi seviyeniz düşük ise, sitenizin hacklenme olasılığı olabilir. Ancak merak etmeyin, kullandığınız tema ve eklentilere dikkat ettiğiniz müddetçe, WordPress'in hacklenme olasılığı da bir o kadar düşük olacaktır.

Gelişmenizi sağlar. WordPress, açık kaynak felsefesi ile geliştirildiği için, sistemi aktive eden tüm kodlara erişim açık olup, bunlar üzerinde dilediğiniz gibi değişim sağlayabilmeniz, kendinizi geliştirebilmeniz açısından da oldukça fayda sağlayacaktır. Yani tam olarak bilmeseniz bile, WordPress kullanmanız, zamanla PHP & MySQL gibi konularda bilgi sahibi olmanızı sağlayarak, sektördeki bilgi seviyenizi de bu şekilde artırabilmektesiniz.

Blogger Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Ücretsiz bir altyapıdır. Evet, Blogger'ın tercih edilmesinin altında yatan en önemli sebeplerden bir tanesi, hatta en önemlisi - ücretsiz olması şeklinde dile getirilebilir. Yani blogunuz, Google'ın sunucularında barınır ve sizden bu yönde herhangi bir ücret talep edilmez. Bu Blogger'ı WordPress karşısında en büyük rakibi yapan önemli bir faktördür.

Güvenlik üst düzeydedir. Blogger bizlere altyapı olarak Google sunucularını sunduğu için, güvenlik de üst düzey durumdadır. Ayrıca Blogger'dan oluşturulan bloglar için herhangi bir şekilde DDoS saldırısı yapılabilmesi mümkün değildir. Yani blogunuzun yavaşlaması, çökmesi v.b. düşük bir olasılıktır.

Onlarca tema vardır. Blogger çok eski bir plâtform olduğu için, geliştirilen birçok ücretsiz ve ücretli tema mevcuttur. Bu temaları dilediğiniz gibi düzenleyebilir ve bilginiz dahilinde JavaScript ve jQuery kullanarak daha da değişimler yapabilirsiniz. Blogger'ın altyapısı PHP olmadığı için, herhangi bir PHP bilgisine sahip olmanız da gerekmez. Yani blogunuzu kolay bir şekilde düzenleyerek, aksiyon alabilir ve sadece içeriklerinize odaklanabilirsiniz.

Yüzlerce eklenti vardır. Blogger için bu zamana kadar geliştirilen yüzlerce, birbirinden farklı eklenti vardır. Yani slider, son yazılar, son yorumlar v.b. gibi aklınıza gelebilecek birçok ücretli veya ücretsiz işlevsel eklenti mevcuttur.

Önemli olan bu eklentilerden, doğru olanı ve gerekli olanı kullanmanızdır. Çünkü bazı eklentiler, sitenizi yavaşlatabilir. Bu yüzden yalnızca gerekli gördüğünüz eklentileri kullanmanız çok daha sağlıklı olacaktır.


Sonuç olarak bu içeriğimizde sizlerle, wordpress mi blogger mı karşılaştırması yapmış olduk. Blogger'ın da, WordPress'in de birçok spesifik avantajı ve dezavantajı olabilir. Burada önemli olan ise, hangisini tercih etmeniz gerektiğidir. Salt blog oluşturmak istiyor iseniz, sadece içeriklerinize fokuslanmak istiyorsanız Blogger'ı, ancak kendinizi programlama konusunda geliştirmek ve bir blogdan daha öte, bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız, daha kapsamlı ilerlemek istiyor iseniz de WordPress'i tercih edebilirsiniz. Bu yöndeki karar ise elbette size ait olacaktır. Yazımızın faydalı olmasını diliyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu