Tavsiyeler

XenForo Nedir? Ne İşe Yarar? Ücretli midir?

XenForo Nedir? Ne İşe Yarar?

Hatırlar mısınız, bilmem... 2007 - 2008 senelerinde “forum” siteleri oldukça popüler idi. Neredeyse herkes bir forumda yer alır, moderatör olmak için uğraşır veya kendi forum sitesini açar idi. İlgili zaman diliminin, forum yazılımları açısından altın çağını yaşadığını dile getirmek de yanlış olmayacaktır. İşte o zamanlarda en sık, en çok kullanılan forum altyapısı vBulletin idi. Fakat daha sonra geliştirmeler için ekip değişti derken, bir şeyler farklı olmaya başladı. Yani vBulletin eski popülerliğini kaybetmeye başladı. Bu içeriğimizde ise sizlerle, xenforo nedir, xenforo ne işe yarar gibi konulara değiniyor olacağız. Bakalım, XenForo kısa sürede nasıl bir başarı yakalamış...

AYRICA: Hosting Nedir? Ne İşe Yarar? (Kapsamlı Anlatım)

vBulletin’in Baş Geliştiricileri ile Anlaşmazlıklar Başlıyor

vBulletin denildiği zaman ilk akla gelen baş geliştirici Kier Darby olsa gerek. Ancak Mike Sullivan da sürekli geliştirmeler yapan bir yazılımcı. Fakat vBulletin’in ilk sahibi olan Jelsoft, daha sonraki senelerde farklı bir firmaya satıldı ve vBulletin’i yeni satın alan şirket ile baş geliştiriciler arasında anlaşmazlıklar başladı. Bu durumda ise, geliştiriciler vBulletin ekibinden ayrılmaya karar vererek, yeni bir yazılım için kolları sıvamaya karar verdi.

Seneler 2010’u gösterdiğinde beta sürüm yayımlandı ve 2011’de ise ilk kararlı (stabil) sürüm piyasaya sürüldü. O zamandan bugüne, bu forum yazılımı o kadar gelişti ki, günümüzde birçok şirketin forum sayfası XenForo kullanır oldu. Bu firmalar arasında dünyanın en büyük firmaları da yer almaktadır. Elbette, paylaşım forumları da XenForo'yu sıklıkla tercih etmektedir.

XenForo Nedir? Ne İşe Yarar?

XenForo Nedir? Ne İşe Yarar? Ücretli midir?

XenForo, PHP ve MySQL ile kodlanmış olan bir forum yazılımıdır. Yani İngilizce’de “community” adlı verilen bir altyapı sunan XenForo, bir ticari yazılım. Bu yüzden ücretli satın alınması gerekiyor. Bu konu ile ilgili fiyatlandırma için ise “buradaki” bağlantıya tıklayarak gerekli bilgiye ulaşılabilmektedir.

XenForo Sistem Gereksinimleri Nedir?

Esasen XenForo’yu PHP 7.0 ile de çalıştırabilirsiniz. Ancak PHP 8.0 tavsiye edilmektedir. MySQL ile zaten sorunsuz çalışmasının yanı sıra, dilerseniz veritabanı olarak MariaDB de kullanılabilir. Ancak şunu da belirtelim, kullandığınız hosting hizmetinde bazı özelliklerin kapalı olmaması gerekiyor. Bu yüzden XenForo’yu kullanmak adına paylaşımlı hosting yerine - bir VDS veya Fiziksel Sunucu kiralamanız daha sağlıklı olacaktır.

Sonuç Olarak...

XenForo günümüzde, kısa sürede başarı yakalamış bir forum yazılımı. Kier Darby özellikle, yoğun çalışmalar doğrultusunda, dünyadaki en popüler forum yazılımı yaratmayı başardı. Elbette bu bir ekip işi. Ancak vBulletin’in eski baş geliştiricilerinin, ilgili firmadan ayrılıp, yeni bir firma kurup ve bu denli kısa sürede işi büyütmeleri takdiri hak ediyor desek haksız sayılmayız galiba.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu