Tavsiyeler

PHP OPcache Nedir? Önerilen OPcache Ayarları Nasıl Olmalıdır?

PHP OPcache Nedir?

PHP programlama dili, kesinlikle internet siteleri için önem arz ediyor. Çünkü yapılamayacak şey neredeyse yok. Ancak çoğunlukla, yoğun istek alan bir web sayfanız var ise, zaman zaman yavaşlık söz konusu olabilmektedir. Bu bağlamda devreye, cache yapılandırmaları giriyor. Sunucu tarafında cache yapmak için PHP'nin yerleşik önbellekleme motoru olan "OPcache" kullanımı ile bu yönde performansı yüksek oranda maksimize edebilirsiniz. Bu içeriğimizde sizlerle, php opcache nedir ve önerilen opcache ayarları nasıl yapılıyor, bu yönde bilgi vermeye çalışıyor olacağız. İlgilenenler için ise, faydalı bir anlatım olacağını öngörüyor ve dilerseniz hemen ilgili içeriğimize geçiyoruz.

AYRICA: Hosting Nedir? Ne İşe Yarar? (Kapsamlı Anlatım)

PHP OPCache Nedir? Ne İşe Yarar?

Önerilen OPcache Ayarları

PHP 5.5 ve üzeri sürümlerde default olarak gelen OPcache, direkt etkin olarak gelir. İşlevi ise, istekte bulunulan mevcut her betik kodunu, bellekte depolar ve böylelikle PHP performansını artırarak, her istekte, aynı betik kodunun çağırılmasını da engelleyerek, buna gerek kalmadan, direkt getireceği için, web sayfalarının hızını %100 artırır.

Örnekle açıklamak gerekir ise... PHP altyapısına sahip bir web sayfanız olduğunu düşünelim ve bu web sitesi içerisinde onlarca php uzantılı dosya olsun. Ziyaretçi sayınızda bir hâyli fazla ise, yandınız demektir.

Çünkü her istekte, tüm dosyalar tekrar yüklenecektir. Bu durum, sitenizin performansını ve hızını olumsuz etkileyecektir. OPcache teknolojisi ile bu durum ortadan kalkar, mevcut yapılandırma ayarları ile de, cache aktive edilir ve her istekte aynı dosyaları çağırmak yerine, sadece ilk anda çağırılır ve diğerleri ise bellekteki cache ile getirilir. Bu durum hem performansı etkiler hem de sayfalarınızın daha hızlı açılmasını, daha hızlı getirilmesini sağlar.

Bu çerçevede, PHP OPcache'nin herhangi bir olumsuz yanı olmadığı dile getirilebilir. Ancak cache için bir süre belirlenmesi gerektiği için, php uzantılı dosyalarınızda düzenleme yaptığınızda, ilgili değişiklikler hemen yansımaz ve bu saniye geçmesi gerekir ki, çoğu yazılımcı bu durumu sevmeyebilir. Bunun da üstesinden, ilgili saniyeyi düşük tutarak gelebiliriz. Elbette bu ve yapılandırma ayarları sizin ihtiyaçlarınıza ve sitenizin durumuna göre değişiklik gösterebilecektir.

PHP OPcache Ayarları Nasıl Olmalıdır?

Yukarıdaki satırlarda belirttiğimiz üzere, OPcache ayarları, sitenize göre değişiklik gösterebilir. Ancak... Aşağıdaki yapılandırma ayarları ile, sağlıklı ve performans bazında endişe etmeyeceğiniz şekilde bir kullanım sağlayabileceğinizi dile getirebiliriz.

opcache.memory_consumption=512
opcache.interned_strings_buffer=64
opcache.max_accelerated_files=32531
opcache.revalidate_freq=60
opcache.fast_shutdown=1
opcache.revalidate_path=Off
opcache.enable_file_override=On
opcache.file_update_protection=0
opcache.optimization_level=0xFFFFFFFF
opcache.save_comments=0

Sonuç olarak bu içeriğimizde sizlerle, opcache nedir ve php opcache ayarları konularında detaylı bilgi vermeye çalıştık. Site hızını artırmak, performansını düzene sokmak adına OPcache teknolojisini kullanmayı düşünebilirsiniz. Herhangi bir zararı olmaz ancak emin olun, çok fazla yararı olacaktır. Sitesinin yavaşlığından şikâyetçi olan birçok webmaster için de ilaç gibi gelen bir özelliktir. Kullanmaktan çekinmeyin.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu