Tavsiyeler

MariaDB Query Cache Nedir? Veritabanı Sorgularını Hızlandırma Yöntemi

MariaDB Query Cache (Sorgu Önbelleği) Nedir? Ne İşe Yarar?

MariaDB veritabanı sunucusu, MySQL'e alternatif olan oldukça sağlam bir ilişkisel veritabanı sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle MySQL'in son sürümlerinde olmayan birçok özelliği, geriye dönük özellikleri desteklemesi ile de bilinmektedir. Gelelim, konumuza... Birçok sistem yöneticisi, web geliştiricisi doğal olarak veritabanı sorgularının hızlı olmasını ister. İşte burada MariaDB query cache adlı özellik devreye girmekte olup, ilgili özellik ile CMS'ler için geliştirilen birçok cache eklentisi yerine, direkt veritabanı tarafında önbellekleme yaparak, mevcut kaynakları daha sağlıklı kullanabilmektesiniz. Çünkü içerik yönetim sistemlerinde yer alan cache (önbellekleme) eklentileri, sunucu kaynaklarını, MariaDB'de yer alan query cache (sorgu önbelleği) özelliğine göre daha fazla sömürebilmektedir.

AYRICA: Hosting Nedir? Ne İşe Yarar? (Kapsamlı Anlatım)

MariaDB Query Cache Nedir? Sorguları Önbelleğe Almak

Veritabanı Sorgularını Önbelleğe Almak

Gelelim, sorgu önbelleği nedir konusuna. Sorgu önbelleği, SELECT sorgularının, yani okumaya yönelik sorguların veritabanında saklanması ve beraberinde aynı sorgunun okunması durumunda ise, anlık olarak ilgili sorgunun getirilmesi yönünde çalışan bir özelliktir.

Kulağa nasıl geliyor? Müthiş! Çünkü bilhassa yüksek okumaya sahip olan ancak düşük yazma oranına sahip bloglar, web sayfaları için bulunmaz bir nimet diyebiliriz. Özellikle forum gibi anlık mesajların gönderildiği sistemlerde iyi ölçeklenemeyeceği için, tavsiye edilmez. Fakat, sürekli içerik girilmeyen sistemlerde, oldukça fayda sağlar ve kullanışlıdır da.

AYRICA: WordPress mi? Blogger mı? Hangisini Tercih Etmeliyim?

Sorgu önbelleğini aktive etmek için, my.cnf dosyasına aşağıdaki parametreyi girmek gerekir. Çünkü standart olarak OFF konumdadır ve bazı sistemlerde hiç desteklenmez. Bunu anlamak adına, belirtmiş olduğumuz gibi aşağıdaki parametreyi "1" konumuna getirmek gerekmektedir.

query_cache_type = 1

Sorgu önbelleğinin faydası şu ki, aslında dinamik bir şekilde çalışmakta. Örneğin, WordPress gibi CMS'ler için geliştirilen cache eklentileri, ilgili istekleri düz HTML olarak sunar ve hız sağlar. Ancak bu, yeni içerik geldiği zaman, belirlenen saniye dolmadan yeni içerikleri göstermez. Query cache ise sadece SELECT sorgular için çalışır ve bu yüzden yeni bir içerik girildiği zaman, direkt gösterir.

Veritabanı Sorgularını Hızlandırma Yöntemi

Buradaki amaç, aynı sorguların tekrarlanarak okunması yönünde hızlı bir şekilde gösterilmesi ile ilgilidir. Bu durum ise, normal cache eklentilerine göre, %100 daha sağlıklıdır. Önceki satırlarda belirttiğimiz üzere, çok fazla yazma işlemi olmayan ancak okuma oranı fazla olan yazılımlar, sistemler için oldukça da iyi çalışmaktadır.

AYRICA: XenForo Nedir? Ne İşe Yarar? Ücretli midir?

Query cache özelliğini aktive ettikten sonra, sunucu özelliklerinize, kaynaklarınıza göre, mevcut sorgu önbelleği için ilgili değeri artırabilir ve mevcut sorguların ne kadar boyut ile çalışacağını da belirleyebilmektesiniz. Bunun için ise yine my.cnf dosyasına aşağıdaki değerleri girebilir, elbette kaynaklarınıza göre ilgili değerleri daha da artırabilirsiniz.

query_cache_size = 1000000

Sonuç olarak, bu içeriğimizde sizlerle veritabanı sorgularını hızlandırma yönünde bilgi paylaştık. Query cache, birçok içerik yönetim sistemi (CMS) için oldukça verimli çalışan bir sistem. SELECT sorgularını önbelleğe alır ve UPDATE sorgularında alınan veriler de sıfırlanacağı için, dinamik içerikleriniz anında görüntülenir. Bu gibi faydaları göz önüne alındığında, kullanmamak için bir sebep bulunmuyor.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu