Tavsiyeler

Klima E7 Uyarısı Ne Anlama Gelir? E7 Hatası Nasıl Çözülür? E7 ve E6 Hataları Çözümü

Klima E7 Uyarısı Ne Anlama Gelir? E7 Hatası Nasıl Çözülür?

Geçtiğimiz aylarda yıllardır kullandığımız emektar Regal kliması bozulmuştu. Klima ekranının üzerinde E7 uyarısı yanıp sönüyordu. Regal, Vestel kuruluşuna ait bir marka ve epeydir de kullanıyoruz bu klimayı. Tam da soğuk havaların tavan yapmaya başladığı dönemde, klima bozulunca sinirlerimiz de bozuldu biraz. Ne yapalım, nasıl yapalım? diye düşünürken oturdum ve internet üzerinde bir araştırma yaptım. Klimada E7 uyarısı veriyor, bu ne demek? Klimada E7 hatası ne anlama gelir? gibi soruların ışığında karşılaştığım cevapları bir araya topladım, birleştirdim ve bir not tuttum.

AYRICA: Düzgün Diksiyona Sahip Olmanın Yolları - Diksiyon Nasıl Düzeltilir?

E7 hatası, klimanın elektronik kart hafızasının silindiği anlamına geliyor imiş. Yani kumandadan gelen komutları kabul etmiyor cihaz. Aynı zamanda klimanın kumandasız durumlar için çalışan tuşu da hiçbir tepki vermiyordu. Şalteli aç kapa gibi, sonuçsuz uğraşların sonucunda E7 hatasının çözümünü toparlamam gerekiyordu.

AYRICA: Mors Alfabesi Nedir? Mors Alfabesinde Harfler ve Sayılar Nasıl Gösterilir?

Regal - Vestel Klima E7 Hatası Nasıl Çözülür?

Öncelikle klimamız 15'lik bir klima. Sanırım bu tür klimalar artık pek yok. Genelde 12'lik, 18'lik, 22'lik var ve daha da devam ediyor gibi. E7 hatasının çözümü için elektronik kart hafızasının sıfırlanması ve yerine yeni klima kodlarının girilmesi gerektiğini öğrenince işe koyuldum.

Örneğin 18'lik bir klimaya 18'liğe karşılık gelen bir kod yazılması gerek. Fakat 15'lik klima kodunu hiçbir yerde bulamadım maalesef. Ne yaparım? diye düşünürken 18'lik bir kod gireyim diye düşündüm. Şimdi sizlerle de, önce klimanızın ekran kart hafızasını nasıl sıfırlayacağınızı sonrasında ise yeni kumanda kodlarının nasıl girileceğini anlatacağım ayrıntıları ile.

Elbette ben bir tamirci değilim, klima uzmanı da değilim, elektronik uzmanı da değilim. Bu yalnızca benim deneyimlediğim bir olaydır ve kendimce bulduğum çözümü sizlerle de paylaşacağım. Ben 15'lik klimalar için kod bulamadığım için bir üst modelin kodunu girmek durumunda kaldım, sizler ise bu durumu yaşadı iseniz mutlaka klimanız için doğru kodu girmeye özen gösterin.

Bu nedenle neyi, nasıl yapacağınızı anlatmaya başlamadan önce size örnek klima kumanda kodları veriyor olacağım. Eğer klimanızda E7 hata kodu alır iseniz, bu kodları deneyebilirsiniz.

E7 Hatası İçin Kullanılabilecek Klima Kumanda Kodları

9000 Klima Kodu: 045405 1A00EA

1200 Klima Kodu: 045405 1A00Fb

18000 Klima Kodu: 0A5417 12024E

24000 Klima Kodu: 0A5617 120340

Klima Kumandası Nasıl Sıfırlanır ve Klima Kumandasına Nasıl Kod Yazılır?

  • Öncelikle kumandamızı resetlememiz gerekiyor yeni kodları girebilmek için. İlk adım olarak, klima kumandasının pillerinden birisini çıkarıyoruz. Pili tekrar takmadan önce klimanın (+) artı ve (-) eksi tuşlarına aynı anda basılı tutarak pili tekrar takıyoruz. Böylelikle kumandamız sıfırlanmış ve yeni kod girmeye hazır hale gelmiş oluyor.
  • Ekranda "00 00 00" yazılarını görmeniz gerekiyor. Bu kısımlara örnek bir klima kodu gireceğiz.
Klima Kumandası Nasıl Sıfırlanır ve Klima Kumandasına Nasıl Kod Yazılır?
  • Şimdi bu kodları nasıl gireceğiz? Örneğin 18'lik klima kodunu deneyelim: (0A5417 12024E)
  • Klima kodları 0 ile başlar. 00'ın yanındaki, yani sağındaki 0'ı, A yapabilmemiz için (+) artı tuşuna A harfi karşımıza çıkana kadar basmamız gerekiyor. Böylelikle kodun ilk hanesini yani "0A" kısmını yazmış olacağız.
  • Kodun "54" kısmını sol üst köşeye yazacağız. Bunun için (-) eksi tuşuna karşımıza 5 çıkana kadar basacağız. Kodun girileceği üst sol kısımda, sol tarafta kalan sayıyı oynatmak için (-) tuşunu kullanmamız gerekiyor. Sağ taraftaki kısmı, sayıyı oynatmak için ise (4'ü kastediyorum) klimanın fan tuşunu kullanmalıyız. Fan tuşuna kodumuzdaki 4 sayısı çıkana kadar basmalıyız. Böylelikle kodumuzun "54" kısmını da yazmış olacağız.
Klima Kumandasına Kod Yazmak

  • Kodun "17" kısmını ise sağ üst köşeye yazacağız. Öncelikle "1" yazmak için, klima kumandasının Turbo tuşuna basalım. "7" yazabilmek için ise klima kumandasında gece modu tuşuna 7 sayısı çıkana kadar basmamız gerekiyor. Böylelikle (0A5417 - 12024E) klima kumanda kodumuzun ilk kısmını yani 0A5417'yi yazmış oluyoruz.

E7 ve E6 Hataları Nasıl Çözülür?

Kodun kalan kısmını da (12024E) yazmamız gerekiyor, ancak bunun için yazdığımız ilk kodu kumandaya yüklemeli ve ekranı yeniden sıfırlamalıyız. Bunun için kodun ilk kısmını girdikten sonra MODE tuşuna basmalıyız. Mode tuşuna bastıktan sonra, klima kumandasının ekranında "10 00 00" sayıları belirecektir. Bütün işlemleri tek tek uygulayarak kodun kalan kısmını da yazmamız gerekiyor.

  • Bunun için kodun ilk kısmından tekrar başlayalım. Yazmamız gereken kodumuzun kalan kısmı neydi? (12024E)
  • Klima kodlarında ilk kısım 0 ile ikinci kod kısmı ise 1 ile başlar. Yani, Mode tuşuna bastıktan sonra ekranda "10" yazısını göreceksiniz, yani 1 otomatik olarak gelmiş olacak. Bize ise 2'yi yazmak kalacak. 2'nin konumundaki sayıları (+) artı tuşuna basarak yazabiliyoruz. Yani 2'yi görene kadar bu kısımda (+) tuşuna basmamız gerekiyor.
  • Sonra sol üst köşedeki "00" yerine kodumuzdaki "02" değerini yazabilmeliyiz. Burada 0 zaten yazılı ancak bu kısımda başka bir sayı olsa idi, örneğin 3 olsa idi, 3'ü bulana kadar (-) eksi tuşuna basmanız gerekecek idi. "2", yani sağ konumdaki sayı için, yine daha önce yaptığımız gibi klimanın fan tuşunu kullanmalıyız. 2 sayısını görene kadar fan tuşuna basmaya devam edin. Böylelikle kodumuzun "1202" kısmını yazmış olacağız.
  • Kodumuzun kalan "4E" kısmını da tamamlamak, sağ konumdaki sayıyı yazabilmek için kullandığımız Gece Modu tuşuna basmamız gerekiyor. 4'ü görene kadar gece modu tuşuna bastıktan sonra, E harfini de, yani sağ konumdaki değeri de Turbo tuşuna basarak yazabileceğiz. Böylelikle 18'lik klima kodumuzun hepsini tek tek girmiş oluyoruz. Peki, bu aşamadan sonra ne yapmamız gerekiyor?
  • Kodun kalan kısmını da girdikten sonra, klima kumandasını klimaya doğru çevirip, ON/OFF tuşuna bir kez basmamız gerekiyor. Klimanızın tam bu anda yeniden çalıştığını göreceksiniz. Klima kumandasının altında bulunan küçük düğmeye basarak akabinde ise kumanda ekranını normal haline döndürebilirsiniz.
Klima Kumandasına Nasıl Kod Yazılır?

Son Olarak Toparlar isek...

Öncelikle kodu nasıl yazacağınızı öğrenmeniz gerekiyor. Klima kumandasının ekranında görünen "00 00 00" sayısına değerlerin nasıl yazılacağı çok önemli. Örneğin (0A5417 12024E) kodunda 0A5417 sayısı kodun ilk kısmı. Bu kodu nereye yazacağız?

Yani "00 (Orta büyük kısım), 00 (Sol üst köşe), 00 (Sağ üst köşe)" değerlerine karşılık gelen kodları yazmamız önemli. Her kısım için kodu yazabilmenizi sağlayan tuşları bilmek de öyle. Seçtiğimiz örnek bir 0A5417 kod sayısını nasıl yazabiliriz örneğin? Kodun ilk kısmı orta büyük kısma, ikinci kısmı sol üst köşeye, son kısmı ise sağ üst köşeye yazılmalı. Elinizdeki kod ne olursa olsun, değerlerin konumunu nereye yazacağınızı bilmelisiniz. Kısaca 0A5417 kodunu nasıl yazdığımızı tekrar göstereyim isterseniz;

  1. 0A için, A'yı yazabilmek için (+) tuşunu kullanmamız, (Orta büyük kısım)
  2. 54 için, 5'in olduğu kısmı yazabilmek için (-) tuşunu, 4'ün olduğu kısmı yazabilmek için ise fan tuşunu kullanmamız, (Sol üst köşe)
  3. 17 için, 1'in olduğu kısmı yazabilmek için gece modu tuşunu, 7'nin olduğu kısmı yazabilmek için ise Turbo tuşunu kullanmamız gerekiyor. (Sağ üst köşe)
Klima Kodları

Kodun kalan kısmı için de aynı işlemleri tekrar ettim ve klimaya kodu yüklemiş oldum. Ancak ben 15'lik bir klimaya 18'lik bir kod değeri yüklediğim için, klimam bu sefer de E6 uyarısı vermeye başladı. E6 uyarısı ne anlama gelir? E6 uyarısı nedir? diye araştırma yaptım. Vestel ve Regal klimalarda E6 uyarısı voltaj düşüklüğü ya da voltaj yüksekliği anlamına geliyor imiş. Yani benim yüklemiş olduğum kod, klimaya fazla geldi. 15'lik kodu da bulamıyordum, ne yapmalıydım? Girdiğim kodu klimanın pilini çıkarıp aynı anda + ve - tuşlarına basarak tekrar taktım ve kumandayı yeni bir kod yazabileceğim konuma getirdim.

Akabinde ise, daha düşük bir değer 12'lik klima kodunu kumandaya girdim ve klima o günden bugüne hala çalışır konumda. Ancak siz ne olursa olsun, mutlaka klimanıza doğru kodları girmelisiniz. Eğer klimanız E7 hatası veriyor ise, elektronik kart hafızası sıfırlanmış demektir, servisi ya da tamirciyi aradığınızda sizden epey yüksek bir ücret isteyebilir. Halbuki yapabileceği işlem çok basit. Örneğin 18'lik bir klimanız var ise, 18'lik klima kodunu anlattığım gibi kumandanıza girmeniz, klima E7 hatasını çözecektir.

Klima E7 hatası nedir? Klima E7 hatası ve E6 hatası nasıl çözülür? soruları için bu yazıyı hazırladık ve çözümleri sunduk. Dilerim faydasını görürsünüz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu